Új hozzászólás Aktív témák

  • BB9000

    senior tag

    válasz Gabesz87 #34560 üzenetére

    Egyetlen oka van annak, hogy neked tömör lesz a kenyered: a ma kapható lisztben nincs annyi sikér, mint kellene. Kb 10-15 éve még lehetett olyan lisztet kapni, amiből szép kenyér sült géppel is. Egy "jó" liszt volt a kunsági feliratos. A többiből nem lett jó kenyér. Aztán ezt is lerontották a többi szintjére. Ma már a kunsági is ugyanolyan mint a többi. Így aztán abból kell sütni, ami van.

    A sima fehér lisztből is szép puha kenyeret lehet sütni.
    Megoldás: veszel a patikában aszkorbinsavat. Por alakban árulják. Egy kenyérbe kb ugyanannyi kell, mint sóból. Az aszkorbinsav ismertebb neve a C vitamin. Ettől nem lesz baja se a gyereknek, se senkinek. A kenyér viszont szép laza lesz tőle. Amit még el lehet rontani: ha hideg vizet teszel a gépbe, akkor az élesztő keveréskor nem indul be, csak később. Eredmény: tömör kenyér. Ehetetlen. Langyos vizet kell beletenni.

    Rozskenyér:

    A rizslisztet önmagában nem szoktam használni, hanem fele-fele arányban keverem fehérliszttel. Ebbe is teszek aszkorbinsavat, csak kicsit többet. Olyan puha lesz tőle a kenyér, mint 100% fehér lisztből, csak barna lesz a szine. Ha csak rozslisztet használtam, akkor kaptam azt a tömör maszlagot, ami aztán ment is a kukába. Van aki meg pont azt szereti.

Új hozzászólás Aktív témák