Új hozzászólás Aktív témák

  • Runner_fxr

    Ármester

    válasz Hasaggymeg #58483 üzenetére

    Szerintem én mondtam a lovas példát. :)
    Valóban kicsit olyan, pláne a fully 29"-ek.
    Na ezt nevezem lónak! :)

    (#58498) BMW001:
    Szerintem nagyon beskatulyázod ezeket a kerékméreteket, de sokan mások is. Ez nem ilyen fekete vagy fehér. Rengeteg múlik a váz geometrián, telók minőségén, rugóúton.
    Valóban van olyan 29" ami egy borzalom irányításra, de vannak eszméletlenül jó 29"-ek is. És van borzalmasan szar 27,5"-ös bringa is. Nem lehet ráhúzni az összes 29"-es montira, hogy az csak túrázni és normál útra való aztán kész. Persze egy Gepida ruga szintű borzalom nyilván nem az élmények netovábbja, de egy minőségi 29" fully, mondjuk 110-120mm rugóúttal már bizony nagyon komoly gépezet is lehet. Picit másképp kell vele bánni mint a kisebb kerékkel, de ha megszokod nagyon lehet vele csapatni. Ráeresztheted nagyon durva köves részekre és lehet vele venni szépen a kanyarokat is, lehet vele agresszíven bicózni, nyilván nem mindegyikkel, de a jobbakkal.
    Sőt merev vázasból is mentem olyan 29"-el ami a 26"-ot meghazudtolóan jól fordult.
    Én úgy gondolom, hogy tapasztalat nélkül ne vonjunk le messzemenő következtetést, mert az nem biztos, hogy szerencsés. Illetve félrevezető is lehet mások számára.
    A másik meg ez a nem jól kanyarodik, meg szűk köves ösvényen halott vagy vele, hatalmas bullshit. Egyáltalán nem feltétlen. Ráadásul az emberek 95%-a nem tud merevvel olyat menni lefelé egy komolyabb terepen ahol hátráltatná a 29" kevésbé jó kanyarodása. Inkább profitál a nagyobb kerékméretből. 130-140mm körül már valóban lehet kicsit zavaró a 29"-es kerék, mivel ott már tényleg lehet menni olyan tempót ahova elkél a kisebb kerék fürgesége. Alatta viszont én egyértelműen jobbnak tartom a 29"-et. Nyilván nem mindenki szereti, meg azt mondják nem szép, van aki merevben is inkább kisebb kerékkel menne, de ne vitassuk el azt a sok pozitívumot ami a 29"-et jellemzi.
    Sokan túl előítéletesek ezekkel a nagy kerekű bringákkal. És s-es vázakat sem véletlenül gyártanak. 175 centis ember simán jól tud használni egy 29"-et, ez nem ezen múlik, hogy 175 vagy 195 centi. Itt a felhasználási terület a lényeg. Ha valaki endurózni akar, vagy egy vadabb AM gépet szeretne, akkor nyilván 27,5"-ben vagy 26"-ban fog gondolkodni, akkor is ha 173 centi, meg akkor is ha 198. Bár a speckó 29"-es endúrója erre is rácáfol, töretlen a sikere a mai napig, ennek ellenére itt már én is a kisebb kereket preferálom inkább.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák