Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Madwe

    nagyúr

    válasz moma #167936 üzenetére

    Azért vegánként étkezni nem akkora kihívás mint sokan gondolnák, főleg gyúrós topikban ahol jó eséllyel az ember amúgy se nagyon eszik étteremben/rendel házhoz hanem magának készíti.
    persze a fehérjére oda kell figyelni eleinte h meglegyen a cél, de simán elérhető (én TÉNÉ étkezem javarészt teljes értékű ételeket, így fehérjeport is nagyon nagyon ritkán fogyasztok ha félreettem valamiért. Mégis simán megvan a 2g/kg célom, általában több is, teljes értékű profillal mert nem 1 féle növényi fehérjeforrást fogyasztok)
    persze az ételeket elkészíteni meg kell tanulni, mert aki nem fogyasztott ilyeneket s eleve a növényi készlet háromnegyedéről még csak nem is hallott az hirtelen nem tudja hogyan készítse el a dolgokat, mikkel lehet feldobni az ízeket stb. (Pl sörélesztőpelyhet ajánlom még nem vegánoknak is akik gyúrnak, rengeteg fehérje, vitamin, finom íz, feltétnek sajt helyett vagy mártások/dahlok levesek sűrítésére is jó)

    Ha esetleg valaki kacérkodik a gondolattal de nem tudja h menne neki s hogy kezdjen neki akkor javaslom h fokozatosan, először 1-1 étkezést váltson le teljesen állati mentesre - reggelivel kezdeném, zabkása stb miatt sokan amúgy is így teszitek gondolom max tej helyett szójatej/víz s tejsavó fehérjepor helyett kicsit a zsír mellett kendermag lenmag soány kakópor stbvel lehet fehérjét bevinni vagy ha nem fér bele akkor növényi fehérjeporral - itt azért érdemes arra felkészülni h az ízesített tejsavósokhoz képest egy rízs, babfehérjepor ízesítve szar. Ízesítetlenül se jó de kásában el tudod nyomni az ízét ha nagyon akarod - bár napi 1 fehérjepor adag még a félreevőknek is elég kéne legyen az meg mehet egy edzés utáni smoothieba (pl datolya, banán, fehérjepor, cukrozatlan szójaital)
    utána ebédre elkezdeni kísérletezni néha 1-1 vegán fogással (dahlok pl gyúrósoknak bele kell férjenek, de egy sima párolt gomba+brokkoli+cékla+répa mellé mártogatós - pl tahini + mustár + szójaszósz + sörélesztőpehely összekeverve)
    ahogy lesz egyre több gyors bevett alternatíva úgy lesz egyre könnyebb.

    Stauffenberg: az állattartáshoz azért még azt is hozzátenném, h egészségügyi/gyúrós szempontból se a legjobb amit az üzemi gyárakban tesznek az állatokkal. Az h teletolják gyógyszerekkel őket az egy dolog, de a gyors vágóaúly elérése érdekében goyrsan felhízlalják őket ráadásul olyan táppal amit amúgy nem feltétlen fogyasztanának természetes közegben. Embereknél szocializáció beállítottság miatt jobban érzi az ember h egy egészségesen élő táplálkozó s mozgó ember szervezete egészségesebb mint egy nem mozgó, hirtelen gyerekkorában szarrá hízott valaki - nyilván ez a húsára is igaz - fura rossz beteg párhozam de gondolom át,egy mire célzok, hús s hús között van különbség, akkor is ha teszem azt makrókban ugyanaz :) persze a növényeket is szarrá kezelik, hirtelen növekedésre késztetik, a föld a mono gazdaságnak köszönhetően értékes ásványi anyagokban szegény lesz amiben növekednek stb. Ez kétségtelen...

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz moma #167936 üzenetére

    Disclaimer: Nem vagyok vegán, de vannak részei amikkel tudok azonosulni.

    A vegánságnak csak egy része az etikai ellenérzés az állatok leölésével vagy éppen a tartási körülményekkel szemben. Nekem inkább utóbbival van bajom, családom egyik fele falusi, zömmel mezőgazdaságból és állattartásból élt nagyon sokáig, annyi állat volt, amennyi a szűkebb rokonságot el tudta látni hússal majdnem egész évben, nem éltek összezsúfolva, kapirgálhattak, túrhatták a sarat és mozoghattak, egészséges állatok voltak, sosem kellett antibiotikummal tömni őket (ami pont a zsúfoltság és a mozgásszegény életmód miatt fellépő fertőzések ellen van). Kicsi gyerekként én is kergettem egy bottal a csirkéket, aztán nagymamám leszidott, értetlenkedtem, hogy mit számít, úgyis le lesznek vágva és megesszük őket. Nagyon megragadt bennem, hogy "attól még nem kell rosszul bánni velük, tisztelni kell őket".

    A másik fő probléma szintén a nagyüzemi állattartáshoz kapcsolódik: Ez pedig a környezetszennyezés. Az egyes tanulmányok megosztottak abban, hogy hányadik helyen áll a nagyipari állattartás a Föld legnagyobb szennyezőinek listáján, de az összes szerint Top 3-ban van. Ezen belül is a marhák tartása toronymagasan kiugrik minden más közül. Az üzemeket el kell látni energiával, takarmánnyal és az állatok is rengeteg gázt termelnek, ezek odajuttatása, majd kijuttatása is hatalmas logisztikai hátteret igényel, aminek szintén hatalmas a környezeti lábnyoma, nem beszélve az állatok gyógyszerezéséről ami brutálisan sok kemikáliát juttat a táplálékláncba és a földi ökoszisztémába és ha vége a Covid járványnak, alighanem a következő nagy dobás egy antibiotikum rezisztens baktérium lesz). A vegán ugyanezért nem eszik tejterméket vagy tojást, hiába nem kell hozzá megölni az állatot, de ezt a nagyüzemi állattartást fenntartja. Mi ugye úgy gondolunk a húsra, mint remek energiaforrásra (tápérték tekintetében), de ha azt nézzük, hogy mennyi energiabefektetés és környezetterhelés volt a tányérra juttatni, úgy viszont pocsék a hatékonysága a növényi eredetű tápanyagokhoz képest (de ez amúgy a távoli tájakról érkező zöldségekre és gyümölcsökre is igaz, az avokádó például a világ legkörnyezetszennyezőbb zöldsége, nem csak termeszteni brutális energiabefektetés, de a világ más pontjaira eljuttatni is, ugyanis a termesztés igencsak túlnyomó hányadát Mexikóban végzik, amire még a helyi drogkartellek is rátelepedtek, lefölözve a hasznot a farmerek elől).

    A probléma az, hogy 100 éve még csak annyian éltünk a Földön, hogy az akkori népességszámot még a hagyományos állattartási módszerek mellett el lehetett látni hússal, ma már nem így van és vagy a népességszámot csökkentjük (nyilván ironizálok), vagy azt gondoljuk át, hogyan táplálkozunk, hogyan rendezzük be az életterünket és hogyan közlekedünk. Ahogy most vagyunk, az egy szakadék felé egyre gyorsabban robogó vonat.

Új hozzászólás Aktív témák