Új hozzászólás Aktív témák
-
caprine
senior tag
Bár alapvetően nagyon nehéz definiálni az egészséget, a legtöbb ember számára ez a fájdalommentességet jelenti, pedig az csak a jéghegy csúcsa.
Amire figyelni kell:
- táplálkozás, mit mikor menyit
- minél kevesebb vegyszer tisztálkodás és mosás terén, mosódió például sokkal természetesebb mint bármelyik agyon reklámozott mosószer, és már rövid távon is olcsobb, és nem ritálja az ember bőrét
- műszálas ruhák kerülése, szívem szerint visszahoznám a kendert, iszonyat tartós ruhákat gyártottak belőlük, sőt a papírt is 100 éve abból csinálták nem fából, meg még vagy 25000 más terméket, megmenekülnének a fák ....
- megfelelő ágy az alváshoz
- megfelelő ergonomikus munkahelyi kialakitás, ha valaki ül akkor a szék terén, ha valaki sokat áll akkor a lábbeli terén
- ha lehet akkor nem kell a klima mert asztmát okoz
- megfelelő testtartás kialakitása, ez vonatkozik az alvásra is
- rendszeres (heti minimum 4 alkalom), lehetőleg teljes testet terhelő mozgás, itt a futás és az uszás a legjobb megoldás
- lehetne még sorolni.Apró dolgok amivel lehet nővelni az esélyeket:
- szauna
- évi 1-2 alkalommal véradás, a magas vérnyomásuaknak kötelezővé tenném, cefet jó amikor után kicsit lejjebb megy az ember vérnyomása
- böjt, franciáknál sokan a éves szabadságuk idején erre specializálodott szanatoriumokba mennek böjtölni
- tisztitó kurák, vér, epe, máj, 60 éves korára az emberben nagyon durva dolgok össze tudnak gyülni, amiről fogalma sincs az embernek
- és én ide venném a beöntést is amihez otthon is vásárolható készülék amivel kicsit a beleit tudja mosni az ember -
caprine
senior tag
válasz
concret_hp #344 üzenetére
Még vega testépítő mr. olimpia is volt, valami svéd fazon ha jól emlékszem.
Amúgy hülye sztereotipia a húsevést az erővel összekötni. Mondok rá egy remek példát. Mit szoktak a nagyon izmos emberekre mondani, hogy néznek ki? Mint a gorilla. Izmos a gorilla? Igen! És mit eszik a gorilla? Leveleket! Húst is megeszi ha elkap 1-1 rágcsálót, de amúgy vega.
-
caprine
senior tag
válasz
SirRasor #367 üzenetére
A fluorid kérdés elég nehéz. Azt tudni kell, hogy kémiából úgy tanitották, a fluor, foszfor méreg. Régen a fogkrémekbe még 450-750 egységet raktak, ma már 1650-nél járnak, és ha valaki elolvassa az apróbetűs részeket akkor egyes fogkrémek leírásában ott van, hogy más fluoridos termékekkel nem, vagy csak csökkentett mértékben használható, magyarán mérgezést okozhat a túlzott használata, a túl sok bevitele. Olyan mint a cián, ha nagyon pici adagot még tuléli az ember, de bizonyos szint felett halálos.
Az első világháború idején volt a németeknél egy kisérlet. Úgy találták, ha a katonák ételébe fluort raknak, akkor azok kevésbé lesznek intuitivak, sokkal jobban követik az utasításokat minden ellenszegülés nélkül, birkák lesznek tőle az emberek. Egyesek szerint pont emiatt teszik bele a fogkrémbe és egyes országokban az ivóvizbe is. Kicsit orveli összeesküvés elméletnek tünik, de az tény hogy azokban az országokban ahol sok ilyen fogkrém fogy ott tényleg nincsenek komolyabb lázadások, németeknél vagy vehetjük hazánkat is. És ott ahol ebből nem fogy, mert nincs például az arab világ, törökörszág, egyiptom ott meg folyamatosan áll a bál.
-
caprine
senior tag
válasz
PindurAnna #366 üzenetére
Nehéz kérdés.
Általános célra, a colgét és társai egyformán jók.Szerintem az alapos mosás szempontjából az olyan fogrémek jók, mint amikben mikro szemcsék vannak, picit olyan mintha nagyon apró homok lenne benne, és emiatt jól takarít.
Ha íny ápolást nézzük, akkor szerintem a parodontax-nak nincs párja. Iszonyat jó, csak azért tudom ajánlani mert nekem is ilyen gondjaim szoktak lenni., de ezres körül mozog az ára.
Ha alternativa kell akkor indiában a tee fa diójából csinálnak fogkrémet, herbatárakban kapni.
Ha nagyon komoly és olcsó fogkrém kell, akkor azt megcsinálhatod magadnak, szodabikarbona és asztali só keverékéből.
-
SirRasor
addikt
Jó rég nem írt már be ide senki, úgyhogy picit felpörgethetnénk
Milyen fogkrémet érdemes használni?
Fluoridosat? Anélkülit? Olcsót? Drágát? Számít egyáltalán, vagy jobban számít a mosás módszere, gyakorisága?
Gyakorlatilag egy olcsó és jó fogkrémet keresek. -
PindurAnna
Közösségépítő
-
nubreed
veterán
Az 1. talán a legnehezebb (számomra).
A 3. a legkönnyebb (szintén számomra) a tekintélyelvűséet már régóta nagyon elvetendő dolognak tartom az élet minden területén. Nem azt mondom, hogy aki letett már valami az asztalra vagy elért valamit annak ne lehetne odafigyelni a szavára amit mond, de szerintem érted hogyan gondolom én ezt...
Hihetetlen, hogy mennyire tekintélyelvű a mi kis magyar társadalmunk sajnos.
Sajnos most muszáj rohannom, de majd folytatjuk. -
Pala
veterán
"mindig utána járok a dolgoknak, kutatok és azután hozom meg a döntésem."
Ezt a jó szokásod tartsd meg továbbra is!
"Az első lépcsőfok azt hiszem az, amikor elkezd "natúr" vagy "bio" dolgok után érdeklődni az ember de nem a reklámok hatására hanem az általad is említett tudatosság miatt."
Így van! Én is ezt az utat jártam be. De van néhány támpont, ami segít eligazodni:
1. A legfontosabb: kritkus gondolkodás. Sose higyjünk el valamit azért, mert számunkra szimpatikus, illetve ne cáfoljunk azért, mert ellenszenves.
2. Mindig legyünk nagyon óvatosak, ha pénzért kínálnak nekünk egészséget.
3. A tekintélyelvű tiszteletet felejtsük el! Sose higyjünk el valamit azért, mert orvos, természetgyógyász, varázsló mondja. Aminek csak lehet, járjunk utána.
4. Tanuljunk a természettől! Ez rettenetesen fontos. A természet működésének alapos megfigyelésével rengeteg dologra rájöhetünk a helyes életmóddal kapcsolatban.A világunk annyira anyagias és érdekorientált, hogy minden mozzanatára minimum egy egészséges kétkedéssel kell reagálnunk.
-
nubreed
veterán
Nem nézek rád furcsán, maradjunk abban, hogy utána olvasok jobban.
Csak zárjóleben jegyzem meg, hogy pl a nád cukor esetében szó sincs 4-5-szörös árkülönbségről, inkább 2,5 - 3 -szoros. Jó tudom, az is több mint a semmi de a titok az, hogy egyszerűen nem kell sok cukrot fogyasztani.
DM-et Rossmant messziről kerülöm, ilyen helyen nem szoktam vásárolni.
Ezt sosem vitattam, hogy a bio életmód nem egyenlő az egészséggel, én sem vagyok a "bio droid".De ismerek olyat aki átesett a ló túl oldára, na az már valahol szánalmas.
Sosem érdekelet a marketing szöveg és a reklám, nem azért veszek meg valamit mert reklámozzák, mindig utána járok a dolgoknak, kutatok és azután hozom meg a döntésem.
Én sem gondoltam, hogy akkor ez itt már a végállomás, innen nincs hova fejlődni de legalább elindultam egy úton és megkérdőjelezem azt (már elég régóta), amit nap mint nap az arcunkba zúdítanak reklámok és egyebek formájában. Az első lépcsőfok azt hiszem az, amikor elkezd "natúr" vagy "bio" dolgok után érdeklődni az ember de nem a reklámok hatására hanem az általad is említett tudatosság miatt.Amit utoljára írtál, nagyon tetszik.
Ugye milyen érdekes az, hogy pontosan ennek az ellnekezője zajlik a világban (a bio iparban is hatalmas marketing gépezet működik).
-
nubreed
veterán
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]Ezekből egy idézet:
"A fluor szélesspektrumú enzimméreg, amely hatása 24 enzimen bizonyított. "A vízoldékony fluoridok gyorsan szívódnak fel, minden szövetben szétoszlanak, és felhalmozódnak a vérben, az anyatejben, a szervekben és csontokban, áthatolnak a placentán. Már rendkívül alacsony koncentrációkban is blokkolni képesek fontos enzimreakciókat. A teljes mineralizáció kedvezőtlenül befolyásolódik a fluor által, miközben a kalciummal történő kapcsolódása által a csontok mészképződésének gátlása és hypokalcémia léphet fel. A fluoridok felvétele így allergiákhoz, az enzimblokkoláson keresztül szívizom sérülésekhez, csont elváltozásokhoz és gyerekeknél a vérkép károsodásához vezethet." Írja dr. Karl-Heinz Wagner professzor a Giessen-i Egyetem Táplálkozás Tudományi Intézete igazgatója.
A fluor, amennyiben a levegőbe kerül, a tüdőrák valószínűségét fokozza. Egy újfundlandi fluor bányában, 30 év alatt a dolgozók 21.8%-a halt meg tüdőrákban. Azonban a vízoldékony fluoridok is rákkeltőek. Grand Rapidban, az első fluorozott ivóvizű városban a rák előfordulási gyakorisága 40%-al volt magasabb, mint például Michiganben. Ugyanez a jelenség volt megfigyelhető a legerősebben fluorozott városnál, Wiskonsinnál is. Egyéb amerikai, fluorozott vizű nagyvárosokban a rák halálozás 15%-al megnövekedett a nem fluorozott vizű városokhoz képest."
-
Pala
veterán
Ha most azt mondom, hogy fehércukor, nádcukor, anyámkínjacukor egyre megy, akkor furcsán nézel rám?
Utóbbiakat pont azért tudják 4-5-szörös áron eladni a sima fehércukorhoz képest, mert az emberek abban a hitben élnek, hogy egészségesebb....
Pedig sajnos semmivel sem jobb. Ugyanígy nagyon, de nagyon óvatosan kell bánni a bioboltokkal, a DM-Rossmann-féle drogériák polcain megtalálható biocuccokkal. Van néhány hasznos holmi, de a többségük inkább a jóhiszemű vásárlók tudatos, szakszerű átverésére specializálódott.
"Bio életmód" != egészség (!!)"Te ezt már megvalósítottad?"
Sokmindent sikeresen megvalósítottam, bár őszintén megmondom: vannak dolgok, amelyektől én is rettenetesen nehezen tudok elszakadni. Ezek a városi lét, a civilizált lét függőségei. Egyébként tényleg nem könnyű, tudatosság (céltudatosság) nélkül nem is igen tudja az ember véghezvinni.De vigyázz: én nem állítottam, hogy nem kell fogatmosni, csak azt, hogy nem kell fogkrémmel fogatmosni.
Van egy nagy igazság, miszerint a valódi egészség nem kerül pénzbe. Ha megérted, hogy ez mit jelent pontosan, rengeteg lehetőség megnyílik előtted. Utána már te is csak mosolyogni fogsz a nádcukron.
-
nubreed
veterán
Gyakorlatilag szerintem lehetetlen olyan étrendet folytatni manapság amivel meg tudod azt valósítani, hogy ne "rohadjanak" szét a fogaid fogmosás nélkül. Én legalábbis biztosan nem volnék hajlandó ekkora változtatásra, úgy gondolom mindennek meg van a határa.
Te ezt már megvalósítottad?
Egyébként pedig sokat tehetünk így is, pl hagyományos kristálycukor helyett fogyasszunk inkább nád vagy nyírfacukrot, csak hogy egy példát említsek. A nyírfa cukrot cukorbetegek is fogyaszthatják, illetve segít elkerülni a cukorvetegség kialakulását ugyanakkor nem rombolja úgy a fogakat mint a hagyományos cukor. -
Pala
veterán
Hát mondjuk úgy, hogy lehet választani rossz és kisebbik rossz között. Városi környezetben sajnos nehezebb a dolog, bár azért az ember sokat tehet érte, ha akarja!
Fogmosásra én azt tudom mondani, hogy nem kell fogkrémet használni és kész! A táplálkozásra kellene inkább odafigyelni, ugyanis a civilizált ember elsősorban belülről pusztítja a fogait, ez ellen pedig mindenféle külső tisztítás hasztalan. Moshat az ember naponta akár ötször is, ha mellette kalciumrabló étrendet folytat, előbb-utóbb "nagy meglepetésre" elkezdenek romlani a fogai.
-
nubreed
veterán
Felhozom ezt a témát, hátha érdekel még valaki az, hogy kicsit egészségesebben éljen és odafigyeljen arra, hogy mi történik vele illetve körülötte.
Most amit felhoznék, azok a mérgek amik a legtöbb hagyományos tisztálkodó és kozmetikai termékben megtalálhatók és a legtöbb ember nap mint nap mérgezi ezekkel magát.
Nem akarok túl mélyen belemenni, egyelőre csak két dolgot említenék meg, amit jó lenne ha mindenki elkerülne akinek kicsit is gondolkozik és nem kajálja be a marketing bullshitet, illetve odafigyel az egészségére.Ez a két mérgező vegyület pedig a hagyományos forgkémekben megtalálható (szintetikusan előállított és nem a természetben megtalálható) fluorid, amiről bizonyított tény, hogy méreg és rákot okozhat.
A másik, a szinte minden hagyományos tus és habfürdőben, szappanban, fogrémben, samponban, egyéb szerekben jelen lévő SLS.
Azért sem mennék most bele jobban, mert nem tudom kit érdekel ez a téme olyan szinten, hogy beszélgessünk ezekről.
Pl (nem a reklám kedvéért) de lehetne ajánlani olyan termékeket, amik mentesek ezektől a méreganyagoktól. STB. -
concret_hp
addikt
félig on csak, ez szerintetek totál népbutítás?
[link]
-
Oti86
tag
Az én véleményem az egészséges életmódról megegyezik a Al Bundy véleményével
Al: - Látod ott azt a csótányt?
Peg: - Ezt itt?
Al: - Nem, azt. Szóval bármelyiket. Látod, ahogy cipeli azt a búzacsírát?
Kelly: - Magot.
Al: - Kösz, okoska. Szóval Peg, kövessük barátunk, a csótány példáját. Az ember előtt itt volt már és utána is itt lesz, mert mit eszik? Szemetet. -
rii
nagyúr
nahm'én most egy jónagy baromságot fogok kérdezni.
narancshéj elrágcsálása nem gáz?
vagy a belső fehér réteg...? -
Jadro
veterán
válasz
concret_hp #344 üzenetére
Persze, biztos megoldható, csak meg is kell oldani. Ezt mondtam. Vagy nem?
Helyesbítek: Az első hozzászólásomban nem egészen ezt mondtam igazad van. -
Borify Péter
aktív tag
válasz
concret_hp #338 üzenetére
már lecsökkentettem a csokit
és elkezdtem ugyebár húst enni
a futást csökkentettem,súlyzós edzéssel kombinálom -
concret_hp
addikt
válasz
Borify Péter #330 üzenetére
napi fél kiló csoki?? még napi 1 tábla is elég komoly eredményeket tud okozni
amugy meg a rendszeres testmozgás mindennél fontosabb
-
Jadro
veterán
válasz
Borify Péter #330 üzenetére
-"húst pl abszolút nem eszem"
-"rendszersen sportolok"
-"viszont lég kimerült vagyok"Szerinted ez a sok csokitól van vagy hiányzik az étrendből a hús?
-
Rive
veterán
Blabla.
Valahol kib@szott gáz, hogy évezredekig vigan haltak legszebb felnőttkorukban az emberek hasonló okoskodások mentén mai szemmel legtöbbször nevetéges betegségektől, aztán a tudományos orvoslás másfél évszázadnyi elképesztő sikere után megint kezd előbugyogni a mágikus-misztikus 'gyógyászat' az elfeledett sötét sarkokból.
-
VIBO
őstag
A következő levél egy gyógyszerésznőtől származik és szívesen küldöm tovább.
Isten még mielőtt az embert megteremtette volna, mindent biztosított részére! Elválasztotta a sós vizet az édestől, alkotta a szárazföldeket, ültetett kerteket, állatokat és halakat teremtett.
Isten adott egy óriási nyomravezető segítséget is, hogy az ennivalók hogyan segítenek a testrészeinken. Az alábbi felsorolás nagyon hatásos, Isten patikája:
Sárgarépa
Egy szelet sárgarépa úgy néz ki, mint egy emberi szem. A pupilla, az írisz, a sugárirányú vonalak úgy néznek ki, mint az emberi szem. És IGEN, a tudomány ma már tudja, a sárgarépa nagyszerűen feljavítja a szem vérkeringését és működését .Paradicsom
A paradicsomnak négy kamrája van és piros. A szívnek négy kamrája van és piros A kutatások azt mutatják, hogy a paradicsomok tele vannak lycopine-okkal amik igazi táplálék a vérnek és a szívnek. (lyc opine: antioxidáns, hatása erősebb a C -vitaminnál, lassítja a sejtek öregedését)Szőlő
A szőlők fürtökben lógnak, formájuk, mint egy szív. A szőlőszem olyan, mint egy vérsejt, a mai kutatások szerint a szőlő élénkíti a szívet és a vért.Dió
A dió olyan, mint az agy, jobb és bal félteke, a kisagy és a
nagyagy. A gyűrődések és a behajtások olyanok, mint az agykéreg. Tudjuk, hogy a dió jelentősen segíti az agyműködést.Kidney bab
A vesebab segíti a vese működését és valóban úgy néz ki, mint egy vese.Zeller, Kínai kel, Rebarbara
A zeller, a kínai kel és a rebarbara olyanok, mint a csontok. Ezek erősítik a csontokat.A csontok 23 % szódát tartalmaznak. Ezek a zöldségek is 23 % szódát tartalmaznak. Ha nincs elég szóda az étrendedben, a szervezet kivonja a csontokból és emiatt csontjaid meggyengülnek. Ezek az ételek megerősítik a csontvázat.Avocado
Az avokádó, a padlizsán és a körte segítik anyaméh és a méhnyak egészséges működését. Hasonlítanak is rájuk. A tudományos kutatások szerint, ha egy nő heti egy avokádót elfogyaszt, egyensúlyban tartja a hormonjait, megakadályozzák a nemkívánatos születési súlyt és megelőzik a méhnyakrákot. Mennyire megalapozott ez? Pontosan 9 hónap kell, hogy az avokádó bimbóból érett gyümölccsé fejlődjön, több mint 14000 különböző élelem-alkotóelem található minden egyes gyümölcsben, a modern tudomány eddig csak 141 -et tanulmányozott.Füge
A fügék tele vannak magokkal és párosával lógnak, míg fejlődnek. A fügék elősegítik a spermák mozgási sebességét és növelik a mennyiségüket, ami kizárja a magtalanságot.Édesburgonya
Az édes burgonya a hasnyálmirigyre hasonlít és ténylegesen egyensúlyban tartják a szervezetet a cukorbetegség megelőzése szempontjából.Olive
Az oliva bogyó segíti a petefészek egészséges működését.Narancs
A narancs a grapefruit és az egyéb citrusfélék olyano k, mint a női emlőmirigyek és segítik a mell egészségét és a nyirokmirigy csomók a mellből való eltávozását.Hagyma, fokhagyma
A hagyma olyan, mint az emberi sejt. A tudomány mai állása szerint segítik eltávolítani a veszélyes mérgező és hulladékanyagokat a sejtekből Könnyeket fakasztanak, amik viszont tisztítják a szemet! -
Bubee82
őstag
válasz
runner 125 #331 üzenetére
Igazán nincs mit. Privi ment
-
Borify Péter
aktív tag
én abszolút nem figyelek sajnos oda arra,hogy mit eszem
változtatni kéne,dehát hogyan
igaz,hogy sok zöldséget,gyümölcsöt főzeléket eszem,de emelett csak csokit és édességet
és az utóbbi van nagyobb arányban:S
húst pl abszolút nem eszem,halat sem
emellett rendszersen sportolok,
az utóbbi időben viszont lég kimerült vagyok,ésérzem,hogy változtatni kéne,nem kéne megenni naponta fél kiló csokit
de egyszerűen nem tudok lemondani róla -
Bubee82
őstag
válasz
runner 125 #328 üzenetére
Cukormentes édesítés
Az édes íz iránt érzett különös vonzalom, minden ember veleszületett sajátja. Míg azonban évmilliókkal ezelőtt élő őseink számára e tulajdonság a túlélés szolgálatában állt, addig napjaink társadalmában az homlokegyenest mást jelent. A táplálkozás, nem csupán és mára már nem elsősorban szükséglet kielégítést takar, hanem egyfajta örömszerzési forma is. Ha egy gyermek jól viseli magát csoki vagy cukor a jutalma, s ha az élet elbánik velünk, hát mi is lehet jobb vigasz a jól bevált csokoládénál vagy egy vödörnyi jégrémnél.
Az édes íz, s így a cukor az egyik elsődleges adalék, valamely étel finommá varázsolásához. A reggeli magas rosttartamú gabonapelyhek, édesítés nélkül olyanok mintha fűrészport rágcsálnánk, az éretlen, savanyú gyümölcsök fogyasztása sem képzi legtöbbünk számára a kulináris élvezetek csúcsát, az érési folyamat során, azonban a cukortartalom növekedésével azok egyre édesebbé, finomabbá és kívánatosabbá lesznek.
Ez önmagában nem is lenne probléma, azonban két okból mégis azzá válik. A gond egyfelől, hogy az édes íz számunkra a cukrot, alapvetően a répacukrot, nádcukrot, szacharózt jelenti. Ez a fehér, kristályos anyag pedig egy mesterségesen előállított kivonat, mely a természetben ilyen koncentrált formában nem fordul elő, így nagy mennyiségben történő fogyasztására szervezetünk sincs felkészülve. Mindez pedig el is vezet a probléma másik oldalához, méghozzá ahhoz hogy emberek vagyunk, s mint ilyet a mértéktelenség jellemez. Napjaink átlagembere naponta több, mint 10 dkg cukrot fogyaszt, melynek nagyobb részéről nem is tud, ez pedig több, mint háromszorosa a maximálisan ajánlható mennyiségnek. Cukorfogyasztásunk ilyen módon megnövekedett szintje, pedig nem csupán derékvonalunkat teszi kevésbé áramvonalassá, s tesz sűrű vendéggé a fogászati rendeléseken. De a túlzott cukorbevitel az egyik legfőbb tényező az inzulin rezisztencia kialakulásában, mely végső soron cukorbetegséghez vezethet, illetve napjaink népbetegségéhez az elhízáshoz annak minden káros következményével együtt és a sort sajnos még sokáig folytathatnánk.
A cukor helyettesítése null-, vagy alacsony kalóriatartalmú természetes vagy mesterséges édesítőszerekkel, hosszú ideje képzi tudományos kutatások és fejlesztések tárgyát. A szaharin, már 1879 óta ismert mint édesítőszer és azóta is használatos. Azóta egyre több és újabb vegyület tűnik fel, éli virágkorát, majd tűnik el valós alapú vagy csupán kreált lejárató kampányok okán, hogy helyet adjon az újabb jövevényeknek. Állandóan hallhatunk az épp aktuálisan alkalmazott édesítőszerekkel kapcsolatos ilyen vagy olyan egészségügyi kockázatokról. Egészségtelen, mérgező, toxikus vagy épp rákkeltő. Mikor azonban ehhez hasonló kijelentéseket hallunk, minden további magyarázat nélkül, akkor e fogalmak teljesen inkorrekt használatának lehetünk tanúi! Hogy miért? Mert minden toxikus egy adott mennyiségben. Az oxigén, ami nélkül élet sem létezne, toxikus egy adott mennyiség felett, a víz toxikus egy adott mennyiségben, sőt a különféle vitaminok is toxikusak, mert ahogy a toxikológusok mondják „a mennyiség teszi a mérget”. Amíg e kifejezések nélkülözhetetlenek a tudományos kísérletekben, addig környezetükből kiragadva tökéletesen alkalmasak különféle tömeg-hisztériák kirobbantására. Tehát, ha azt halljuk, hogy például a szacharint patkányoknak adagolva rákkeltő hatást tapasztaltak, akkor a kérdés, milyen mennyiségben fogyasztották azt. A válasz pedig, hogy általában az, hogy olyan mennyiségben amit emberileg képtelenség lenne elfogyasztani!
A következőkben szeretnék bemutatni két hazánkban kevéssé ismert, ma még újdonságnak számító édesítőszert nevezetesen a szukralózt illetve a sztíviát.
Szukralóz
Az egyik legújabb édesítőszer a piacon a szukralóz vagy kereskedelmi nevén splenda. A „valódi cukorból, valódi cukor ízt” szlogennel árult szukralóz, közönséges cukorból azaz a répacukorból vagy szacharózból készül, melynek alapvázához három klorid iont „kapcsolnak”. A splendát a kapacsolódó klór hatására - legalábbis a reklám anyagok egyszerűsítésével élve-, testünk nem úgy ismeri fel, mintha cukor lenne, így az a forgalmazók állítása szerint nem szívódik fel, tehát 0 kalória. Ez a valóságban nem ennyire egyszerű, a pontosabb megfogalmazás, inkább hogy alig szívódik fel, a felszívódó rész pedig nem-toxikus összetevőkre bomlanak és a vizelettel ürülnek. Lévén szervezetünk nem cukorként definiálja, így nem befolyásolja az inzulin szekréciót, és nem okoz vércukorszint emelkedést, nem metabolizálódik energiaként.
A szukralóz különösen stabil, élettartama a leghosszabb az ismert édesítők közt, de nem csupán jól tárolható, hanem ellenáll a magas hőmérsékletnek, így főzés, sőt pasztörizáció során sem bomlik, alacsony és magas pH-n sem bomlik el, így felhasználási köre rendkívül széleskörű lehet.
Az elfogadott napi mennyiséget (ADI) testsúly-kilógrammonként 15 mg-ban állapították meg, mely mennyiség mindenesetre biztonságosnak mondható, lévén a mellékhatás mentesen fogyasztható maximális mennyiség 1500 mg/testsúly-kilógramm, 2 éves időtávú kutatások alapján. Amennyiben pedig minden édes ízt okozó adalékot - ideértve a cukrot is- szukralózzal helyettesítenénk étrendünkben, a fogyasztásunk 1,1-2,3 mg/testsúly-kilógramm lenne, ami lényegesen az elfogadható mennyiség alatt marad. Jelenlegi információink szerint ilyen módon tehát biztonságos alternatíva lehet az elfogyasztott cukortartalom helyettesítésére.
Sztívia (stevia)
A sztívia egy Brazíliában és Paraguayban termő cserjéből (Stevia Rebaudiana Bertoni) nyert kivonat, melyet testünk nem tud metabolizálni, azaz energiaként felhasználni, hatóanyaga a ma ismert egyik legerősebb édesítőszer. Hatóanyga a stevioside felhasználástól függően 110 illetve 270-szer édesebb a normál cukornál. A sztívát a dél-amerikai indiánok évszázadok használják édesítésre, étvágycsillapításra sőt számos betegség kezelésére. Ipari mérvű termesztése az 1900-as években kezdődött meg, s vált szélesebb körben elérhetővé. Japánban 1960-tól egyre inkább átvette a helyet a mesterséges édesítőszerektől. Az azóta eltelt időben számos tanulmány született, azt bizonyítandó, hogy a sztíviának még nagy dózisban fogyasztva sincsen toxikus hatása, ugyanakkor jótékony hatása van a vérnyomásra, a vércukorszintre, az emésztésre és a különböző bőrbetegségekre. Felfedezése óta a világszerte termesztik és fogyasztják, mint például Franciaország, Németország, Hollandia, Svájc, Kanada, USA, Izrael stb. Ezen országok egyikében sem dokumentáltak, a sztíviával összefüggésbe hozható betegségről.
Mindezek ellenére a publikált állatkísérletek – melyek mögött sokan ellentétes érdekcsoportok manipulációját vélik felfedezni - ezen anyaggal kapcsolatosan kevéssé meggyőzőek. Az egyik leggyakrabban citált kísérlet szerint a sztíviát 22 héten át adagolva hím patkányoknak, azok csökkent spermium termelést mutattak. Ezen és néhány hasonló eredményt hozó tanulmány nyomán az FDA, az EU és a WHO arra az álláspontra helyezkedett, hogy élelmiszerekben adalékként nem használható. Paradox módon azonban kiegészítőként forgalmazható, s így bárki számára elérhető, az alacsonyabb szintű biztonsági követelmények folytán. A szukralózhoz hasonlóan különösen stabil struktúrája folytán alkalmazható sütéshez, főzéshez, jól tárolható és a pH ingadozások sem károsítják szerkezetét. Az ajánlott napi mennyiség maximumát 5-7.9 mg/testsúlykilogrammban állapították meg, ami biztonságos szintet jelent.
Azt kijelenteni azonban, hogy bármely édesítőszer teljes mértékben biztonságos lenne akár élethosszig tartó fogyasztás esetén, jelen pillanatban nem lehet. A döntés joga így mindenki sajátja. Persze a legjobb, ha lemondunk az édes ízről, illetve csak természetes formájában élvezzük azt, mondjuk gyümölcsök fogyasztásával, vagy ahogy nemrégiben olvastam egy cikkben, ha kedvesünket meg akarjuk ajándékozni, a doboz csokoládé helyett teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérrel vagy tofuval lepjük meg. Ezt én személy szerint azért nem merném megkockáztatni. Viszont mikor a következő teáskanál cukrot dobnánk a kávénkba, csak az jusson eszünkbe, hogy 3 dl cukros üdítő elégetéséhez több, mint fél órát kell izzadnunk a szobakerékpáron vagy legalább 20 percet a taposógépen. És ha azt halljuk, hogy az aszpartam, a neotame, a sztívia vagy épp a szukralóz fogyasztása ilyen vagy olyan egészségügyi kockázatot rejt, hát íme végül két pici adalék.
Egy olyan tanulmány, ami epehólyagrákosok táplálkozási szokásait vizsgálta azt találta, hogy a rákos egyének dupla akkora mennyiségű cukrot fogyasztottak, mint az egészséges vizsgálati alanyok. Mellrákban szenvedő nők körében végzett, hasonló kutatások pedig azt jelezték, hogy a rákos betegek cukrozott üdítő fogyasztása több mint két és félszerese volt, mint az egészséges egyéneké.Forrás: Fittinfo Zentai Andrea (és Sportika fórum)
Szintén a cikk szerzőjétől:
...továbbá, ahhoz hogy egy nap annyi aszpartamot együnk meg, ami mellet az állatkísérletekben mellékhatást tapasztaltak 800 L light colát kellene meginni
továbbá az aszpartam 2 aminosavból áll, amit egyébként is bejuttatunk a szervezetünkbe
természetesen ez nem azt jelenti, hogy édesítőszert édesítőszerrel, de annak a sátánüldözésnek sincsen alapja, amit az édesítők ellen folytatnak
alapvetően szerintem fel kell fedezni, az élelmiszereknek a természetes ízét és meg kell tanulni élvezni ezeket
ehhez nagyban hozzásegít a cukor, a só és az íz fokozók elhagyása, így sokkal érzékenyebb válnak ízlelő bimbóink...
-
runner 125
nagyúr
Hali all!
A minap kaptam egy mail-t, sokszor jön baromság, amit végig sem olvasok, de ez utóbbi engem meggyőzött.
Berakom nagyban ha, esetleg nem igaz, töröltetem.
"Az aszpartam-(édes )mérgezés
Az aszpartam-mérgezés a nyolcvanas évek óta jól őrzött titok!Számos kutatás és a tapasztalatok egyértelműen kimutatták mérgező és betegségeket előidéző hatását. Az aszpartam egy veszélyes adalékanyag, ami a testbe kerülve rákkeltőanyagokra bomlik és elmegy modernkori horrornak, amit odabent művel. Vajon miért nem lehetett hallani erről eddig? A diéta-ipar egy dollármilliárdos üzlet. Az ember azt gondolná,hogy a könyvek szerzői, vagy az élelmiszeripari cégek húzzák a nagy hasznot belőle. És nem. Persze nekik sem megy rosszul, de a játszma igazi nyertese a gyógyszeripar. Hogy hogy jön a gyógyszer az aszpartamhoz? Egyszerű.
Egy gyógyszercég kutatója fedezte fel véletlenül az aszpartamot, egy fekély elleni szerrel való kísérletezés közben. A cég pedig a G.D. Searle, aki gyógyszergyártó létére képes volt 28 millió dolláros veszteséget elkönyvelni és többszáz, a gyógyszereik miatti káros mellékhatások ügyében indított pert elveszteni. Ugye, milyen megbízhatónak tűnnek? A Searle egyik leányvállalatát végül a Monsanto vásárolta meg ésNutraSweet néven dobta piacra az édesítőszert.
Izgalmuk érthető volt, hiszen ez a szer többszázszor édesebb a cukornál, fillérekbe kerül előállítani és a diéta-nemzet minden ilyenre vevő. A probléma ott kezdődött, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal, az FDA nem óhajtotta engedélyezni a felhasználását, lévén az anyag bizonyítottan rákkeltő és az idegeket is károsítja. Később valahogy eltűntek a vizsgálati dokumentumok, a kísérletekhez használt egerek nem voltak hozzáférhetőek boncolásra és a kormányhoz eljuttatott dokumentumokban már csak néhány homályos következtetés szerepelt. Ennyi elég is volt a frissen megválasztott Reagan elnöknek, aki beiktatása másnapján(!) leváltotta az FDA addig tiltakozó elnökét és Arthur Hayest ültette a helyébe, aki azonnal felülvizsgálta a "túl szigorú" megkötéseket és engedélyezteaz aszpartam használatát a száraz élelmiszerekben.Nem sokkal később elindult az a rémálom, ami a mai napig nem hajlandó alábbhagyni. 1992-re a Nutra-Sweetnek már engedélye volt az aszpartam üdítőitalokban és gyerekvitaminokban való felhasználására, szerződést kötöttek a Coca-Cola és a Pepsi céggel, mint a cégek kizárólagos aszpartam-ellátója és az FDA ekkor fogadta el a NutraSweet kérvényét az aszpartam nagy mennyiségű, szabad forgalomba hozataláról. Ekkoriban kezdődött, hogy emberek megmagyarázhatatlan betegségekkel, tünetekkel fordultak orvoshoz és a tudomány széttárta a karját: nem tudtak rájönni, mi okozza a bajt. Az aszpartam mellékhatásai lehetnek fokozatosak, vagy azonnali reakciók is.
Dr. Lendon Smith amerikai orvos szerint rendkívül sok ember szenved az aszpartam káros mellékhatásaitól, de fogalmuk sincs, hogy a gyógyszerek, kezelések és gyógynövények miért nem enyhítik a tüneteiket.
Több, mint 90 mellékhatást tulajdonítanak az aszpartam fogyasztásának.
Hihetetlennek tűnik, nem? Pedig nagyon igaz. Hogy képes egyetlen vegyi anyag ekkora kárt okozni?Az aszpartam a vérbe kerülve lebomlik, és így képes keresztülutazni az egész testen, és bármilyen szövetbe lerakódni.
A ciklamáttal vagy a szacharinnal ellentétben az aszpartamot megemészti a szervezet. Elfogyasztása után a benne lévő metanol (faszesz) formaldehiddé, majd hangyasavvá változik. A formaldehid belégzése halálos, rákkeltő.
További összetevői, a fenil-alanin és az aszparginsav pedig mérgezőek. Ha a később felsorolt mellékhatásokból többet is észleltél már magadon, esetleg fizikailag megmagyarázhatatlanul gyengülsz, azonnal tedd le a diétás kólát.. És ha még semmilyen reakciót nem észleltél, azon szerencsések közé tartozol, akik visszafordíthatatlan károsodások nélkül úszhatják meg az eddigi aszpartam-fogyasztást, már amennyiben egy életre elfelejted az ezzel édesített élelmiszereket.És ez nem vicc. Az FDA-hoz mindössze néhány év alatt több, mint tízezer NutraSweettel kapcsolatos panaszbejelentés érkezett , amely az összes beérkező panasz 80 százalékáttette ki. Ennek ellenére az Élelmiszer-és Gyógyszerellenőrző Hivatal semmit nem tett annak érdekében, hogy tájékoztassa a közönséget, akik egyértelműnek gondolják azt, hogyha egy termék agyon van reklámozva, az csakis egészséges lehet. Az aszpartam-ellenesek elnöke szerint: "Az aszpartam az egyetlen olyan génmanipulált termék, amelyről ténylegesbizonyítékaink, világos nyilvántartásaink és esettörténetek vannak, melyek azt bizonyítják, hogy tömegbetegségeket és halált okozhat".
Valószínűleg nem véletlen, hogy a gyógynövényből nyert és teljesen ártalmatlan szteviát, mint elterjedt versenytársat viszont betiltották jó időre az Egyesült Államokban. Épp pár hónappal az előtt, hogy a NutraSweet, mint asztali édesítő forgalomba került volna. És talán az sem véletlen, hogy Új-Zélandon ma már tiltott adalékanyagnakszámít az aszpartam. Hogy miért nem mindenhol? Szenzációs PR-úthengert vezet a NutraSweet. Nagyon meggyőzőek, és ahol az aszpartam ellen szólók felütik a fejüket, "ők megjelennek és elhiteltelenítik a forrást. Azért a több milliárdért évente ...â01D Szerencsére az Egyesült Királyság és az Európai Unió is elfogadta azt a javaslatot, hogy végezzenek független kutatásokat az aszpartam "biztonságos" mivoltával kapcsolatban.
Ha ez mind hihetetlennek is hangzik számodra, "biztos, ami biztos" alapon azért olvasd el a címkét és légy résen mindennel, ami "light", mert aki cukormentesen szeretne táplálkozni, lépten-nyomon csak aszpartamba botlik.
Néhány tipikus termék, amit ezzel édesítenek:
- szénsavas és rostos üdítőital,
- joghurt,
- fagylalt,
- reggeli készítmények,
- pezsgőtabletta,
- sportital,
- gyerekvitamin(!),
- lekvár,
- szinte minden rágógumi és diabetikus termékek,
- kevés kivétellel maguk az édesítőszerek akár folyékony, tabletta, kristályos és por alakban .Az aszpartam néhány mellékhatása :
látászavarok, szemfájdalom, fülcsengés, hallásgyengülés, epilepsziás görcsök, migrénes fejfájás, egyensúlyzavarok, memóriavesztés, állandó álmosság, végtagzsibbadás, részleges bénulás, remegés, depresszió, ingerlékenység, agresszió, álmatlanság, fóbiák, szapora szívverés, légzési nehézségek, hányinger, hasmenés, véres széklet, hasfájás, nyelési fájdalom, bőrviszketés, kiütések, asztma, herpesz, tályog, menstruációs zavarok, a haj elvékonyodása, hajhullás, hirtelen súlyvesztés, fokozatos súlygyarapodás, fájdalmas vizelés, túlzott szomjúság , bedagadt lábak, visszafordíthatatlan agykárosodás, születési rendellenességek, gyomorfekély, izületi fájdalmak.
Megkérek mindenkit a dolgok súlya miatt, hogy minden közvetlen ismerősének ezt küldje el körlevélként, hadd tudódjon ez ki."Vélemények?
-
brownus
veterán
vegának lenni, mert: jobb a sex
-
brownus
veterán
például az amitől egy ilyen keletkezhet egy emberi testben: omfg
gusztustalan egy dolog, nem??? mit evett, ivott ez az ember??????????
-
rii
nagyúr
nem akarom már tovább rágni ezt a csontot .. de azért ha készen veszed a kaját, akkor még egy legalább ugyanekkora mértékû szemfényvesztést, és minôségi romlást el kell szenvedned amit a kapzsiság, és a mértéktelen "spóroljunk még ott ahol lehet" vezényel...
én inkább ha lehet megeveszem nyersen ...
de a török kajáldákból, kinai kajkáldákból, meg minden étkezde, mcdonalds nyereségorientált gányolásából nem kérek, köszönöm.török kajáldánál a szemem láttára kapartak le egy tányérról, (ami nem tudom honnan került elô), szöldséket a többi közé ... ugyanakkor a gyrosomat nem a megszokott módon készítették az elôttem levô tálakból, hanem hátulról jött, valahonnan. elvettem, kifizettem, majd kidobtam.
merhát: hát meg a kisf*szomat, ahogy szépszájú volt kolleganôôm mondanálehet, hogy a bolban kapható nyers hús is agyon mérgezett, kezelt, gyogyó-tápon nevelt, meg géngkezelt állatok földi maradványa, de ennél visszább menni már nem lehet.
részemrôl itt a pont.
tisztában vagyok a határaimmal, csak én próbálom ameddig lehet, feszegetni azt, és nem eszek meg minden szart, csak mert már úgyis minden mindegy. -
Kazimír
őstag
A vágócsirkék még többször, ugyanis azok az etetők mellett alszanak. Néha szundítanak egyet, aztán esznek tovább. Láttam ilyet közelről, tudom. És akkor ott van még a gyógyszerezés..
Más. Férfitársak (főleg nekik, de nem csak) figyelmébe ajánlanám a tökmagolajat, ha nem volt még! Aki vigyázni szeretne a prostatája egészségére, az fogyasszon belőle rendszeresen. Salátákhoz például kiváló, olivaolaj helyett. Vagy tojást is lehet benne sütni. De akár "kanalas orvosság" gyanánt is fogyasztható. Én az ízét is szeretem.
-
rii
nagyúr
" .... Minden szart megetetnek az emberrel. .... "
és fôleg az állattal .....
amit a boltban vettem, az'se búzán meg kukoricán nevelkedett, mint amit még én láttam otthon, vidéken még annó ...nem is beszélve arról, hogy a csirkefarmokon a csirkék egy héten nem 7x kelnek, és alszanal, hanem 10x, mert gép diktálja nekik a nappalt, és az éjszakát, így többet tojnak egy héten ...
-
Vandit.
addikt
Igazad van.Az otthoni kaja tényleg jobb.Valamennyivel.De amíg nem tudod lekövetni 100%ig,hogy mit eszel,addig hiába próbálsz figyelni.Persze a tudat legalább megvan.A belélegzett levegő meg nem csak a gyomrodra van hatással.
Én is odafigyelek,de nem ámítom magam.Te hiába próbász jól enni,ha nem tudod mit eszel.Jah csirkét mi?Az a baj a mai világban ott basznak át,ahol tudnak minden téren.Minden szart megetetnek az emberrel. -
rii
nagyúr
" .... Amíg ez nem így van kár fáradozni.Bőven beszívsz a levegővel annyi káros anyagot,hogy ez mind egy legyen .... "
magyarázd már be nekem légyszíves, mindegy, hogy a mekibe kajálok, vagy a home made food-ot tolok az arcombailyen elven akár cigizhetnék is ...
de nem hinném, hogy a belélegzett levegô olyan nagy hatással van a gyomromra, hogy ne érné meg odafigyelni mit is eszek ... -
rii
nagyúr
-
rii
nagyúr
válasz
(Kolombusz) #314 üzenetére
kisebbik rossz
-
(Kolombusz)
veterán
Állandóan azt nézni, hogy mi egészséges, vagy mi egészségtelen. - Na ez szerintem marhára nem egészséges.
-
rii
nagyúr
válasz
Hakudoshi #311 üzenetére
a végén a lista .... az a kemény
és még az a durva, hogy a boltokban a sok-sok csoki meg keksz ... az se a kakaótol olyan finom, hanem az adalékanyagoktól
én már vagy 3 éve gyümölcslevelet sem iszok
teából filteres kilővecsak víz
tea
szemes kávé, de erről is le akarok állni -
rii
nagyúr
-
Hakudoshi
tag
Én azt, hogy:
Mesterségesen, célzottan, és szisztematikusan alkalmazott kémiai reakciókkal, egyszerűbb vegyületekből bonyolultabbat állítunk elő olyan módon, ahogyan az a természetben nem fordul elő (szerves oldószereket, katalizátorokat, fizikai/kémiai elválasztási módszereket alkalmazva; nem pedig a szervezetek természetes mikroheterogén katalizátorai, az enzimek felhasználásával).
Úgy nagyjából.
-
Lavves
tag
Mindenek előtt definiálni kéne, ki mit ért szintetikus alatt...
-
Belba
őstag
Az olcsó vitaminkészítmények valóban jobbára szintetikus, vegyileg előállított izék, amikkel többet árthatunk a szervezetünknek, mint használnánk...
A sűrítmények azonban egy másik kategória: ezekben a valódi hatóanyagok összesűrített anyagai találhatók meg! Ezeknek az élettani hatása nem kérdőjelezhető meg.
Pl. a Spirulina tablettában a valódi kék-zöld alga sűrített hatóanyaga található meg TISZTÁN!A halolaj kapszula is ilyen : nem szintetikusan előállított "valami hasonló", hanem valódi halból kivont valódi olaj!
A Vitaminkirály weboldalán sok hasznos cikk olvasható a témában!
-
degu
senior tag
*2004.májusa óta változatlan a mellméretem, pedig azóta semmit nem használok.)*
...nekem is!
De a viccet felreteve, 1000x olvastuk mar 1000 helyen,hogy a mesterseges /vegyileg,vagy kivonatolva keszitett *termeszetes*vitaminok,kapszulak,olajok,suritmenyek,kivonatok elettani hatasa elenyeszo... -
Belba
őstag
válasz
Hakudoshi #295 üzenetére
Szerintem nyugodtan fürödj le naponta akár többször is, ha ennek szükségét érzed!
Én hiszek abban, hogy mindenki saját maga érzi, mi jó neki, vagy mi a rossz...
A szervezeted/tested mindig küldi az apró kis jeleket, csak oda kell figyelned rá!
Én időnként nagyon kívánom a tésztás ételeket, időnként napokig nem eszek szinte semmit, vannak olyan időszakok, hogy a tojásos ételeket vagy a tojást kívánom...Szoktam hallgatni ezekre a "belső hangokra".szerintem ezek jelzések, hogy mi hiányzik a szervezetemnek!
A túlságosan sok fürdést úgyis jelzi a tested : kiütések, bőrszárazság, viszketés...
Használj bőrápoló tusfürdőt, azzal elkerülheted a kellemetlenséget és felfrissülhetsz.
-
Belba
őstag
Én sem vagyok milliomos, de ha alaposan nekiállok kiszámolni, akkor úgy veszem észre, hogy olcsóbb megvenni a Spirulina tablettát és a Halolaj kapszulát, mint naponta és fejenként 1-1 kg zöldséget vagy naponta fejenként 1,5 kg tengeri halat...
A Spirulina tablettából (500mg) naponta 2 db = 1 kg zöldség tápértékével.
A Halolaj kapszulából (1200mg) naponta 1-2 db szükséges...
Nekem ez így olcsóbb megoldásnak tűnik, arról nem is beszélve, hogy 2-3 nap után nem tudnám a tengeri hal ebédet, vacsorát a családomba tömni, szeretnének valami mást is enni.
Naponta fejenként 1 kg zöldséget megenni pár nap után eléggé kínszenvedés lenne, de 2db tablettát lenyelni (reggel és este 1-1 db) nem nagy feladat.
-
Belba
őstag
WOW! Köszi, nagyon érdekes cikkeket küldtél!
Itt is azt olvastam, amit már máshol is :
"... A kutatások egyre inkább amellett szólnak, hogy az egészségmegőrzésben, fogyókúrában, testzsír csökkentésben nagyobb szerepet kaphatnak a halolajokban található esszenciális zsírsavak..."
"... Egészen idáig abban a tudatban élhettünk, hogy pusztán napi pár kávéskanál lenolaj elfogyasztásával az esszenciális zsírsavakkal kapcsolatos gondokat teljesen kiküszöböltük. Ma azt mondhatjuk, hogy a lenolaj mint alfa-linolénsav és akár lignán forrás hasznos, fontos, de javasolt kombinált fogyasztása a tengeri halakból származó, vagy egyéb eredetű DHA és EPA zsírsavakkal. Ha étrendünkkel ez nem megoldható, indokolt lehet EFA kiegészítők használata is. Az adatok alapján tehát arra következtethetünk, hogy a magas EPA/DHA tartalmú halakból készült ételek, az ALA tartalmú magolajok és esetenként a különböző EFA kiegészítők fogyasztása indokolt lehet minden egészséges ember, és így a testépítők számára is..."
Itt is olvastam az olivaolaj hasznosságáról, ezt eddig elfelejtettem megemlíteni : nagyon-nagyon egészséges az olivaolaj! Én már 20 éve ezt használom itthon főzésre.
Az olivaolaj nagyon jó bőrápolószer is : mi külföldről szoktunk olivaolaj-szappant hozni.
Nagyon szép lesz tőle a bőrünk.Én mondjuk azt fogadom el biztosan "bizonyított"-nak, amit én magam is megtapasztalok, vagy ismerőseimnél megtapasztalunk a gyakorlatban.
Én magam elég szkeptikus voltam a mellnövelés témában egészen addig, míg nálam nem okozott egy mellnövelőkrém B-kosarasról D-kosaras növekedést 2 hónap leforgása alatt (összesen 2 tégely krém!)... Az, hogy a fitoösztrogének működnek, el kellett ismernem.
(2004.májusa óta változatlan a mellméretem, pedig azóta semmit nem használok.)Több barátnőm is kipróbálta, sokaknál működött a dolog (elismerem, voltal olyanok is, akiknél nem), tehát nem vagyok kivételes marslakó.
Én is szeretek olyan Fórumokon beszélgetni, ahol "építő jellegű vitatkozás" folyik, mert abból mindannyian tanulhatunk.
-
Hakudoshi
tag
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! Sapphire PULSE RX 7900XTX 24GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 64GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2036
- Apple Watch Series 9 45mm GPS Starlight 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- APC UPS 950VA (BX950MI-GR)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest