-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hifis50
csendes tag
Nem tudjuk még, mire képes a léptető motor. Most a bolygóműves áttételt úgy választottuk, hogy egész alacsony fordulaton is legyen ereje. A felhúzáshoz viszont, bár ott nincs terhelés, de pont nagyon gyorsan kell forgatni. A próbák alatt kiderül, hogy ennyire széles fordulatszám tartományt tud-e a motor. Ha igen, elmaradhat a kézi emelés, azt is a motor csinálhatja.
-
hifis50
csendes tag
válasz jveres #72341 üzenetére
Ez egy próbadarab, kisérleti példány, tehát még burkolva se lesz, így kinézetről tulajdonképpen beszélni se lehet. A cél most csak annyi, hogy eléggé egyben legyen. hogy tesztelésre más is próbálhassa. Ha működőképes, és van értelme folytatni, akkor az egy külön történet, teljesen át lesz tervezve, nyilván a próbadarabon szerzett tapasztalatok alapján.
-
hifis50
csendes tag
válasz qvik27 #72392 üzenetére
Kösz, a jövő hét elején minden eldől, mert megforgatjuk a motort és leellenőrizzük, mit tud.
A kézi dugattyú emelésről pedig azt gondolom, hogy még akkor is meg kéne hagyni, ha a motor amúgy tudná az emelési sebességet is. Ha hozzákötjük a motoros nyomórúdhoz, mindig a motorral kéne mahinálni, pedig víz leeresztésnél, takarításnál, meg akármilyen apró dugattyú mozgatásnál egyszerűbb kézzel hergelni. De ez a teszteléseknél majd kiderül.[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
Döntő momentum a motoros-dugattyús kávégép fejlesztésben, hogy tudtunk motoros próbát csinálni, és sikeresnek bizonyult. Bőven van tartalék a nyomatékban, annyi, hogy a jelenlegi 60V-os tápot lehet, hogy egy kommerszebb, olcsóbb 24V-osra is le tudjuk cserélni.
Ahhoz, hogy idáig eljussunk, a mechanikán kellett egy gyors módosítás, mert a golyósorsót kihajlásra is vezetni kell. Erről mutatok 2 fényképet.
A próbadarab véglegesítése előtt most pár napig tesztelem a gépet, hátha újabb részletek derülnek ki. Az első próbák mindenesetre bíztatóak. -
hifis50
csendes tag
Készítettem 2 videót a kávégép mozgatásáról. Ez most egy ideiglenes kis elektronikával történik, ahol az irányító pálcika mindkét irányban mozgat. A véglegesnek szánt verzióban a csillapított kar csak lefele mozgatja a dugattyút, a golyósorsó visszaeresztése nyomógombbal fog történni.
Az első videón a maximális sebesség látható, a másodikon pedig próbáltam egy egész lassú fordulatot kihozni.
Első videó
Második videó -
hifis50
csendes tag
válasz soldier2 #72660 üzenetére
A motor és a bolygóműves hajtómű együttes zaja. Érdekes, hogy lassításnál van egy fordulat, ahol éles hang hallatszik, ez valószínű a lépéstévesztés hangja, talán lehet igazítani a szoftveren, hogy ez ne legyen. Hasonló hangot ad a motor, ha túl gyorsan billentünk a vezérlő pálcikán, ekkor már meg sem mozdul, csak sivít. A végleges, csillapított kezelő karral várhatóan sokkal könnyebb lesz kezelni a motorfordulatot.
[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
Azért nem reménytelen a helyzet. Az első otthoni kávé próbálkozásom fényképe. Casino Mocca La Esperanza, 18g, 1:2 arány, 89 fokon. Persze szó nincs arról, hogy tartani tudtam a 9 bart. Egyből az elején túlhúztam a motorsebességet, kiakadt a nyomásmérő mutatója (legalább 20 bar), visszavettem, akkor meg alászaladt. Szóval gyakorolni kell még ezt, de kinézetre nem lett rossz az eredmény. (Ízre azért elég savanyú volt.)
-
hifis50
csendes tag
Kézi működtetésű karos gép csak kisszűrős kivitelben létezik, és végül is elég népszerűek. Nagyszűrősben ez az első, a motor csak "rásegít" a kézi vezérlésemre. Úgyhogy akár még jól is működhet.
De persze az igazsághoz tartozik, hogy ha a nagyszűrős rugós - karos gépre rászereljük Kávékalmár nyomásmérőjét, ott is lehet a karral játszani.
Két dologban tudhat többet ez a kivitel a nagy rugós - karosoknál. Egyrészt tényleg tud 60ml-es igazi duplát, (akár 1 deciset is), másrészt precízen belőhető a vízhőfok.[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
Lesz ez még jobb is, de mivel a felvétel sikerült, csak feltöltöttem az alábbi videót. Híg lett a kávé, továbbá mivel egyszerre hatfelé kell figyelni, a mérleget nem kapcsoltam be. Mivel itt aztán nem egy gombnyomás a kávékészítés, izgalmas dolog, mi jön össze ezzel a géppel. Az látszik, hogy tartani a 9 bart a jelenlegi kis karocskával csak körülbelül lehet.
-
hifis50
csendes tag
válasz soldier2 #72685 üzenetére
Van ezen a próbadarabon egy alulméretezett alkatrész, a kétkarú emelő (vagy himbának is neveztem). Ez meghajlik a terhelés alatt, és emiatt mint egy íj, ez is rádolgozik a nyomásra. Ez is nehezíti a korrektebb nyomás tartást. Ezt nyilván kijavítjuk még ezen a kisérleti darabon. (A hajlítgatások miatt akár el is törhet ez az alaktrész.)
De ettől függetlenül azért felmerült bennem, hogy össze lehetne hozni egy kényelmesebb nyomás felfuttatást. Most ugyanis az a baj, hogy fel tudom úgy gyorsítani a golyósorsót, hogy bőven 9 bar fölé szalad a nyomás. Tehát csak kellő óvatossággal lehet gyorsítani, ami hosszabb előáztatást jelent. De műszakilag megoldható lenne egy olyan csúszó kuplung berakása a motor és a golyósorsó anyája közé, ami a 9 barhoz tartozó forgatónyomatéknál csúszik meg. Így hiába forog gyorsabban a motor, a golyósorsó nem forog vele csak annyira, hogy megáll a nyomás 9 barnál. Ekkor bátran gyorsíthatunk, túlszaladni a nyomással nem fogunk.
De ez persze csak egy ötlet, tovább bonyolítaná a szerkezetet, várjuk meg, hogy működik a véglegesnek szánt működtető kar.[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
válasz Peti...(16v) #72686 üzenetére
A filmen hallható egy kellemetlen sivító hang egy bizonyos (lassú) fordulatnál, ez biztos szoftverből kigyomlálható. A többi inkább a motoré az áttétellel együtt, ez egy burkolt példányon csillapítható valamennyire.
-
hifis50
csendes tag
Igen, minden pálcika kitérítés érzékeny, de ennek az az oka, hogy most 30 fokos tartományra van elosztva a teljes fordulatszám szabályzás, álló helyzettől a maximumig. A tervezett csillapított nagy karos szabályzó 60 fokos tartományban dolgozik, és egy sokkal hosszabb kinyúlású kar tartozik hozzá, tehát egy nagy íven mozgatjuk, ezért most azt gondolom, az sokkal használhatóbb lesz. Ezt ennek a próbapéldánynak a véglegesítésével rakjujk be (burkolatokkal, kapcsolókkal, csatlakozókkal együtt), és a szoftvert is a kollégám véglegesíteni fogja. Meglátjuk, ez mennyire lendít a kezelhetőségen.
-
hifis50
csendes tag
válasz Peti...(16v) #72694 üzenetére
Ebben a gépben nincs kazán, de elektronika viszont bőven. (A léptetőmotor a tápjával és a vezérlőjével, az Arduino panel, pid az ssr-rel és a hőszondával. Rengeteg madzag, kapcsoló, lámpa.) Ezeket nem lehet szabadon hagyni. A fejrész lehet külön előreugró egység, de mögötte már dobozba kell zárni a többit.
[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
Az eredeti tervtől eltérően mégis csak teljes burkolatot kap a motoros dugattyús kávégép. Mivel cégen belül nincs kapacitás, kiadjuk a lemezmunkát, így már miért ne legyen komplett. Dizájn most sincs, de az alábbi rajzokból az arányok azért látszanak. A kollégámnak volt az ötlete, hogy a felső mechanika maradhat burkolaton kívül, így már sokkal elfogadhatóbb tömeg arányok adódnak. Az előlapon csak kivágások látszanak, a műszerek nincsenek belerajzolva. Felül baloldalon a nyomásmérő, jobboldalon a golyósorsót leeresztő nyomógomb helye látszik. Alul a szögletes nyílás a pid, alatta baloldalon a fűtés és a pid bekapcsolója, jobboldalon a léptetőmotor bekapcsolója lesz.
-
hifis50
csendes tag
Ha valakinek kell egy direkt kávékutyulásra méretezett miniatűr, precíz, nagyon mutatós "habverő", a kollégámtól, aki tervezte, készítette, vehet ilyet. A keverő rész 0,6mm-es rugóacél huzal, a nyele szobrász mintázófa, a huzalokat összefogó kis köralakú korong lézerkivágással, 0,6mm-es furatokkal készült. Szóval szerintem egy profi darab, én már munkára is fogtam. A méretéről képet kaphatunk, ha összevetjük Kávékalmár rögmentesítőjével. (Méretek szerint a hossza az összefogó korongig 30mm, átmérője 11mm, Kávékalmáré 60mm és 20mm, a huzalvastagság ez utóbbinál 1mm-es.)
-
hifis50
csendes tag
A wdt-zésről az én különbejáratú véleményem az, hogy nem a rögmentesítésről szól, hanem az őrlemény homogenizálásáról. Többen írták itt korábban, hogy a mini habverő nem tetszett nekik, mert a használatával éppen rögösebb lesz az őrlemény. Szerintem ennek nincs jelentősége (mármint annak, hogyan néz ki). Amióta viszont nem csak éppen keverek egyet a habverővel, hanem 5-6 másodpercig többféle mozdulattal kutyulom, (keverés, pörgetés, alulról felfelé dobálás), szebbek, egyenletesebbek a lefolyásaim.
Ehhez a homogenizáláshoz köthető, hogy a szűrőtartó kocogtatása, tenyérrel ütögetése szerintem pont ellenkező hatást vált ki. (Az ipari rázógépek éppenhogy szétválogatják az eltérő méretű, súlyú akármiket.) A Lin Weberes shaker szerintem a legrosszabb ebből a szempontból. Én egy nagy edénybe darálok, és próbáltam ilyen rázással keverni az őrleményt, mielőtt a szűrőbe öntöttem, de csak rosszabb lett a kihozatal, vagyis a lefolyás. -
hifis50
csendes tag
A La Marzocco úgy fűti (temperálja) a fejet, hogy a kazánnal összenöveszti azzal a jellegzetes széles hattyúnyakkal. Vagyis a fej egy vízteret alkot a kazánnal, más szóval a fejben is kazánvíz van, lényegében azonos hőfokkal. Ezt a GS típusnevű készülékein alkalmazta először, ennek mai megfelelője a GS3 nevű kávégépük, de minden gépükön, így a Linea Minin is ilyen a fej kialakítása. (GS a gruppo saturo, angolul saturated group rövidítése.) A kávéra ugyan külön csövön vezeti a vizet, de körülötte a kazánvíz tartja stabil hőfokon a fejet. A kis köbtartalmú kávébojler pedig a gőzbojlerből töltődik fel előmelegített vízzel. Tényleg ügyesen ki van találva ez a rendszer.
Még annyit érdekességképpen, hogy szerintem nem véletlen, hogy a Linea gépükből csináltak home baristáknak szánt verziót, ez a típus tette ugyanis naggyá a La Marzoccót. Ezt a kávégépet vette egyre növekvő darabszámban a Starbucks, miközben multivá váltak, és így konvertálódott át az addig olasz LM amerikaivá.[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
válasz fragola.6035 #74469 üzenetére
Hát igen, ez van, ha csak saccra, utánaolvasás nélkül írok valamit, elnézést ezért. Nyilván a Lineából kiindulva gondoltam, hogy csak benne van az egyszerüsített kivitelben is. Kár érte. Ezek szerint ha valaki "igazi" La Marzoccot akar, gyűjtsön a GS3-ra.
-
hifis50
csendes tag
Nagyjából összeállt a léptetőmotoros kávégép kisérleti példánya, most éppen burkolat nélkül próbálgatom.
A véglegesnek szánt működtető kart tettük rá, ehhez pedig át kellet írni a léptetőmotor vezérlő szoftverét.
Az egyik videón mű kávépogácsával tesztelem a kart, a másikon egy kávé készítése látható. Mivel nem volt teljesen probléma mentes (a poharat elfelejtettem a mérlegre rakni), ezért a késztermék fényképét is betettem, mert ízre azért nem lett rossz. (Casino Mokka Worka, 20g/45g)[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
válasz Csápájev #75236 üzenetére
A lehetőségeim különlegesek, amit persze kihasználok. Már nem zsebből megy a fejlesztés. Mivel eddig műszakilag stabilnak bizonyult a konstrukció (bár a golyósorsó élettartamát, határait még nem teszteltük), mindenképpen hasznosítani kéne az ötletet. Főleg, hogy az igazi poént, a léptetőmotor programozhatóságát (nyomás vagy volumetrikus prrofilozás szoftverből) még össze sem hoztuk.
-
hifis50
csendes tag
Tényleg hangos. A fő hangforrás szerintem a bolygóműves léptető motor áttétele. Ez egy olcsó cucc, ezen segíteni csak a dobozolás, és egy esetleges hangszigetelés tud. De a nyikorgások már gyanúsabbak, erre írtam, hogy élettartam próbák mindenképp kellenének, hátha tikkad a golyósorsó. Elég nagy erők hatnak a gépelemekre, 9 barnal 180kg-nyi erő kell a dugattyú lenyomásához, de simán túlszaladhat 16 -20 barra is, ez már 300 - 400kg-nyi nagyságrend.
-
hifis50
csendes tag
válasz Bazsee71 #75254 üzenetére
A lefolyás a tükörben látszik, ezért érdemes teljes képernyőn nézni a videót. Így talán kijön, hogy ahogy beindul az egyenletes lefolyás, ennek elég gyorsan nő a sebessége. Tehát ahhoz, hogy tartani tudjam a nyomást, fokozatosan növelni kell a karral a fordulatszámot, különben rohamosan esik a nyomás. Nyilván lehet ezzel játszani. Úgy általában mondhatom, hogy elég szórakoztató ezzel a géppel a kávékészítés, sokfelé kell egyszerre figyelni, nem egy sima gombnyomásra áll elő egy eszpresszó.
[ Szerkesztve ]
-
-
hifis50
csendes tag
Jó kérdés, kevésbé jó válasz: nem tudom.
Ez a projekt a jelenlegi felállás szerint egy amatőr hobbi fejlesztés, komolyabb üzleti megfontolások és célok nélkül. Ezért a rendelkezésre álló erőforrásokon belül mindig hátrébb sorolódik.
Pedig talán többet érdemelne, mert szerintem elég eredeti megoldás több olyan technikai részlettel, amikkel kitűnhetne a konkurensnek tekinthető dugattyús kávégépek közül.
(Ilyen például a pontos hőfok beállítás, hőtartás. Nemrég ez még unikális lett volna a nagyszűrős dugattyús gépek között, ma már van a piacon ilyen, a La Marzocco Leva. A másik a léptető motor programból történő vezérléséből fakadó lehetőségek, vagyis a nyomás vagy (és) volumetrikus profilozás kidolgozása. Ebben akár több is lehet, mint a Leva, amelyiknél a rugókarakterisztika módosításával lehet korlátozottan módosítani a nyomás profilon. Itt viszont szabadon lehetne variálni, akár a kétféle profilozás keverésével is.)
De hiába a nagy tudás, ez még nem jelent biztos piaci sikert, (sőt igazából semmit nem igér), ezért zajlik takaréklángon a dolog. De mindenképpen érdekes kibontani a technikai lehetőségeket. Ezért csinálom. -
hifis50
csendes tag
válasz SoundON #92300 üzenetére
Műszergyártó cégnél dolgozom, esztergálásból visszamaradt anyagok "gyűjteményéből" vettem ki. Tehát a forma (pláne a hasíték) véletlenül ilyen. De a méretei annyira találnak, hogyha újra gyártanám, erről venném le a méreteit. A külső átmérő valamint a perem vékonysága számít, és az, hogy lukas legyen, hogy az ujjammal a helyén tartsam a szűrőpapírt, amikor kiemelem a gyűrűt a szűrőből.
-
hifis50
csendes tag
válasz SoundON #92300 üzenetére
Szerintem is a méretre vágás, túl azon, hogy macerás, bizonytalan eredményt ad. Nem csak a visszaszivárgás, de a rések miatt a kávékészítés közbeni csatornásodás is gond lehet.
A tamper több szempontból sem jó. Nincs helye a szélén a papírnak, és még ha sikerül is vele benyomnod, kiemelésnél tuti jön vele a szűrőpapír is. -
hifis50
csendes tag
válasz Peti...(16v) #100513 üzenetére
A napi rutinban nem komplikáltabb a használata, mint bármely más gépé. A darálási finomságot és a hőfokot kell az adott kávéhoz belőni, és utána már nincs bonyodalom. A rugóerő (vagyis a max nyomás) és a kávéadag belövés (tehát hogy melyik horonyba akasztom a kart) csak az elején játszik, ezeken már nem változtattam régóta.
-
hifis50
csendes tag
A cikkel kapcsolatban meg kell említenem, hogy Verti1 is besegített. Nem ezen a fórumon történt, de annyi a sztori, hogy a La Marzocco a kezelési kézikönyvében egy metszetrajzot is közzétesz a fejről. Ez önmagában is érdekes, de az, hogy direkt el is rontja, az méginkább. A dugattyú alsó és fölső helyzete van zavarosan összemosva a képen. Hogy ezt miért csinálta, fogalmam sincs, mert ha nem akarja, hogy kiderüljön, hogyan működik, ne rakja be a rajzot. De ha berakja, legalább legyen konzekvens. (Itt van alkatrész, ami felső helyzetben van, van ami alul, ezért zavaros.) Szóval nekem nem esett le ebből, hogy kerül a víz a dugattyú alá, ezt Verti fejtette meg.
-
hifis50
csendes tag
Ritkán írok ide, de most találtam egy számomra érdekes újdonságot, hátha más is megerősít ebben.
Régen használtam Reneka szűrőt, de akkor csak annyi jött le róla, hogy sokkal jobban átereszti a vizet, mint a szokásos szűrők. Lényegében ellenállás nélkül, tehát csap alá téve az látszik, hogy egész gyors kifolyásnál sem telik meg, nincs a szélén túlfolyás. Akkor ennyiben hagytam a dolgot, ezzel magyaráztam meg magamnak, hogy talán más ízt hoz ki a kávéból, mint az egyebek.
De most hosszú szünet után újra vettem egy 21g-osat, és a rugós - karos dugattyús gépemen feltűnt, valójában miben különbözik a többitől. Ez már sokkal kézzelfoghatóbbá teszi, hogy ízben tényleg hozhat valami mást. (Hogy jobbat-e azt persze mindenki döntse el maga.)
Szóval arról van szó, hogy az LM Leván elég feltűnően látszik a kávé kifolyási sebessége. A La Marzocco gyári szűrőmnél a nagy tárcsa forgási sebességéből már lényegében a csapolás elején látom, hogy ez most okés lesz, vagy gyors, vagy lassú. Továbbá azt is, hogy ahogy haladok a csapolás vége felé, ez a forgási sebesség egyértelműen nő, tehát a lazuló pogácsa jobban átereszti a vizet, annak ellenére, hogy a rugóerő (vagyis a nyomás) egyre csökken. (Nyilván fix 9 bárnál ez a kifolyási sebesség növekedés még fokozottabb lehet.)
Most a Renekánál viszont az történik, hogy elég tempósan megindul a csapolás, annyira, hogy már nyúlnék a karhoz, hogy visszafogjam, mert tuti nagyon gyorsan lejön az adag, de nem. Nemhogy nem gyorsul a végére, de inkább mintha lassulna.
Tehát úgy tűnik, itt arról van szó, hogy a finom hálót a duzzadó kávépor valamennyire eltömíti, annyira, hogy lényegében konstanssá válik az áramlási sebesség az egész csapolás alatt.
(Kíváncsiságból volt már olyan kisérletem, hogy szűrőpapírt nem csak a pogácsa tetejére, hanem alá is tettem. Ez teljes kudarc, mert itt fokozottan az történik, ami a Renekánál úgy látszik még egészséges mértékben, hogy a kávépor eltömíti a szűrőt, és lényegében befullad a csapolás.)
Kicsit hosszan írtam le a dolgot, de azt gondolom, amikor nüansznyi különbségeket hajkurászunk ízbéli előnyökért, ez a jelenség ennél a szűrőnél elég markáns eltérés ahhoz, hogy magyarázat legyen arra, miért más ízű a kávé a Renekából.[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
válasz zolnagy #104519 üzenetére
Amit írtam, egyértelmű fizikai eltérés a Reneka és a többi szűrő viselkedése között, de ebből nyilván nem következik, hogy ez javít, ront vagy csinál e bármit a kávé ízével. Nekem egyenlőre első blikkre annyi a tapasztalatom, hogy a gyümölcsös kávéknál kevésbé kiugró a citrusosság. (De ízbéli dolgok megítélésében nem vagyok mérvadó.)
-
hifis50
csendes tag
Nem akarom agyon ragozni a múltkori “megvilágosodásomat” a Reneka hatásmechanizmusát illetően, de azért csak érzek csábítást, hogy az ott leírtakat valamennyire általánosítsam. Nem vagyok jártas a kávés szakirodalomban, tehát nem tudom, hogy elemezték-e valahol, hogy miért tér el az egyes szűrőkosarak ízbéli viselkedése. Merthogy (eddig) nekem nem volt teljesen triviális, miért lehet más egy IMS és egy VST, ha egyszer ugyanazt és ugyanannyi kávét teszünk bele. Az, hogy kávé nélkül mennyi vizet ereszt át, vagyis hogy hány és mekkora luk van rajta, az önmagában nem magyarázat, mert a 30 másodperc alatt 30 g átfolyás olyan kicsi vízáram, hogy ebben tuti tök egyformák, ugyanúgy nem jelent eltérő ellenállást egyik sem.
Tehát azt gondolom, és ezzel általánosítom a Renekánál észrevett jelenséget, hogy minden szűrő a csapolás alatt “kölcsönhatásba kerül” a duzzadó elemi kávészemcsékkel, csak nem olyan látványos mértékben, mint a Reneka hálója. Tehát minden szűrő valamennyire eltömődik a csapolás közben, hiszen egyik sem ereszti át a zaccot. Csak éppen nem egyformán. Ezt az eltömődést, tehát hogy hogyan és mennyire ül be egy lukba a kávé, már sok minden befolyásolja. (Lukak száma, átmérője, a gyártási technológia, tehát pl a lukasztás egyben egy kis mélyedést is okoz a luk körül, vagy éppen sorjás stb)
Ez a szituáció viszont szűrőspecifikussá teszi a folyadékáramlásnak mind a sebességét, mind az időbeli lefutását. És ez a különbség, vagyis az áramlási viszonyok különbözősége már egyértelműen megjelenhet a kávé ízében. A Reneka kiugróan más, ezt a dugattyús gépemen szemmel is detektálni lehet. A többinél egy precíz áramlásmérő kellene, hogy kimutassuk az eltéréseket.
Mindenesetre a Reneka hálós ötletét tovább gondolva akár egy “ultimét” szűrő is elképzelhető, ahol a Renekához hasonlóan a kosár a nagylukú perforációjával csak a vázat adná, és egy cserélhető betét sorozat tartozna hozzá különböző áteresztő képességgel. -
hifis50
csendes tag
válasz zolnagy #104552 üzenetére
Tehát a tapasztalataink nagyjából egyeznek. Ezek szerint nem biztos, hogy nyerő, ha a Reneka visszafogja a csapolás végére a lefolyást. A hagyományos (nem hálós) szűrők már nem különböznek egymástól ennyire, tehát ott összefüggést kimutatni az íz és a kifolyás jellege között már nem olyan egyszerű, oda már egy átfolyás mérő kellene.
-
hifis50
csendes tag
válasz Parci #106599 üzenetére
A filmjelenet:
Nem könnyű kiszúrni, 2 perc 45 másodpercnél ügyködik a barista a géppel a háttérben.
Hogy hogyan terjedt el ez a név erre a műveletre nem tudom, de a HB-n természetesen ezt is kitárgyalták:[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
válasz RetepNyaraB #108716 üzenetére
Ha esetleg erre a hozzászólásra emlékeznél, itt a Reneka szűrőről volt szó. Ennek a finom hálójába beülő ázott kávépor lassíthatja le a kifolyási sebességet a csapolás előrehaladtával.
De ha már szóba került, megemlítem, hogy egy kávés barátom unszolására megismételtem azt a kísérletet, amit a fenti a hozzászólásban is említettem, hogy szűrőpapírt teszek a kávépogácsa alá is, (Fölé mindig is rakok a kávégép kímélése és az egyenletesebb kifolyás biztosítása végett.) Ahogy abban a hozzászólásomban írtam, a régi elvetélt próbálkozásnál eltömődött a szűrőpapír, nem folyt ki a kávé. A most megismételt akció viszont sikeres volt, az őrlési finomság bejátszása után így szűrőpapírral is rendben kifolyt a kávé. (Tehát bármilyen szűrőből lehet Renekát csinálni.) Ami szerintem azzal magyarázható, hogy a mostani darálóm szemcseeloszlása egyenletesebb, kevesebb a fine, nem tömődik el túlzottan a szűrőpapír.
Amiből viszont még egy következtetést le lehet vonni, kiegészítve azt a gondolatmenetet, amit ebben és egy picit későbbi hozzászólásomban felvetettem. Ezekben azt fejtegettem, hogy a különböző szűrők eltérő íz kihozatala az eltérő eltömődési hajlamuk eredménye. De a mostani sikeres szűrőpapíros kisérletemből viszont az is látszik, hogy a daráló és a szűrő valamiféle kölcsönhatásban van, tehát a daráló szemcseeloszlása befolyásolhatja a szűrő eltömődés mértékét, vagyis a csapolás közbeni áramlási viszonyokat. Tehát egy szűrő, ami egy adott darálóval jól működik valakinél, még nem biztos, hogy másnál is ugyanolyan jó, mert például az ő darálója sokkal több fine-t termel.
Mindenesetre ezzel az alulra rakott szűrőpapírral lehet játszani, nyilván ízben is megjelenik a dolog. Én azért nem tettem be a rutinba, kisérletnek jó volt, állandó használatra nekem felesleges plusz macera.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Zero 9 (Techlife X6) elektromos roller (35km táv, 45km/h sebesség)
- Bicikli matrica szinte minden fajta biciklire! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Polar mirage kerékpár eladó olvass!!
- Kerékpár matrica a legjobb minőségben azonnal! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- DJI AVATA Pro-View Combo (DJI goggles 2) +Fly more Combo FMC +Motion Controller +RC2 +koffer
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs