Új hozzászólás Aktív témák
-
astrojoe12
tag
Sziasztok!
Tudnátok olyan kenyérsütő gépet ajánlani nem horror áron, ami a kovászolt kenyeret is tudja keleszteni és dagasztani?
Köszönöm szépen! -
Zsombor99
csendes tag
Mi nem amiatt próbáltuk ki, hanem egy jó szakácskönyv alapján vágtunk bele a házi kovászba. "A kovász nem más, mint egy szürke kulimász, nincs mit nézni rajta."
ℹ️ A kovász folyamatai lelassíthatóak, ha normál hűtöbe teszi az ember a kovász tenyészetet.
Természetesen kovásszal olyan savanykás lesz a kenyér, ez sok mindenen átüt, amit a kenyérre tesz az ember. -
DEGU83
tag
válasz
Zsombor99 #141 üzenetére
Igen én is tapasztaltam, sajnos a covid elején egyszerűen nem lehetett élesztőt kapni, akkor próbálkoztam kovásszal. Véleményem szerint, jó a kovász, de ízre sütőben, kemencében sütve finomabb, mint kenyérsütővel. Megkelt kenyérsütőben is, meg megsült, de ízre nem olyan mint az élesztővel készült
-
Zsombor99
csendes tag
Saját tapasztalatok. Nekünk december óta van kenyérsütő gépünk. Nemrég jöttünk rá, hogy ha a normál kenyeret Spar-ban kapható török "Pakmaya" élesztővel csináljuk és a hosszabb idejű ~3 órás programra tesszük, akkor nagyobbra nő, kevésbé lesz tömör. Házi kovásszal is lehet kenyeret csinálni, csak a sütési fázis előtt meg kell szakítani a programot és egy teljes napig állni kell hagyni, majd egy "csak sütés" programot kell futtatni.
-
palfitom
félisten
Kihalt topik, zárható!
-
palfitom
félisten
Sehol senki?
-
palfitom
félisten
Sziasztok,
Ha esetleg nem jó helyen járok, akkor kérlek, irányítsatok át a megfelelő topikba!
Dagasztó-gépet, avagy kenyérsütő gépet (itt is a fő cél a gépi dagasztás, a többi funkció másodlagos) vennénk, van-e valami kifejezetten ajánlott típus?
-
#85578752
törölt tag
Mostanában téma az otthoni kenyérsütés..
A Magyar Élelmiszerkönyvben azt írják, a lisztre számított aszkorbinsav 0,004%, és valamiért ez náluk 42.8 kg lisztnél 0,0018-ra jön ki. Akkor valójában 0.00004% kell bele, kilogrammonként 40 mg?
Tud valaki valami valós arányt ezzel kapcsolatban?
A "késhegynyi" meg "kis mérőkanál" mértékegységektől égnek áll a hajam... -
Szevam
senior tag
Sziasztok! Nem otthoni kenyér sütessel kapcsolatban érdeklődök, csak sajnos nem talaltam megfelelő topicot máshol. A véleményeteket szeretnem megkérdezni, hogy Budapesten belül hol érdemes olyan teljeskiörlésű kenyeret vasarolni, ahol normalis alapanyagokból készül a kenyér? Vagy esetleg van-e olyan márka amit tudtok ajánlani? A választ előre is köszönöm
-
Már sütöttem párszor kenyeret, és a tegnap esti után, ami szuperre sikerült, ma megint bekevertem egy adag kenyérnek valót kelni. Nem használok kenyérsütőt, se élesztőt, víz helyett pedig tejet teszek. (Nincs kalácshoz hasonló íze a végeredménynek, inkább simán csak egy nagyon finom, kicsit különleges ízű kenyér.) Most raktam egy marék zabot is a keverékbe, majd kiderül, mit változtat ez a végeredményen! 3 óra kelesztésre gondoltam, de lehet, beérem kettővel is, ha kicsit kemény marad, az nem nagy baj.
-
zozoka79
tag
-
Helsing
aktív tag
Helyzetjelentés. A harmadik kenyerem meg túlkelt és összeesett. Viszont a negyedik egész jól sikerült. Legalábbis az előző kettőhöz képest. Nagyon picit esett csak össze a teteje. Viszont elég gyenge lett a szerkezete. Könnyen foszlik. Nehezen lehet vágni.
Venni fogok sikért meg aszkorbinsavat. És a kelesztést is rövidebbre fogom. -
Helsing
aktív tag
Hát ez nem sikerült jól. Nem kelt meg rendesen. Nem tudom mi lehetett a probléma. Az élesztő csak egy hónap múlva jár le. Lehet hogy túl sok volt a só? 10g-ot raktam bele. Ugyanannyit mint az előző kenyérnél ami ugye kovászos volt.
Mindegyik hozzávaló szoba hőmérsékletű volt. -
Helsing
aktív tag
válasz
Kalandor #126 üzenetére
Köszönöm a választ!
Ma megsütöttem az első kenyeremet a kenyérmixből. Egész jó lett. Fél kiló lisztet használtam és a leghosszabb dagasztást-kelesztést. A kenyér teteje egy picivel a tepsi fölé emelkedett olyan szellős lett az állaga. A vízen és a són kívül még raktam bele kb 20g vajat is.
A kenyérsütővel a leírás szerint 1,3kg-os kenyeret is lehet sütni, de akkor szerintem nagyon tömör lesz. 750 grammosnál biztos nem fogok nagyobbat sütni. Mondjuk a víz súlyát nem számoltam. Így már a fél kilós kenyerem nem is fél kiló.Holnap vacsorára is lehet hogy sütök, de akkor nem mixből. Csak még fogalmam sincs hogy mit rakjak bele és mennyit. Kipróbálom valamelyik netes receptet.
McAdam6
Köszi az infót. Majd figyelni fogom én is az akciókat. Addig meg kísérletezek a különféle lisztekkel. -
Kalandor
HÁZIGAZDA
A nyírfacukor tényleg nem jó az élesztőnek mert nem tudja hasznosítani?
Így van.A zabpehelyliszt és a zabliszt között van különbség? Ha igen akkor mi?
Szerintem az ugyanaz.Sikért érdemes venni vagy elég ha mindenbe rakok mondjuk egyharmad tönkölybúzalisztet?
A tönkölylisztnek alapból magasabb a sikértartalma.Vettem teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztet, 55-ös fehérlisztet, kukoricalisztet, zabpehelylisztet és rozslisztet alapanyagként, valamint hagyományos, nem porélesztőt.
Vettem egy ilyen lisztet is: [link]
A rajta lévő recept szerint csak három deci víz meg 10 gramm só kell fél kiló liszthez és semmi más. Ebből tényleg értékelhető kenyér lesz?
Ezt senki meg nem mondja így, ki kell próbálni, az első 5-10 kenyér nem lesz soha jó az újoncoknak.Az összetevők között van kovászpor is. Annak egyébként nem kell valami? Tej vagy cukor? Anélkül is megkel?
Nem kell semmi.Ha valaki tud jó recepteket azt is megoszthatná velem. A neten rengeteg van. Olyan kellene ami egészséges, alacsony glikémiás indexe van, de azért még ehető. Egy ideig próbálkoztam bolti rozskenyérrel de azoknak borzasztó ízük van. Savanyúak. Ráadásul az ilyen kenyerek meglehetősen drágák is.
Alacsony glikémiás indexű kenyérhez alacsony glikémiás indexű liszt kell. -
Helsing
aktív tag
Sziasztok
Kaptam egy kenyérsütőt és szeretnék tanácsot kérni.
A nyírfacukor tényleg nem jó az élesztőnek mert nem tudja hasznosítani?
A zabpehelyliszt és a zabliszt között van különbség? Ha igen akkor mi?
Sikért érdemes venni vagy elég ha mindenbe rakok mondjuk egyharmad tönkölybúzalisztet?
Vettem teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztet, 55-ös fehérlisztet, kukoricalisztet, zabpehelylisztet és rozslisztet alapanyagként, valamint hagyományos, nem porélesztőt.Vettem egy ilyen lisztet is: [link]
A rajta lévő recept szerint csak három deci víz meg 10 gramm só kell fél kiló liszthez és semmi más. Ebből tényleg értékelhető kenyér lesz?
Az összetevők között van kovászpor is. Annak egyébként nem kell valami? Tej vagy cukor? Anélkül is megkel?Ha valaki tud jó recepteket azt is megoszthatná velem. A neten rengeteg van. Olyan kellene ami egészséges, alacsony glikémiás indexe van, de azért még ehető. Egy ideig próbálkoztam bolti rozskenyérrel de azoknak borzasztó ízük van. Savanyúak. Ráadásul az ilyen kenyerek meglehetősen drágák is.
-
bughead123
csendes tag
Sziasztok!Szeretnek venni egy kenyersutot, nezegettem es Gorenje BM 1200 BK -ez eleg jonak nez ki, az ara sem rossz es nagyobb kenyeret is lehet vele sutni.Azt szeretnem kerdezni hogy megeri e az arat, jo kenyeret sut e és hogy milyen a minosege a gepnek, mennyire jol birja a gyurodest
-
jagada
addikt
Tervezek egy kenyérsütő gépet vásárolni.
Milyen gépet ajánlotok, vásárlásnál mire kell oda figyelni, milyen paramétereknek feleljen meg? -
Stirlitz
senior tag
Upp a topicnak!
Amiért írok, az az, hogy kenyérsütésre adtam a fejem. Azt szeretném kérdezni, hogy boltban vásárolt kenyérliszt keverékkel milyen eredményt érhetek el?
Komáromi rozsos kenyér a keverék neve amit a gépbe tettem, még vissza van szűk két óra a végeredményig. De látom itt mindenki saját recepteket használt/használ.
-
-
válasz
Kalandor #110 üzenetére
A kenyér nem kel meg, az a liszttől van. A kenyér megkelésében igen fontos szerepet játszik a lisz vagyis a búza természetes sikér tartalma. Ezt előszerettel spórolják ki a lisztből, illetve eleve olyan a búza hogy nincs bennne elegendő. Külön meg lehet venni, bele kell tenni és szépen megkel a kenyér.
A recept, ahogy a barátnőm és apám süti:
2,5dl víz
1 tk cukor
1 zacsi száraz élesztő, vagy a sima élesztőnek 1/4-e
Ezeket természeetesen összekeverni, a gépbe öntés előtt.
1 tk só
60dkg liszt (rétes, tönköly, finom tetszés szerint)
1-3 ek búzasikér
izlés szerint lenmag, zabpehely, szezámmag, stb.
Ezt összeállítani, (természetesen a folyákony cucc kerül alulra) és vagy az 1 órás gyors programon (ekkor nem kel meg annyira) vagy a 3 órás teljes programon megsütni. Nekünk több alkalommal a tészta kikelt a formából, mert kicsit több sikért tettünk bele, mint amire szükség volt.
Ha víz helyett tejet tesznek bele, kicsit több cukorral, egy marék mazsolával és kakaóporral kész az finom kalács. Természetesen a kakópor mennyiségét a liszből ki kell venni.
[Szerkesztve] -
biker
nagyúr
válasz
Kalandor #108 üzenetére
ugye a sütőpor az porélesztő akart lenni? mert sütőporral kenyeret... de ha komoly, esküszöm kipróbálom. bár félek, milyen jellegű tészta lenne, kvázi sütiféle.
ja, és az ugye meg se kelne, csak sülés közben dahgad, nem?
amúgy én is teszek egy ek. olajat mindíg, valahogy nélküle furán esik szét a tészta.
3.5dl víz vagy tej+víz, vagy joghurt+víz (a gép miatt kell több folyadék, mert nem szereti a túl kemény tésztát)
1ek olaj
1kk ecet (balzsamecet)
25dkg finomliszt vagy kenyérliszt
25dkg kevert liszt (rozsliszt+teljes kiörlésű búza+rétesliszt)
cukor, só, egy mérőkanál élesztőpor (egy harmad tasak, kéne egy fél minimálisan, elvileg, de akkor túlkel és összeesik!)
egy negyed zacsi krumplipürépor a 4személyesből
esetleg pár szórás gyömbér, vagy szerecsendió vagy őrölt kömény.
és szendvicskenyér program.
ha az ecetet meg az olajat kihagyom, akkor 3 nap után esik elemeire a kenyér.
[Szerkesztve] -
tbs
addikt
válasz
Kalandor #106 üzenetére
Ja, sütünk. Barnával nem ilyen lett volna...
Ráadásul ez inkább kalács, mint kenyér. A kenyérben NINCS zsiradék. Tejzsír sem. (Nem áll el. Mi 2 hetes kenyeret is tudunk enni. Nem fagyasztottat...
)
Tippek: mi kovászolunk, éjszakás állással. Ha a sütés kezdete után ~10 perccel ''megmosdatod'' a kenyeret (vízzel átpacsmagolod a külsejét), akkor csinos héja lesz. Persze ehhez szabadon álló tésza kell, formában bakfitty.
[Szerkesztve] -
válasz
Triangulum #103 üzenetére
Hát olyan nagy tapasztalatom nincs e téren, de szvsz olyan nagyon rossz nem lehet...
-
válasz
Triangulum #101 üzenetére
Hát azt nem tudom, hogy melyik a legjobb, de itt is érvényes, az ''olcsó húsnak híg a leve'' népi bölcsesség...
Nekem egy ''Alaska'' márkájú gépem van, ami 10k volt akciósan. Maga a gép nagyon tuti, csak a sütőforma szimmeringje gagyi, ezért belefolyt a matéria, ott megsült, és ezért az egyik lapátot alig bírja forgatni. Hamarosan gallyra is fog menni.
A következő gépem olyan lesz, aminek komolyabb a szimmeringje... -
Triangulum
tag
Szerintetek melyik a legjobb kenyérsütő?
-
#57764352
törölt tag
bnőmék szoktak otthon sütni.
Egészségesebb mint a bolti, az 7szentség.
Általában teljes kiőrlésű lisztből csinálják. Nekem sajna nincs ilyen masinám
Nagyon összefüggő lett ez a POST! -
escie
őstag
hmmm, bodag szabályoz!
kb egy napig el lehet lenni, egy bodagon. kb olyan, mint egy nagy tepertős pogácsa.
régen rengeteget ettünk nyaraláskor, mert a szomszéd faluban van egy pék, mindig hozzá jártunk. (szolnok környéke)
amúgy tudod, hogy találták fel?este tepertőt evett a pék, aztán utánna a kocsmában betintázott, reggel meg korán kellet kelnie, persze, aztán miközben gyúrta a tésztát, beleugrott a rókakoma...
najó, remélem ez csak urbanlegend...
--
hogy felhozzam kicsit a topikot. mit tudtok a tönkölyliszről?
tegnap vettünk egy kilót, ma kipróbálom. ránézésre ugyanolyan mint a sima liszt... -
rdi
veterán
Ha szeretitek a sütőben tepsiben sütött valódi krumplislángost, akkor csináljatok bodagot.
Az tepertős lángoski kell nyújtani a tésztát egy réteg darált tepertő, aztán összehajtani, kissé kinyújtani, újabb réteg darált tepertő, és esetleg még a tetejére is. Be szokták négyzetrácsosan vágni a tetejét...
ja és természetesen mikrochippel vezérelve
[Szerkesztve] -
Judyt
tag
válasz
vizslakutya #94 üzenetére
Biker jól beszél
De körbenézek neked és ha találok valamit akkor szólok.Egyébként van egy ilyen könyvünk asszem Kenyérsütés otthon címmel jelent meg.Abba van minden :kenyértől a kalácsig. -
biker
nagyúr
válasz
vizslakutya #94 üzenetére
vajas sajtos jellegű:
fogod a zsemlét (kiflit) és kettészeled.
enyhén megvajazod, majd egy szelet sajtot teszel bele
inspiráció: Lipton tea, melyen le van írva az ice tea készítése.
elkészítjük a teát, majd behűtjük, és jégkockával kínáljuk -
Judyt
tag
válasz
vizslakutya #28 üzenetére
Pontosan.A tésztát elkészíted a sütöben mejd kiveszed megformázod és mehet a sütőb kb 15 percre.Kifli dettó így.
Mondjuk nekünk az első adag zsömléink elég érdekesek voltak kinézetr:kocka alakú,háromszög,stb... de aztán sikerült -
Csináltam grahamlisztből kenyeret. Ez végre teljesen jól sikerült. Vagyis állaga és íze is jó. Elképesztő, hogy mennyivel több anyag van egy szeletben, mint a boltiban. Egy szelet kenyér egy rántotthússal, és dugig jóllakik az ember.
-
Adi
senior tag
Emberek, folyik a nyálam ettől a témától!
Hadd örvendeztessek meg mindenkit egy kenyérsütőgépnek látszó tárgy prospektusával:
Bővebben: link -
válasz
Drótszamár #82 üzenetére
''kenyérsütő faszság''
Ez tetszett...
-
Agostino
addikt
válasz
bLaCkDoGoNe #64 üzenetére
Jó helyen teccik járni kéremalássan, de ez a topic csak azt bizonyítja, milyen sokoldalu emberkék járnak a PH!-ra. Nők Lapja?Bahh. Kenterbe verjük őket.
-
kapcs-ford
őstag
válasz
Drótszamár #82 üzenetére
Én még nem láttam ilyen gépet csak képen... magam gyúrom a pizzát is (legalább sportolok).
Leginkább ''a focacha'' -át sütök, tippek amivel jobbá teheted a kenyered:
1,használj olivaolajat, illetve tegyél a tésztába oliva darabokat, (lehetőleg a zöldet,bár a fekete sem rossz csak karakteresebb az íze).
2, Keverj bele főtt krumplit püré formájában kis vajjal elkeverve . -
Ja egy kicsit nekem is folyósnak tűnt, de azt hittem, hogy kalácsnál más, mint a kenyérnél. Na majd legközelebb.
Egyébként tényleg durva, hogy mennyivel laktatóbb, mint a bolti. Megettem kb 20 dekányit egy pohár kakaóval, és tele vagyok. A boltiból simán megeszek egy félkilósat együltő helyben. -
Drótszamár
őstag
Nekünk is van ilyen kenyérsütő faszság, de ehető kenyeret még nem sikerült vele sütni. Eccer kipróbáltam a pizzatészta készítő funkciót. Asszem 2 óra volt amíg elkészült a tészta. Ennyi idő alatt egy 200 Ft-os kelesztőtálban 3 adagot megcsinálok.
Anyám szokott hétvégenként készíteni rendes kenyeret a sütőben. A recept nagyon régi. A nagymutertől tanulta. Amíg az itteni pékségek sütöttek magán kenyeret (90-es évek közepéig) addíg csinált minden héten ő is. Az anyám most a sütőben süti meg, de a kemecés 1000x finomabb.
Ha érdekel elkérem a receptet. Marha finom a kenyér, de nagyon sok macera van vele + iszonyatosan hízlal. (krumpli is van benne) -
biker
nagyúr
bomann, két lapátos, 750/1300g-os gép, 800 vagy 850W, 13k volt
és 2főre, mi hetente tescozunk, egyik héten egy 2 kilós kenyérlisztet veszünk, 150ft, másik héten egy réteslisztet+1 finomlisztet, harmadikon pl 3tasi élesztőt, 2-3 havonta egy magkeveréket, ja és hetente egy 60g-os krumplipüréport.
ez pont körbejár, mert 4 kenyér/2hét, plusz némi kalács beszúrva
2kilós kenyérliszt +1kiló rétes +1kiló finom = 4kenyér + 1 kalács
sztem heti 200forintból kenyérrel nem úsznánk meg -
biker
nagyúr
síma élesztő: hűtő, méregetés, visszacsomagolás, nekem macera.
porélesztő egyszerűbb
nem kaptál a géphez mérőpoharat? azzal is lehet mérni.
amugy akkor jó a tészta, ha egyben van, és gombócszerű.
amig folyós, málós, trutyis, addig kevés a liszt.
mikor már dobálja a gép, fa..a
gyanítom láttál máréletedben tv-ben, bárhol pékséget, idézd fel, milyen volt a kenyér, mielőtt kemencébe dobták, olyan legyen -
Köszi. Valszeg akkor kevés lett a liszt bele. Vettem egy mérleget, de kiderült, hogy 9V-os elem kell bele, az meg nincs itthon
, úgyhogy szemre mértem ki a lisztet, de holnap veszek elemet, és akkor nincs megállás
A porélesztőről meg valszeg leszokok. Azt írta a használati utasítás, hogy ne használjak rendes élesztőt, de az indexes fórumon is azt írták, hogy teljesen jó bele. Mondjuk én sem értettem, hogy mi baja lenne tőle? -
Tehát mennyi egy jó gép ára, mennyi általánosan a hozzávalók ára 1 napra, ill. 1 nap mennyi idő?
Ez a legjobb topik... Szeretem a hasam.
[Szerkesztve] -
biker
nagyúr
sok élesztő, vagy víz.
ha túlkel, beesik.
senki ne essen bele abba, hogy a porélesztőre az van írva, 1tasak 500-700g liszthez, az jó 4szeres adag.
ja, még valami
tapasztalat.
ha nagy üvegablakos géped van, és beesik az ablak alatt, tehát féloldalasan, akkor alufóliázd le a kémlelőt.
ált. nem hőszig. üveg van benne, és ezért ott elmegy a maleg.
nálam bevált. -
escie
őstag
nekünk akkor csinált ilyet, ha túlkelt, elérte a gép tetejét, és ott kevésbé hatékonyan sült. asszem van még mit kísérletezni a formulán...
ja, és vigyázz, én az első pár napban olyan gyomorrontást kaptam, mert nem bírtam kivárni, amíg kihűl a kenyér/kalács...
bele ne ess ebbe a hibába... -
Na kisült a kalács. Nagyon finom.
Csináltam hozzá kakaót. Olyan igazi kakaóból, nem a szénnécukrozott instantot.
A formája viszont elég debil lett a kalácsnak. A közepe tökre behorpadt, kb. a feléig. Ez mitől lehet? Valami sok/kevés volt benne? -
Slayer Valor
őstag
Kovászt asszem biboltokban lehet kapni... De csinálni lehet, csak figyelni kell rá nagyon, egyébként egyszerű. Nem is emlékszem pontosan, asszem a lisztet kis mennyiségű vízben hagyni kell érni kb 1 napot, rá vmit h ne menjen bele kosz, második nap is kicsit rakni rá, aztán ez úgy ''megkel'' mintha élesztő lenne benne. Szaga kicsit savanykás lesz ha kész van. De van amikor kipukkad, az elég büdi tud lenni. Aztán valahogy kiszárítani, összeporlasztani
-
bLaCkDoGoNe
veterán
Tessék mondani, jó helyen járok, ez a Prohardver! fórum? Mintha ez a hülye browser a Nők Lapja fórumra dobott volna...
-
biker
nagyúr
igen, egy kisütős lángos kb 2centis buborékokból áll, egy itthoni meg 2-3mm-es, és nem törik ketté középen, valakinek ez az igazi...
Lángos:
3.8dl tej
60dkg liszt
2tk cukor
1.5tk só
1.5-2tk élesztőpor
tészta program, 1:50 és sütheted
1.5ből kijött 5db lapostányérszerű lángos, amiből én 1.5db-ot tudtam legyűrni, tehát 3 éhes emberre számolj, vagy 4 átlagosra ez esetben. -
escie
őstag
miben különbözik a kenyérlángos? olyan kenyérszerű a tésztája? egyszer ettem olyat, ami asszem kenyérlángos volt, kolbász volt rajta, meg szalonna, és valami szósz. így volt megsütve sütőben. ez sem volt rossz.
én arra gondoltam, amit az utcán árulnak, és olajban sütnek... -
biker
nagyúr
receptek, kenyerek: Bővebben: link
-
biker
nagyúr
legtutibb a lángos, mit itthon csinálok, köze nincs ahhoz a szivacsszerű valamihez, amit 300-ért árulnak.
tök vidám dolog 60-70forintból 4 lángost keleszteni, és kisütve belefulladni 2db-ba, mert annyira laktató, hogy tészta is van benne, nem csak élesztő
gyak. 40deka lisztből 4 olyan lángos jön ki, hogy alig fér a sütőedénybe, 4-re meg féllityás tejföl vidáman elmegy
ja, igen kakaós csíkos kalács...
rumba áztatott mazsival...
ha 1perccel a vége előtt dobod bele a kakaót, szép márványos lesz -
biker
nagyúr
nocsak, mik nem nyílnak.
jelentem, mióta megvan a gép, nem vettem kenyeret.
a jó recept látható lejjebb, valaki írta, én kiegészíteném, saját tipp, ezzel kb 200ft egy sokmagos kenyér, 1.2-1.3kiló, olyan, amiből a 75dekás 250ft boltban.
4.5dl víz - 0.01Ft??
2evőkanál ecet - 0.1Ft??
3evő olaj - 2Ft???
2-3 teás só 0.01Ft??
2teás cukor - 0.1Ft??
50dkg kenyérliszt - 35-40Ft
15dkg rétesliszt - 10Ft
~5-10dkg kenyérvarázs magkeverék (egy kiló 600.-, tizensok magot tartalmaz) 60Ft
30g krumplipürépor (lehet friss főtt krumpli is, de macera) - 30Ft
1 púpos teáskanál élesztőpor 15Ft
villannyal együtt: ~200Ft, és jó 1.2kiló.
kettőnknek kb 3nap
4. nap is finom, és nem esik szét abszolút
amugy tesztek alapján már az ecet is segít a szétesésen, vagy a kefír, de a krumpli(por) a legtuttibb
kalácsot is rengeteget csináltunk, mazsolás kakaós, isteni, és nem 250ft a fél kilós, mint a boltban.
aki meg az áram után nyivákolt, 30.-/kW, a sütőm 800W, és nem nonstop fűt, nem fogyaszt el 1kW-ot, mert eleve 60perc a sütés, amiben ki-be kapcsolgat, tehát kevesebb mint 800W, maradék a keverés...
és ez egy kétlapátos hatalmas gépezet.
a legnagyobb kenyér ami sült benne, az 4.5 napig tartott, kicsit túlméretes lett, feljött a tetőre.
ja, és nincs elfogyott a kenyér, menj már el, stb -
Agostino
addikt
Beszéltem anyummal, de nem tudta a kemencénk márkájat, meg a receptet sem fejből, csak arra emlékezett, hogy tett mézet a tésztába. Na az a kenyér annyira izlett, hogy ettem, pedig már régen jóllaktam.
-
escie
őstag
kb egy éve nem is veszünk bolti kenyeret, mindig itthon sül.
már olyan rutinosan csinálom, hogy kb 5 perc alatt beledobálom a gépbe a hozzávalókat.
van hogy rosszabbul sikerül, pedig a recept uaz. ilyenkor a liszten, illetve az élesztőn múlik. más a metros élesztő/liszt, más a tecsós, spáros stb...
meg pizzatésztát szoktam vele csinálni, nagyon frankó recepteket adtak hozzá...
amúgy igaz, amit valakik írtak; az első néhány kenyér nem biztos, hogy jól sikerül. jótanács: mindig írd fel a receptet, hogy reprodukálni tudd, azt a változatot, ami a legjobban tetszett...
de később már fejből fogod vágni úgynis!
[Szerkesztve] -
GombócArtúr
senior tag
énis szeretnék egyet itthonra. Nézzétek meg péel az Auchanos kenyér cimkéjét (azért azt, mert azon ki van részletezve minden) hogy mennyi E és egyéb szarság van benne. Egyébként amikor Erdélyben éltem, tök jó kenyeret csináltak a városban. Másfél, meg két kilósokat is
Ugyan jóval barnább volt a héja, de finomabb mint a pesti.
-
királylány
csendes tag
hellóka!
jelentem nem kellenek holmi drága képek kenyérsütéshez: én a sütőben csinálom, épp most sül. Másodszor készítem, először nagyon fini lett!
Persze állítólag gépben is jó, meghát nem neked kell dagasztani, meg keleszteni, de sima sütöben is jó a kenyér!! -
tildy
nagyúr
Hát ti nem tudok hol vesztek ilyen gáz tescos kenyeret, mert még a 3. napon is finom és ehető volt.
Pesten csak a tescos félbarna ami jó félbarnában, még a 3. napon is puha
Szal nem hinném hogy csak nekem van ezzel szerencsém, fokukacnak is ízlett, még a pékségben sem ettem fenn oylan finomat!!! -
tailor
őstag
Próbáljátok ki, hogy pirítotok hagymát és apróra vágott/darált sonkát, és ezt teszitek bele a tésztába...mennyei! Komolyan, megkened vajja, és nem is kell rá semmi...
Meg is éheztem, pedig most ettem
-
TéKrys
senior tag
ÁÁhh, fater nem ilyen profi. Ő csak belepakolja a gépbe és vár.
De próbálkozni ő is szokott a különféle kenyerek között. A krumplis pölö olyan tömény volt hogy egy szelettől is jól lehetett lakni, arról nem is beszélve hogy milyen súlya volt annak a szeletnek.
Ki is húztuk gyorsan a máskor is készíthető kenyerek listájáról.
-
vizslakutya
senior tag
az 1000w az csak sütéskor kell amikor a cekász müxik.
az pedig kb 45 perc.
a többi az dagasztás meg kelesztés ,az nem kér annyi szenet a gépházba. -
rdi
veterán
na hallod, először géppel gyúratom, utána én még át is gyúrom kézzel, sőt még pihentetem is, sőt ha jó kedvem van, akkor sütőben kelesztem (30 fokon, alulra a tálcába vizet töltök)
és még így is tömör, én + olyat szeretnék mint gyerekkoromban a kemencében sütöttek, olyan + ugyse lesz soha...
ja és az átgyúrás után kiveszem a keverőlapátot és úgy indítom el a programot
az a legfőbb baja a gépnek, hogy nem tud párás környezetet teremteni. -
ReJim
őstag
nekünk is van kenyérsütönk... mi is szoktunk sütni
bepakoljuk a cuccot, beállítjuk, aztán hajnalba vmikor bekapcsol, és regelre kész az forró 7,5dkg kenyér
magostól, mindenestől!
ha kell recept esetleg begépelem.. -
Agostino
addikt
Pár kenyérsütő : Bővebben: link
Adatokat most pontosan én nem tudok mondani neked. -
zfarkas
senior tag
Egy ilyen gépet én is kilátásba helyeztem.
Kérdéseim azoktól, akiknek van: mennnyi idő, mire elkészül a kenyér, mennyibe kerül a cucc, ami kell hozzá, és mennyi áramot fogyaszt egy ilyen kenyérsütő? -
Tithian
őstag
Egyszerű fehérkenyér (bolti helyett):
2 evőkanál olaj
0.5 evőkanál ecet
~3.8-4 deci langyos víz
2 teáskanál só
2 teáskanál cukor
50 dkg kenyérliszt (finomliszt)
20 dkg rétesliszt
1.5 teáskanál élesztő
Egy bő éve sütök így géppel kenyeret, de van a családban, aki kalácsot csinál vele, van, aki barnát készít, nekünk bevált. A bolti kenyér errefelé minősíthetetlen hulladék, ráadásul drága is. -
Judyt
tag
Mi kb 3 hónapja vettünk egy kenyérsütőt,és csak pozitív dolgokat tudok róla mondani.
Fini a kenyér,tömör.Ált amilyeneket szomtunk csinálni azok:Graham lisztből teljes kiőrlésű rozsos fehér.
A múlkor csináltunk zsömlét is. -
Agostino
addikt
Hmm kalácsról jut eszembe, ki fogom próbálni ha nyáron hazamászok azt, hogy kalácstészta, és nem mazsolát, hanem ilyen csokis müzlit teszek bele, meg csokitörmeléket.
Amugy ha egy kicsi tuningot teszünk a topicba szerintem megmarad: elgondolkoztatok már azon, hogy felmatricázzátok a sütőtöket? Bár gondoltam uv-csőre is, csak nem tom hova rakom, de az ujrafestés mindenképpen játszik. -
válasz
vizslakutya #23 üzenetére
Hát ha zavarjuk, akkor így járt!
Majd kiderül, a moderátorok mit szólnak hozzá.
Szerintem simán belefér egy fáradt gőzbe.
Milyen jó már, amikor Ph cikkeket olvas az ember, miközben frissen főtt kakaó gőzölög a csészében, és hozzá frissen sült mazsolás kalácsot majszolgat. -
Agostino
addikt
válasz
vizslakutya #23 üzenetére
Nem értem ezzel a topiccal mi a baj, itt arról beszélünk, amiről a topic szól, kisegítjük egymást, megy valamilyen szinten hardver-ről van szó.
-
válasz
vizslakutya #21 üzenetére
Így igaz!
A tecsós kenyér addig ehető, amíg meleg, aztán már csak kenyérparódia. Eddig a dorozsmai kétkilós kenyér volt a legehetőbb, amit találtam, de az se közelíti meg az ideálist. A sok trutymó, amit belepakolnak, hogy gyorsan/olcsón meglegyen tönkrevágja.
Nem is beszélve a lisztről. Azért is akarok saját kenyeret, hogy kipróbáljam a teljes kiőrlésű cuccokat, amiből nem szedték ki a lényegét a gabonának. -
vizslakutya
senior tag
a ''gyári'' kenyér az tele van mindenféle álományjavító cuccokkal.
attól van,hogy sok embernek mindig,telt,püffesztő érzése van.
ebben pedig nincs semmi ilyesmi hacsak nem raksz bele /de miért raknál?/
való igaz,hogy morzsolódik,de a harmadik napon!
nézd meg a Tuscos kenyeret a harmadik napon!? -
válasz
.-Cs0SzA-. #18 üzenetére
Hát azért jó az, ha van.
A legjobban az tetszik benne, hogy be lehet programozni, hogy reggelre kész legyen a friss kenyér, mire felébredek. -
válasz
vizslakutya #17 üzenetére
Köszi, oda benézek.
-
.-Cs0SzA-.
aktív tag
elég ha az élesztőböl csinálsz kovászt...
amugy nem fontos a pontos mérleg , egy hét mulva már szemre fogod csinálni -
Ha így halad a topic... Pár nap múlva betelik...
üzenet/lekérdezés/idő
-
Hallottam valahol, hogy lehet kapni kovászport, és ugyanúgy haszálható, mint az élesztő. Van ilyen valakinek?
-
válasz
vizslakutya #11 üzenetére
OK.
Szerintem se bonyolult, csak kell egy pontos mérleg.
Majd a kalácsot is ki akarom próbálni, sok mazsolával. Frissen főzött kakaóval nincs annál jobb -
.-Cs0SzA-.
aktív tag
mi már tobb mint 3 éve sütünk kenyeret itthon , ilyen kakimaki géppel...
háát , inkább eszek egy kiflit vagy egy zsömlét , mit ezt
amugy elég finom , az a lényeg , hogy pakolj bele mindenféle tökmagot , napraforgót , és olyan finom lesz!
ja meg sajtot is -
doglotthal
aktív tag
Ez egy jó dolog, nekünk is van itthon egy! Múltkor füstölt kolbászt tettünk a masszába, és sütés után nagyon finom lett! Szerintem próbáld ki!
Egy baj van vele, sokat kell kísérletezni mire az ember rájön hogy mennyi liszt, élesztő meg stb kell bele. -
Agostino
addikt
Bővebben: link
Ha itt nem találsz semmi használhatót, akkor sehol.
Estig ha megmarad a topic, megkérdem anyut, neki van egy hihetetlenül jó receptje. -
Tegnap este sütöttem egyet, de még nincs mérlegem, és nem tudtam kimérni pontosan a lisztet. Persze kevés lett bele. Az íze jó volt, de az állaga nem igazán. Majd legközelebb. Persze ez élesztős kenyég volt, a kovászos állítólag jobb. Csak még azt nem tudom, honnan szerezzek kovászt. Vagy hogyan kell csinálni...
-
Na vettem egy kenyérsütőgépet. Elegem van a bolti szutyok kenyerekből.
Ha van valakinek tapasztalata/finom receptje/jótanácsa, akkor itt a topik hozzá
Új hozzászólás Aktív témák
- Vizsgálat indult, a Meta chatbot gyerekekkel folytatott romantikus beszélgetést
- A lemondást javasolja az Intel vezetőjének Donald Trump
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Xbox Series X|S
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- LG LCD és LED TV-k
- Egy óra, két rendszer
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro Max 1TB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA, Kártyafüggetlen, MS3091, 94% Akkumulátor
- Apple iPhone 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! MSI Z390 i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Corsair Carbide Series 200R 600W
- Vivo Y76 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest