Új hozzászólás Aktív témák

  • tordaitibi

    veterán

    válasz gregory91 #39823 üzenetére

    Idezem magamat:
    "Ami fontos az az UUID és a kernel meg az initrd száma"

    Persze hogy nala, nalad vagy akarkinel mas lesz az uuid es ezert irtam hogy annak az inditando rendszer part uuid-ra kell hivatkoznia.
    Amiket en felhoztam peldanak ott egyezik az uuid de azert mert a gyari, rendes, a lemezre telepitett rendszerekrol van szo, lathato hogy legutoljara egy blackPanthert telepitettem.
    A masik amit a hsz. vegen emlitettem az meg a az usb-s 1 teras ssd-n hordozhato rendszerem grubcfg-je.
    Nem zavarja semmi, ha bemasolnam a megfelelo sorokat a munkahelyi vagy egy akarmilyen, akarhol levo szabvany grubot hasznalo linux grubcfg-be es bedugnam a hordozhato ssd-t akkor bootnal szo nelkul megjelenne az inditomenube es enterre siman elstartolna.
    Az hogy sdc4 vagy sdx123 az nem zavarja, part uuid alapjan megtalalja es elinditja.
    Azt nem tudom mit szolna az msdos/mbr es a gpt azonositok osszekeveresehez de szerintem az is hidegen hagyna.

    Ugyanigy mukodik a Ventoy. Bedugom barmilyen pc-be es vegigsopor a lemezeken, particiokon es ha van a pc-n Windows meg 5 Linux telepitve, barmelyiket kepes elinditani minden hokuszpok nelkul mert a megfelelo particio megfelelo kernelet es a hozzatartozo initrd-t inicializalja. Azaz ha en most a gpt-s gepemrol letorlom az efi particiot, ahol az osszes os, Win, Manjaro, Ubuntu meg a blackPanther inditobejegyzese benne van, akkor bar a pc meghalna, bootkeptelen lenne de a Ventoyt bedugva barmelyik telepitett os-t egy enterrel el tudom inditani.
    Ugyanezt csinalja egy bootpendrajv is csak az ugye nem tud keresni oprendszereket. hanem te adod meg neki a rajta levo grubnak a parametereket.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák