Új hozzászólás Aktív témák
-
Ramachandra
csendes tag
válasz
bzoley
üzenetére
Nem újdonság, csak mint olcsó alternatívaként Pod helyett ismertem. Mivel elkészíteni nem túl bonyolult a bekötés módját már évekkel ezelőtt publikálták nem volt értelme beruházni. Emlegettem már többször a Z5500 tulajdonosoknak, csak sokan ragaszkodnak a Pod-hoz görcsösen és mindig halogattam a kipróbálását. Most meg hirtelen ott tartunk, hogy még potméter se kell csak nehogy romoljon a jelenlegi hangminőség.

Akarok egy valamivel kezelhetőbb Pod-ot csinálni ki-be kapcsoló gombal meg próbálok korrekt hangerő szabályozást használni, mint például a motoros alps amivel akár a távirányítás is megoldható. A hangerő már üvölt mindössze 20%-on a Windowsban, szóval azt sem árt orvosolni, mert mint tudjuk a Z képes kiütni a hangszóróit. A kábelek amiket árulnak a eBay-en nem tudom, hogy vannak felkészítve a lelkes zenehallgatóra. -
Ramachandra
csendes tag
Napokban sikerült befejeznem a Z5500-nak a tuningját teljesen amit a cikkemben le is lefotóztam anno. Kapott egy kis upgrade-et amit a műveleti erősítők kihagyásával sikerült elérni az utóbbi időben, és a Pod-ot is megkapta amit érdemel. Ezzel vége is lehetne a történetnek, de engem mindig is foglakoztatott mi lenne ha a Pod-ot is komplett ki lehetne kerülni, mert a bolond gondolja csak, hogy analóg összeköttetés mellet ha a hang átmegy egy rakás alkatrészen, és be lesz digitalizálva, majd vissza abból bármiféle tiszta hangzás jön ki. Összeütöttem egy rögtönzött csatlakozót ami arra alkalmas, hogy egyáltalán eldöntsük megéri-e ebben az irányba próbálkozni. Három másodperc alatt kiderült, hogy csak ebben az irányban érdemes, ha adott egy korrekt analóg jelforrás. Néhány potméterrel meg lehet oldani az alapvető kényelmi funkciókat, a Pod meg mehet a penészbe.

-
Ramachandra
csendes tag
válasz
amdroland
üzenetére
Az az igazság az XtremeMusic hangkártyát is át kellene hegeszteni, mert alapban elég fémes dinamikátlan a hangja, a basszus szinte nem létezik. Akkor meglenne a hangzás másik 50%-a.
Modolgatni az Elna Silmic I, II, Cerafine a legjobb, de néha az Elna-k extra basszusa gond lehet komplexebb erősítőkben és rendesen brummogóssá válhat. A Nichiconokból a KZ, FG, a legjobbak és a közép tartományuk nagyon ütős, de valahogy egyebük sincsen, emiatt az Elna-val keverni jó ötlet és akkor kisebb eséllyel csúszik el a hangzás. -
Ramachandra
csendes tag
válasz
ricshard444
üzenetére
Hát ha annyiért adják az igen jó ár, mert újonnan kerül egy pár a Monitor I-ből 80€ a III kb 100€. A Center olyan 90€ az I-ből +posta. Hangzásban biztosan nem járnál velük rosszul legalább előre egy párral, ha árban nem is.
-
Ramachandra
csendes tag
válasz
Papa18
üzenetére
Olyan kábelt nem fogsz találni aminek a vége Jack a másik meg optika, adaptert viszont igen és kb. 12€ az eBay-en. A minőségéről tudnék mesélni. Ezért valamivel jobb az S/PDIF, és egy közönséges sztereó Jack-RCA vezeték megfelel erre acélra, viszont mikrofont nem tudod használni egy időben előlap, vagy fabrikálás nélkül. A mikrofon bemenet és digitális kimenet ugyan azon a Jack csatlakozón keresztül történik, és egy időben csak az egyik funkciót tudja ellátni. De a lényeg az az, hogy nem éri meg az erőfeszítést mert csak az alaplapi hangkeltőnek lehet konkurenciája, az X-Fi kártyák jobbak analógon.
-
Ramachandra
csendes tag
válasz
feketeibiza
üzenetére
Ezek szerin neked egy módosított rendszered van, azért kíváncsi lennék rá hogyan oldották meg a rögzítését. Habár már én is feljöttem egy jobb megoldással mint kezdetben. Ha szerencséd van a tulajdonosa kicserélte a maradék alkatrészt is.
-
Ramachandra
csendes tag
válasz
feketeibiza
üzenetére
Általában be vannak rögzítve valami ragaccsal és nem ritkán a kék filmbevonat megszakad rajtuk, aztán elkezdődik a baj. Egy elég új panelen már a 4700uF-os is kapott rendes ragasztást amit a korábbiakon nem láttam. Csak ragasztópisztojjal szokták rögzíteni hébe-hóba és gyakran a bajok forrása.
-
Ramachandra
csendes tag
válasz
bzoley
üzenetére
Nem lenne egyszerűbb kicserélni a diódahidat? Nem sokba telik és a feszültségszabályozóknak se kellene böjtölniük. Volt ilyen panelem és megvolt a +8V de csak terhelés nélkül, utána leeset a feszültség töredékére. Konkrétan 1 dióda szált el és elég volt hogy ne működjön ezért csodálkozom a tiéd mégis. Ha netán a másik különálló diódahíddal lenne gond azt rendesen gyerekjáték cserélni, ha kell van nekem néhány eredeti.
-
Ramachandra
csendes tag
válasz
feketeibiza
üzenetére
Új kondenzátorokkal a rendszernek még mindig marad zaja és kb. 10-20% ami az erősítőből jön, igaz az eredetiektől jobbakat használok de lehet erre nem sok hatással van. A maradék a toroid trafóból jön, ami közel van a mélynyomóhoz ezért nehéz megállapítani mi a pontos forrás. Beállításokon is függ, ha nem szól épp semmi erősítők sok része 2/3 hangerő körül már feltűnően zajosabb.
Lenne értelme egy teljes újrakondenzátorozásnak, mert ahol egynek baja van ott lehet a többinek is hamarosan egy 10 éves rendszerben. Egy nap csak azt veszed észre elszáll egy TDA erősítő, vagy a feszültségszabályozó és viszi magával a cimboráit is. A két 18V-os feszültségszabályozó talán a legrosszabb mert 11 műveleti erősítőt látnak el, ebből 6 a pod-ban van. -
Ramachandra
csendes tag
válasz
Satyricon
üzenetére
Nem gáz, hanem a füst kategória. Lehet nem kéne járatnod amíg ki nem deríted miért történt mert lehet esetleg egy égett szagú TDA7294 erősítőd is. Történhetett amiatt, hogy összeégett a tekercselés a sat-ban. Egy olcsó multiméter megteszi megmérni az ellenállását a hangszórónak és ha jelentősen eltér a többitől akkor kuka, mert reckírozol egy rövidzárlatot ami be fog következni csak idő kérdése. (Lehet létezik még ember aki ilyesmit újratekercsel) Ugyan a TDA erősítőknek van védelme ez ellen de azért nem tenném érte a kezemet a tűzbe.
Másik ok lehet, hogy a hozzátartozó erősítő körül valami alkatrész vagy maga az erősítő haldoklik és egyenáramot kap a sat amitől mindjárt van egy Logitech mini radiátorod. Ez szintén ki tudod mérni, működés közben ha feszültséget ellenőrzöd mit kapnak a sat-ok.
-
Ramachandra
csendes tag
válasz
oPalRx7
üzenetére
A 4700uF 25V-os kondenzátor ujraforrasztása az erősítőben lehet megoldaná a gondod, vagy akár komplett cseréje még jobb. Rengeteg embernek van hasonló gondja, mert gyárilag nincs rendesen a panelhez ragasztva, a vibráció pedig megteszi a magáét. Nem kellene ennek történnie de + az oxidáció és a gagyi bevonat a kondenzátorok lábán eredményezi, hogy akár 1 az 1-ben ki lehet törni sérülés nélkül a panelból. A friss ón sem tapad rá rendesen.
A "no digital data" üzenet ideje alatt el vannak némítva a hangszórók, azért nem hallod.
-
Ramachandra
csendes tag
válasz
tajcsi
üzenetére
Küldök egy panelt és megtudod.

Lényegében azt, hogy az erősítőben van néhány alkatrész aminek egyetlen funkciója, hogy mossa a hangot, én meg repítettem, az eredmény tisztább muzsika a satokból. Valamint kevesebb a hibalehetőség, stressz a feszültségszabályozókon ezáltal jobban ki tudják szolgálni a maradék chip-et, és olcsó.
-
Ramachandra
csendes tag
válasz
meridaharcos
üzenetére
-
Ramachandra
csendes tag
-
Ramachandra
csendes tag
Először ellenőrizhetnéd a biztosítékot mert van, hogy leolvad különösebb ok nélkül is. Az eredeti 2A slow blow, vagyis lassabban olvad el benne a szál. A toroid trafónak az egyik sajátossága, hogy hirtelen veszi fel az áramot bekapcsolásnál és a biztosíték van, hogy nem bírja. Ha nincs jobb kéznél lehet 3A-is, de minél följebb mész úgy nő a rizikó, hogy nem a biztosíték fog kiégni hamarabb ha netán valami egyéb komoly hiba van.
Volt valaki szerelő akit említettek itt a fórumon ha visszakeresel. -
Ramachandra
csendes tag
válasz
Satyricon
üzenetére
Hangkártyából ami PCI-os jobb hanyagolni manapság ha nem csak 2.0-t tud mert nem olyan jó az energiaellátásuk mint a PCI-Expess slot-nak és hangzásban meg fog nyilvánulni sajnos. Mindegy mennyi DAC van felpakolva a kártyára, nem tudja kompenzálni ezt az alap problémát.
A Z5500-nak sajna nem csak egy kütyü miatt van olyan hangzása amilyen, hanem egy egész sorozat gyenge pontja van. Például vethetsz egy pillantást mit írnak a két adatlapon miféle célra ajánlott a rendszerben található műveleti erősítő és amit én ajánlok mindenkinek. Ezeken az alkatrészeken közvetlenül áthalad a hang és emiatt igen kritikus pl. fehér öltönybe eljuthatsz az erdő egyik pontjából a másikba az úton ,vagy a bozótoson.
Tuning hatására nem a teljesítmény megváltoztatására irányul mint processzoroknál, ezért mint olyan nem jár túlmelegedéssel, idő előtti elöregedéssel. Sőtt gyakorlatilag az elektrolit kondenzátorok cseréjével az idő hatására biztosan elöregedő alkatrésztől szabadulsz meg ami gyakori hibaforrás az elektronikában. Az általános elektronika céljára gyártott Su'scon -ok papíron dupla akkora élettartammal rendelkeznek a futószalagról legördülve frissen mint az általam ajánlott High-End audio ELNA, Nichicon. Gyakorlatban ez egyáltalán nem garantálja, hogy évek múlva is így marad, mert akkor a Taiwan-i cégek sokkal jobb hírnévnek örvendenének, a Japánokkal szemben és nem került volna a márka különböző weboldalakon feketelistára és talán a Logitech sem mozdult volna el a Tbor kondik irányába az utóbbi szériákban. (Ez a gyártó kiáll a termékeiért, még az adatlapját se lelem
)
Ami még az élettartamot illeti eddig két rendszer kifogástalanúl működik, az egyik pont egy éve a másik 10 hónapja, a régebben módosított hangkártyákkal sem jelentkezett komplikáció. Ha a Z5500 a császára az 5.1-es rendszereknek az árkategóriában, akkor egy módosított félisten mindössze egy kicsivel magasabb áron. -
Ramachandra
csendes tag
válasz
tajcsi
üzenetére
Tömören összefoglalva mit mire kellene cserélni: a mélynyomóban az 5db műveleti erősítőt OPA1602AID-ra, és a Su'scon elekrolitokat 13db 22uF 50V (TDA erősítők) és 12db 47uF 50V (OpAmp és regulator mellett) Elna Silmic II vagy Elna Cerafine, esetleg Nichicon KZ. + 2db 10000uF Nichicon KW (fő filter) amit minimum ajánlok a rendszernek. Említetted nem vagy jártas az elektronikában ezért kár lenne jobban részletekbe menni. A cikkben benne van mit hová és egy átlagos szerelőnek ez nem egy kihívás értelmezni. Alkatrészre 3 forrást tudok ajánlani mert a sarki boltban semmit nem fogsz találni ezekből a polcon.
Mouser (mindeük van 1 helyen szállitás lehet drága M.o.-ra)
eBay (drága az OpAmp a többi ok)
Farnell (legolcsóbb az OpAmp de nincs minden) -
Ramachandra
csendes tag
válasz
tajcsi
üzenetére
Csak arra próbálok rámutatni nem az eredeti hangszóró a legszűkebb keresztmetszet. Az R4580I műveleti erősítők sokat degradálnak amit csak akkor tudsz meg ha nincsenek már ott. Befektetés arányosan nem hangszóró után néznék legelőször, persze lehet neked műveleti erősítőket cseréltetni a nehezebb.
-
Ramachandra
csendes tag
válasz
tajcsi
üzenetére
Ha a kis tejfölös dobozokat kritizáljuk is az eredeti SUB hangszórójával nincs semmi gond szóval repíteni mint upgrade szükségtelen, nem úgy a két R4580I OpAmpot ami hozzá tartozik. Megnéztem néhány felvételt youtube-on amin kicserélték márkás hangszóra és ott is csak azt látom-hallom hogy vibrál-berreg a két szutyoknak köszönhetően
, igaz kifinomultabban teszi. Van aki hangváltót épített hozzá ami egy jobb megközelítés kezelni a tüneteket. Egy pár OPA1602AID kemény 6 euróból többre képes, aztán könnyű eldönteni merre tovább. -
Ramachandra
csendes tag
válasz
tajcsi
üzenetére
Pont az Alpine-ok voltak amik jobban tetszettek a JBL-től mert kiegyensúlyozottabbak, a JBL-nek az volt az érzésem a közép tartománya tolakodó inkább mint kellemes, a típusra már nem emlékszem. Az 1-2 ohmosokat be lehet elméletileg kötni (zobel network, többwattos huzalellenállás) de engem az okosabbak inkább elküldtek venni normális hangszórót

-
Ramachandra
csendes tag
válasz
tajcsi
üzenetére
Egy dolog, hogy mit írnak a fórumokon, egy másik meg amit mondanak akiknek van módosított Z5500-uk. Kb. 70 euróba került mind a kettőjüknek az alkatrész, ami persze lehetett volna kevesebb, csak nem az volt a fő szempont és nyilván nem árt egy tuningolt hangkártya is, hogy ne csak kitűnő minőségbe élvezze a gépzajt az ember. Az egyikük az eredeti hangszórókat használja jelenleg is, de van két JBL is neki amit kipróbáltunk a rendszerrel és határozottan jobb. Ami az újabb generációs Logitech hangszórórendszereit illeti egyre siralmasabb képet mutat ha belenézel mit rejtenek a fedél alatt, mert pontosan az ellenkező irányba halad a "fejlesztés" mit ami az előrelépéshez kellene, gondolom a papíron minden ok, csak hát a kedves vevő sem botfülű.
Ami a munkadíj részét illeti teljesen egyetértek, mert azért eltöltöttem velük kis időt és mindig van rizikó SMD alkatrészek között forró pákával játszani. A sok erősítő panelt kedvtelésből vettem, mert pénzért egyszerűbb ha dolgozok. Ha esetleg érdekel privátba folytathatjuk.Szinte kizárólag fejhallgatót használok ezért hangszórókban nem vagyok otthon és valószínű legjobb lenne ott venni használtan ahol meg is tudod hallgatni őket. Tudom más kategória pl. autós hangszórókat hallgattam olyan boltban ahol ki van pakolva belőlük egy egész falnyi és az egyik szembetűnő dolog volt, hogy menyire másképp pozicionálnak hangokat, vagy az áruk nem mindig fedi a képességüket. Abban az esetben nem a JBL márka volt számomra a nyerő.
-
Ramachandra
csendes tag
Van valakinek esetleg a PID számokról kiterjedt ismerete? Van egy tucat erősítő panelem kisebb hibákkal javításra majd tuningra, de most attól tartok nem fognak működni akármelyik kontroll poddal, mert tudtommal 3 típusú Z5500 mélynyomó ládát gyártottak, kontroll podból meg egy egész sorozatot. A kisebbik panelen található dátum alapján 10/07/05 a nagyobbikon 10/28/05, tehát 2005 Novemberében tervezettek. Van egy darab régebbi típus ahol az alkatrészek nagyobb része közvetlen a csatlakozók melletti előerősítő panelre került azon csak egy dátumot találtam 06/14/04 vagyis 2004 Júniusi.
-
Ramachandra
csendes tag
válasz
atoka1
üzenetére
Hi, Mielőtt szerelni kezded nem árt a kábelezést másképp elhelyezni lehet megoldja a gondot, ha nem akkor előfordulhat ,hogy a forrasztások kezdenek elereszteni és ezért zajong. A panelt kiszedni viszonylag egyszerű. Hátulról nézve a jobb oldali hűtőborda csavarjait eltávolítod, majd körbe a csavarokat ami a hátlapot a fa dobozhoz rögzíti. A mélynyomó belsejében a fő panel két hosszabbik oldalán el kell távolítani a 10db csavart (lehet kombinált fogó sem árt havan kéznél), majd a két csavaranyát ami a rövidebb végeken van a panelen. Ezután már meg tudod mozdítani a hűtőbordát és eltávolítani, a panelt pedig egyik oldalán felemelni és kifordítani. Persze ha kényelmesebben akarsz dolgozni ki lehet csavarozni a kisebbik panelt is de nem muszáj.
Először a két nagy 10000uF 50V Su'scon kondenzátort kellene ellenőrizni pl. nem-e lötyög és újra kellene forrasztani kizárásos alapon, esetleg a valamivel kisebb kontroll panelét is 4700uF 35V.
Ha púpos esetleg a tetején meg van repedve picit is az alumínium vagy kifojt belőle valami szép barna cucc akkor biztos hogy kuka, persze lehet semmiféle külső nyoma nincs mégis az utolsókat rúgja. Kiforrasztás előtt nem árt átvágni óvatosan a sárgás ragasztót amivel a panelhez rögzítik.
Van még egy darab polarizálatlan elektrolit fektetve a panel alján 100uF 10V ami szintén okozhatja, de úgy emlékszem bekapcsolás után zajong csak.NAGYON FONTOS, hogy a TDA erősítők és a borda között található ezüst csillám (áttetsző műanyagszerű) lapok visszakerüljenek a helyükre összeszerelésnél különben füst várható!
-
Ramachandra
csendes tag
Új hozzászólás Aktív témák
- Brutális akkumulátort kaphat a Honor X80 GT
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Apple Watch
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- PlayStation 5
- Diablo IV
- Kerékpárosok, bringások ide!
- A hardverek is kokárdát tűznek a hétvégén
- AMD FX
- További aktív témák...
- HP ZBook Fury 17 G8 i7-11800H 32 GB RAM 1TB SSD NVIDIA RTX A3000 Garancia
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5050 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell Precision 3571 i7-12700H 16GB 512GB FHD RTX T600 4GB 1 év teljeskörű garancia
- Eladó AORUS 15 X5LF RTX 4060 (140W), i5-12500H 16 GB DDR5 15,6" QHD (2560 1440) 165Hz Garancia
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest