-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
#69379456
törölt tag
Sziasztok!
Egyre nehezebb (és drágább) a Norda beszerzése vidékiként, így szeretném magam keverni a vizet itthon, viszont jelentős különbségeket találok a neten fellelhető és az itteni receptek között is.
PL:
-5 liter deszt vízbe 0,3 g szódabikarbóba és 1.2 g keserűsó.
-12,9 g szódabikarbóna és 25 g keserűsó 500 ml vízhez, majd ebből 17,5 megy 5 liter vízbe.
1 liter vízbe 1,68 g szódabikarbóna, 1 liter vízbe 2,45 g keserűső, ezekből 159 g és 321 g megy 3,5 liter vízbe.
-1 liter vízbe 1,4 g bikarbóna és 10 g keserűsó, majd ezekből 6,3 g és 185 g megy 3,3 liter vízbe.
Mint látjátok, közel sincsenek összhangban a számok, óriási különbség van közöttük és nem értem, hogy melyik módszer a jobb. Több topikot végigböngésztem, de szinte mindenhol más arányokat írnak tutinak, míg több helyen írják, hogy mennyire káros a kávé ízére, ha más arányt használunk. Van valami standard recept, vagy mindenki más és más módszert használ? Mik a bevált tapasztalataitok?
(eszpresszóhoz szeretném használni a vizet) -
-
#69379456
törölt tag
Sziasztok!
Az utóbbi hetekben egyre kevesebb alkalommal sikerül jó kávét készítenem és nem értem az okát, talán itt valaki tud segíteni, hogy mi mehet félre folyamatosan.
Lelit Mara X és Eureka Mignon Silenzio szettel készítem a kávét. A leutóbb használtak: Impresso, Kávékalmár, Roastopus.
A jelenség az, hogy a megszokott módon beállítom az őrlőt, általában 1:2 arányt célzok meg, 30 mp alatt. Mara I-es hőfokon, a csapolás 10 bar-on.
Tehát lejön a kávé, most épp Roastopus, gyönyörű crema, egyenletes lefolyás, szép meggyes íz, minden stimmel. A következő csapolás viszont már vagy túl gyors, vagy túl lassú, crema szétesik azonnal, ízre kellemetlen grapefruitos keserűség. Sokszor a következő csapolás veszélyesen forró vagy elkezd a nyomás visszesni 8 bar-ra a végére. Tehát minden mérve van befelé, minden beállítás változatlan, mégis minden csapolás más és más, egyre kellemetlenebb ízekkel és eredményekkel.
Az őrlő 6 hónapos, a vizet magam keverem a BaristaHustle útmuatatásai alapján.
Ami feltűnt, hogy az utóbbi időkben a Mara X sokkal melegebb, mint szokott, a csészék forrók a tetején, gyakran ugrál a nyomás, van hogy nagyon leesik, van hogy túl magas, a gőznyomás is mintha a duplájára ugrott volna egy ideje. A pogácsák egyben kijönnek, nincs nyoma a felsőszűrőnek benne, csatornásodásra utaló jel nincs.
Tehát nem értem, hogy miért nincs konzisztencia, fix beállításpokon miért megy el minden, miért lettek hirtelen rossz ízűek a kávék. Január óta van meg a szett, végig rendben volt minden, az utóbbi 2-3 hétben viszont bármilyen alapanyagot próbálok, mind rosszul sikerül.Van valakinek ötlete, hogy mi lehet a baj? -
#69379456
törölt tag
Sziasztok! Úgy tudom, hogy van itt néhányatok, aki Lelit Mara X tulajdonos, talán van ötletetek, hogy mi lehet a gondom. Reggel vettem észre, hogy a gép elején lévő két visszajelző led közül nem világít az, amelyik a fűtőszál működését jelzi. Mivel több kávé is készült reggel mielőtt észrevettem volna, hibás működést nem tapasztaltam. Néha felvillan a kis lámpa 1-1 pillanatra, de ha jól tudom, ennek folyamatosan világítania kellene, ha üzemkész a gép. Van ötlete valakinek, hogy mi lehet az oka, hogy nem világít?
Egyébként a garancia lejárta utánhová lehet vinni ezeket a gépeket, ha esetleg szervízelésre lenne szükség?[ Szerkesztve ]
-
#69379456
törölt tag
Talán itt tudna segíteni valaki:
A problémám, hogy minden kávém ugyanolyan ízű, lapos, üres, semmi ízjegy, egyszerűen valami grapefruitos kellemetlen íz, függetlenül termőtrülettől, pörkölőtől, pörkölési szinttől.
A gép Lelit Mara X, Eureka Specialita őrlő. A víz itteni kutyult recept.
Reneka 18as kosár vagy IMS 18as kosár. 18-19 bemenő, 1:2 arány, 27-30-35 mp időközök, 93 fok.
Az eredmény mindig ugyanaz, ugyanolyan üres, jellegtelen, keserű/savanyú íz, akkor is ha avx a kávé és akkor is ha casino mocca, semmi ízjegy, ami érezhető lenne, ha egymás mellé teszem őket, akkor is szinte ugyanolyan az ízük
Egyszerűen nem értem, hogy miért. Csak a vízre tudok gondolni, de próbáltam itteni recepttel és Barista hustle vízrecepttel is, semmi érezhető változás. -
#69379456
törölt tag
válasz Mano66 #117378 üzenetére
Új kávék esetében általában megkérdezem a pörkölőt, hogy milyen hőfokot javasol, pl Impresso, Roastopus vonalon sem mondtak soha többet 93nál, ez még a MaraX I-es hőfok tartománya, tehát nem kapcsolatam sosem feljebb.
#117370pető bá' kipróbáltam, a gép a 94-96fokos tartományban van, a lefolyás szép, nem spriccel, egyenletes, van crema is szépen, de nem változott semmi, vizes, üres, semmilyen, semmi édesség, semmi gyümölcs, semmi ízjegy.
Kitisztítottam az őrlőt, a gép is tiszta. Most egy CrackerJack kávé (Disco Beans) van fent, de a jelenség ugyanaz, mint eddig, akár Roastopus, akár Awaken, vagy bárki, a kóstolásnál ugyanaz a (nem tudom máshogy fogalmazni) üres, jellegtelen, íz, lapos az egész ital. Mindig friss a kávém, mindent mérek, nincs nyoma csatornásodásnak, a pogi rendben, az italok szemre szépek. Tényleg verem a fejem a falba, mert nem értem.
Mielőtt valaki megvádolna, hogy nem érzek ízeket, kávézóban isteni presszókat ittunk a hétvégén -
#69379456
törölt tag
Engedtem vizet a forró víz karból és azt vettem észre, hogy először apró, kék színű darabkák jönnek ki, a csepptálcában lévő víz pedig világos kék színű. Egy cseppet megkóstoltam, valami vegyszeres, erősen szájszárító íze van, ez mi a fene lehet? Már 8-10 víz engedést csináltam az előbb, de még mindig kék a víz. Érdekes módon a fejből a kávéra érkező víz nem ilyen színű, vagy nem ennyire feltűnő, csak ami a forró víz karból jön le.
-
#69379456
törölt tag
Köszönöm a tippeket a problémával kapcsolatban, a vizet és az elkészítési hibákat ki tudtam zárni.
Az őrlőnél vettem észre, hogy elég erősen adja munka közben azt a bizonyos ciripelő hangot, szakaszosan, mintha nem lenne egy vonalban a két kés. Ami furcsa, hogy már elég hamar adja a hangot, olyan beállításon is, ahol durvább az őrlemény, kb 15 mp alatt jön le a kávé. Ha szűkíteni probálok az őrlőn, akkor még hangosabban sikít. Szóval az a gyanúm, hogy a pontatlan kések miatt nem konzisztens az őrlemény és ez okozza a furcsa, ízhibás italokat.
Most azt kellene kitalálnom, hogy youtube videók alapján belekontárkodjak e hogy beállítsam a késeket. A gép 9 hónapos, de az eureka kereskedővel nem szívesen mennék bele értelmetlen vitába a szervízről, hogy él e a garancia kés kopás esetén is, esetleg létezik más szervíz, ahol javítható a jelenség. Vagy vegyek másik őrlőt. -
#69379456
törölt tag
Többen is írjátok, hogy filter pörkölést használtok otthon eszpresszóként és érdekelne, hogy iyenkor változtattok valamit a recepten a presszó pörköléshez képest? Hosszabb kivonatolás idő, vagy bármi?
-
#69379456
törölt tag
válasz Cathfaern #117975 üzenetére
A BH víz leírásánál a cikk szerzője jelzi a kommentek között, hogy eszpresszóhoz nem ajánlatos ezt a kevert vizet használni, mert kárt okozhat a gépben és inkább filter módszerekhez javasolt a keverés. Erről mi itt a vélemény, okozhat gondot a gép belsejében?
Két pörklőt kérdeztem meg erről, akik itt is jelen vannak rendszeresen, egyikük szerint jobb nem önteni ilyen vizet kávégépbe, másikuk szerint semmi jelentősége nincs a cikkben leírt aggodalmaknak. -
#69379456
törölt tag
Casino Mocca Burundi Nemba presszó pörköléssel van esetleg tapasztalata valakinek? 200 gramm ment ma le, de mind konstans citromlé. Próbáltam hosszabban, rövidebben, sehogy sem áll össze. Megindul és nem sokkal később elkezd leesni a nyomás 9bar ról 7 köré, vizes, savanyú lesz. Akkor is ez történik ha szűkítek az őrlőn és 40 másodperces lefolyást csinálok. IMS kosár, 19 gramm. 1:2- 1:2,5 aránynál végig rossz. 1:3-tól viszont már kiüresedik, íztelenné válik. Hőfok 92-től 95ig volt kipróbálva. Nem értem. Ez így elég drága buli
-
#69379456
törölt tag
Igen, Mignon Spezialita. 8 hónapos. Szervíz nem talált semmit, 3 hete tettek bele vadiúj késpárt is.
-
#69379456
törölt tag
válasz rastacsz #118072 üzenetére
Köszönöm a tippet, ez nagyon érdekes tapasztalat volt. Nem csináltam még ilyet, tehát nem tudom, hogy a cupping közbeni ízeknek mennyire kell pontosan megjelennie a kész presszóban, de a kis low budget cuppingolásom közben nagyon balanszosnak éreztem ezt a felöntött őrleményt, selymes, kiegyensúlyozott volt, erős barnacukros édesség ami mellé, ahogy hűlt, jött be szépen a csipkebogyóra hasonlító íz. Tehát nyoma sem volt sem bántó savaknak, sem citromnak, sem semminek, ami a presszómat jellemezte ma. Tehát kijelenthető hogy a kávéval semmi baj nincs, az elkészítésbe csúszik be valami, de hogy mi , azt már nem tudom, mert nagyjából mindent kipróbáltam.
-
#69379456
törölt tag
válasz roBEEsz #118123 üzenetére
Ugyanezzel kínlódom hetek óta. Világos pörkölés, tehát az a tanács, hogy hosszabb legyen, mint 1:2, tehát 19ből 42-45-50 körül jöjjön le, az idő legyen 30-35 sec, hőfok 93-94. Ahogyan nálad, nálam is minden stimmel, mégis a végeredmény, a kávé savanyú. Hosszabban húzva már üres, ha gyorsítok a lefolyáson, azonnal szétesik, a nyomás elkezd leesni 7 bárra is akár. Elékészítésbeli változtatások, hőfok emelés, ilyen olyan lefolyások, hogy 19-ből 30, 19ből 50, egyik sem segített. Egyszerűen nem jövök rá sem én, sem aki segítene, hogy mi a fene a baj. Én már ott tartok, hogy eladom az egészet.
-
#69379456
törölt tag
válasz roBEEsz #118134 üzenetére
Rendszeresen járok specialty kávézókba, általában otthonra is azt veszem, amit ott iszom. Pont az a smooth érzet hiányzik, amit írsz, emellett állandóan az az erős citrom íz, ugyanúgy savas és mar. Teljesen ugyanez nálam is. Itthon ugyanaz a kávé, ugyanazzal a recepttel, nem hogy nem hasonló, mint a kávézóban, de a közelében sincs.
Lelit MaraX gépem van, szintén puck prep, wdt, disztribútor, fejhőmérő, minden mágia, de a shotok egyszerűen rosszak.
Azt mondták, nem jó a gépem, vettem egy jobb gépet, azt mondták, nem jó az őrlőm, már a 4. et vettem, a kávé továbbra is citromlé. Rossz a recept, hát az internet összes receptjét lepróbáltam, nem finom tőle a kávé. Van, hogy tankönyvi lefolyás, olyan szép a kávé, hogy szépségversenyt is nyerhetnék vele, de az első kortynál kiderül ,hogy egyszerűen vállalhatatlan harsány, maró, savas, bántó az íze.
Mégegyszer írom, ugyanazt a kávét veszem, amit a kávézóban iszom, ahol ízlik. Fogalmam sincs mi a gond. -
#69379456
törölt tag
#118136 Sejtettem, csak még nem derült ki, hogy hol a hiba. Hőfokban a pörkölő által megadott hőt szoktam tartani, ez általában a Marax I-es állapota, 92-93.
#118136 Sajnos a CasMo elfogyott, azóta nem érkezett új kávém, nem tudok videót csinálni, de igyekszem összehozni, hátha megoldódik a probléma, bár nem akarom offolni a topikot a bénázásommal.
#118136 0.4-est tettem dugóhúzóba, mert még 0,25-ös volt kapható, de az annyira ruganyos volt, hogy inkább elnyomta maga előtt az őrleményt, mintsem egyengette.
Általában a pörkölő által ajánlott receptet próbálom megcsinálni, Impresso pl ad, CasMo is írt, szóval ez az irányadó. A kosártöltés az örök dilemmám, mert az internet egyik fele szerint tilos a kosárméretnél többet tenni bele (18-ba csak 18) másik fele szerint ami belefér. Előbbit értelemszerűen nagyon finomra kell őrölni, így baromira csatornásodik. Utóbbinál gyakrabban jön a felgyorsuló shot. Az ízérzékelés elég egyén függő, de az alulkivonatoltságot jelző citrom és a túlhúzott tonik ízeket elég jól érzem, de ha próbálom variálni az őrleményt, bemenőt, kimenőt, időt, azonnal belekeverdek és elvesztem a fonalat. Hétvégére szerzek kávét és próbálkozom még. Köszönöm a sok választ. -
#69379456
törölt tag
válasz RetepNyaraB #118241 üzenetére
Ugyanez a setup van nálam is, ugyanezek a hibákkal.
A receptek is hasonlók, csak 18 megy az ims kosárba, de az arány és idő ugyanez.
A Specialita őrlő ugyanúgy ciripelt olyan beállításon, amin gyors volt a shot, szövegkiemelős ellenőrzés egyértelműen mutatta, hogy nem párhuzamosak a kések. Szervíz, késcsere, most kevésbé ciripel, de ugyanolyan furcsán működik. Nekem szemre úgy tűnik, hogy az alsó, forgó kés, amit a motor pörget, mintha kicsit "kilengene". Nem lehet, hogy ő is és én is azért kínlódunk az ingadozó minőségű shot-okkal, mert az őrlő kései nem futnak párhuzamosan és folyamatosan nem konzisztens őrleménnyel próbálunk kávét készíteni? Főleg ha a gyors lefolyás miatt zárjuk az őrlőt és még több fine és még rosszabb őrleményt kapunk. Ő is írta, hogy alaposan készíti elő a pogit, a MaraX is rendesen megy, a végére mégis elmegy valami. Szóval nem lehet az őrlő az oka mindkettőnknél? -
#69379456
törölt tag
válasz Toobee #118252 üzenetére
Ezt kipróbáltam, de elképesztően idegőrlő ténykedés. Oké, a videó alapján tényleg egyszerű, egy lapkát alátesz és kész is. Én órákon keresztül szedtem szét és raktam össze, volt ahová már 4 lapka is került és ugyanúgy rossz volt az illesztés. Szerintem ha a motor felfüggesztése(?) nem stimmel, kilengése van a forgó, alsó résznek, akkor nincs az az isten, hogy ahhoz hozzá tudjam illeszteni a felsőt. Legalábbis nekem nem sikerült. Utána küldtem szervízbe, jött vissza új késekkel, amiknél kevésbé hallatszik ki ez a ciripelés, de például üresen, leálláskor hallható. Sajnos vidéken esélytelen, hogy találjak bárkit, aki Eureka őrlőt tud javítani, vagy egyáltalán ránézne és mondana valamit. Most én is pár napja próbálok a közelemben felhajtani valakit, aki pár órára tudna kölcsönözni nekem őrlőt, hogy megnézhessem azzal és kiderüljön hogy tényleg itt van e a gond, vagy máshol kell keresni.
-
#69379456
törölt tag
válasz Toobee #118396 üzenetére
Nem akarok nagy butaságot kérdezni, tegnap óta bújom a netet véleményekről, mert szeretnék egy C40-et presszózni a béna Specialita helyett és nem írták sehol hogy rossz lenne hozzá a Commandante (upgradeelve), de most ez az Arco megakasztott... Tehát ez egy kézőrlő, ami sokkal jobb presszózni, mint a Commandante, mert jóval finomabb (több) beállítási lehetőség van rajta? És ehhez nincs motor rész, ugye, csak maga a tekerős őrlő?
-
#69379456
törölt tag
-
#69379456
törölt tag
Én is ma voltam a Tizen1-ben, bár én általában dupla presszót iszom náluk, abban szerintem piszok erősek, 10ből 9szer telitalálat, de kóstoltam már a tejeseket is, na ott mindig elveszi a kávé ízeit a tej, valahogy az mindig üres lesz. Egy időben hordtam haza is a presszó pörkölésekből, egész jó eredményeket értem el belőlük
Viszont nálam érdekes módon a BAB volt csalódás, kétszer voltunk, szerintem mindkét alkalommal rosszul volt valami beállítva náluk. -
#69379456
törölt tag
válasz Zen42 #118512 üzenetére
Az első 2-3 hétben tényleg azt és olyan őrleményt adott, mint amit írsz, bár halk sosem volt, nálam a Silenzio-t váltotta. Aztán nem tudom, hogy mi történt, elkezdett folyamatosan egyre rosszabb lenni az őrlemény, a kész kávé, stb, már sokszor leírtam a kálváriámat itt. Most egy Comandante C40 MK4-et vettem, kb életem kávéi készülnek vele.
-
#69379456
törölt tag
válasz Karex #118535 üzenetére
Wow, köszi szépen. Érdekes, mert nekem "szemre" nagyjából a jx és a k vonal ugyanaz, jó látni, hogy mik az apróbb, de mégis fontos különbségek. Olvasgattam kommenteket, tapasztalatokat, sokan írják, hogy a jx-től felfelé mindegyik szuper presszót tud, és pl nagy előnye a comandante-vel szemben, hogy kintről is állítható és finomabb beállításaik vannak. Viszont a k-szériáról szinte semmi rosszat nem olvastam, legtöbben presszóra használják. A hétvégén sikerül kipróbálnom majd egy K-PLUS-t, kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz a comandante "ellen"
-
#69379456
törölt tag
-
#69379456
törölt tag
válasz Flashback #118575 üzenetére
Már nem garanciás sajnos és a múlt héten jött vissza a szervízből, mert folyt az aljából a víz. Szűrőpapírt nem használtam soha, vakszűrőzés naponta volt. Szerintem érdemes lenne körülnéznem, hogy milyen új gépet kellene vennem, mert lassan a MaraX többet jár a szervízben, mint ahány jó kávét adna
-
#69379456
törölt tag
válasz Flashback #118581 üzenetére
Az a baj, hogy ez biztosan nem lerakódás, vagy kávé. Tapintásra olyan érzet, mintha például bicikli szerelésnél olaj kerül a bőrre és próbálja az ember lemosni, ízre pedig erősen fémes a jellge. Felhívtam a szervízt, alapos átmosást és/vagy vízkőtlenítést javasoltak. Külföldi fórumokon megtaláltam ugyanezt a jelenséget leginkább Bianca és MaraX gépeknél, azt írták, hogy a nagyon alacsony ásványi anyag tartalmú víz, ami leül(?) a gőz bojlerben és lerakódást(?) okoz, ez válik láthatóvá ha az ember 1-2 hét után újra megnyitja a forró víz csapot. Több tucat hasonló hibát jeleztek emberek (szürke víz, mintha szenet oldottak volna benne, illetve apró darabkák, amiket fog a mágnes), és kivétel nélkül mind mókolt vizet hasaznált. Gondolom sosem fog kiderülni az ok, a bojlerbe nem látok bele. Mindenesetre most állok neki a mosásnak, kíváncsi vagyok, mi lesz az eredmény.
-
#69379456
törölt tag
válasz Cathfaern #118587 üzenetére
A fórum, ahol totál ugyanez a jelenség egy Mara és egy Bianca esetén, ott egy "Dr. Pavlis water" recept, "potassium bicarbonate" hozzáadásával történik a pancsolás.
Én a BH receptet használtam hosszú ideig (1.68g baking soda/ Liter, 2.45g Epsom salts/ Liter és ezekből 40.1g Buffer,51.2g Mg908.7g, DI water)
Most BWT kancsó van 2 hónapja, de a gép 3 hétig állt a sarokban, első bakpcsolásnál jött ez a feketeség, amiből a darabokat ki lehetett mágnesezni, tehát fém jön a gépből) -
#69379456
törölt tag
válasz Cathfaern #118591 üzenetére
Desztvíz megy bele, az utóbbi 2 hónapban a filterhez használt kancsós vizet is be szoktam önteni, nem folyamatosan, de előfordult. Tehát 90 százalékban desztvíz igen, viszont az őrlő mizéria miatt ugyanebben a 2 hónapban alig ment a gép, inkább filtereztem.
Az a baj, hogy ha a fórum tapasztalatokat nézem, akkor sosem jutnék semerre, mert például kettő hsz-el fejjebb már ott van, hogy a deszt víz nem is jó, csak a ro. A kancsóknál is elhangzott, hogy jó presszóhoz is, bár úgy rémlik, hogy pörkölő javasolta a kávéjához a bwt mg vizet presszózni. Attól függ, hogy melyik nap olvasom a fórumot, aszerint változik a mi jó és mi nem jó -
#69379456
törölt tag
válasz mézespálinka #118593 üzenetére
Sehol nincs ergyértelmű megszólalás az ügyben. Én ott kezdtem el aggódni, amikor a BH recept alatt a cikk szerzője, a Barista Hustle nevében többször is leírta, hogy a desztvizes sós bikarbónás cuccot semennyire sem ajánlják presszógépekbe és kérik az embereket, hogy ne használják, mert korróziót okoz.
Itt erre azt a választ kaptam, hogy a Marax rozsdamentes bojlerénél semmi esély erre, hogy baja legyen, ugyanezt a választ kaptam 3 nagy pörkölőtől, akiknek írtam ezügyben, egyikük külön hangsúlyozta, hogy nem gázos a kevert víz, csak ne RO-ból csináljam, másikuk pedig a bwt kancsót ajánlotta a jobb eredmény érdekében.
De igazából nem értek hozzá, a bojlerbe nem látok bele, hogy milyen. A kevett víztől valami nyálka volt folyton a tartály falán, ekkor olvastam utána és láttam a BH kommentet, hogy nem jó a kevert víz. Fórum függő a téma, mindenki más mond és más a tapasztalata. Látod, valakinek semmi gondja a kevert vízzel, nekem fekete lett tőle, van aki szerint a ro víz jó, más szerint a kancsós. Nem lehet biztosra mondani. De láttam, hogy ez sokszor előkerül itt, és nem szeretném ugynaazt a vitát előhozni újra és újra.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Kolondrum: Éves rezsi
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- PlayStation 5
- Kormányok / autós szimulátorok topicja
- CASIO órák kedvelők topicja!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Modern monitorokra köthető 3dfx Voodoo kártya a fészerből
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Lightyear - befektetési app
- További aktív témák...