-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
ptolgyes
újonc
válasz bigmasterg #109682 üzenetére
Amatőrként használok robotot, és szerintem 2 kávét letolni vele egyhuzamban nem nagy durranás.
Sötétebb pörköléseket iszom eddig, azoknál nem érzem szükségét az előmelegítésnek, bár állítólag használ neki, hogy a kanna tetejére teszik valahogy a kosarát, hogy felmelegedjen, de nekem anélkül is zseniális.Nálam így néz ki egy reggel:
A mosogatóhoz teszem közel a robotot a konyhapultra kávé készítésekor.
Felteszem a vizet forrni az egységsugarú forralóban - nem kell sok víz.
Kimérem és megőrlöm a 17g kávét a kézi őrlőn.
Beleteszem az őrleményt a kosárba, adok neki egy kis WDT-t általában, majd vagy tömörítem a gyári tömörítővel és ráteszem a felsőszűrőt, vagy eleve a felsőszűrővel nyomom le.
Beteszem a töltött kosarat a karba.
Rápöccintek mégegyszer a forralóra, hogy biztosan bugyogjon
Beöntöm a forróvizet a kosárba, a tetejétől pár milliméterig.
Beteszem a robotba a kart mindenestől (egy kézzel tartom a két kezét fent, másikkal teszem be a kart).
Igény szerint beteszem a mérleget alá, meg célszerű egy csészét
Ha akarok, itt indítok egy stoppert.
Nyomom 1,5-2 barg környékén a kart az első pár cseppig, előáztatás - kb. 10 mp.
Rányomok izomból 8 barg fölött, hogy még tömörítsen rajta a nyomás ha nagyon akar, majd 6-8 barg környékén tartom a kívánt ideig/mennyiségig.
Ha megvan a kávé, akkor felhúzom a robot kezeit, kiveszem a csészét, a mérleget, visszatekerem a kart középre, és enyhe billentéssel lepattintom a kosarat a robot aljáról.
Egy ujjal megfogom a felsőszűrőt, és kiöntöm a maradék vizet szűrőből a mosogatóba.
Kiveszem a felsőszűrőt a szűrőből, kirázom a kosárból a zaccot a kukába, majd kiöblítem a csap alatt azt is és a felsőszűrőt is, aztán megy minden a szárítóra.
Ha főznék még egyet gyorsan, akkor konyharuhával megtörlöm a szűrőkosarat, és hadd szóljon.Szerintem alapvetően nem macerás főzni a robottal, az őrlés, őrölt kávé kosárba pakolása, elosztása, tömörítése az esetemben több időt visz el, mint maga a kávékészítés.
[ Szerkesztve ]
-
ptolgyes
újonc
válasz bigmasterg #109699 üzenetére
Spécibb kannával (beállítható célhő) lehet szórakozni, hogy hány fokos vízzel indítod. Az én tapasztalatom az, hogy sötét pörkölésre a forrásban levőt ráöntve jó a végeredmény, van, aki meg a 99 °C-ra esküszik, mert akkor ott van folyamatosan használatra készen a víz az "okos kannában", de nem bugyog.
Azt hiszem a világosabbaknál bejövő előmelegítés az, amerre egyelőre nem gondolnék elevezni, ott már macerásabb lehet a munkafolyamat (eltörölni használat előtt a párás, forró kosarat, de ne hűljön ki, amíg betöltöd, stb).
Az tuti, hogy ha kipróbálod, akkor töltsd tele vízzel, annál nagyobb lesz a hőtehetetlensége a rendszernek, még ha marad is benne víz a kívánt kávémennyiség után (a James Hoffman videó szerintem ezen a téren rosszat sugall a kigrammozott vízzel).
Amiért szeretem minden nap: nincs felmelegedési idő, nincs vízkő gond, akármikor rámjöhet az 5 perc. Nyilván van más hátrány (pl. a dugattyú tömítése idővel cserélendő), macerás lehet, ha nagy igényeid vannak hőmérséklet terén, stb.
Viszont a robot egy jó beszélgetésindító kb. bárkivel, legyen kávéőrült vagy sem
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Xiaomi M365 kijelzővel eladó
- Egyszer összerakott, majd visszabontott LEGO Technic (42154) 2022 Ford GT eladó
- Veroval compact BPU 22 automata felkaros vérnyomásmérő, új állapot, nem használt, féláron eladó
- Meseszép Montblanc Summit XL Chronograph 7060 (Csere 1TB új Steamdeck-re is.)
- Eladó hibátlan Xiaomi Scooter 3.Alig használt!100km-el,garanciás!