-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
SoundON
tag
...szerintem ebben semmi gyanús nincs
Persze, a tartályban minden azonos volt.
Csak kezd körvonalazódni hogy pl én miért nem tudok 2x ugyan olyan kávét készíteni
Talán az lehet a magyarázat a második csapolás hőmérséklet esésére, hogy a rézcsőben levő víznek kicsit több idő kell hogy annyira felmelegedjen amennyire a legelső csapolásnál volt. És lehet ennél a pontnál meg nem szerencsés hogy levettem a hőszigetelő filcet a bojlerről, pontosabban a rézcsőről.[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz
zolnagy #85390 üzenetére
Sziasztok, milyen GCt milyen LMval néztetek össze?
Mértetek is vagy "csak" a végeredményre mentetek?
Érdekes, mert nekem a rézbojleres rézcsöves GCm ha nem is magasan, de bőven verte a GS3MPt amit 1hétig volt szerencsém itthon tesztelgetni. Méréseknél egyértelműen, ízre meg csak kicsit -
SoundON
tag
válasz
zolnagy #85394 üzenetére
Én néztem a vízterítést meg a kifolyó víz hőstabilitást. Mértem a csapolás közbeni hőingást meg a csapolások közötti eltérést. Egyedül a csapolások közötti eltérésben bizonyult picit stabilabbnak a GS3MP, de ez érthető is hiszen a GS3 1,5 Literes csapolási bojlerrel bír, míg a GC réz "csak" 0,1Literessel.
-
SoundON
tag
válasz
zolnagy #85398 üzenetére
Vízterítést szemre, meg pogira
A csapolás alatti vízhő stabilitást meg k hőelemmel és tűszeleppel ellátott naked karral, amivel tökéletesen be tudtam állítani a sztenderd 30mp 40ml csapolást, hiszen más a hőmérséklete (általában magasabb) ha gyorsan és más (általában alacsonyabb) ha lassan távozik a víz a bojlerből. Persze mindezek az én tapasztalatom alapján bemelegített gépek első csapolásaira vonatkoznak.
-
SoundON
tag
válasz
zolnagy #85402 üzenetére
Több kávéval is próbáltam. Amikre konkrétan emlékszem azok a Casino Moccanak a Muchanga kenyája, meg a Per Nordby Denbi Uddo Guji etiópja. Mindkettő presszó pöri volt.
Nekem mindkét kávé nagyon finom volt mindkettő géppel. A GC picit jobban ízlett, talán pont a textúrája miatt.
Mindkettőnél naked kar, 18as VST, ugyan annyi gramm kávé és ugyan az a Niche őrlőbeállítás volt. A csapolásnál is csak a GS3 spriccel egy nagyon kicsit, míg a GC hibátlan lefolyást hozott.
Ja és még annyi hogy a vesszőparipám, a fémes víz íz is ugyan úgy benne volt a rozsdamentes GS3ban mint ahogy a korábban még csak rezes GCben.
Mindkettőnél előfordult hogy 1-1 csapolásnál akár 1-2-3C fokot is elszállt a hőfok, szóval szerintem nagyjából azonos a két gép. Csak ez egyik 2százezres a másik meg 2milliós nagyságrend[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
Ezzel a karral állítottam be. Annyi eltolást (tNS-2,5) vittem be amennyit megkövetelt, hogy ugyan azt a kifolyót kapjam mint amit a gép célértékének beállítok. Amúgy meg anno simán futtattam egy teljes autotunet (AT2) bemelegített gépnél, feltett karral, ahol meg a PID 6,40,7 re jött ki.
-
SoundON
tag
válasz
WiZARD #85416 üzenetére
Igen, én is ugyan ezeket tapasztalom. Aztán hogy ízben melyik mit hoz, hááát, na az még nincs teljesen meg
Én is próbáltam az IMS200-at, pár napja az IMS 35WM, meg az Expolygonos ipari hálósat, meg ezt az eredeti Gaggia Classicot és nekem szemre ez tűnik a legjobbnak. Olyan mint amikor a feleség piros autót szeretne...egyszerűen nekem ennek a lefolyása tetszikTalán ízre is ez volt eddig a legjobb. Talán. A hálósaknál nekem is hasonlóvá válik a lefolyás mint az LM-nál vagy az IMS 35nél. A két IMS-el meg még az is van, hogy vigyázni kell, mert ha pont a vízterítő lyukánál van a felsőszűrő lyuka, na akkor szart sem ér. Ráadásul én ezt az eredeti GCt tudom a leggyorsabban lepucolni. Ebbe nekem nem ragadnak bele a kávészemek, és fölfelé a vízterítőhoz sem engedi fel a sok dzsuvát így azt is kevesebbszer kell leszerelni és elpucolni.
téma kimax
-
SoundON
tag
köszi köszi, hát igen, egy kicsit többet pörgök mostanában ezeken, mert egyszerűen érdekel mi miért van
nekem is a sima (4lyukú) réz vízterítőm van, amit persze bevonattam régebben nikkellel, most meg már ezüsttel. ja és persze most már ebben is van egy kis gödröcske meg egy 1mm-es furat a K hőelemnek ami a vízterítő és felsőszűrő között méri a ténylegesen pogira indított vízhőfokot. -
SoundON
tag
válasz
sz.zs. #85519 üzenetére
Háát én sehol nem olvastam olyat hogy bármilyen (ivásra szánt) kávészem megakasztotta volna a niche motorját. Te bátor vagy hogy töményen csapatod!
Én nem kínoznám olyannal a gépemet. Még az iparit sem, nem hogy ezt. Persze lehet mint az edzett acélnál, ettől még jobb lesz
[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz
sz.zs. #85761 üzenetére
Tudom hogy ezzel egyedül vagyok, de én sokszor rácsodálkoztam már a magnéziumos BWT kancsós víz jó minőségére, annak ellenére hogy általában NORDA+Mg, meg DMdeszt+B+Mg "dizájner" vizeket használok. Nálam 260ppmes csapvízből csinál 150ppmes magnéziummal dúsított vizet és rámérve sem csinál savasabbat vagy lúgosabbat mint a felsorolt többi. Most is nagyon betalált nálam egy CARAVAN columbiai kávénál. Konkrétan az mgBWTs kancsós vízzel lett csak ugyan olyan mint amit a Double Shot-ban ittam. Berobbanóan gyümölcsös, édes, szirupos, brutálfinom presszókávé. Dizájner vízzel ugyanez nem jött ki. Lehet hogy alubojlernél nem szerencsés, meg látom hogy van ahol valami (akár a magnéziumosBWTs kancsós víz meg a magas hőmérséklet)eszi a bojlert, de nálam most ezzel a legfinomabb ez a kávé. És nem utolsó sorban most ezzel a legkevésbé fémes a kijövő vizem
Szerintem minden gépnél és kávénál meg kell találni a megfelelő vizet...bár ezt a témát mi pont ma reggel már személyesen is megbeszéltük egymással
[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz
SoundON #85765 üzenetére
Pontosítanék a magnéziumos BWT kancsóval kapcsolatban. A kancsó BWT betétjéből kicsorgó víz a betét elhagyását követően valóban sokkal savasabb mint amit beletölt az ember!
Nálam a csapvíz 7,6pH, míg frissen a BWT betétből kicsorgó víz 6,6pH ami pont 10x savasabb!!!
A vizet a műanyag kancsóban hagyva egy éjszakára viszont rendeződnek a dolgok és visszaáll a betöltött 7,6pH szintre. Ugyan ezt a 7,6pHt mértem a GC műanyag tartályában is a 2 napja beletöltött víznél is. Az is lehet hogy ha valaki üveg víztartályt használ vagy befőttes üveget annál is más a helyzet, azt nem tudom.
És akkor még nem is beszéltem arról, hogy a száraz BWT betét az első pár deciliter vizet még lágyabbra szűri, míg később egyre keményebbre tehát. 130ppmről megy fölfelé 160ppm körülire nálam, ami mint tudjuk más más kávét eredményez...
...SZERINTEM A KONZISZTENS PRESSZÓKÁVÉ NEM LÉTEZIK! CSAK UTÓPIA!!!
-
SoundON
tag
válasz
sz.zs. #85796 üzenetére
Amúgy én örülnék ha valami hivatalosan is kiderülne hogy mit csinál a vízzel ez a BWT kancsó.Lássuk be kb annyit tudunk róla mint a Coca-Cola receptjéről
Azért nálam sem egyértelmű hogy pontosan milyen TDS és pH értékű vizet csinál a viszonylag állandó 260TDS 7,6pH csapvizemből. Hol ilyet hol olyat.A tegnap szűrt vízre ma is rámértem. Most a kancsóban egy nap után is 6,6pH maradt míg ugyan az a víz másik része a GC műanyag víztartályában már 7,6pH-t. Nem nyákos és teljesen tiszta a víztartályom, tehát más okozhatja a pH változást...
Mindezektől függetlenül ezzel a vízzel nagyon finom volt a Caravan kolumbiai kávé. A mostani CM kenya viszont nem az igazi. Holnap rápróbálok más vízzel is hogy kiderüljön a kávé vagy a BWT víz a hibás.
[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz
fragola.6035 #85878 üzenetére
Nekem ezt a kulcsmondatot nem modta ki de azt igen hogy sem a kancso sem a patron nem ad allando viz minoseget es hogy a BWT semmit nem garantal csak azt hogy finomabb vele a kave
2017ben meg mast mondtak!!!
https://www.bwt.hu/hu/BWT/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/Lapok/otthoni-kave-keszites-alapjai.aspx -
SoundON
tag
válasz
fragola.6035 #85886 üzenetére
Félre ne érts, én nem kételkedem abban amit írsz, meg nem téged győzködlek, csak azt veszem észre hogy ez "watergate" üggyé kezd duzzadni!!!
Én a bejárathoz közelebb a ruhatárnál lévő BWT standon beszéltem vagy fél órát az amúgy nagyon segítőkész szemüveges sráccal. Ez a srác nekem is azt mondta hogy az ott lévő víz csak ivásra való, mégis nagy gallonokba csapolták azt a vizet a ByBeans-es srácok a Dalla Corte Mina-ba.
Most akkor mi van? Mi mire való? Miért hirdetik magukat kávés rendezvényeken? Miért nem írják le hogy melyik termékük mit csinál a vízzel és mi mire való? Miért mondanak a kollégák össze vissza mindenfélét? Miért van a kancsó patron csomagolásán egy gőzölgő csésze és miért írják rá hogy a kávé ás tea íze jobb lesz tőle ha csak ivásra való ez a víz?
A weboldalukon ez a 2017es írás van fent, aminek a vége igazán izgalmas:
"Petró Vera, a BWT Hungária értékesítési igazgatója arra hívja fel a figyelmet, hogy otthonunk típusától és épületgépészeti lehetőségeitől függően különböző típusú berendezéseket használhatunk a víz lágyítására, szűrésére: „Az ivóvíz utótisztítása vagy víz lágyítására, szűrésére többféle eszközzel történhet. Léteznek olyan beépített berendezések, amelyek közvetlenül a vízvezetékhez csatlakoztatva látják el a feladatukat, de ezek társasházakban nem mindig alkalmazhatók. Lakásokban a mosogatópult alá integrált, vagy a fürdőszobai csap alá beszerelt vízszűrő, illetve vízlágyító készülék jelenthetik az ideális megoldást. A legkézenfekvőbb, bárki számára kivitelezhető megoldás pedig a vízszűrő kancsó, amely többféle űrtartalommal és színben kapható. A kancsó semlegesíti a kellemetlen ízeket, szagokat, valamint eltávolítja a klórt és az esetlegesen előforduló nehézfémeket (pl. ólom, réz) a csapvízből, ezáltal különösen finom, tisztított víz kerül a poharunkba. Az innovatív magnézium-formulás (Magnesium Mineralizer) szűrőbetétnek köszönhetően értékes magnézium keveredik a szűrt vízhez, amely ideális kávé- és teakészítéshez, mert hozzájárulhat az ízek kiteljesedéséhez. Ezen kívül a vízszűrő kancsó lágyítja is a vizet, így nem kell aggódnunk, hogy vízkő rakódik le a vízforralóban vagy a kávégépben.”
Hogy bizonyos kávék íze néha valóban jobb volt nekem ezzel mint más vizekkel azt továbbra is tartom, de hogy ennél a cégnél valami nagyon bűzlik az is biztos![ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz
verti1 #86005 üzenetére
Persze ez is egy infó, és jó hír hogy nálad működik, de közben meg mégsem infó, legalább is nekem, mert tudni kellene hozzá hogy nálad milyen a csapvíz ami belemegy a patronba. Hány TDS és pH ami a csapból jön. Ha GH és KH is van hozzá az még jobb... Ha a patronból kijövőre is meg tudnád osztani mindezeket az lenne a legjobb
Közben látom Weinmaker topiktárs is írt, tehát tőle is kérdezem ezt.
[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz
Bali27 #86096 üzenetére
...én semmiről nem akartalak és nem is akarlak meggyőzni téged! Csak leírtam, persze hiányosan, de most második körben akkor még azt is kiegészítem
A finom és egészséges ivóvíz az nem biztos hogy jó kávés víz, mint ahogy a jó kávés víz sem biztos hogy a legmegfelelőbb a presszógépnek vagy vízforralónak.
El kell dönteni melyik szempontnak akarunk jobban megfelelni a többi szempont rovására.
Amúgy csak azért írtam neked, mert egy ugyanilyen "csodakútból" egyszer én is vittem haza nagyon finom ivóvizet egy nagy palackkal. 450ppm volt a TDS ami kb 1,5x keményebb víz mint nálam Bp 2.kerülteben. De biztos van más kút, más vízzel, más keménységgel, csak számokkal semmit nem tudtál alátámasztani. A "mások is visznek" meg "sokan isszák" kávés szempontból semmit nem igazol, mint ahogy az is csak egy szempont hogy nem vízkövesedik tőle a vízforralód...
-
SoundON
tag
válasz
Bali27 #86139 üzenetére
A legújabb GC az már megint jó, csak 100 fölött van.
[link]
2015-2017közöttiek teljesen más műszaki tartalommal voltak szerelve, más bojler, más anyagok, stb stb. Az későbbi tuningolásra is alkalmatlanok!
Ami pedig a DMből kevert vizet illeti ott rengeteg recept van. Kinek milyen kávéhoz, géphez, mi ízlik:
[link]
Most látom hogy ez is megújult valami miatt, szóval ezt nekem is át kell nézni...
Ennyit a kávés megmondásokról, idővel mindegyiket updatelik -
SoundON
tag
válasz
sz.zs. #86180 üzenetére
Én is pont ilyennel mérem és ez a szám azért megnyugtató
de jó tudni, hogy ettől függetlenül még a 240ppm is igaz lehet valós értéknek. Ez a készülék vezetőképességet mér pontosan, a TDS, azaz a ppm értéket csak átváltja ebből 0,5 vagy 0,7 értéken, tehát csak saccol egy sztenderd (nem tudom milyen) sókeveréket feltételezve. Minden ásványi anyagnál és sónál más más váltószám kellene, de ezt már nem tudjuk megadni, így pontos értéket sohasem tudunk meg.
Ez a műszer csak arra jó, hogy viszonyítani tudjuk a beállított keverékünk állandóságát. -
SoundON
tag
Segítséget kérnék!
Van olyan budapesti topiktárs aki kb 2hétre nélkülözni tudná VST18as szűrőjét? -
SoundON
tag
válasz
Sic.Transit #86221 üzenetére
Köszi szépen a segítséget, de úgy néz ki Rush77 topiktársunk tud nekem adni egy ugyan olyan VST18ast amilyenem a GCben is van.
-
SoundON
tag
Az már megtörtént az űrGCvel
Hogy ez a kávéfőzők TESLA-ja az vitathatatlan. Innovációban elképesztő
De hogy finom vele a kávé, na azt még nem tudom...
Kár hogy a többiek 10ed ennyit nem foglalkoztak újításokkal az elmúlt 10évben vagy inkább 30ban ...
A fotózás jut eszembe, ahol a kb 30évig tartó NIKON CANON hegemónia 5év alatt ment a kukába csak mert túl menőnek és "prémiumnak" érezték magukat a változtatásokhoz. -
SoundON
tag
válasz
Peti...(16v) #86234 üzenetére
...igen, egy DE1Pro van most nálam
-
SoundON
tag
válasz
soldier2 #86406 üzenetére
Sajnos 2hetente kénytelen vagyok Dallmayr kávét inni egy melóhelyen és az minden csak nem savanyú. Se jó se rossz értelemben. A koffeinmentes verziót még nem ittam, de nem is akarom
Én csak annyit mondok hogy egy kávé sok mindentől lehet savanyú akkor is ha amúgy az adott kávé nem a savasabb, világosabb speciality ligából érkezik. -
SoundON
tag
válasz
#64275200 #87193 üzenetére
Mindig lesz különbség!
A fej után még rámegy a víz a vízterítődre, meg a felső szűrődre így azok is befolyásolják a kilépő vized hőfokát, ráadásul ha nagyobb az átfolyási mennyiség akkor melegebb, ha kisebb akkor meg hidegebb víz érkezik mindezekre miközben ezek az egységek is elkezdik felvenni a ráérkező melegebb/hidegebb vized hőfokát. És akkor még nem is beszéltem arról hogy mindeközben a bojleredben milyen hőmérsékleti folyamatok zajlódnak le, hiszen a kilépő vized helyett valamivel hidegebb víz érkezik a bojleredbe, de közben a pid bekapcsol és elkezd fűteni stb stb stb...és mindez egy presszó lefolyás alatt ...
izgi téma -
SoundON
tag
Ha valakit valós vásárlási szándékkal érdekelhet használt La Marzocco Linea Mini kb az itthoni új ár feléért, akkor az privát dobjon rám egy üzenetet.
-
SoundON
tag
válasz
qvik27 #87398 üzenetére
Persze ez tök szuper, de azért azt ne felejtsük már el hogy pl a SCAA ajánlás szerint a cél a 7,0pH víz és a határérték is 6,5pH-7,5pH között van, ami így nálad pont szélső érték.
Tehát ne csináljunk már mumust a 7,4pH-nál savasabb vizekből!Már csak azért se, mert a savas víz az a 7,0pH alatt kezdődik lefele.
Más kérdés hogy valóban vannak presszógépek amiknek nem szerencsés a túl savas víz, mint ahogy az is más kérdés hogy a savasabb vagy a lúgosabb vízzel finomabb az adott kávé. -
SoundON
tag
válasz
qvik27 #87564 üzenetére
...én erre gondoltam rögtön az elején:
"Baratza was once kind enough to upgrade a grinder for me because the first model I bought wasn’t quite right for my needs"
Vett egy Sette-t majd írt a Baratzának hogy neki nem elég jó mire a Baratza felpimpelt (gondolom fel is szabályozott) neki egy Fortét hogy tudjon filtert és presszót is csinálni...
szerintem ez az írás arról szólt, hogy a fasza ki lett azzal hogy a Malhkonig szarik rá annak ellenére hogy ő dobta be a speciality világba az EKt presszóra, őt is bosszantja hogy a cég baszik arra hogy pontatlan gépeket árul csiliókért míg a Baratza foglalkozott vele személyesen és a kedvébe akartak járni egy pontos tiptop kis otthoni géppel...
én így tudom a sztorit de igazából szarok rá...nem haverom ez a Scott Rao
bár egy nagy pacsival én is tartozom neki ezért az írásért mert ennek köszönhetem hogy itthon találtam magamnak egy eladó szinte új EKt