Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz Dißnäëß #27008 üzenetére

    Nem, nem lehet. Ha elfelejted a jelszót, vagy valami miatt a BIOS nem fogadja el, akkor egyáltalán nem tudod használni a meghajtót, security state: locked + frozen állapotban lesz. Semmi nem tudja használni, a firmware-frissítés sem, lehet kidobni a kukába. Nem viccelek, ezzel vigyázni kell. Jó pár ember megszopta. Szervizekben meg az eBayen, stb. hegyekben állnak a jelszavazott SSD-k, amikhez elfelejtették a jelszót, vagy valami miatt nem működik a feloldás.

    Firmware-t csak úgy tudsz frissíteni rajta, ha beírtad a jelszót, BIOS elfogadja. Vagy ha átdugod egy már bebootolt gépbe, amelynek a BIOS-a még nem tartalmazott erre korlátozást, és linuxos hdparm segítségével fel nem oldod a jelszót. Addig csak téglásítva lesz a meghajtó, nem csak az adatokat bukod, hanem a meghajtóból is kizárod magad! Mondom, ez a szigorú intézkedés lopás ellen véd, ha a géppel együtt ellopnák az SSD-t, akkor a tolvaj nem tudja elpasszolni, mivel használhatatlan lesz bárkinek.

    Egy remény szokott még lenni, egyes brand gépek (főleg laptopok) BIOS-a a master passwordot a gép gyári számából generálja, ezt lehet reprodukálni, és meg lehet menteni az SSD-t (de az adatokat ilyenkor is buktad, ahhoz user password kell).

Új hozzászólás Aktív témák