-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dugesz77
őstag
Üdvözlök mindenkit. Én is egy kis tanácsot szeretnék kérni. Idősebb szüleimnek szeretnék eszpresszó képes kávéfőzőt venni. Tehát egyszerűbb de használható "bolondbiztos" készülék kellene. Daráló már megvan egy Graef CM 702 személyében. Az összefoglalót olvastam de sajnos Gaggia-ra nem futja , használtat meg nem szeretnék ajándékozni. Tehát a keret rá 40 ezer Ft. Előre is köszönöm.
[ Szerkesztve ]
-
dugesz77
őstag
válasz BlacKSouL #18127 üzenetére
Érdekes, itthon mekkora favorit a Saeco. Sokan ezt nézik/veszik meg elsőre. Kint meg a Delonghi a befutó elég felnézni az Amazonra vagy akár ide . Jó ezek a listák torz képet mutatnak,mert benne van az is, hogy olcsó és sokan veszik. De ennyiért ezek szerint simán vállalható a minősége.
Lehet beruházok egyre először én. Leváltanám a Brikkámat amit imádok csak néha kevésnek érzek. Nem ízre hanem adagra. Az a két személyes adag inkább egy.Ha többen kávézunk sokat kell pörögni vele. A Hario Mini Mill gondolom kiszolgálja majd a Delonghit is.
Egy dolog zavar csak a delonghiban.Páran írják,hogy annyira be tud remegni főzés közben, hogy elmásznak a poharak a helyükről. Ez mennyire valós gond?soldier2: Köszi nem is tudtam erről az akcióról. Megfontolandó
[ Szerkesztve ]
-
dugesz77
őstag
Ma megérkezett a várva várt GC masinériám. Így első pár húzás után( a harmadik már talán vállalható lett)
egy pár kérdés.
-megéri-e a hozzákapott crema fokozós szűrőkosárral játszani vagy rögvest a fiók mélyére rejtsem el és vegyek bele egy egyszerű teli lukasat?
-mivel nincs hozzá külön ese pod kosár gondolom az egy adagosban kellene azt is megoldani?
-ebből következik a következő kérdés: érdemes-e Classic-al ese podozni mondjuk reggel félagytekével kelve,
vagy akkora a különbség a frissen darálthoz képest,hogy felejtős -
dugesz77
őstag
válasz enterlaci #18732 üzenetére
Nem a tied sima szűrő.
A képen a a 3 és a 4 - es a crema fokozós. Én csak ilyet kaptam a géphez. A szűrőtartóba bele kell rakni hozzá azt a kis műanyag pöcköt is. Anélkül kicsit fröcsögősen jön le nálam.
A hétvégén én is veszek hozzá sima szűrőt. Bár szerintem ez sem rossz. Nem annyira érzékeny darálásra.[ Szerkesztve ]
-
dugesz77
őstag
Én is leadtam a rendelést az itt jónak tartott 11926 szűrőre.
Egy fél óra múlva hívtak,hogy ha Gaggia-ba lesz akkor nem jó mert ők lepróbáltak egy párat és az mind kipattant a karból. Helyette az MZ106 ajánlották, hogy az biztosan jó. Én megrendeltem ma a sima 13-214,13-215 (ezek direkt gaggia-hoz vannak) és az MZ.106 kosarat. Nem nagy összeg egyik sem majd elválik melyik a jobb. -
dugesz77
őstag
válasz Peti...(16v) #18776 üzenetére
Köszi, megnyugtató. Remélem használható is lesz.
Omniára visszatérve én két hete próbáltam ki,akkor még brikkával az Estate Brazilt és Huila Columbiat.
A Hulia semmi különös talán egy kicsit marcipános kicsit sült gesztenyés íz, de iható. A Brazil Estate viszont olyan savanyú "valami" lett , presszónak szinte ihatatlan, kis tejjel sem javul. Azt néztem mikor rántja össze a tejet.
GC-vel ujjra lefőzve A brazil Estate nagyon sokat javul. Kicsit savas még most is de kapott egy gyümölcsös kicsit parfümös igen jó ízt.Érdekes, nekem meglepő,de ízlik.
A Hulia-ban megerősödtek az ízek kicsit eszterházi torta íze lett.Nem rossz,sokat javult.
Keresnék kellemes mogyoró ízű kávét. A frei római mogyoró nagyon mű és túl erős ,émelyítően mogyorós. Magában számomra fogyaszthatatlan. Fél kilós dallmayr prodomo-hoz kevertem eddig egy zacskó római mogyorót, nekem ez volt a kellemesnek mondható, bármikor iható,mindennapi kávé eddig. -
dugesz77
őstag
Próbálkozom.. majd három évig csak brikka + mini mill párost használtam. Most három napja van meg a GC. Azért ez egy teljesen más világ. Teljesen újra kell tanulni az egészet. Hirtelen sok a változó. Nembaj,pont ez adja a szépségét. Az első 24 másodperces félcentis crema-val "sikerült" presszó lefőzése után fülig ért a szám. És hol van még a vége....
Arra kíváncsi lennék ,hogy kinek milyen kávék a ízlenek. Miket ajánlana kezdőknek amivel nem lehet vakvágányra futni. Mondjuk egy olcsóbbat és egy drágábbat is ajánlhatnátok.
Előre is köszönöm. -
dugesz77
őstag
jolti:
Lehet kicsit félreérthető voltam. Természetesen a próbálkozást immár a Gaggia-n értettem. A brikka az egyszerű mint a faék.
ronin s8:
Köszönöm a jó tanácsokat, megfogadom. A Kvzzz oldal színpatikusnak tűnik. Nem is drágák és látom,hogy van náluk minden ami kellhet.
HajTömeg:
Köszönöm a tippet. Kipróbálom. Néztem a tesztet tényleg finom lehet. Hogy bírtad eddig kóstoló nélkül?
Nem is olyan drága az az etióp kávé. Olcsóbb mint a "pancsolt" Frei. -
dugesz77
őstag
válasz BURN28 #18948 üzenetére
Nálam egyszer produkált ilyet a Mini Mill. A fekete műanyag középső tengelymegvezetőnél van egy fekete két oldalon nútólt műanyag megvezető. Az alá került valahogy egy nagyobb darab kávé és ezért nem tudtam rendese összehúzni az őrlő késéket egymáshoz. Vagy csak egyszerűen rosszul raktad össze. Az álló cerámiarész lehet nincs rendesen a helyén. Itt egy video, én is raktam már rosszul össze.
[ Szerkesztve ]
-
dugesz77
őstag
Tettem ma egy próbát a Lidl-ben árult Etióp Sidamoval, egészen finom. Kellemesen gyümölcsös,érdekesen édeskés. Kíváncsi lettem , meg kéne kóstolni a Kenyait és az Ugandait is.
-
dugesz77
őstag
válasz Ringman #19242 üzenetére
Irodába nálunk egy jó ideig Lavazza Blue gépet használtunk. Pont a kávéfőzés "procedúra" elkerülése végett. Ha elég kapszula fogy akkor ingyen telepítik a gépet. Jó kávét készít. Nekem jobban ízlett mint a többi patronos megoldás. Szerintem az automata gépeknél is finomabb. A patron árakról érdeklődj(90-100 ft/db-re emlékszem)de van egy pár fajta. Ki milyet iszik. Csináltok egy próba hónapot és vagy bejön vagy nem, nem kerül semmibe csak a patron árát kell állni.
-
dugesz77
őstag
válasz Ringman #19245 üzenetére
Ebben teljesen egyet értünk. DRÁGA. Minimum dupla ár a kilós szemeshez képest. Viszont nagyon kényelmes. És abból indultunk ki,hogy ne keljen "tökölni a kávéfőzéssel". Ez az ára a kényelemnek.
Másik alternatíva lehet még az E.S.E pod. Elég sokan foglalkoznak vele. Itt az árak jóval barátságosabbak. Bár itt is inkább a 80-100 ft az átlagos ára a párnáknak, de van 55ft-ért is. A gép hozzá 100-130 körül. Szerintem ez sem jön ki sokkal olcsóbban.
Egyszerűen ha fontos az ár akkor mind kettő alternatíva elvérzik.
Az automata gépekre ugyan úgy oda kell figyelni,takarítani az olcsóbbakat hamar le lehet lakni. Hosszútávon drága gép + olcsó kv.
De hátha másnak is lesz ötlete. -
dugesz77
őstag
válasz razzorr #19524 üzenetére
Napi 10 kávé körül fogyasztáshoz cégeknek szerintem a legegyszerűbb (ha van hely neki) egy sima érmés nagy automata gép. Nálunk majd egy évig az volt. Mivel belső használatban volt és nem egy aluljáróban ezért normális (55ft egy presszó) árban adta a kávét. Meg lehet dumálni,hogy ne adjon poharat és úgy még lehet faragni az árból.Lehet teát, levest,hideg italt kérni bele amit akartok. Nincs küzdelem a kávé pénzel a karbantartással. Nem mondom hogy hiper -szuper kávét főz de legalább nem porkávé. Mi összehaverkodtunk a szerelő/karbantartó ürgével szinte minden héten cserélte a szemes kávét+ beállította egész jól nekünk. A kihelyezés havi 200 adag körül ingyenes,csak a rezsi díjat kellett állni amennyit a gép fogyaszt.
Egy ideig volt előtte Lavazza Blue kapszulás is a cégnél ott jobb volt a kávé minősége de 80-90 Ft forintra jött ki egy adag presszó. Igazából ott a gond az volt, hogy mindig kellett egy "pénztáros" aki szedte a pénzt és intézte/figyelte mikor kell utánarendelni.Cégekhez én kapszulásból a Lavazza vagy az Illy gépeket mondanám a tchibo, dolce gusto, martello gépek otthonra valók. Nem a napi 20 kávéra vannak tervezve. -
dugesz77
őstag
Én meg "becsempésztem" egy ilyen mini rezsót munkahelyre és egy 2 személyes brikkával inkább iható kávét iszom. Reggel darálok hozzá két adag kávét,kis dobozkában beviszem. Az egész hóbelevanc egy fiókba belefér. Ennél jobb nem kell nekem. A többiek meg igyák amit találnak.
-
dugesz77
őstag
Hosszútávú tapasztalataitok alapján elég a gépbe a sima vízforralóban felforralt majd lehűtött csapvíz, vagy inkább vera vízzel (nemrég találtam ilyet is) illene hajtani a vízkövesedés ellen? Nem rossz a víz íze, nem is látok vízkövet az egy hónapos gépen csak megnyugtatásként kérdezném..
-
dugesz77
őstag
válasz Haugland #19633 üzenetére
Dolce Gusto-hoz tudtommal még csak ezek a fajta tölthető kapszula van, szerintem heroin árban. Háromezer körül van darabja és átlag 50x tölthető az 60ft/töltés. Plusz a kávé bele és rögtön nem éri meg. Ha jól tudom ezekbe csak 4,5-5g darált kávé fér az sem egy presszó sztenderd.
Nekem is van itthon dolce gépem szépen elrakva a pincében dobozában.... Talán egy hónapot használtam. De ha ráállnak a kínaiak az olcsó utánatölthető patronra akkor nyugodt szívvel odaajándékozhatom valakinek a családban. Egy brikka megváltás hozzá képest. -
dugesz77
őstag
Éppen tegnap akartam erről kérdezni.. Tárolás.
Most akkor fagyasztva /porciózva érdemes vagy a cikk szerint hanyagolni kellene a fagyasztást. Sajnos sok kávé csak kilós kiszerelésben kapható . Az meg hirtelen sok. Kíváncsi lennék kinek milyen megoldás jött be a legjobban.[ Szerkesztve ]
-
dugesz77
őstag
Ez ennyiért ajándék.
-
dugesz77
őstag
válasz soldier2 #20058 üzenetére
Erről sajnos nem tudtam . Akkor elnézést... A világért sem szeretnék senkit rábeszélni egy ezek szerint "nemlétező" gépre.
Kicsit utána nézve a hirdetőnek ezt dobta ki: kávégépszervíz[ Szerkesztve ]
-
dugesz77
őstag
válasz egykori #20071 üzenetére
Presszó géphez bajos lesz előre daráltat találni. Én még nem próbálta. Annyi tanácsot tudok talán adni,hogy brikkának mi volt túl finom őrlésű. Tshibo Sicilia/Milano, Lavazza Esspresso Famiglia, fém dobozos Illy Esspresso.
Talán működhetnek de jobban jársz ha kávé pörkölő cégektől, manufaktúráktól rendelsz inkább 100-250 g általuk darált kávét. Meg kell csak mondani/ki kell csak választani , hogy presszóhoz lesz.[ Szerkesztve ]
-
dugesz77
őstag
válasz -HajTömeg- #20107 üzenetére
Az oldal közepe fele van egy brikkás rész. Ott le van írva minden.
Köszönöm hogy,ajánlottad a Pacificaffe LA PIAZZA kávét. Nagyon finom.. Majd 3/4 kg már elszürcsöltem belőle és még most sem unom.[ Szerkesztve ]
-
dugesz77
őstag
válasz hunspikey #20134 üzenetére
A GC-hez adott gyári nyomásfokozós kosarat el kell dobni jó messzire mert nem jó semmire. Egy hétig szenvedtem vele. Nem értettem mi a hiba. Miért ilyen bonyolult egy presszót lefőzni.
Mikor megjött ez a kosár rögtön az első húzásra minden a helyére került. Nem tudom a Gaggia miért adja ezeket a nyamvadt nyomásfokozós szűrőket gyárilag a géphez ha nem jók. Elveszi az ember kezdeti lelkesedését vele. Pedig a másik két (szimpla,dupla) "gyári" Gaggia expolygonos szűrő sem rossz. Nem értem őket. -
dugesz77
őstag
válasz pogácsa80 #20198 üzenetére
Értem én, hogy kint ez egy "olcsó" gép. De még a spórolást sem tudom elfogadni. Anyagköltsége a dupla fenék miatt még nagyobb mint egy normál kosárnak. Gyártani így is kerülhet vagy pár tíz forintba cégnek.
Az a gondom hogy , ez a filléres alkatrész teljesen használhatatlan, teljesen elrontja a kávét. Ha valaki vesz egy új gépet és dobozból kivéve elkezdi használni akkor felháborodik,hogy ő nem ezt várta majd 100 ezerért.
Persze aki nem olvas utána(nem jár ide ) az nem fogja megtudni, hogy jó ez a gép csak kell hozzá venni egy 800 Ft-s kosarat. -
dugesz77
őstag
Mondjuk ebben igazad lehet. Egy Szarvasi kaliberű hosszú kávégép / kotyogó utáni váltani gépet úgy hogy továbbra is téglával van tömve.... Lehet leszek olyan mazochista és kipróbálom egy negyedkilós téglával
Persze csak azért,hogy bebizonyítsam magamnak, hogy még arra sem jó az a kosár. -
dugesz77
őstag
A Tesco-s vízkőoldót érdemes hígítani vagy mehet bele úgy ahogy van? Gondolom az szakaszos átengedés metódusa ugyan az mint a citromsavas víznek.
-
dugesz77
őstag
Köszönöm,ha tényleg jó hozzá akkor megérheti. Közben megtaláltam én is ezt. Ugyan írja,hogy eredeti ,de tuti eredetinek ez néz ki.
Lehet beruházom egyre. Nincs nagy hangulatom reszelgetni,koszolni.
Tegnapelőtt megérkezett a Rancilio kar a GC-hez. Ég és föld a gyárihoz képest. Megért minden forintot.[ Szerkesztve ]
-
dugesz77
őstag
válasz -HajTömeg- #20269 üzenetére
A két anyát le kell cserélni a karon. Itt egy videó az átalakításról. Kb. 3 perc alatt meg van. Nagyon sokat számít. Az eredetivel képtelenség volt számomra mikróhabot készíteni.
-
dugesz77
őstag
Ezek szerint nálam nem stimmelt akkor valami. Próbáltam sok félképpen. Valahogy nem jött forgásba a tej. Hamar duplájára habosodott és sok nagyméretű buborék volt benne. Pedig megnéztem jó pár videót ki mennyire nyomja a "tejszint" alá merre dönti az edényt stb. Nekem nem akart a gyárival összejönni.
Az újjal jóval egyszerűbb. Pláne hogy hosszabb, jobban kiáll,könnyebb vele forgásba hozni a tejet. -
dugesz77
őstag
válasz -HajTömeg- #20310 üzenetére
Bialetti-ből személyes tapasztalatom a 2 személyes Brikkával , 4 személyes Musa és egy hat személyes Venus-al van. Sajnos a Musa és a Venus sehol sincs a brikkához. Sima hosszú kávét főznek. Valahogy elmarad a "varázslat". A Forever Italiat meg a G.A.T kotyogókat ugyan nem ismerem de nem látok bennük semmi "korszak alkotót" amivel meg tudnának győzni. A podos kotyogókban sem hiszek. A podokat nem 1-1,5 báros nyomáshoz "találták" ki. Design-ba van egy-két szép közöttük de az nálam maximum harmadlagos szempont. Én úgy voltam vele,hogy sokan sok félét kipróbáltak már és végül mindenki a Brikkánál maradt. Árban sincs nagy különbség akkor meg miért vennék mást.
-
dugesz77
őstag
válasz adriankoooo #20398 üzenetére
Nem tudom pontosan kivenni,hogy hol ereszt, de ha van falvastagsága ott az anyagnak akkor érdemes metrikus menetűre felfúrni a lukat és megfelelő csavart beleragasztani. Ha csőnél ereszt akkor kívülről egy másik csövet hőálló szilikonnal + bilincsel próbálnám. Ha nincs kedved javítgatni vagy nem sikerül akkor még simán beviszed egy autóhűtő javítóhoz aki biztos megcsinálja.
-
dugesz77
őstag
Lepróbáltam ma az "ünnepi" kávénak rendelt Monterosa Geisha kávét. Az normális hogy szinte nulla crema és viszonylag világos főzetet jön le? Az átlagosnál egy kicsit finomabbra kellet darálnom , így is a lefolyása olyan 20-22 másodperc lett. Ízre pici cukorral egy citromos,ananászos,parfümös ízbomba lett. Vigyorogtam első kortyra mert ilyet még nem éreztem. Bár ezekkel az erős ízekkel nekem már kicsit kívül esik egy "presszókávé" fogalmától. Az is érdekes,hogy tejjel fogyasztva elmegy belőle minden extra gyümölcs íz.
[ Szerkesztve ]
-
dugesz77
őstag
GC + Graef 702. Pont most fogyott el 1 kg Pacificaffe La piazza amivel nagyon meg voltam elégedve. Tökéletes 25s körüli lefolyások ,kisujjnyi crema , nekem nagyon ízlik. Kis tejjel manner nápolyira hasonlító íze van. Dupla gaggia kosár belső mélyesztett karimáig tamperolva . Így próbáltam a Geistát is de az első adag hamar leszaladt (kb 15 s). Állítottam az őrlőn már körülbelül megvan időre a lefolyás csak hígnak tűnik és nulla crema-val. Ízre,illatra jó csak kinézetre nem szép.
-
-
dugesz77
őstag
válasz Haugland #20618 üzenetére
Bár én brikkához használtam a kis hario-t 7-8 vissza kattanás volt a legjobb hozzá. Mondjuk a brikkát tilos tömni még csak kocogtatással sem tömörítettem csak simán elhúztam egyenesre a kávé tetejét a kosárban. Én szoba meleg vízzel használtam nekem az jött be. Gáztűzhelyen a legkisebb rózsával fél láng körül. Mivel a te kotyogósod nem nyomásfokozós ezért crema-t ne nagyon várj. Én is dolce gustoztam előtte-közben azért azt a szintet még elrontott felrakásnál is mindig hozta.
-
dugesz77
őstag
válasz killerjohn #20659 üzenetére
Ha a mennyiség a lényeg akkor french press irányába lenne érdemes elindulni. Ott meg aztán bőven van játék az íz/erő/mennyiség között. Mondhatni talán az a legolcsóbb "sport". Nem egy nagy befektetés. Jó oda is kell 5 perc mire elkészül a kávé.
[ Szerkesztve ]
-
dugesz77
őstag
válasz killerjohn #20666 üzenetére
Tényleg egyszerű maga a művelet. Hosszú kávét készít.Viszont benne van a "játék" lehet játszani a vízmennyiséggel a saját kávékkal a hőmérsékletekkel. Egy friss őrlésből lazán hozza a Sanseo minőséget de itt mivel saját kávéból készül tudod,hogy tényleg csak az van benne. Itt egy magyar írás az egészről. Ha nem válik be teaáztatónak még simán elhasználható az üvegedény.Az őrléshez sem kell "drága" presszóképes őrlő. Egy kis kézi is megteszi.
-
dugesz77
őstag
Olcsón- jót sokan ezt keressük. Én a LolloCaffe Espresso Classic-ot és a mostani nagy kedvencemet Pacificaffe La Piazza mondanám már ha az olaszos vonalat kedveled. A keserűség az attól lehet mert megégeted a kávét. Mennyi idő alatt jön le egy presszó?
Szerintem próbáld finomabbra darálni a kávét és én mihamarabb kiszedném a nyomásfokozót a kosár alól.
Jobbat szeretnél de a nyomásfokozó visszafog. Ha elkap a gépszíj(tuti elfog ) sajnos azt a darálót le KELL cserélned. Jó lesz a bosch mákot darálni. -
dugesz77
őstag
válasz Qadron #20718 üzenetére
Annak a Krups-nak nagyon úgy néz ki, hogy ugyan olyan az őrlő kése mint a Delonghi KG59, KG89 -nek. Szüleimnél 2 hónap alatt lezabálta egymást a két őrlő kés mert egyszerűen vagy túl nagy volt a szemcse méret vagy összeértek egymáshoz. Az adagszámláló egy sima időzítő nem igazán van előre vele az ember túl nagy az ugrás az adagok között.. Mindig csak annyit érdemes darálni amennyit rögtön el is használsz az meg nem jön össze egy időzítővel például 1 vagy 2 adag között.