Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #40553216

    törölt tag

    válasz Gabesz87 #34560 üzenetére

    Hali! Én sosem rakok tejterméket kenyérbe, mert minek. Ez a szokás valószínűleg onnan származik, hogy Ny-Európában gyengébb minőségű, alacsonyabb sikér (glutén) tartalmú búzákat használnak, eme tulajdonsága miatt pedig kevésbé kel meg. Én fele-fele teljes kiőrlésű és fehér lisztet használok, egész pontosan úgy néz ki a recept, hogy 25-25 dkg liszt, egy zacsi élesztő, két ek cukor, egy tk só. Szoktam belerakni napraforgómagot, lenmagot, mérés nélkül. Rosszat a babáknak sem tesz.
    Nagy liszt- és gabonakalauz
    Mi micsoda, és mi mikortól adható a kicsiknek?

    „Teljes kiőrlésű: igen vagy nem? Mikortól adjuk?
    - A teljes kiőrlésű lisztek előnyös tulajdonsága, hogy rostban gazdagok, ennélfogva viszont eleinte nem biztos, hogy megfelelőek az apró szervezet számára, mert a rostok azokat az értékes tápanyagokat is magukba szívhatják a kicsik emésztőrendszeréből, amelyekre szükségük lenne (vitaminok, ásványi anyagok) - teszi hozzá Bencze Mária. - Másfél-két éves kor körül ajánlatos bevezetni őket, ha pedig otthon készítünk ételeket, először csak a felhasznált liszt egy részét helyettesítsük teljes kiőrlésűvel, és lépésenként emeljük az arányt a teljes kiőrlésű liszt javára.”
    Azért emeltem ki a lehetőséget jelző részt, mert csak lehetőség, nem biztos. Ráadásul nem probléma okozásról (mittomén, elakad a beleiben vagy bármi más) van szó.

    Baba receptek: Finom rágcsálnivalók a babának
    „Ha gyümölcsből megeszik egy teljes adagot, akkor nyugodtan kiválthatsz gyümölccsel is egy-egy étkezést. Nem kell semmit siettetni. Kóstolgassa az ízeket, egyen mindenből annyit, amennyit elfogad és ha az nem teljes adag, akkor kapja utána a tápszert, idővel meg fog jönni a kedve a szilárd ételekhez. Vannak olyan babák, akiknek akkor jön meg igazán a kedve, amikor már rendes ételeket ehet, nem pedig bébiételt.

    Glutén: mivel már kap kiflicsücsköt, ezzel be is vezetted a glutént az étrendjébe. Ezenkívül lehet még gyümölccsel keverni zabkorpát, teljes kiőrlésű kenyeret adni, aztán sorban minden más gluténes ételt.”
    Ebből számomra az is kiderül, hogy ha gyümölcsöt lehet, akkor teljes kiőrlésű kenyeret is lehet.

    Lehet, ez is egy teljesen nem megértett, ellenben mindenki által egy kicsit másképp továbbadott városi legenda.

  • BB9000

    senior tag

    válasz Gabesz87 #34560 üzenetére

    Egyetlen oka van annak, hogy neked tömör lesz a kenyered: a ma kapható lisztben nincs annyi sikér, mint kellene. Kb 10-15 éve még lehetett olyan lisztet kapni, amiből szép kenyér sült géppel is. Egy "jó" liszt volt a kunsági feliratos. A többiből nem lett jó kenyér. Aztán ezt is lerontották a többi szintjére. Ma már a kunsági is ugyanolyan mint a többi. Így aztán abból kell sütni, ami van.

    A sima fehér lisztből is szép puha kenyeret lehet sütni.
    Megoldás: veszel a patikában aszkorbinsavat. Por alakban árulják. Egy kenyérbe kb ugyanannyi kell, mint sóból. Az aszkorbinsav ismertebb neve a C vitamin. Ettől nem lesz baja se a gyereknek, se senkinek. A kenyér viszont szép laza lesz tőle. Amit még el lehet rontani: ha hideg vizet teszel a gépbe, akkor az élesztő keveréskor nem indul be, csak később. Eredmény: tömör kenyér. Ehetetlen. Langyos vizet kell beletenni.

    Rozskenyér:

    A rizslisztet önmagában nem szoktam használni, hanem fele-fele arányban keverem fehérliszttel. Ebbe is teszek aszkorbinsavat, csak kicsit többet. Olyan puha lesz tőle a kenyér, mint 100% fehér lisztből, csak barna lesz a szine. Ha csak rozslisztet használtam, akkor kaptam azt a tömör maszlagot, ami aztán ment is a kukába. Van aki meg pont azt szereti.

  • tecsu

    addikt

    válasz Gabesz87 #34560 üzenetére

    Én felesben csináltam a normál és teljeskiőrlésűvel.

Új hozzászólás Aktív témák