Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz Yutani #7410 üzenetére

    Az Intel esetén a PL2 elvileg az a fogyasztás, ami fölé aztán már tényleg nem mehet még tartósan se. A PL2 az a fogyasztás, ami megengedhet magának jellemzően rövidebb ideig. Mondjuk 1 percig. (Ez is beállítás)

    Az Intel elhagyta ezt a TDP fogalmat, de ez tulajdonképpen valami olyasmit jelent, hogy a tartós fogyasztás efölé nem mehet. Ennek bizonyára hűthetőségi okai vannak - erre utal a Thermal Design Power kifejezés.

    Az AMD esetén a TDP nem ugyanazt jelenti, mint az Intelnél a PL2. A 105W-os TDP-vel rendelkező procik max fogyasztása kb 142W volt. Tehát az AMD PL2 ekvivalens értéke kb TDP*1.35. A 170W-os TDP kerethez tehát valami 230W-os maximális fogyasztás társulhat (PL2). Azzal annyira már nincsenek lemaradva.

    Én nem örülök - környezeti szempontból - a TDP keret emelkedésének. Az kevésbé zavar, ha az egyszálas teljesítmény érdekében a proci benyal egy magon 20W-ot, de az már igen, hogy amikor a 100-300W-os tartományban dolgozik, akkor is kivasalnak belőle +5-10%-ot +100-150W árán, ami szerintem eléggé pazarló.

    (Persze én értem, hogy mindenki számára lehetőség, hogy leredukálja magának a TDP keretet, de valószínűleg oka van annak, hogy a környezetterhelésre állami szabályok vannak (ha vannak) és nem mindenkinek a lelkiismeretére van bízva. )

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák