Új hozzászólás Aktív témák

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz moma #167936 üzenetére

    Disclaimer: Nem vagyok vegán, de vannak részei amikkel tudok azonosulni.

    A vegánságnak csak egy része az etikai ellenérzés az állatok leölésével vagy éppen a tartási körülményekkel szemben. Nekem inkább utóbbival van bajom, családom egyik fele falusi, zömmel mezőgazdaságból és állattartásból élt nagyon sokáig, annyi állat volt, amennyi a szűkebb rokonságot el tudta látni hússal majdnem egész évben, nem éltek összezsúfolva, kapirgálhattak, túrhatták a sarat és mozoghattak, egészséges állatok voltak, sosem kellett antibiotikummal tömni őket (ami pont a zsúfoltság és a mozgásszegény életmód miatt fellépő fertőzések ellen van). Kicsi gyerekként én is kergettem egy bottal a csirkéket, aztán nagymamám leszidott, értetlenkedtem, hogy mit számít, úgyis le lesznek vágva és megesszük őket. Nagyon megragadt bennem, hogy "attól még nem kell rosszul bánni velük, tisztelni kell őket".

    A másik fő probléma szintén a nagyüzemi állattartáshoz kapcsolódik: Ez pedig a környezetszennyezés. Az egyes tanulmányok megosztottak abban, hogy hányadik helyen áll a nagyipari állattartás a Föld legnagyobb szennyezőinek listáján, de az összes szerint Top 3-ban van. Ezen belül is a marhák tartása toronymagasan kiugrik minden más közül. Az üzemeket el kell látni energiával, takarmánnyal és az állatok is rengeteg gázt termelnek, ezek odajuttatása, majd kijuttatása is hatalmas logisztikai hátteret igényel, aminek szintén hatalmas a környezeti lábnyoma, nem beszélve az állatok gyógyszerezéséről ami brutálisan sok kemikáliát juttat a táplálékláncba és a földi ökoszisztémába és ha vége a Covid járványnak, alighanem a következő nagy dobás egy antibiotikum rezisztens baktérium lesz). A vegán ugyanezért nem eszik tejterméket vagy tojást, hiába nem kell hozzá megölni az állatot, de ezt a nagyüzemi állattartást fenntartja. Mi ugye úgy gondolunk a húsra, mint remek energiaforrásra (tápérték tekintetében), de ha azt nézzük, hogy mennyi energiabefektetés és környezetterhelés volt a tányérra juttatni, úgy viszont pocsék a hatékonysága a növényi eredetű tápanyagokhoz képest (de ez amúgy a távoli tájakról érkező zöldségekre és gyümölcsökre is igaz, az avokádó például a világ legkörnyezetszennyezőbb zöldsége, nem csak termeszteni brutális energiabefektetés, de a világ más pontjaira eljuttatni is, ugyanis a termesztés igencsak túlnyomó hányadát Mexikóban végzik, amire még a helyi drogkartellek is rátelepedtek, lefölözve a hasznot a farmerek elől).

    A probléma az, hogy 100 éve még csak annyian éltünk a Földön, hogy az akkori népességszámot még a hagyományos állattartási módszerek mellett el lehetett látni hússal, ma már nem így van és vagy a népességszámot csökkentjük (nyilván ironizálok), vagy azt gondoljuk át, hogyan táplálkozunk, hogyan rendezzük be az életterünket és hogyan közlekedünk. Ahogy most vagyunk, az egy szakadék felé egyre gyorsabban robogó vonat.

Új hozzászólás Aktív témák