Új hozzászólás Aktív témák

  • Madwe

    nagyúr

    válasz moma #167936 üzenetére

    Azért vegánként étkezni nem akkora kihívás mint sokan gondolnák, főleg gyúrós topikban ahol jó eséllyel az ember amúgy se nagyon eszik étteremben/rendel házhoz hanem magának készíti.
    persze a fehérjére oda kell figyelni eleinte h meglegyen a cél, de simán elérhető (én TÉNÉ étkezem javarészt teljes értékű ételeket, így fehérjeport is nagyon nagyon ritkán fogyasztok ha félreettem valamiért. Mégis simán megvan a 2g/kg célom, általában több is, teljes értékű profillal mert nem 1 féle növényi fehérjeforrást fogyasztok)
    persze az ételeket elkészíteni meg kell tanulni, mert aki nem fogyasztott ilyeneket s eleve a növényi készlet háromnegyedéről még csak nem is hallott az hirtelen nem tudja hogyan készítse el a dolgokat, mikkel lehet feldobni az ízeket stb. (Pl sörélesztőpelyhet ajánlom még nem vegánoknak is akik gyúrnak, rengeteg fehérje, vitamin, finom íz, feltétnek sajt helyett vagy mártások/dahlok levesek sűrítésére is jó)

    Ha esetleg valaki kacérkodik a gondolattal de nem tudja h menne neki s hogy kezdjen neki akkor javaslom h fokozatosan, először 1-1 étkezést váltson le teljesen állati mentesre - reggelivel kezdeném, zabkása stb miatt sokan amúgy is így teszitek gondolom max tej helyett szójatej/víz s tejsavó fehérjepor helyett kicsit a zsír mellett kendermag lenmag soány kakópor stbvel lehet fehérjét bevinni vagy ha nem fér bele akkor növényi fehérjeporral - itt azért érdemes arra felkészülni h az ízesített tejsavósokhoz képest egy rízs, babfehérjepor ízesítve szar. Ízesítetlenül se jó de kásában el tudod nyomni az ízét ha nagyon akarod - bár napi 1 fehérjepor adag még a félreevőknek is elég kéne legyen az meg mehet egy edzés utáni smoothieba (pl datolya, banán, fehérjepor, cukrozatlan szójaital)
    utána ebédre elkezdeni kísérletezni néha 1-1 vegán fogással (dahlok pl gyúrósoknak bele kell férjenek, de egy sima párolt gomba+brokkoli+cékla+répa mellé mártogatós - pl tahini + mustár + szójaszósz + sörélesztőpehely összekeverve)
    ahogy lesz egyre több gyors bevett alternatíva úgy lesz egyre könnyebb.

    Stauffenberg: az állattartáshoz azért még azt is hozzátenném, h egészségügyi/gyúrós szempontból se a legjobb amit az üzemi gyárakban tesznek az állatokkal. Az h teletolják gyógyszerekkel őket az egy dolog, de a gyors vágóaúly elérése érdekében goyrsan felhízlalják őket ráadásul olyan táppal amit amúgy nem feltétlen fogyasztanának természetes közegben. Embereknél szocializáció beállítottság miatt jobban érzi az ember h egy egészségesen élő táplálkozó s mozgó ember szervezete egészségesebb mint egy nem mozgó, hirtelen gyerekkorában szarrá hízott valaki - nyilván ez a húsára is igaz - fura rossz beteg párhozam de gondolom át,egy mire célzok, hús s hús között van különbség, akkor is ha teszem azt makrókban ugyanaz :) persze a növényeket is szarrá kezelik, hirtelen növekedésre késztetik, a föld a mono gazdaságnak köszönhetően értékes ásványi anyagokban szegény lesz amiben növekednek stb. Ez kétségtelen...

Új hozzászólás Aktív témák