Új hozzászólás Aktív témák

  • Hi!King

    őstag

    válasz tomcica #46032 üzenetére

    Akkor már értem, hogy miért mondják az élsportoló amatőrök azt, hogy miért nem lehet munka mellett versenyben lenni a világ élmezőnyével. Maratonban a magyar rekord 1965-ös, 2:12:10, aminek a mostani magyar élmezőny a közelébe sem ér. Viszont a szocializmusban csak papiron voltak az élsportolók amatőrök, mert a valóságban kaptak valami kamu állást, ami legfeljebb napi 4 óra irodai elfoglaltságot jelentett. Gondolom az ilyen eredményekhez kellett a heti 200-250 óra futás alapozó időszakban, és ha most is lennének profik itthon, akkor lehetséges, hogy lenne olyan tehetség, aki 2:10 alatt futná a maratont, csak erre full time munkakört nem fizetnének, mivel világ szinten a kenyaiakhoz, de a japánokhoz képest is kevés lenne.

    Tájfutásban is ez van, skandinávoknál meg svájciaknál megoldják a klubok, amelyek a magyaroknál sokkal nagyobb létszámúak és jobb anyagi hátterűek hogy a legnagyobb tehetségeiknek legyen valami 4 órás irodai munkájuk, és így az edzésre koncentrálhassanak. Oroszok is rúgnak labdába, mert ott meg a katonasághoz kerülnek a legnagyobb tehetségek, ahol az edzés a munkájuk. Ehhez képest a magyar élmezőny ténylegesen is amatőr, illetve a legjobbak egy része Skandináviába költözik, és ott igyekszik élni a lehetőségekkel, de felnőtt világversenyen már jó ideje nem volt magyar helyezés.

    Szerk.:
    Most eszembe jutott, hogy van egy japán arc, aki a világ élmezőnyében van maratonban órás irodai munka mellett, de szerintem ő a nagyon kevés kivételek egyike.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák