Új hozzászólás Aktív témák

  • attiati

    veterán

    válasz BÁ Nutrition #24989 üzenetére

    talán 2 dolgot nem láttam még leírva sehol, amit érdemes megosztani menekült témában. És csempészek bele gazdasági párhuzamot is, hogy ON legyen :) )

    1. a németeknek az emlékébe égett az 1. vh utáni hiperinfláció és emiatt átestek a ló túloldalára és rettegnek az inflációtól. Sokszor semmi mással nem törődve harcolnak az infláció ellen és ez jellemző az EKB mentalitására is. Lásd 2008. júliusában 1 évnyi változatlan alapkamat után még emelt egyet az EKB a válság "előestéjén", mert megijedtek a begyorsuló inflációtól, miközben a maginfláció stabil volt.
    Az eurusd történelmi csúcsponton 1,6 körül volt akkoriban és a FED már 1 éve vagdosta az alapkamatot. A németek meg ránéztek az inflációra és összecsinálták magukat és emeltek egyet a kamaton.

    Ebből párhuzamot vonva a menekült kérdésre: a második világháború szélsőséges nacionalista nézeteknek a következménye annyira beleégett a németek fejébe, hogy ettől menekülve most a befogadás mellett szavaz a német közvélemény. Lásd: nincs belpolitikai válság Németo-ban a bevándorlókat támogató kormány miatt.

    2. A másik gondolatom, hogy amennyire túl gyors és túl korai volt a görögöknek az euró, lehet, hogy Magyarországnak annyira korai és gyors volt az EU tagság. Vagy nem volt korai, de lemaradtunk az integrációval.
    Az EU-t többek között azért hozták létre, hogy megelőzzék az európai népek újbóli háborúját. A létrehozó nyugati államok már az 1950-es években kitaláltak valamit és már akkor _képesek_ is voltak létrehozni egy közösséget, ami több, mint pénz és gazdasági előny.
    Mi 50 évvel később odáig jutottunk el, hogy csatlakozunk egy már létrehozott valamihez, amit mi létrehozni képtelenek lennénk és főleg a pénzt és a lehetőséget látjuk benne.
    A németeket, franciákat, angolokat egyáltalán nem érdekli a magyarok idegenellenes politikája, ugyanis ők már évtizedekkel ezelőtt megtapasztalták a multikulturális létet és annak hátrányait. Bevándorlók második generációja nő fel náluk. Rég előttünk járnak.
    Mivel mi csatlakoztunk, és kicsik is vagyunk, ezért alkalmazkodni kell a többséghez és az erőhöz. Valami olyasmit kell követnünk, amit nem is értünk és túl gyors. Innen vagy gyorsan felzárkózunk, vagy tényleg lesz egy népszavazás az EU-ból való kilépésről.

    3. az EU egy állatkísérlet, ami a szemünk előtt zajlik. Pár hónapon belül a sokadik szituáció, ahol kezdenek előjönni a hiányosságok.
    Oroszország haderőt alkalmaz és az EU tehetetlen, mert nincs egységes hadügy.
    Putyin idejöhet parádézni, mert nincs egységes energetikai politika és minden tagállam külön szerződik.
    Nincs mechanizmus a görögök eurózónából való kiléptetésére.
    Nincs egységes bevándorláspolitika.
    (és ez még csak az elmúlt egy év)

    4. Nagy gond a bevándorlás.

    5. Még nagyobb gond, hogy túlpolitizálják a témát és az emberekhez csak a politizált verzió jut el.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák