Új hozzászólás Aktív témák
-
DaSilva
senior tag
még egy kis süllyesztő:
- a mandula nem a cianidtól keserű. a hidrogéncianid gáz keserűmandula-szagú, de ez nem azt jelenti, hogy a keserűmandula a hidrogéncianidtól keserű. az oldott cianidnak nincs se íze, se szaga.
- a cianid nem idegméreg
- a gyomorban n(s)incs elemi klór -
Kubik
csendes tag
Halihó!
Így, hogy cián csak a köznyelvben létezik, nem? A kémiában(természetellenesen szervetlenben) csak a ciángyököt lehetne esetleg ciánnak nevezni, csakhát ugyebár a szén és a nitrogén között 3-mas kovalens kötés van, így marad a nitrogénnek egy nemkötő elektronpárja, a szénnek meg egy elektronja, tehát kötést kell létesítenie, például létrejöhet dicián((CN)2), vagy hidrogénnel találkozás közben létrejöhet hidrogén-cianid, mely a híres-nevezetes, kábító szagú,VESZEDELMESEN mérgező kéksav(HCN). A kéksavnak a káliumsója a ciánkáli(KCN), mely arról ismeretes, hogy a náci németek azzal lettek öngyilkosok, és Gavrillo Prinzip, Ferenc Ferdinánd és Hohenberg Zsófia gyilkosa is ezzel akart öngyilkos lenni, csakhát az már elbomlott... A ciánkáli egész egyszerűen létrehozható az alábbi veszedelmesen primitív reakcióból: K+HCN-->KCN+H, és az ilyenfajta egyenletekről még a leghülyébb embereknek is tudniuk kell! Két híres reagens a sárga-, és a vörösvérlúgsó, természetesen ezek is mérgezőek. Na egy kissé elszálltam, de azt akarom mondani, hogy hiába van a cián kötött állapotban, akkor is szinte biztosan mérgező. Engem mindigis nagyon érdekeltek a ciánvegyületek. Arégebbibeszólásaitok miatt nagyon nagyot csalódtam bennetek.
Hát ennyire hülyék lennétek, persze tisztelet a kivételnek()
-
Szalma
őstag
válasz
Chakotay77 #53 üzenetére
A héjában van a vitamin! -mondta a nagy sas a kis sasnak...
Szeretettel:
Szalma -
Chakotay77
csendes tag
Vegyél a piacon mandulát, az biztos nincs hőkezelve.
Ha nagyon nem bírod a keserűt, akkor húzd le azt a barna hártyát róla, tudtommal az a leginkább keserű.
Bár lehet, hogy abban van a vitamin is, ezt nem tudom. -
renegade
aktív tag
válasz
Adrian Mole #49 üzenetére
most nem leszek túl szakszerű, de szerintem valmami rodopszinos cuccal keverte az illető, amiben emlékeim szerint mintha lenne olyan vég ami emlékeztet a cián fazonjára de persze semmi köze hozzá. Szinte kizárt hogy a cián bármilyen mennyiségben kimondottan egészséges legyen.
Adrian, jól vágod a témát, de vhol fentebb volt egy kis hiba a kategorizálásodban, sok méreg van ami kis mennyiségben gyógyszer, ez már közhelynek is elmegy, annyira így van (pl. egyes kígyómérgek, nyugtatók, altatók, az egész farmakon-paletta gyakorlatilag). Szóval ez echte mérgek és a klordid-ion között azért vannak még kategóriák... -
Szalma
őstag
No, kertészmérnök szerint: kerti, nemesített fajta nem olyan keserű, de csak azért mert nagyobb, és ugyanannyi a ''keserűség'' benne, mint a keserű mandulában. A keserű mandulának titulált magok is ugyanolyan mandulák, csak kedvezőtlenebb körülmények között nevelődnek, emiatt kissebbek. Nem hallott még ''keserű mandula'' alfajtáról. Viszont valóban csökkenthető a ''keserűség'' 50 Celsius-on tartással. Tudomása szerint így kezelik a boltba kerülő, nem pörkölt magokat. Mert az jót tesz az ízének és a kártevőknek is. (Van egy lepkefajta, amely szereti a mandulát, de európában nem tud megélni. A nevét is mondta, de hallás után inkább nem írok latin szöveget...
) A mandula inkább jófajta magnézium forrásként szerepelhet az étrendben.
És a sárgabarack magja kevésbé ciános.
No, ennyi.
Szeretettel:
Szalma -
Adrian Mole
senior tag
Ja egyébként a cián (irtó) kis mennyiségben egészséges. Mintha a látással lenne kapcsolatban.
Hmm, ennek utánnanézek, de senkit nem bíztatnék, hogy látásjavítás céljából nyomjon a fejébe ciánt. Alapvetően a cián kompetitíven kiszorít a
- hemoglobinról
- a sejtlégzés elektontranszportláncáról
oda való dolgokat. A vasionokkal baromi erősen köt. Szóval csak vigyázni. -
rdi
veterán
Az én haverom meg a marhapörköltet adagolta túl, gyomormosás lett a vége
Beszrás ez a topic, kár, hogy csak most találtam rá.
Ja egyébként a cián (irtó) kis mennyiségben egészséges. Mintha a látással lenne kapcsolatban.
Cián sok mindenben van: héjasok, almafélék, patkányméreg.
Én inkább a gyümölcsöket ajánlanám. -
Cathfaern
nagyúr
Lehet, hogy én vagyok vak, de nekem nem derült ki, hogy pontosan mit is okoz az, ha az ember túl sok mandulát eszik?
-
-
válasz
Adrian Mole #40 üzenetére
Szerintem se flémeljünk, főleg, hogy nem erről szól a topic.
Maradjunk a témánál.
Tehát a cián és a mérgezés nem téma. -
Adrian Mole
senior tag
Nehogymá flémeljünk
Vannak a mérgek. Ebből bármennyit eszel, rossz hatással vannak rád (cián).
Van a többi. Ezek mennyiségi szempontok alapján lehetnek rossz hatásúak is (kloridion). De ide lehet sorolni a vizet isbármilyen meglepő (láttál már vizihullát?
)
Egyébként az utóbbi osztályba sorolandók a vitaminok is (!!!), sőt a vízoldékonyak is (!!!). Legfeljebb azok mennyiségi korlátai kissé később kezdődnek. Pl C vitamintól remek vesekövet, veseelégtelenséget lehet összeszedni egy idő után (persze egyéni érzékenységű). -
neduddki
nagyúr
HI!
Hat nem tom, en a jo ksi otthoni cseresznyebol ennek a mennyisegnek a tobbszoroset vagyok kepes felfalni, megsincs negativ externalis, hacsak nem az, hogy alapos tisztitast vegez a belekben!!!:-))))))))) Melesleg ez a mennyiseg nalam a gyumolcsok tobbsegere igaz:-)))
udv
neduddki
p.s. erru gyun eszembe, tugyatok, hogy a cseresznye az egyik legklaszikusabb tisztitokura kajaja???? -
Szalma
őstag
válasz
Adrian Mole #34 üzenetére
(LSD egyel feljebb.) Hamu és kövek.
Szeretettel:
Szalma
ui.: Nem is ugatok többet, majd szerdán... -
mura81
senior tag
válasz
Adrian Mole #29 üzenetére
Bocs rosszul emlékeztem, tényleg nem zsíroldékonyak!
Keress rá google-n és meglátod, én megtettem de nam akarom így ideírni. -
válasz
Adrian Mole #32 üzenetére
Felhívom figyelmed az előző hozzászólásomban lévő ''ebből a szempontból'' részre.
Ez azt jelenti, hogy kérdéses téma (tehát a mennyiség, mint mérgezési tényező) szempontjából vizsgálva a dolgot. Tehát nem a mérgezés típusa (idegméreg, légzésbénítás, sóháztartás felborítás, torok elvágás, felakasztás, főbelövés vagy egyéb szempontok) szerint vizsgálva.
Tehát pont azt mondtam én is, amiről te azt írod, hogy ne keverjük össze. -
Adrian Mole
senior tag
Belemehetünk. A B vitamonok egy több vegyületből álló család. Az alapvegyület vízoldékony. Az, hogy családon belül változik az oldékonyság, más tészta. Attólmég B vitamonok alapvetően vízoldékonynak számítanak. A merev kategorizálás sajnos nem mindíg írja le jól a valóságot.
Egyébként pedig ADEFK. -
Szalma
őstag
válasz
Adrian Mole #29 üzenetére
Ajaj... ABDEK. Mond ez valamit, Adrian? Igen-igen. Általános iskola, biológia: zsíroldékony vitaminok. A többi a vizes...
Pandora
Szeretettel:
Szalma -
Szalma
őstag
(Csonthéjdarabkától megfulladtat már igen... Brrrr....) Olyan alacsony a cián koncentráció egy mandulában, hogy több kilót kellene megenned, mint ahány Te vagy. De már jóval kevesebb is furcsa tüneteket okozhat. (1kg biztosan, legyél akár 100kg is!) Azért ne teszteld.
Mások már megtették.
Szeretettel:
Szalma -
Adrian Mole
senior tag
válasz
Adrian Mole #21 üzenetére
Bocs, klorid-ion.
-
Adrian Mole
senior tag
Hát a kötött cián sem olyan nagy fun. A tiszai szennyezéskor is főleg rézkomplexek voltak, aztán mégis. Sokféle komplex van...
A többihez nem sokat tudok hozzátenni, szinte minden elhangzott. A keserűmandula a ''vad'' fajta, tényleg alanynak jó átoltáshoz, szemzéshez, őszibaracknak, ''nemes'' mandulának. A keserűség nem csak a cián miatt van, hanem egyéb anyagcseretermékek miatt is. ''Nemes'' mandulából sem ajánlott kilónyi mennyiség elfogyasztása, a ciánvegyületek miatt (de pl. nyers borsó, egyéb pillandósoké sem).
A klór - klorid összehasonlítás nem igazán nyerő. A ciánban a cianidion a hunyó (hidrogén-cianid), ez minden ciánvegyületben ugyanaz, míg a klór (klórgáz) és a kloridion (pl a sóban) között ég és föld a különbség. -
SYZYGY
tag
Meglehet enni a keserűmandulát! De inkább alanynak használják/alkalmazzák pl.őszibarack legjobb alanya.(meg Török rivierán is jó Alanya
). Egyébként a mandula vad formája. Ennyi.Kemény a héja, meg keserű is. Sztem a kajszi mag sokkal finomabb, csak száritsd vagy 1-2 napot. Ráadásul jóval hamarabb lesz mint mandula!
-
mura81
senior tag
úgy tudom hogy a B vitaminok zsírban oldódó vitaminok és nem túl egészséges ha túl sokat szedsz be belőle, mert a szervezet nem képes a feleslegtől megszabadulni, mint pl a C vitamintól. Jobb ha esetleg valami vitamintablettában gondolkodsz ha vitamin hiányod van. Azokra pontosan rá van írva mennyi benne a vitamin, míg kevés mandulát láttam ami ugyanilyen ''tuninggal'' rendelkezett volna.
Ja és a tablettákban biztos kevesebb a cián - bár nem is olyan jó az ízük mint a mandulának -
A türelmem végtelen
Legalábbis szerdáig kibírom...
Mire kell:
A keserű mandula tartalmaz B17 vitamint. A sárgabarack magja többet is, de az elég szar ízű. A mandulát szeretem, de nem tudom, hogy mennyire azonos a keserű mandulával. Ha rohadtul keserű, akkor maradok a sárgabarack magnál... -
Szalma
őstag
A kevéssé keserű a nemesített. A tihanyi félszigeten van egy mandulás, ami már visszavadult rendesen, ott piszkosul keserű mandulákra tehet szert az ember. A faj pedig biztosan azonos. Legfeljebb a fajta más.
Ha van türelmed, szerdán találkozunk kedvenc kertészmérnökünkkel és kifaggatom.
Megenni meg lehet, de úgy emlékszem nem tanácsos 0.5-1kg-nál többet enni egyszerre... Görcsös vigyor lehet a vége...
Szeretettel:
Szalma -
mura81
senior tag
Nem vagyok biológus, de szerintem nincs köztük különbség. Amiket én szotam törni (origi csomagolásban érkezik a kertünkből
) azok mindegyike egykicsit keserű ez a ciántartalmuk miatt van. A boltban vásroltak között már találtam olyat amelyiket valamivel előkezelték és az már nem volt keserű, de a fene tudja mit csináltak vele.
-
Akkor egy kicsit konkrétabban
Mi a különbség a két fajta között? Teljesen külön fajok, vagy csak az egyikből lett nemesítve a másik? Hol lehet keserű mandulát szerezni? Mennyire keserű? Meg lehet enni azért? stb. stb. stb. -
Szevasztok!
Ha valaki biztosan tudja, mondja már el, hogy mi a különbség a keserű mandula és a boltban kapható mandula között.
''Az hogy keserű'' beszólásokkal kíméljetek.
Kösz.
Új hozzászólás Aktív témák
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- Új, Garanciális (1-3ÉV) Gamer PC-Számítógép, néve szóló számlával! I5 14400F / RTX 5060 / 32GB DDR5
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad P73 - i7-9750H I 32GB I 256SSD I 4K I Nvidia 4GB I W11 I Cam I Garancia!
- GIGA AKCIÓ!!! AKTIVÁLATLAN iPad Air M2 11" WiFi + CELLULAR 512GB!!! KÉK
- LG 32GR93U-B - 32" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest