Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Egy kézzel a fogójánál, másikkal alulról tartva, gőzcsövet a pitcher átmérőjének egyharmadánál tartva és minimálisan megdöntve bedugod, hogy a fejét épp ellepje a tej. Ki kell alakulnia egy örvénylő forgásnak. Ha visítva sivító hangot ad, akkor nem megy bele levegő, az rossz. Húzd kijjebb. Ha bugyborog, akkor nagy buborékokat raksz bele, az se jó. Dugd beljebb. Mélyebb hangon sustorogjon pár másodpercig. Ahogy nő a tej térfogat, úgy kell óvatosan kijjebb emelni a csövet. Pár másodperc után lejjebb dugod és már csak melegíted, de az örvény fontos. Ha a pitcher elkezdi égetni a tenyered amellyel tartod, akkor kész. Egy pillanattal sem tovább.
Ne csüggedj, csak pár száz alkalom kell, hogy minimális gyakrolatra tégy szert
-
válasz
SirRasor
#6743
üzenetére
15g kv lenne jó filterben a 2-2,5 deci vízhez.
Próbálj ne presszót venni, hanem crema feiratút. Ha sikerül valami minőségibb boltit találni, akkor tiszta arabica, lehetőleg afrika, peru, bolivia, kolumbia De nem brazil. Iránynak :)Amúgy neked mi ízlik, azt magadnak kell kitalálni. De filterre a világosabb perk jobb, tisztább ízeket kapsz. Persze nem égett gumi lesz, hanem friss, ha úgy tetszik savanykás.
Robusztát felejtsd el gyorsan. -
Mivel az őrlő alacsonyabb szinten simán fontosabb tétel a gépnél, a hariot nagyon-nagyon gyorsan elfelejteném. Meg a másik roncsot is. Motoros vonalon graef cm702 a minimum. Akár használtan; ezeken nincs mi tönkremenjen. Mármint van, de akkor nem működik többé.
De az is igaz, hogy a kapszulás kényelmét feladni rögvest nehéz ugrás lesz. Persze bátorítlak

-
-
-
-
válasz
RetepNyaraB
#6678
üzenetére
Jaaa, haggyámá  Muszáj venni egy normális tampert. Fémből.
A forgatós hülyeség (disztribútor) szerintem pénzégetés, elég jó fajtám volt. De világversenyen is használják (ott nincs idő wdt baszakodásra), tehát ahogy gondolod. -
-
Ha kizárjuk, hogy nem húztad meg rendesen a kart és a tömítés ereszt, akkor egyrészt a Dedica fix 15bar nyomással működik, amit nem lehet tudtommal sehogy kisebbre moddolni és az nagyon sok. A standard presszó 9bar, de az újhullámos arcok 6baron is nyomják és akkor még az 1-3bar előáztatásos pettingekről nem is beszéltünk.
Ettől már hajlamos csatornásodni.Másrészt az előkészítés kritikus fontosságú. Ha az őrlemény eloszlás nem egyenletes, és\vagy ferde valamelyik irányban (nincs vízszintben), akkor spriccelni fog. Jobb esetben csak nem egyenletesen folyik (nem teljes felületen).
Kvázi ingyen javítható a helyzet egy házi wdt-tool segítségével: borosdugóba beleszúrsz legalább 5 db 0,3-mas rugós végű akupunktúrás tűt (ez filléres tétel, százas csomagban árulják neten). Ezzel valóban akkurátusan el lehet oszlatni az őrleményt tamper előtt a kosárban. Sok tyúb okítás létezik rá.
Wdt után nem javaslom a kosár asztalhoz ütögetését (előtte se, legfeljebb óvatosan oldalról, hogy elterüljön a cucc), sem a túlzottan pepecselő tamperelést; egyenesen lenyomod, esetleg csekkolod oldalról kosárban a dildóval, hogy ferde-e, ha muszáj korrigálod egyszer és kész.
-
-
válasz
body007
#6634
üzenetére
Kv piszkálgató, igen. Elvi előnye, hogy a leghomogénabb eloszlást lehet vele produkálni a kosárban, ha ügyes vagy. Amennyiben jó őrlőd van és szép az őrleménye, akkor elég lehet az oldalról pofozás is, szép egyenletesre+tamper. Pultra kocogtatás nekem általában több bajt okoz, mint előnyt, de nem tudok benne konkrétan állást foglalni.
Az biztos, hogy a JX-Pro kézin sokat segített a wdt, de mióta Mazzer Major van (egy hete) azóta fura a helyzet, mert korábban sosem volt csatornásodásom, vagy pláne spriccelés, most meg van. Pedig a Major őrleménye köröket ver a jx-prora. -
-
válasz
bozsozso
#6628
üzenetére
Ízelítőül: kispörkölők
Kiegészítem a roastopus-szal, mint személyes kedvenc.
Ár\értékben a kapucziner és Pallyotz a legjobbak. Esetleg impresso cafe, az alapsorozatot (brazil, columbia) többfelé kapsz kvzókban. Tőlük mitha közvetlenül nem lehetne rendelni, de nem biztos.
Igen, a jó kv sokba kerül.
Esetleg még alzacaffé, vagy a csehektől goriziane grand cru (webshop nem ugrik be, de sztem megtalálod).
Eh, lásd kivel van dolgod: gorizianaUi.: Bolti vackokat gyorsan felejtsd el, mindenki jobban jár (kivéve persze a bolti vacak gyártója).
-
A tamper meglepően sokat számít, pedig egy nagyon egyszerű munkafolyamat. Annak sincs értelme, ha túllihegik, de igen egyszerű félretömöríteni, és/vagy a szűrőben rosszul eloszlatni a cuccot. Eredménye lesz a savanyú (alulkivonatolt, csatornás), vagy savanyú/keserű (egyértelműen tömörítési hiba) ital. Én ma reggel öntöttem ki szégyenszemre egy adagot, meg se kóstoltam, annyira egyoldalasan folyt le. Erre jó a pucér kar.
-
válasz
tomszli11
#6601
üzenetére
A costa, davidoff és barátai árban erősek, ízben sajnos kevésbé. Kotyogóba érdemes világosabb pörkölésű, lehetőleg kistermelői cuccot próbálni, mert meghálálja, az ipari idegmérgek helyett. Azt meg sem merem említeni, hogy ugye nyilván frissen őrölt bab, mint alapvetés...

Gyakorolni persze kell vele, mint minden mással is, ami nem gombnyomásos\zacsipattintós\3in1A fémes íz lehet a kotyesz hibája is. Milyen eszközről beszélünk?
-
válasz
tomszli11
#6591
üzenetére
Ugyan elcsépelt, de van az az Esterházy idézet, hogy bizonyos szint felett nem süllyed az ember bizonyos szint alá. Namost az instant ez alatt van, akárhová tuningolod. Ha meg elköltesz valami fancy porra egy csomó pénzt, annyiból már ihatsz nespressot, ami szintén egy sz@r, de az instanthoz képest michelin csillagos, gasztro sz@r.
-
válasz
balazs0726
#6588
üzenetére
Mi az, hogy lehűti a kv-t? Amíg a gép melegszik, a kart a fejre csavarva tartjuk, így ő is átmelegszik; ez alap. Ha ez valami okból nem elég, mert előbb kapcsol ki az automatika, mint a kar meleg lenne akkor berakod forró vízbe fél percre, amíg előszeded a cuccokat...
-
Aha. Bocs. Sztenderd karból indultam ki, ott nem számít. Ha ki lehet operálni a rugót akkor az félmegoldás, mert felragadhat a szűrő a fejre és kellemetlen a forró vasakat piszkálni, feszegetni. Persze jól előkészített szűrő nem ragad fel, de lehetnek balesetek.
Som@@ fenntartom, hogy tanulásra a legolcsóbb is jó. Etttől még világos, hogy az IMS jobb. Egyébként nem néztem meg konkrétan az oldalt és nem gondoltam, hogy árul ims szűrőt Dedicára. Ha van kedved kicsengetni érte a pénzt, jobban jársz vele természetesen. Ez még mindig aprópénz mondjuk egy húsz rugós vst-hez képest.
Hogy világos legyen: szűrők esetében kettő számít: a geometria ill. a lyukak minősége. A kínaiak általában remekül koppintják a nemkínai mérnökök által gondosan kitalált geót, de a lukakat már valami kőbaltával robbantják bele - ez mikrokamerás felvételeken remekül látszik és nagyban befolyásolja a shot lefolyását.
-
-
-
Árban neked kell dönteni, meg
grammban is. Az IMS jobb lesz, mint a kínai kosarak, kérdés kiérzed-e. Meg drágább. A pavoni replikát hagynám. Ha ims, akkor a nagyobb szimpibb, már csak a dedica nagy nyomása miatt is. Kevésbé cseszi szét talán a súlyosabb pogácsàt. De befér-e a karba? -
-
-
válasz
RetepNyaraB
#6559
üzenetére
Ja és a "specialty medium kv" semmit sem mond. Ilyen nincs. Mint a "minőségi száraz vörös" nevű bor

Van termőterület, feldolgozás fajtája, pörkölési szint, pláne pörkölési dátum, meg hogyan tárolod. Utolsó kettő kritikus fontosságú, a legmenőbb babot is meg lehet dögleszteni akár napok alatt, ha igyekszik az ember.Amúgy ha összesen 3 szóba jöhető állásból a középső sem az igazi, az nem túl jó ómen az őrlőnek. Lehet, hogy szimplán túl nagyok a fokozatok. De mielőtt ezt kijelentjük, az előző poszt kérdéseit kellene tisztázni.
-
válasz
urbi107
#6557
üzenetére
Mivel az őrlőd nem ismerem, Pető bához tudok csatlakozni. Milyen kosár, hány gramm, milyen arányban készíted? Ha savanyú, az aluloldott. Ha a tamperelés egyenes (csekkold szemre a tamper szárát oldalról), egyenletes (wdt rulz) és erős (aggyá neki), akkor azt kizártad. Amúgy komoly hibaforrás .
-
válasz
pecsenye88
#6554
üzenetére
Este tudok bármit érdemben, ha addig más nem előz be. Olasz presszó 7g be 25mp alatt 25g ital ki. Dupla esetében 14g 25mp 50g. Ristretto egy szimpla, félúton leállítva (10-12g) Ez a szabvány, ehhez dukál az olasz típusú presszó blend (sötét perk, némi robusztával).
Újhullámos, világos arabica (esetleg specialty) vonalon alapértelmezetten az 1:2 arányt kell célozni, 27-30mp alatt. Ez a bézik recept, az íz dönt. Ha savanyú, nem kerek; akkor aluloldott, ha kesernyés, üres, szárít, akkor túloldott. Ha mindkettő egyszerre, akkor el van cseszve az előkészítés (pl túl sok kv, bénán tömörítve).
Nyomifoki kosár nem alkalmas minőségi kvzásra, az cserés. Seggetlen kar csak opció. A dedica 15bar nyomása sem az igazi (túl sok), vele a klasszik vonalat érdemes célozni, világos, gyümölcsös tételeket hagynám. -
válasz
pecsenye88
#6548
üzenetére
Kv függő nagyon, mekkora helyet foglal el a szűrőben. 4g diffi azért elég sok, de van rá példa. Az nem jó, ha beleér a felsőszűrőbe, ennyi biztos. Meg az, hogy 14g\25s\60g az nem jó arány, hacsak nem valami sötét presszó blend és lungonak készíted. Még akkor is hosszú.
Nem beleugatási szándékkal, de ha ketten isztok, akkor kétszer készíts 14g\25s\30g körül célozva (ill. 28g kimenő, ha olasz stíl) és ne az egy árva kosarat oszd ketté, homeopátiásra higítva (pláne specialtynél az tuti nem lesz az igazi). -
válasz
justgiveup
#6515
üzenetére
Azért a Brikka "presszóbb" lesz (ha ez a cél), mint egy Moka.
Moka akkor finom, ha kicsit lazábbra veszed és nem a hagyományos magyar mérget próbálod megfőzni vele. Akár világosabb pörikkel is működik így, valahol átmenet a filter és a presszó között. -
-
-
-
-
Alapvetően úgy gondolom - bár rühellem a kapszulát - ha muszáj, akkor konzumerben csakis Nespresso. Az automata pedig nem fog jó kv-t csinálni. A pénzedet akarják, gyorsan és ezért mindenféle csicsás szart megvetetnek veled, semmire se jó marketing feature-ökkel, csak éppen semmit nem tud ízben felmutatni, tekergetheted ahová akarod. Biztos van olyan amelyik igen; azt kifizetni nem lehet és akkor már ott vagyunk, hogy vagy ráállsz a karos gép vonalra és örülsz, de melózol érte, vagy megnyomod a kapszula gombját. Egyébként a hardcore-ban ajánlották neked az ese pod gépeket. Drága lesz bele a cucc, igen. Cserébe egész jó végeredményt kapsz. Ez ilyen, ne ringasd magad másba.
200 alatt én nem tudok jó szívvel ajánlható automatát, felette meg irreális pénzköltésnek érzem. -
válasz
justgiveup
#6491
üzenetére
Már rég nem kapsz fém súlyszelepest, nem gyártják. Olcsósítás (a gyártónak).
Az összes Romániából jön, az Apple meg Kínából, tudtad? Tehát mindegy. Az olaszoknál egyébként a románok se kókányabbak. -
válasz
vatoloco26
#6488
üzenetére
Naked kar plusz egy konyharuha alá 🤷
VST szűrő, ha mondjuk egy ims-t már begyakoroltál. Addig a gyári. -
-
válasz
justgiveup
#6475
üzenetére
Én mióta komolyabban próbáltam venni már csak pancsolom a vizet, tehát nem emlékszem mi volt előtte. Azóta viszont egyre kevésbé tudom a random étterem\cukrászda kávénak csúfolt, porított zarándokszarból készült förmedvényeit meginni. Tehát szerintem jó irányban vagyok
Először volt Norda, de volt egy kesernye a végén ami mindig ott maradt, tehát ejtettem a projektet. A pancsolt víz ízét pedig nagyban befolyásolja, miből mennyit raksz hozzá. Ez a két saját tapasztalat.
Illetve Balatonon csapvíz, de ott nincs rendes presszó gép és a víz alapból elég lágy. -
válasz
justgiveup
#6472
üzenetére
Csapvíz szennyezett és tönkreteszi a géped belülről. Illetve havonta vízkőtlenítheted, ami megintcsak nem túl előnyös.
Kancsós megoldások amelyek magnéziummal tisztítanak, lerakódásokat okoznak, alubojlert marják.
Desztillált víz visszasózva a budget elfogadott verzió. Illetve RO berendezés, vagy pl. BWT. Majd sz. zs. megmondja pontosabban.Különféle kv vizek nagyon drágák ÉS rengeteg műanyag szemét.
Házi desztillálás a zero waste, de nem feleségbarát, hacsaknem garázs\pince -
válasz
body007
#6416
üzenetére
Matekból folyamatos kegyelemkettes, fizikából buktam második gimiben. Kémia kettes-hármas, a kovalens kötést pont leszarom. Ennek féynében ahogy gondolod
Én előbb kint hagytam egy hétig, aztán fagyó, adagonként. De mióta rájöttem, egy hónap alatt megiszom egy kiló kv-t és ezexerint 250-es zacsi egy hét alatt fogy, már csak sima hűtő egy plusz simítós zacsiban a bontott anyagnak. Többi pihen a folyosón. -
-
-
-
-
-
Helló, hála a siralmas forintnak és a nemzetközi helyzet évek óta tartó fokozódásának, max a dedica+graef702 jön ki 100 rugóból. Használtan se jársz jobban, eszelős árakat kérnek mindenért.
Automaták játékszerek, sose lesz belőlük rendes kv. POD esetleg jó alternatíva, de nagyon drága a minőségi alapanyag.Tejhez teszkó frencspressz.
A dedicát sajnos nem árt kicsit hegeszteni (nyomásfokozós szűrőt kitenni, venni másikat, itthon esetleg avx-nél, vagy jóval olcsóbban alibabàn). S persze a minőségi kv lesz a legdrágább tétel hosszabb távon. -
-
Ez valami igazán ótvar marketing duma amelyből nulla információtartalom mellett csak a tökéletes inkompetencia derül ki

Afrikai kv robusztával? MAF? "Európa legnevesebb pörkölőmesterei" muhhahhahahha

Végtelenül gáz.
Ettől még maga a produktum akár iható is lehet, na de ez a szöveg vállalhatatlan. Jani néninek, aki az M1-en és barátain szocializódott, pont jó. -
-
válasz
gergo5991
#6342
üzenetére
Abban a kimboban zéró sav van. Feketének fekete és üt is.
Próbálhattok valami klasszik single origin brazilt, esetleg kolumbiait tetszőleges kispörkölőtől, az legalább nem lesz szénné égetve és a kimbonál drágább sem számottevően. Bolti szarok közül ez már a tápláléklánc teteje, a júliusi meinl semmilyen szempontból nem lesz jobb (ettől még lehet, hogy jobban fog tetszeni). Segafredo is a nevéből él. Esetleg lavazza oro próbából. -
-
-
-
válasz
RetepNyaraB
#6330
üzenetére
Pörgetést próbáld ki és döntsd el jó -e. Ha nincs túl mélyre állítva, így először szépen kever rajta párat (ha kihúzod függőlegesen, látod), aztán visszafelé el is simítja. Nincs ennek kialakult kánonja. Ahogy jobb és kevesebb macera számodra.
Robesz@ végy egy csomag aeropress papírt. Filléres tétel,sok mindent megold. Ha lehet eredetit, ne gagyi utángyártottat. -
-
válasz
eastsider
#6324
üzenetére
Próbáld ki nélküle is újra. Sztem nem az eszközzel van baj, az egy jó fajta cucc. Olyan mélyre kell állítani, hogy pont sima felszínt gyártson, inkább kicsit még feljebb is, mint mélyebbre. Az megvan, hogy először jobbra, majd utána balra kell pörgetni párat? Előtte pedig wdt ajánlott. De lehet, hogy a tamper beállítással is "utána kell menni".
-
válasz
Mr.Csizmás
#6285
üzenetére
Normál presszó tartomány. Sztem csepegve induló ristrettonak legjobb, de legalábbis semmiképp ne engedd hosszúra és időben se szaladjon el.
-
válasz
tamas.nick
#6281
üzenetére
Én mint sz.zs, csak kicsit nagyobb befőttes. A műanyag rondán nyalkasodott, ez nem hajlamos. Persze kimosni néha kell ezt is.
-
az a daráló dióra jó legfeljebb, kávéra nem. Mármint persze leőrli, csak nem lesz két egyforma shotod az életben vele és ami lesz az is legjobb esetben a szódával elmegy kategória. Sajnos őrlőre költeni kell. Szoktak feltűnni használtban Graef cm702 példányok, mint legkisebb közös nevező.
-
Soxor volt téma, de lásd kivel állsz szemben:
Ha van 250g szelepes, visszazárható kv zacsid az a legjobb és be a hűtőbe. Ha nincs, akkor én befőttes üvegben tenném el, amennyi teljesen megtölti, de minél kisebb kiszerelésben. Azért minél kisebb, mert mikor nyitogatod az oxigén hamar kikezdi a babokat. Ha nincs hely a hűtőben akkor sötét, hűvös helyen is jó. A konyhaszekrény általában nem ilyen hely.Szerk.: Esetleg simítózáras zacsi is jó, ha rendesen szigetel lezárt állapotban. Mikor nyitogatod legyen függőleges és ne kotorássz benne vadul. A kv-t kanállal szedd ki, ne öntsd. De lehet, hogy ez már túmáccsinformésön

-
-
-
-
-
válasz
roBEEsz
#6243
üzenetére
A bontatlan zacsit nem kell kinyomkodni, csak a CO²-t tolod ki belőle, ami nagy kár. Hűvösben, lehetőleg levegőmozgás mentes helyen simán elvan pár hónapig (mondjuk 2-3).
Ha fagyasztani szeretnéd, azt adagonként érdemes (méhsejt üvegcsékben, a szűrőkosaradnak megfelelő méretben, ezt majd valaki linkeli, akinek fejből megvannak a ml méretek - szerintem olyan 50ml körül). Egészben nem jó berakni, mert kiül rá a pára minden kinyitásnál és oxidálja a cuccot. Sima hűtőben tárolásnál jó leragasztani a zacsin a szelepet, főleg ha légkeveréses hűtőd van, hogy ne szívja ki az aromát.
Egyébként az egyszerű hűtés jó kompromisszum, amennyiben bontás után egy hét alatt megiszod a 250g-t.Fagyasztott bab egyből a darálóba menjen. Semmi olvasztás.
-
-
válasz
fradi81
#6230
üzenetére
főzés után áteresztesz némi vizet és tiszta ronggyal, ja. Illetve mondjuk havonta kicsavarod a csavart, leszeded a szűrőt, elszörnyedsz mi van alatta és azt is kipucolod, jellemzően kávézsír oldóval. Pl. [Tersoclean] , vagy Pullycaff (ezt hirtelen nem találtam).
-
-
válasz
fererencz89
#6224
üzenetére
alin biztos kapsz, de fejből nincs meg a szűrőtartód mérete. Gondolom 51-53cm valahol. Csodák nem lesznek tőle, de onnantól lehet értelmezhető italt főzni vele. Persze ekkor már alapvetés egy használható őrlő, tamper+jó minőségű kispörkölői szemes kv.
-
Egyrészt jobb, ha felmelegítesz fél liter vizet és abban oldod a cuccot, majd lehűlve öntöd vissza és szépen összerázod. Hidegben csomósodhat, esetleg nem oldódik rendesen.
A pufferoldat készítése felesleges plusz procedúra nekem, én beletolom az 5 literbe és kész. De százados mérleggel, kivéve, ha garantáltan pontos a tizedesed. Ha téved pár tizedet, az érezhető lehet a végén.Innentől hardcore, aki nem akarja nem kell olvasni:
Másrészt nekem jelenleg a puffer (szóda) szerepe igen jól érezhető, mert épp kísérletezem vele. Most olyan 0,42g megy az 5 lityibe, 1,2 keserű mellett (ez utóbbit próbálom majd csökkenteni épp). Ettől a TDS 130-150 körül van, kemény arcok arra esküsznek ne legyen 80 felett, de én abból nem tudok ihatót főzni.
Több puffer mérsékli a savanyát, testesebbé teszi az ízeket (ha úgy vesszük, összemossa a határokat). Mivel többnyire világos tételeket iszom és mindig zavart a citromosság, ez nekem fontos. A 0,2-0,3 nagyon kevésnek bizonyult. -
válasz
viktorhu
#6193
üzenetére
Semmi baj az olasz kv-val természetesen.
Minden a maga helyén. Ha olasz kv-t akarsz, arra Olaszország bármelyik random betérője 95%-ban sokkal jobb lesz, mint máshol a világon (kivéve esetleg Baszkföld, én ott nem tudtam még mellényúlni; Firenzében és Róma turistaközpontjaiban sajnos már igen).A többiek arról beszélnek talán, hogy a kvzás másból is áll, mint olasz típusú kv fogyasztása. Ott meg az olaszok sehol sincsenek és ez is tény. Más a vonal. Almát a körtével nem érdemes hasonlítani.

Peace. -
Jól van, majd referálsz. Összefoglalásképp:
A víz többé-kevésbé ott fog maradni a kosárban, mert nincs szelep a gépeden, ami leszívná a csapolás végén. A nem nyomásfokozós szűrő ebben azért segíteni fog, HA jól sikerül belőni.
Ehhez pár dolog segítség
-friss és jó minőségű, plusz nem a polcon kibontva tárolt kv, (a Graef presszó tartománya elég szűk, ugye kb. két klikk le-fel; de megoldható.)
-alapos előkészítés: szűrőben az esetleges kis kv rögöcskék kipusztítása, keress rá a WDT tool kifejezésre és csinálj magadnak dugó+minél vékonyabb varrótű kombiból. A családod majd hülyének néz, de ignoráld őket. Egyenletes, nem csámpás és nem húszszor igazgatott tamperelés: ez trükkösebb, mint amilyennek hangzik, de szerencsére nem kvantumfizika.
szerk.: Ja, ha a brutál nyomásod szét akarja tolni a pogácsát, egy masszívabb fehér szalvétából vághatsz a szűrő tetejére egy passzoló korongot (igen, minden alkalommal) és úgy rakd fel a kart. Kicsit védi, kicsit segíti a jobb vízterítést. Mondhatnék rendes aeropress papírt, de annak nagyon más a mérete és azt is vagdalni kellene valószínűleg.
-
Mivel aprópénz, így akár. Nagyot nem buksz..
Illúzióid azért ne legyenek; ennyiért a minőség is pont olyan lesz. Vigyázz a karral, mert könnyen törik a gagyi öntvény. Illetve a gépedre kicsit overkill a pucérkodás, de legalább látszani fog a lefolyáson ha nem jó a kv előkészítés![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Tampert mindenképp szerezz be, ha eddig nem volt. Rendeset, ne azt a műanyag fost amit a géphez adnak. Minél vastagabb talppal.
-
-
-
Nem a dizájn érdekes, hanem a bajonett zár pontos méretezése. Ha szerencséd van és a géped egy rebrandelt tömegcikk (saeco, vagy delonghi pl) és meg is találod az eredetit, akkor jó eséllyel lesz rá alis kar. Akár avx is, de ott valóban azt kapod meg, amit sokan vesznek legalább elvben.
-
Hát, amennyiben nem marketing hülyeség a 20 bar pumpa, ott nem nagyon fogsz tudni mit csinálni; lebontja a falat is. Még nyomásfokozóssal karban lehet tartani, mert ugye nem engedi át. De sima szűrőbe lukat üt szerintem. Azért latyakos a pogácsa, mert nincs benne visszaszelep, ami lerántaná a feles vizet a csapolás végén. Plusz a nagy nyomás szétcseszi az egészet. Ebből nagyot varázsolni nem tudom érdemes-e...
Ha nincs rendes tampered, azt vegyél.Konkrétan a szűrőtartó nem tudom én sem milyen fajta, így nehéz rá venni másikat. Itthon meg pláne; alin próbálkoznék.
-
-
-
válasz
Melorin
#6120
üzenetére
Mi az, hogy kv gép?
Automata? Karos? Pod? Kapszula? Kotyogó? És akkor most csak az alapoknál vagyunk...
Mennyit szánsz rá?Egyébként meg végy egy delonghi dedicat, plusz egy graef 702-es őrlőt (sajna magasan van az ára), etesd minimálisan normális kv-val (semmi bolti őrölt szutyok) és meg is vagy for the moment.
-
-
Nekem van ilyen, kb 3 éves és most dobom ki végre anyjába. Össze-vissza mászkál a mért tömeg, 0.2g simán benne van, ami egy százados mérlegnél kb. a hasraütés-szerű mérés kategória

Ja, nyilván mindegy milyen márkanév, ugyanazok a szorgos shenzeni kezek hegesztik, Mao nevével hő ajkukon.
-
-
válasz
sherlock82
#6058
üzenetére
Egyébként, hogy elültessem a bogarat a füledben, sokan használják(juk) pl. a DM desztillált vizét, minimálisan visszasózva (ha érdekel, írom a receptet is, feleslegesen nem melózom
). Ez nem bántja a gépek belsejét és nem vacak ízű csapvíz. Szerintem egy kapszulásnak is jó tesz.
-
válasz
sherlock82
#6055
üzenetére
Ásványvíz jó eséllyel kinyírja. Sokkal több oldott rész van a többségükben, mint a csapvízben. Kivéve esetleg Evian, Volvic. Ha kőgazdag vagy. De még azokban sem vagyok biztos mit mutatnának műszer alatt...
-
-
válasz
sherlock82
#6040
üzenetére
Kamarás Iván..?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
-
válasz
eastsider
#5962
üzenetére
Szép ez. Íze a lényeg. Én nem venném gyorsabbra. Még mintája is van a végén :)
Ashyo@ ahogy fentebb írták, vegyél Georgeklúni kompatibilis gépet. De pl a lildli kapszulákat meg nehogy

inf4rno@ én a tizen1-ben ittam tavaly a legkomolyabb hondurasi élményemet. Utána vettem tőle valami brazilt, mert aszonta meglepő és tényleg az volt, megérte az árát.
A hely meg egy egérlyuk, néha jelentős forgalommal és egyedül van a srác. Ez ilyen; szerintem az eredmény kárpótol... -
-
-
válasz
roBEEsz
#5938
üzenetére
Ajaj. Te a hardkórban fogod végezni

-A GC melyik széria és van-e benne bármi mod? Ez elég meghatározó alapkérdés.
-Az őrlőd nem nagyon szereti az adagonként darálást ha jól rémlik, ugyanakkor viszont remélem nem a tartályban dögleszted a babot.Mindig aszongyák a menő arcok, hogy a kv legyen jó, az a legfontosabb. A pellini, meg főleg a metro NEM a jó kategória akkor sem, ha gyakorlásról van szó. Legkisebb közös többszörös az alza koffi szok lenni, mint rendes arab, zarándokszartól mentes alapanyag.
A többiről esetleg tudsz tyúb videót megosztani és okosodunk. Gaggián még segít, ha használsz aeropress papírt a szűrőre. Javítja a vízterítését (bár nem ettől fog hirtelen megjavulni a kv, de filléres cucc).
-
válasz
mesehabbal
#5928
üzenetére
Nem tudom igazán, mit mondjak.
Épp két napja voltam vendégségben, ahol egy Gaggia Velasca volt üzemben. Kíméletlen szar kv-t adott, hiába tekertem rajta az összes kamu lehetőséget jobbról-balra. 200k+ az ára.
Utoljára 10-12 éve volt egy Saeco xsmall plusom (mielőtt eladták a Philipsnek) ami az árához képest tudott valamit, de már rég nem gyártják asszem.Szóval az automaták azt tudják, hogy bekapcsolod és egy perc múlva megnyomsz egy gombot, aztán jön belőle valami. Ha nagyon drága, akkor még villog is, meg tekergethetsz rajta ezt-azt. De ugyanezt megkapod egy tetszőleges kapszulástól is, csak ne diszkont kapszulával etesd.
Sikerült elvenni a kedved?
Remélem
-
válasz
madmike
#5913
üzenetére
Teljesen téves ezeknél a "fémből van, az a tuti" megközelítés. Nem kapàlni fogsz vele.
Ha kapcsoló hibás az nemtudom mit jelent; akkor megy, ha nekinyomod a kart, vqgy poharat. Ha nem megy, az sucks.Viszont nem néztem utána a cm90-nek. Ha nagyobb a kése pl. az jó. Csak ha nem indul el, az nem
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
-
-
-
-A Sage persze gyakorlatilag nem lesz érdemileg jobb, csak van fancy kijelzője, meg gombjai, melyeket nyomogathatsz örömmel

-Ha szétszedsz egy őrlőt, melyet nem arra találtak ki, akkor ne a tervezőjét szidd user error esetén. Igen, szopás szétszedni és ráadásul sajnos zéró értelme van, de ezt ebben a topikban is leírtuk már

Végül mindez nem releváns az őrlemény szempontjából. A Graef az áráért rendben lévő cuccot ad, sokkal többet kell fizetned érezhető előrelépésért. Még kéziben is (pl. 1zpresso jx pro), nemhogy gépiben.
-
válasz
vatoloco26
#5875
üzenetére
Nagyon sok a kérdés. Csinálni kell és tapasztalni, mert ezekre a kérdésekre nincs pontos válasz.
Alapvetések vannak, általánosságok.Különféle vastag alátéttel adják a graefet, nem tudjuk tiédben melyik van.
Presszó esetén olyan finomságú legyen az őrleményed, hogy az italod 25-35mp alatt jöjjön le (normális presszó blend, tisztes karos kv főző)
Kotyogóhoz mondjuk dupla szemcseméret, filterhez mondjuk 0,7-1mm közötti rögöcskék.A jelzett hőfok nem sokat mond (milyen eszközről beszélünk egyáltalán?), mert az érzékelőt a a kazánra teszik általában. A főző fején a kilépő víz hőfoka érdekes, amit viszont többnyire csak céleszközzel lehet mérni. Ez presszó blend esetén 86-88, világosabb arabica esetén pedig 90-95 fok. Ha keserű akkor túl magas, ha savanyú akkor kevés a hő és\vagy rossz a kivonatolás.
A megfelelő őrlés megint tág fogalom. Mire megfelelő? A Graef belépő szint és ott jó a minősége. Jobb, mint egy mákdarálóé, vagy többnyire jobb, mint egy automatáé.
Végeredményben kérdezz sokkal pontosabban lécci

-
válasz
madmike
#5874
üzenetére
Nem sok minden tud elromlani egy darálón, a graefről két db műanyag pöcök törhet le, melyek nélkül nem is megy, tehát észreveszed. Talán nem baj, ha be tudná lőni az eladó mennyi kv ment át rajta (pl évi 12kg napi 3-5 kv mellett). 100kg tuti oké (300 a vége sztem max, de lehet kapni pótkést).
A bliccvólf mellé mind1 a tamper, csak a mérete passzoljon. A nyomásfokozós karhoz nagyjából lényegtelen.
Új hozzászólás Aktív témák
- iPhone topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Fotók, videók mobillal
- Milyen videókártyát?
- Call of Duty: Warzone
- Red Dead Redemption 2 (PC)
- Ford topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Gaming notebook topik
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- DJI Air 3 drón szett - telefonos távirányítóval
- Dji Goggles 3 garanciával/ Neo2, Neo, Avata2, Mini 4 Pro, Air3 / Dji Beszámitás lehetséges
- DJI Mini 3 RC drón szett - új állapotban - garancia 2027.11.02-ig
- DJI Mini 4 pro Fly More Combo drón szett - Garancia, Care Refresh, PL Filter
- DJI Neo 2 Digital Transceiver/ Új, Garanciás Eladó
- Saeco Talea Giro Automata kávégép 6 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Samsung Galaxy S20 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Ventilátor bazár /NZXT/CORSAIR/LIAN LI/DEEPCOOL/ZALMAN/120MM/140MM/VEZÉRLŐK/LED KIT-ek/
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 128GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100% Akksi, MS4011
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest











![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
). Ez nem bántja a gépek belsejét és nem vacak ízű csapvíz. Szerintem egy kapszulásnak is jó tesz.

