-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
először is, minden kávé változik, ha a víz változik. ha kivesszük a halmazból az annyira keserű vagy savanyú kávékat, hogy amúgy sem érzel semmi más ízt, akkor mindegy, hogy "olaszos" vagy "specialty", ha más a víz, más az íz.
és hogy mi a jó? hát, ami a kávénak a legjobban áll. ha rögzítjük a kávét, lehet próbálkozni a vizekkel, aztán választani valamit. millió szempont van az ízen felül is, nálam például praktikussági okok miatt maradt a csapvíz, akkor is, ha van jobb.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
asszem egyre szarabbakat pörkölök a gene-nel
egyrészt, ma volt egy spontán öngyulladásom, szépen "lángolt" a pernye a gyűjtőben (második pörinél)
másrészt, a rohkaffee csúcs yirga eddig mindig túl sötét lett, akárhogy rövidítettem a pörkölést. ma ugyan picit lejjebb mentem a hővel, de így egyes szemek szarráégtek, a pörkölés elnyúlt és az egész mégis nyers maradt. nem is sikerült értékelhetőt csinálnom ebből a yirgából, több meg már nincs (ahhoz meg túl drága volt, hogy még vegyek belőle)
ehhh...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Wolfy999 #52641 üzenetére
általában 14-15 perc között szokott lenni és általában 230 fokig nyomom 9-11 percig, aztán picit mászok visszafelé fokozatosan. de az etióp úgy is túl sötét lett, hogy 9 percig ment 230 fokon és 13 percig húztam csak. ma meg 222 fokon indultam, végül 14,5 percig sütöttem és így lett olyan, amilyen. pedig nagyon szép, homogén, tiszta zöld
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Wolfy999 #52644 üzenetére
ennél a kávénál nem hallom. de szerintem ez a legutolsó pöri nem is érte el
(valahogy muszáj volna fix környezeti hőmérsékletet biztosítani a gene-nek, de egyelőre nincs rá ötletem, ha mindig bent pörkölök, fél év alatt zsíros-füstös lesz a szoba. no meg a mai kigyulladó pernyét sem akartam volna a lakásban. így viszont 6 fok külső hőmérsékleti különbség ekkora galibát okozott)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
lassan leszokom a kávéról
hetek óta nincs darálóm (hadd ne mondjam, hogy mivel darálok), újabban rosszban vagyunk a gene-nel és/vagy az alapanyaggal, napi 2-3 kávé helyett már jó, ha napi 1-re rá tudom venni magam. végülis a tesztelés feladása után egész hamar sikerült eljutni oda, hogy újfent kellemetlen kávékat igyak nap mint nap.
működő elvonót épp így kell csinálni
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
HÁZIGAZDA
a legutóbbi yirga pörim annyira nyers maradt (tényleg nem lesz pálya ez a kinti pörkölés így), hogy kínomban kétszersültet csináltam belőle. színre szép lett, de nem vártam tőle semmit nyilván. nos, rég ittam ilyen fasza kávét , szép savak, valami fantasztikusan virágos illat és íz (kicsit rózsás, mint mondjuk egy turánból készült, túlzásoktól mentes bor), de közben mentes a fanyarságtól, sőt, meglepően kávészerű kávé.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #52799 üzenetére
ez biztos? azt írják, hogy 1,5 literes hx bojler egy saját fejjel...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
nekem lesz egy full felújított (utolsó) quick mill acquavivám. piros, inox csepptálcával, pid-elve. azért ez is egy automata, el bír romlani mindegyik... de népszerű típus volt, mert a műanyag gépekkel ellentétben sok benne a fém
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Keresztapper #52816 üzenetére
minden rendszer beáll egy hőstabil állapotra, ha békén hagyják. a kérdés, hogy csapoláskor mi történik. ha például a bojlerben lévő víz 110 fokos, a fej 90 fok lesz, a tartályból a hőcserélőben kerülő víz meg 25 fokos (de a hőcserélőben eleve benne lévő víz szintén 110 fokos), akkor...
...na, ezért volt nálam rövid életű az e61
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Csápájev #52838 üzenetére
qrvára fölösleges volna ezt a kört újra és újra megfutni. és mellesleg te is hipszter kávézóba mész (bármit is jelentsen ez), amikor egy frankó eszpresszót akarsz inni bp-en. persze, a hipszter imidzs nekem sem hiányzik, de ha ott (és csak ott) van mellette a teljesítmény, akkor azért kezeljük már a helyén a marketingstratégián való rugózást.
ugyanígy az e61-hx témába sem fogok sokadszorra beleállni , alkalmas eszköz arra, hogy egy pazar eszpresszót készítsünk, de szerintem nem a legjobb, ennyi.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
kifejezetten szomorú vagyok, hogy a macskakő kávékupé sorsa egyelőre úgy alakult, ahogy, viszont sosem örültem még darálónak annyira, mint a most megtérő tékozló fiúnak (azaz a k10 egyelőre hazatért, nem kell daráló nélkül kávézni, se fragolát sürgetni többet )
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
maga a reklám elég köcsög , de beleférne, ha egy három miselancsillagos hely csinálná. így viszont tényleg olyan, mint ha a nemzet gázszerelőjével csinálnának egy reklámot arról, hogy milyen trükkökkel tud párszáz forintot spórolni egy háztartás havonta. szóval összességében emiatt nekem nem áll meg -- de értem, amit mondasz a "kritikai" részéről.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz adriankoooo #52861 üzenetére
Szerintem sem, de ezt miért nekem cimezted :?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
urak, úgy döntöttem, hogy a koffeinrandikat visszük tovább, kaligulával (ez a default) vagy nélküle (ha nem érne rá, akkor is, akkor csinálom én). végülis ott a macskakő, ami persze kávészentély helyett sörszentély, de ez az összeröffök jellegén mit sem változtatna úgy sem.
mindenképp terveznék majd egy "instant kávé" kört , ami - mielőtt megrémültök - némi helyben pörkölést és az eredmény azonnali kóstolását jelentené (home pörkizőknek ez nem nagy felfedezés, mindenki másnak igen). illetve bármilyen tematikát kitalálhatunk közösen.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
HÁZIGAZDA
nincs rutinom igazából, így nem sokat ér a tapasztalatom, de a lido e-nél sokkal meggyőzőbb a kinu m47 kézbevéve. sokkal.
ezzel együtt az m68 ára elég horror, oké, hogy használtan, de jóval olcsóbban vettem a k10-et ugyanazzal a késsel, bónusz motorral
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
fater vett pacific kenya ruka chuit vagy mit, én is kaptam belőle... hát, elég hardcore ez a kofi. érzésre alulpörkölt (én legalábbis nem szoktam örülni, hogy ha a standard "18 grammos" térfogatú dobozkámba téve 21 grammot nyom a kávé), még a Nagy Szent Caravel is elsősorban citromlevet présel belőle, küzdős, hogy ne így legyen.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #53054 üzenetére
"Azt szeretném tudni, hogy lehet,h ezeken az e61 eseken kb 5-6 fok difi csinál akkora ízbeli változást, mint pl a szilvián 20-25 fok?"
kizárt. a silvia sem az a hőingadozós gép csapolás alatt, pár fokot esik maximum. 20-25 fok eleve túl tág tartomány, én legalábbis jellemzően egy kb. 10 fokos tartományon belül csapoltam mindent, a szénbányától kezdve a chilis citromléig, minden gépemen (kb. 85-95 fokos víz).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #53073 üzenetére
a lényeg, hogy elég hasonlóan viselkedik csapolás alatti vízhőfok tekintetében egy pid-es silvia, meg a mostani géped. nyilván hőstabilabb az e61 fej, meg a bojlere is nagyobb az új gépednek, de tényleg ilyen 1-2 fok különbségről beszélhetünk maximum. a különbség inkább a vízterítésben, kioldódásban kell, hogy legyen.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #53079 üzenetére
ha a fej nem változtatja meg igazán a pid-en belőtt vízhőfokot (és miért tenné, gondolom okosan csinálták a gépet), akkor azért ez egy komolyabb gép of course, a bojler is kétszer akkora, a fej háromszor olyan tömegű. szóval hajrá
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
apropó, aeropress filter. egy ideje én is felrakom átnedvesítve és úgy húzom a shotokat. nagyon tanulságos, mert:
- csatornák, gödröcskék, ilyesmi azóta nincsenek a pogikon, sosem
- ennek ellenére a shotok így sem ugyanolyanok, maradtak eléggé változatosak
- de az átlag érezhetően javult, magyarán úgy van szórás, hogy minden jobb
- a felsőszűrő tisztább marad, de így is zsírosodik ámbónusz track: az aeropress papír ízét nem bírtam kikóstolni a cremával nehezített shotokon
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
na tessék, te még lehetsz bajnok
(én ezt úgy hidalom át, igazi kőbaltás módon, hogy legalább 5 shothoz ugyanazt a papírt használom. a shot végén mindig elöblítem. persze biztos így meg a shotról-shotra egyre inkább "ráégett ízt" lehetne kikóstolni belőle, de nekem a kényelem megéri a fekete öv elvesztését)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Toobee #53094 üzenetére
húztam is a dolgot vagy egy évig , de igazából sokat segít: utána nulla tisztogatás, öblítés, kutyafüle, a papírt pedig tényleg csak benedvesítem és ráteszem, pont jó méretű, szóval az egész nem több plusz pár másodpercnél, viszont spórol a végén legalább egy percet.
nem hittem volna, de bejött.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
-
HÁZIGAZDA
válasz gtr313 #53185 üzenetére
mindenesetre lezárom ezt a szép mellékszálat itt önhatalmúlag. mindenki tudja, hogy árulod őket és egyben árulod, a szappanopera részére meg már senki sem kíváncsi. én sem értelek, de nem is kell, a te szűrőid, azt csinálsz velük, amit szeretnél. aki akar venni négyet egyben, majd ír neked. pont.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen