Új hozzászólás Aktív témák

  • attiati

    veterán

    válasz Mercutio_ #38557 üzenetére

    A beszélgetés onnan indult, hogy válságban cash is king, nem?
    Ha esik mindennek az ára, akkor a pénz értéke nő nem?
    (itt most nem a pénzek egymáshoz viszonyított arányát értem alatta, mert a pénznemek között is lesznek vesztesek)

    A pénzem értéke emelkedik, ha az értékét zuhanó piacokon apple részvényben akarom kifejezni, vagy lakásban (vagy hozamemelkedés esetén kötvényben).

    Csak nehéz eltalálni a válság elejét, úgyhogy addig meg szívás a cash. Főleg most, hogy olcsó a pénz. Úgyhogy a cash is king csak egy hangzatos piaci mondás.

    Egyébként az nem igaz, hogy a többletpénz (egy része) nem tűnik el a következő válságra. Jöhet a válság éppen abból, hogy normalizálódik a monetáris politika és szigorodnak a kondíciók (magasabb kamat, kevesebb pénzmennyiség). És ebből kifolyólag az emelkedésnek az a része eltűnik az eszközárakból, amit a monetáris politika okozott.
    Persze ez nem egy ilyen egyszerű történet, mert a tőkepiacok és a gazdaság oda-vissza kölcsönhatásban van. Lehet, hogy a részvénypiaci emelkedés tartja életben egy cégnek a valódi gazdasági tevékenységét. És így a monetáris normalizálódás sokkal nagyobb hullámokat képes okozni. Mondjuk megdrágul a hitelből finanszírozott részvény befektetés. Vagy a gazdaságra is kihat, mert drágább hitel mellett már nem éri meg elindítani vagy fenntartani egy vállalkozást, kvázi csökken a munkakereslet és végigfut az egész folyamat a rendszeren.
    Nem gondolom, hogy a monetáris szigorítás hozza el a következő nagy válságot, mert a FED láthatóan megijedt minden eséstől, ami a szigorításra adott válaszként jött. És inkább leállt a szigorítással.

    De persze jöhet úgy is válság (és inkább erre tippelek), hogy a végtelenségig megy a pénznyomtatás és a piacok a szükségesnél jobban támaszkodnak a jegybankra, kialakul egy őrült lufi, egyirányba áll mindenki és könnyedén átbillen a piac esésbe, ahol a jegybank is tehetetlen lesz, mert pont a saját hitelessége okozza a válságot.

    Túltermelés is relatív, mert ha adsz az embereknek ingyen pénzt, akkor fel tudják szívni a felesleges kapacitást. Ingyen pénz alatt azt értem, hogy nem kell visszaadniuk és nem azt, hogy nincs rá kamat. Sokáig menteni lehet a helyzetet monetáris és fiskális politikával.
    A végén persze minden válságban túltermelés alakul ki.

    Jelen monetáris ciklusban annyi történik, hogy válságok nélkül is át lehet rendezni az erőviszonyokat a társadalom rétegei között.
    Illetve a kamat és árfolyampolitikával az országok közötti erőviszonyokat.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák