-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #47679 üzenetére
én csak kettőt pörköltem belőle eddig, a második sötétebbre vettem (középbarna) a javaslatok alapján, de nekem így nagyon lapos. brutál cremás, csokis is, meg füstös, de más semmi, savak nulla. tényleg egy az egyben olyan ízre, mint egy 80:20-as olasz blend, leszámítva a robusztás büdösség hiányát.
harmadikra megállítom hamarabb, illetve megpróbálom kicsit visszavenni az utolsó 5 percet, hátha történik valami csoda
(azt már látom, hogy egy-egy konkrét kávéból is jó sokat kell pörkölni, mire kitapasztalja az ember, hogy hogy jó... szóval valahogy okosnak kéne lennem, mert ez a 3 helyről veszek 5-5 féle kávét hamar oda fut ki, hogy fél évig csak vackokat iszunk, akkor viszont asszony megeteti velem a pörkölőt )
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
a 35-ös nem koszolódik igazán, olyan sűrű szövésű (nem jut mögé zacc). viszont nálam a csatornásító gépen nem segített, sőt, picit rosszabb lett. a 200-as koszolódik, viszont sokkal jobban szeretem, annak igazán szép a vízterítése (de a szűrő nyilván csak a buli egyik fele, a másik a blokk).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz simi.esp.28 #47718 üzenetére
akkor még csak nem is tiszta. lényeg a lényeg, a 200 mikronos a nyerő
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
brando guatemala, harmadik felvonás (180g): elkerülendő a múltkori túlpörkölést és égett csúcsokat, most azzal próbálkoztam, hogy 220 fokra húzom csak fel (140-ről indultam), majd utána 230-ra, majd 8 perc után elkezdtem csökkenteni 205 fokig. na, mindez a mai 0 fok körüli hőmérséklet mellett kevés volt, az istennek sem akart a kezdeni napbarnított árnyalatból a rendes barna felé mozdulni. legutóbb 235 fokon 15 perc alatt túlpörköltem, most 17 perc után is alulpörkölt.
ennyiből úgy tűnik, hogy 210-220 fok kevés a gene-nek. ti mennyivel szoktátok küldeni?
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
-
HÁZIGAZDA
válasz Karthmann #47732 üzenetére
érdekes dolog ez, mert a túlpörkölt verzió 15 perc alatt kiszáradt és füstös lett (semmi durva, a fél topiknak ez jelentené A kávét), a 18 grammra kalibrált mérőkosaram 17 grammnyival full tele van.
a mai, alulpörkölt adag meg 17 perc után lett egy kicsit túl világos, savanykás is, viszont vannak savak és ez a jó irány. ja, és ebből 19+ gramm fér a kosaramba (ennyivel több nedvesség maradt benne a hosszabb pörkölés ellenére is).
holnap megpróbálom úgy, hogy 230 fok 8 percen át, aztán 2 percenként 5 fokot csökkentek és minimum 16 percig pörkölöm (de majd szemre állítom meg úgy is). az első három alapján ez lesz a jó (jobb)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #47734 üzenetére
180 fokra járatom üresen 3-4 percig, utána megy bele a bab és indítom a pörkölést, így 140 fokra esik vissza.
és 180 grammot pörkölök most egy menetben, még ki kell tapasztalnom, hogy ez túl kevés, optimális vagy mindegy.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #47737 üzenetére
kérdés, hogy mit hívunk tarkának. ez a guatemala egyelőre sosem homogén igazán és mindig megégnek a csúcsok, 180 grammal is...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Deadzone41 #47742 üzenetére
ez a tippem nekem is... a napokban kiderül, kapok tuti jó minőségűt is
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Keresztapper #47746 üzenetére
azt, hogy nagyon krémes, nagyon csokis és a keserűség minimális benne. én nem ezt keresem egy kávéban, nálam savak nélkül tuti lapos. szóval mondjuk a paljoc-féle dark choco madness-hez hasonlít, miközben én a normál choco madness-t kedvelem (szép savak és rumos-csoki)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #47753 üzenetére
nekem is jólesik egy csokis néha, de mondjuk három napig képtelen volnék azt inni.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
rutinos gene tulajoktól kérdezem, hogy nekik nagy átlagban mikor indul az első reccs (és kb. hány fokra szoktak fűteni)? tudom, hogy mi mindentől függ, de mivel egyelőre semmit sem hallok belőle, legalább ökölszabály szintjén egyszerűsíteném a változókat.
gondolom 220-240 fok közé fűtünk kb., na de az első reccs? 12 perc? 10 perc?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Keresztapper #47795 üzenetére
az a fura, hogy elvileg ez így pont fordított, mint szokás, nem? amennyire tudom, az első reccsig szokták nyomatni (valamennyin), aztán abból visszavenni. a cél, hogy a babok hőmérséklete onnantól már lassan emelkedjen.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
érdekes, hogy a mai, abszolút atipikus pöri milyen jó eredményt hozott (látszólag, mert fél napos kávéból nehéz ítélni). 230 fokon toltam 8 percig, aztán 2 percenként csökkentettem 5 fokot, összesen 17,5 percig pörizve.
vannak savak, de nem savanyú, crema is pont jó, babok súlya is pont jó stb. égett csúcsok vannak sajnos, picit inhomogén is, de a végeredmény finom volt. ha belegondolok, hogy mennyibe kerül ez a zöld, elég sokat elnézek neki.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Deadzone41 #47803 üzenetére
kösz a tippeket. egyelőre próbálkozom, így is úgy is, aztán majd kialakul a rutin. ami a hőfokokat illeti: oké, hogy nem a babok hőmérsékletét mutatja, de attól még a reprodukálhatóságban csak segít. ha azonos a környezeti hőmérséklet, azonos a babok mennyisége, az előmelegítés stb., akkor 230 fok az 230 fok, bárhol is van mérve (hasonlóan a kávégép pid-je által mutatott értékhez). ahhoz képest lehet feljebb vagy lejjebb menni.
de paljoc is azt mondta tegnap, hogy nem variálta vele anno nagyon.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz vtechun #47815 üzenetére
(a pacific malabart én javasoltam, mint tutira nem savanyú, de friss, jó cremát adó kávét, mielőtt mindenki oltani kezdene)
a brikka egy kávékészítő eszköz. mire legyen érzékeny, ha nem a kávéra? valamiért azt érzed, hogy bármilyen szar kávéból normális végeredményt kéne kapnod. egy éretlen, de már penészes, szétrohadt, fos gyümölcsből szerinted a megfelelő lábossal normális lekvár készíthető?
a kávé kávéból van. ha szar a kávé, szar lesz a kávé. tényleg nem lehet ezt tovább egyszerűsíteni.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
-
HÁZIGAZDA
válasz kozsy18 #47829 üzenetére
a saját pörkölés az az én itthoni játékom és az is marad, az őrlőben paljoc mester csemegéi hasítanak majd, első körben spicy italy és black lxr. viszont mindenkinek előre szólok, hogy még abszolút béta állapotban vagyunk a kávés részt illetően, szóval így kéretik nézni mindent (maximális türelemmel, megbocsátással, jóindulattal ). egy hónap alatt majd jól belerázódunk.
úgy lesz, hogy reggeltől délután 4-ig kávézóként hasítunk, onnantól éjfélig meg sörözőként. elég "független" a két rész, tehát jóideig csak a kávézós időszakban fogtok rendes kávét kapni.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
gene további tapasztalatok:
- ma először 250 grammal pörköltem. homogénebb lett, jobban viselkedett
- ma először behoztam a lakásba a gépet és úgy pörköltem. jóval kontrollálhatóbb így, 140 fokos előmelegítés után is 110 fokon volt, amikor a sütés indult, pedig csigalassú voltam a töltéssel
- ahhoz képest, hogy többen azzal ijesztegettek, hogy a gene jó, ha a pörkölés végére felfűt: 5 perc után már 220 fok felett volt
- jó büdös lett idebent
- eddig odakint 16-17 percekig sültek a babok, most 15 perc alatt olaszos lettviszont ez a 2000 ft-ba sem kerülő brando guatemala nem is olyan rossz, egyetlen vacak pörkölés sem lett, egy kivételével mindenhol voltak savak, nem is rosszak, a bántó ízek meg inkább a szénsavasságnak tudhatók be, mert idővel kisimultak.
tetszik. a guatemala elfogyott, most jön a brandós honduras.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
semmi sem ment a kukába, mindegyik pöri megütötte a szintet. az egyik kicsit savanyú lett, de vettem már ilyen savanyút mástól is. egyelőre az a gond, hogy azonnal elfogy minden, igazából 4 napot sem bírt ki egy pöri sem. persze a 180, 200 grammos adagok sem segítettek ezen. most átálltam 250 grammra és egyelőre jobban is tetszik, homogénebb az egész. és lehet profilozni szerintem, valamennyire, pláne, ha nagygépen is első reccsig "alapvetően nyomatni kell", mert 8-9 perc alatt felfűt addigra.
viszont egyik kávé sem lett igazán zamatos, összetett (de tényleg kéne pihennie egy hetet, hogy érdemi vélemény legyen, ezért most elkezdtem előre dolgozni, ma hármat pörkölök), de ez ugye végig egyetlen forgalmazó egyetlen, legolcsóbb zöldje volt.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #47881 üzenetére
miért volnék türelmetlen csak leírom az aktuális tapasztalatokat. nem egy hétre vettem a gene-t, nyilván, bele sem kezdtem volna, ha nem gondolnám komolyan (és eleve évek óta tervezem, hogy belekezdek).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz soldier2 #47884 üzenetére
a reprodukálhatóságig még nem jutottam el, mert egyelőre ismerkedem a pörkölő határaival, azzal, hogy általában hogy zajlik egy ilyen pöri stb. egy hónap múlva biztos, hogy okosabb leszek, a ma bontott hondurasból kapásból használhatóbbat pörköltem, mint az első 3 guatemalából. ehhez is kell a rutin, és akkor el lehet hagyni a merev szabályokat és lehet szemre csinálni.
a reprodukálhatóságtól amúgy én nem félek annyira, azt gondolom, hogy ha szobahőmérséklettel és hideg géppel indítok, majd mindent pontosan annyi ideig csinálok és annyi fokon, akkora adaggal, akkor azért nem lehetnek túl nagy különbségek. kb. mint a pavonis kávékészítés (sőt, könnyebb, hiszen itt van hőfokszabályzás).
summa summárum:
- egyelőre térképezem felfelé a folyamatot
- de már az első pörik is abszolút vállalhatóak voltak
- de azért nem paljoc kávéi szintje, csak nem bántóak/szarok, inkább visszafogottak (kicsit unalmasak)
én nem vagyok elégedetlen, mert több kiló kiszórt, fos kávéra számítottam. és ha az lenne, nem innám meg, az hót ziher. amilyen most lett, az az "hmm, egész jó", de ha 7000 ft-ért vettem volna xy-tól, nem rendelnék belőle újra, mert van jobb.[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #47890 üzenetére
ott nyilván más lesz a végeredmény
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz vicces #47913 üzenetére
érdemes nem elhanyagolni, nekem ma másfél órámba került, míg végre ott jött a víz a dc-ből, ahol kell neki. előtte a háromjáratú lefolyóján jött üres csapolásnál is 80%-ban, vakszűrőzésnél meg 100%-ban, annyi ereje sem volt már a gépnek, hogy a levegőt kinyomja a vakszűrőből.
...
hát, most jól lemarattam a krómot a karról stb., minden csillog-villog. kár, hogy olyan undorító takony az a tersonet, lemoshatatlan, rühellem
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Zsoltkoti #47942 üzenetére
nem, az ott egy konkrét ajánlat. lehet, hogy ő nem annyiért veszi a silviát,
illetve van rézcső-tuning is benne(az plusz egy kategória és ez nem vicc, az, hogy előmelegített vizet kap a gép ÉS a bejövő hideg víznek ki kell várnia a sorát a csapolásnál, zseniális megoldás, nem kell 8 decis bojler és csúcsfej, mert ennyiből megvan a boldogság).csak akkor nem a rézcsöves silviát venném, ha valamiért idegenkednék a tuningtól és ragaszkodnék a gyári géphez. akkor, mivel pid az kell, kiesne a silvia.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz soldier2 #47949 üzenetére
ugye a legtöbb kávégép ott bonyolódik el, hogy valahogy azt akarja megoldani, hogy a bojlerbe beáramló hideg víz ellenére konstans kilépő vízhőfokot adjon. így aztán jönnek mindenféle trükkök, meg egyre nagyobb bojlerek, mondván, hogy a 3-8 dl vizet a bejövő 60 ml hidegvíz csak nem üti meg annyira. meg e61 fej, mondván, hogy a 4 kilós fejet a bejövő víz csak nem üti meg annyira...
na, ehhez képest 4 méter rézcső előmelegített vízzel, amiből csak úgy jut ki hidegvíz a bojlerbe, hogy az előbb benne lévő kb. 50 ml melegvíz kijön... zseniális.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #47954 üzenetére
gondolom gicar. elég basic, de igazából minden pid vezérlő elég jó, ha nem bugos (azaz egyszerűen defektes), csak be kell hangolni. (ha a szonda pontatlan/szar/rossz helyen van, az persze baj)
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #47967 üzenetére
így van. kisgépnél (sőt, bármilyen gépnél) a pid legyen az első. lehet nélküle is élni, csak nem érdemes. a rézcső meg "nagygépet" csinál a kisgépből, már ami a kávés rész hőstabilitását illeti (mert tejgőzölő istenség azért nem lesz belőle).
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
egy pöri nem pöri, de egyelőre ez a brando honduras washed határozottan gyengébb a guatemalánál (amit egész megkedveltem, családi belépő szintű kávénak tökéletes lesz, jól elkapva sok crema, csokis és vannak savak is, amolyan gagyi choco madness )
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #48112 üzenetére
valamit lépni akarok daráló ügyben, mert most, hogy visszaálltam a mini-e-re, annyira nem érzem a bugit
az f64 evo kés simán belemegy, azt tudom. a k30-hoz gondolom fúrni-faragni kell..?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz weinmaker #48151 üzenetére
jó, de paljocról is elhisszük, hogy képes egy kávégépet kezelni, oszt nála meg mióta jó. meg még pár topiktársunknál. meg dewlának is volt (aki ugye az egyik legújabb-ifjabb kávéfasiszta , viszont tudom, hogy milyen, amikor rágerjed egy témára és biztos lehetsz benne, hogy felgyújtotta volna a gépet, ha nem képes normális shotot húzni vele). szóval annyit biztosan lehet tudni, hogy ami nálad most gond, az másnál nem volt, ebből indulj ki.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz paljoc #48156 üzenetére
"Nyáron ennél intenzívebb a melegedés, de ilyenkor télen a nappaliban jó ha 17-18 fok van, de néha még annyi se, mert szar a kazánom."
ez elég zordul hangzik
ha jövünk hozzátok piálni vendégségbe és aztán kint alszunk a kanapén, reggelre deres lesz a dunyha, meg a gyerek homloka, vázz, mint a régi szép időkben!dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz vtechun #48205 üzenetére
szinte nincsenek is savak abban a kávéban, nem lehet savanyú. ha meg ami van, azt megőrzi a brikka, az a világ csodája, nem pedig hiba. az eddigi vesszőfutásod után most már kíváncsi lennék, hogy mit hívsz savanyúnak. szerintem lenne lepődés, ha lőnék neked egy presszót az alulpörkölt guatemalából
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #48250 üzenetére
robusztás kávéval szerintem is szar, de a gyümölcsösebb paljoc kofikkal nálunk szépen muzsikált. nem savanyú, hanem finom savas végeredményt adott, nyilván a saját korlátai között, de nem kellett a hab alól kihúzni a kofit. de utoljára a tavalyi síelésnél volt bevetve, majd márciusban odafigyelek rá megint. vagy elviszem a caravelt
más: még csak kettőt pörköltem a brando mosott hondurasból, de egyelőre nem leszünk barátok... viszont közben megjöttek a bourbon café zöldjei is, úgyhogy egy darabig most el vagyok látva. a brando guatemala meg egész vagány lett a negyedik pörkölésre, csokis-savas crema bomba, nyilván nem a kifinomultságával hódít, inkább a nagyságával, de ha egy random étteremben ilyen kávét kapnék, sírnék a gyönyörűségtől. kőbaltás choco madness, a jó értelemben.
a honduras a fentiekből csak a balta, valahogy fémes-kesernyés akkor is, amikor savanyú...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest