Új hozzászólás Aktív témák

  • mdk01

    addikt

    válasz C. s. #49746 üzenetére

    Mi a terv ki csinálja ezt a bútort?
    Érdemes lenne tisztázni a paramétereket és ebből adódik a fiók mérete és kialakítása.
    A bútorlap jó megoldás lehet ha olcsónak kell lenni, a formaldehid kipárolgása(szag) ellen érdemes lezárni minden alkatrész vágott élét.

  • liszi70

    nagyúr

    válasz EGOn79 #49750 üzenetére

    Na, beles rönkök. Nem csoda hogy elrepedt, pláne, ha nem volt teljesen száraz. (Mondjuk a képen nem látszanak a repedések.) Egyébként használhatatlanná repedtek, vagy csak esztétikai bug?
    Igen, természetesen esztergálható a japán akác is. (Én hangszerkulcsokat esztergáltam belőlük annak idején.)
    "Műszárításnak" elég az is, ha kisebb darabokban beviszed ezt a kis anyagot a fűtött lakásba. Sok mindentől függ, mennyi szárítás kell neki, függ a fa keménységétől, vastagságától, nedvességtartalmától, de szerintem az esztergáláshoz szükséges, bőven ráhagyott méretben 1-2 hét elég kell legyen, légszáraz fa esetén.

    [ Szerkesztve ]

  • EGOn79

    friss újonc

    válasz liszi70 #49752 üzenetére

    Köszi liszi70!

    A képen még ép állapotban vannak a darabok. Használhatatlanná repedtek. A repedések középig érnek és néhol három-négy milliméterre nyíltak.Csavarokat hajtanék bele, attól meg szerintem tovább repedne. Bár csak szerszám lenne a lelkem, de mégis próbálnék szépet csinálni.

    Beles rönk... Szép kifejezés, de mit is takar tulajdonképpen? (Úgy magyarázd el kérlek, hogy egy esztega-amatőr, vendéglátós és kereskedő olvassa, azaz én :-) )

    A japán akác évek óta szellőző garázsban pihent, az valószínűleg jó lesz. A többit meg hagyom akkor még. Lakásba nem hozhatom be, de műhely, garázs van. Ott hagyom száradni ez után.

  • liszi70

    nagyúr

    válasz EGOn79 #49753 üzenetére

    A beles rönk alatt azt értem, hogy rönkfa, amiben benne van a fa közepe, más néven bele. A bél mentén szokott leginkább elrepedni a fa. Ha a japán akácod is ilyen, akkor javaslom, találj olyan anyagot, ami nem rönk, nem beles, és egészben kiadja a kívánt méretet, vagy ha nem, akkor ragasztott anyagot használj. Magad is ragaszthatod.

    "Lakásba nem hozhatom be, de műhely, garázs van."
    Ha fűtött, akkor az is jó. Lehet, hogy hihetetlen számodra, de fontos a fűtött helyiség, a kinti párás levegő sok esetben nem elég. (Pláne ősszel.) Kint max légszáraz lesz az anyag. Jó, nem azt mondom, hogy a "pogácsáid" annyira érzékenyek, hogy csontszáraz fára van szükség, gondolom belefér egy pici vetemedés, zsugorodás, de érzékenyebb munkákhoz elengedhetetlen a légszáraztól jóval szárazabb faanyag. (Mivel szárítóm nincs, műszáríttatni meg ilyen kis tételek esetén esélytelen, nekem volt, hogy komplett konyhabútornyi anyagom volt a lakás különböző részeiben szétpakolva. :D)

    [ Szerkesztve ]

  • T J

    tag

    indianjoe23
    "Hogyan is kell értenem a sarok függője közé mi fér be?"
    Úgy, hogy ha ez az első bútorod, akkor ott könnyen elmérhetsz valamit, a fal is dől... De ha a helyén van a sarok, beállítva függőbe mindkét oldala, akkor látod mi fér be.
    Ha a sarkon is lesz ajtó, akkor azt ki kéne szerkeszteni papíron, h hogy jönnek ki szépen a síkok. A rajzon látni fogod, melyik anyagot hol/ mekkorára kell vágni, hogy az ajtók éle szépen találkozzon.

    C.s.
    Rétegelt lemez jó anyag. Pl orosz nyír (152,5x152,5cm) sok helyen kapni, és van többféle vastagságban. 15mm-es már fiókkávának is jó.

    EGOn79
    Bél-anyag, amiben benne van a fa közepe. A rönk mindig ilyen, így nő a fa. Száradásnál sugár irányú repedések keletkeznek. Ha van rönköd ami még nem repedezett, akkor ne szárítsd ki, hanem szeleteld fel még nedvesen, és száradás után össze tömbösítheted. A belét ki szokták ejteni, de ha úgy vágod el a rönköt, h a bél beleessen a vágás vonalába (azaz középen), akkor veheted úgy, h kiejtetted. Egy 12cm átmérőjű rönköt pl 4 felé is vághatsz, mint egy tortát.
    Szárított fűrészárut sok fatelepen lehet kapni. Beírod keresőbe: szárított bükk, vagy ami neked kell, és válogatsz. Zatiknál pl. 147k/m3-től van colos.
    Amúgy fontos, h így álljon a szálirány? Gyalult deszka nem felelne meg, vagy 30-as rétegelt lemez, ... akár a nútolt alkatrészeknek is?

    [ Szerkesztve ]

  • kicsi kecske

    tag

    Sziasztok!

    Tervezem, hogy egyedi méretben barkácsolok egy jó kis irodai asztalt.
    Ehhez azt terveztem, hogy 50x50es zártszelvényekből hegesztek neki egy keretet és a fedlapot (amit valami szebb fából oldanám meg) alulról rácsavarozom a keretre. A keret felső eleme ilyen egyenlő szárú szögacél lenne és ebbe a keretbe menne majd bele az asztal lapja.
    A kérdés csak az, hogy egy 240x75ös egybe táblának milyen vastag lapból/fából kéne csinálnom az asztal lapot? Keresztbe 120 cmen lenne egy kereszt merevítő vas is ami alátámasztja az asztal lapot. Viszont a lapvastagság miatt nem mindegy, hogy milyen méretű szögvasat veszek.. 25x25 / 40x40 stb..

    Szerintetek tömör fából vagy fa erezet mintás lamiált MDFből érdemesebb csinálni az asztallapot? Tömörfából jóval drágább, ahogy az árakat néztem. PL egy Tölgy mintás 30as konyhai munkapult táblás ára kb 30-40 ezer Ft /nm, nekem meg kéne kb 2 nm.

    “Mindig is néptáncos akartam lenni, de rá kellett jöjjek, hogy olyan nép nincs, ahogyan én táncolok!”

  • #74459392

    törölt tag

    Sziasztok!

    Hamarosan tömörfa munkapulttal gazdagodik a konyha, hossztoldott tölgyből és azt szeretném kérdezni, hogy mivel kezeljem le és hogyan? (lakkozni nem szeretném az biztos)
    Még berakás előtt tegyem ezt meg? Gondolom így célszerű, és mindkét oldalát, illetve körbe az éleit. Hányszor? Mennyi ideig? Milyen márka? Valószínűleg csak kint tudnám lekezelni (1-2 hét múlva) fedett teraszon, ez mennyire jó ötlet? Vagy inkább bent kellene megoldani valahogy?

    Köszönöm előre is! :)

  • Winner_hun

    félisten

    Ilyen fogantyúhoz hol találok kivetőpántot? Ha blumnak van akkor figyelmetlen voltam a katalógus átnézésekor.

    Fiókok szerelésére alkalmas.
    Nyíló ajtók felső-, ill. alsó élére szerelve csak speciális pánt segítségével alkalmazható.

    ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

  • lacib

    tag

    válasz Winner_hun #49758 üzenetére

    Azért kell speciális mert összeérnek. Ha felnyíló akkor nem gond.

    Nokia1611- Nokia3330- Sie Me45- Sie M65- SE C702- ZTE Blade- ZTE GrandXIn-Huawei G620s-Lumia 735-Xiaomi RN4

  • Eagl3

    veterán

    válasz Winner_hun #49758 üzenetére

    Elvileg a 2018-as forest katalógus 9.24. oldalán levő SALICE pántokat ajánlja hozzá. Azok 35mm vastag ajtólapokig jók.

  • Winner_hun

    félisten

    válasz lacib #49759 üzenetére

    Az ég kék, a fű pedig zöld.

    ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

  • kavalkád

    aktív tag

    válasz #74459392 #49757 üzenetére

    lehet kapni kifejezetten munkalaphoz való olajat ami vízállóvá teszi az anyagot, nem tudok konkrét márkát mondani, de ahol árulnak munkalapot ott jó eséllyel árulnak ilyen olajat is vagy meg tudják mondani mi a neve.
    alternatívaként parafinolaj és méhviasz keveréke is megfelelő.

  • liszi70

    nagyúr

    válasz #74459392 #49757 üzenetére

    "(lakkozni nem szeretném az biztos)"

    Miért? Nem kell a lakktól megijedni.... A jó drága munkalap-olajok sem kizárólag természetes, környezetbarát anyagokat tartalmaznak. Ha találsz olyat, amiben csak az van, azt meg inkább ne használd. :D A legnagyobb igénybevételnek konyhában van kitéve a fa. Víz, éles kés, forró lábas, stb. Akármilyen olajat teszel rá, az nem lesz olyan strapabíró és időtálló, mint egy jó lakk. Selyemfényű és matt lakk is van, ha nem tetszik a fényes felület.
    "Még berakás előtt tegyem ezt meg?"
    Igen.
    "mindkét oldalát, illetve körbe az éleit. Hányszor?"
    Felületkezelő anyagtól is függ, de a tetejét és a kilógó alját, élét 2x-3x, a ki nem látszó alját 1x.
    "Mennyi ideig?"
    Amíg be nem fejezed. :DDD
    "Vagy inkább bent kellene megoldani valahogy?"
    10 fok környékén még jó kint is, de ha túl párás a levegő, akkor én inkább bent csinálnám.

    [ Szerkesztve ]

  • C. s.

    addikt

    válasz kapu2006 #49749 üzenetére

    Köszönöm, a rétegelt áll nyerésre. A deszka eléggé megdobná az árát, az nem megy. Ráadásul azt olvastam, hogy azt is vegyszerezik, hogy ne bántsák a szuhok és egyebek. Ez egy agyonvegyszerezett világ, nincs menekvés, maximum csökkenteni tudjuk a dózist a pénztárcánk függvényében. :(

    mdk01:

    "Mi a terv ki csinálja ezt a bútort?"

    Az egyik lehetőség, hogy egy rokon, aki már máskor is segített ilyen helyzetben. Merő szívjóságból ingyen megtenné, csak az az igazság, hogy korábban is úgy sikerült, hogy a lécek egy kicsit "elkerülték" egymást. Kb 1,5 mm eltérés volt. Lehet, hogy velem van a baj, hogy ennyire szúrja a szememet, de azt szeretném, ha minden stimmelne. A csiszolást is ilyen igényesen végezte, durva maradt a felület.

    A másik lehetőség, hogy szakemberre bízzuk, de úgy nyilván többe fog kerülni. Van ötleted, hogy egy ekkora komódot kb. mennyiért csinálna meg valaki? (Kb. 80×84 cm, és ~75 cm magas, 3-4 fiók, az egyik keskenyebb volna, mellette egy kis polc az IP-TV dobozának és a hasonlóknak. Eléggé rondának hangzik, majd megcsinálom a variációkat a Blenderben, megnézzük, és valamelyiket megszavazunk. Vagy arra szavazunk, hogy tovább agyalunk. :D )

    "a formaldehid kipárolgása(szag) ellen érdemes lezárni minden alkatrész vágott élét."

    Jó ötlet, köszönöm. Tehát a hátulján is érdemes.

    T J:

    Neked is köszönöm!

    "15mm-es már fiókkávának is jó."

    Épp az jutott eszünkbe, hogy az egész fiók készülhetne ilyen anyagból, mert valamivel olcsóbb, csak azt nem tudtuk, milyen vastag legyen. De már ez sem kérdés. :) Ugye nem jellemző rá, hogy büdös?

    [ Szerkesztve ]

  • EGOn79

    friss újonc

    válasz liszi70 #49754 üzenetére

    Köszönöm liszi70 a teljes értékű választ. Full amatőrként minden segítség jól jön!
    Eleddig a "bél" mint fogalom fánál teljesen ismeretlen volt előttem. Azt hiszem ez is a repedéseim okai között vannak... Köszönöm. Megpróbálok olyan rönköt találni, ami bél nélkül is kiadja a szükséges méretet. Köszönöm!

    Neked is köszönöm TJ.
    A szálirány nem igazán fontos, csak ne legyen ronda a végeredmény. Mondjuk az eszembe se jutott, hogy ne a fa eredeti kerek formáját használjam fel... Azt hiszem rengeteg tanulni valóm van még.

    [ Szerkesztve ]

  • pali923

    tag

    válasz liszi70 #49764 üzenetére

    Szerintem te még nem használtál olajat, különösen nem munkalapra. A munkalapokat, éppen azért, mert sérülékenyebbek, és jobban igénybe vannak véve, mint bármi más, nem célszerű lakkozni. A lakk ugyanis a meleg a víz, és minden más hatásra repedezik, még ha csak mikrorepedések is vannak rajta. Nem viselnék el a forró fazekat sem.

    Viszont nagyon sokféle és sokfajta olajat lehet kapni kifejezetten ilyen célokra. Mivel ezek beleivódnak a fába, nem felületi réteget képeznek, a fát ellenállóbbá teszik, mellesleg nagyon szépen ki is emelik a fa erezetét. Mindkét oldalt le kell kenni, hogy egyformán zárjuk a fát, különben vetemedhet, repedhet is.

    A munkalap olajok ráadásul általában élelmiszer-ipari felhasználásra is jók, vagyis nem baj, ha ráfolyik a bableves, és onnan kell felszívni. :)) Egyetlen hátrányuk, hogy időnként újra kell kenni a lapot. Szép nagy irodalma van ennek itt is, érdemes a keresőt használni. A legismertebbek: Auro, Biopin, az ikeás Skidd, de lehet kapni paraffinolajat is akár a patikákban, akár mezőgazdasági boltban bortartályokhoz. Ezekre kell rákeresni itt, lesz sok információ.

    A helyzet reménytelen, de nem komoly.

  • indianjoe23

    csendes tag

    válasz T J #49755 üzenetére

    Ma rá kellett döbbennem, hogy nem is dől a fal :( . Digitális vízmértékkel rámértem a falra a toronytól jobbra lévő üres területen, és pont 90-et mutatott, míg a tornyot mérve csak 89,6 és 89,8 volt az érték. Igaz, ez csak egy negyven centis vízmérték. Pedig szemre nem látom ferdének a tornyot. Tisztán emlékszem, hogy amikor a torony alsó elemét a helyére raktam vízmértékkel beállítottam vízszintesre, úgy rögzítettem a lábait, utána pakoltam rá a többi elemet, azokat már nem mértem. Most már nem szedem szét, ehhez kell igazítanom a többit. A torony mellett azon a falon még négy elem lesz, a negyedik a sarokelem. A négy elemből hármat már leadtam lapszabászatra, a negyedikkel várok arra, hogy, miután feltettem a három elemet, mennyi hely maradt konkrétan, és úgy adom le a lapszabászatra a méreteket. Mivel a tetejét takarólapokkal akarnám lezárni, törekednék arra, hogy egy szintben legyenek az egyes elemek tetősíkjai. És úgy gondoltam, hogy ezt legbiztosabban úgy tudom megtenni, ha balról jobbra haladok az elemek felrakásával, mert így közvetlenül tudom illeszteni őket egymáshoz. Legalábbis a torony melletti első két elem esetében, mert a harmadik elem csak később készül el. A sarokelem felhelyezése ezután következne, és mivel már lenne közelében a második elem, könnyebb lenne a sarokelem beszintezése is.
    Vagy rosszul gondolom?

  • T J

    tag

    válasz kicsi kecske #49756 üzenetére

    Nem egészen értem. A vaskeret azért kell, hogy ne hajoljon be, vagy a dizájn része?

    C.s.
    Nem büdös a rétegelt lemez. Szerintem nincs benne formaldehid, csak a forgácslapokban.

  • kicsi kecske

    tag

    válasz T J #49769 üzenetére

    Igen. Azt gondoltam hogy az ad neki egy stabil vázat ami jo teherbirasu es meg tartja a 240es lapot.

    “Mindig is néptáncos akartam lenni, de rá kellett jöjjek, hogy olyan nép nincs, ahogyan én táncolok!”

  • lacib

    tag

    válasz Winner_hun #49761 üzenetére

    Volt olyan ötlete a főnöknek régebben , hogy megvágtuk srégre. Ott kék, zöld csak az ujjam volt.

    Nokia1611- Nokia3330- Sie Me45- Sie M65- SE C702- ZTE Blade- ZTE GrandXIn-Huawei G620s-Lumia 735-Xiaomi RN4

  • liszi70

    nagyúr

    válasz pali923 #49767 üzenetére

    Igen, valóban nem használtam olajat munkalaphoz, és nem véletlenül. Többször csináltam fából konyhai munkalapot, egyáltalán nem "repedezett" el a lakk rajta. Van olyan, ami kb. 20 éves. Oldószeres és vizes lakkot is használtam. Abban igazad van, a forróságot nem a legjobban tűri, de az olajos felület sem, pontosabban a fa képes elszíneződni hő hatására, tehát forró lábast egyikre sem érdemes pakolni. A faerezet kiemelése is ugyanúgy igaz a lakkokra, és nem kell évente újra lekenni, mint az olajjal. A kemény fedőréteg szerintem nagyon hasznos.
    Élelmiszeripari minőségű paraffinolajat rendszeresen használok natúr fafelületekhez, de az szerintem alkalmatlan lenne konyhai munkalapra. Sem a vegyszereket, sem a rendszeres nedvességet nemigen bírja sokáig, nem arra való. Szerintem..... :)

    [ Szerkesztve ]

  • mdk01

    addikt

    válasz C. s. #49765 üzenetére

    Az egyik lehetőség, hogy egy rokon, aki már máskor is segített ilyen helyzetben.

    Ami ingyen van az sajnos olyan is, örök igazság. :)
    Tudni kellene az árhoz, hogy miből lesz pontosan.
    A rétegelt lemezeknél arra kell vigyázni, hogy annyi féle van mint égen a csillag. Nem tudom hol néztél rá árat. Lehet belőle "szép" bútort csinálni, de ahhoz jó minőségű kell.
    Továbbá a laminált bútorlaphoz képest a rétegelt lemez fából van és felületkezelés szükséges. Ez megint csak emeli az árat.
    Az sem utolsó szempont, hogy a szekrény vázhoz érdemes min.18mm vastag anyagot használni, hogy össze lehessen csapolni az alkatrészeit, és lehessen a lapjába rendesen csavarozni, hogy a tartson is a csavar. Fiók kávának megfelel a 12-15mm vastag rétegelt lemez is, de persze ezt is felületkezelni kell
    Összességében, ha normális anyagból szeretnél szép bútort a rétegelt lemez nem lehet olcsóbb a laminált bútorlapnál.

    Nem tudom pontosan, mekkora helységbe és hova, minek szánjátok ezt a bútort, de a méreteket tekintve a 80x84cm-es alapterületet nekem látatlanban soknak tűnik.

  • mdk01

    addikt

    válasz Winner_hun #49758 üzenetére

    Szerintem a 155-170 fokos pántok is kidobják. A BLUM katalógus hátulján minden pántnak megvan a kifordulási pályája nézz rá.
    Ha a design engedi a profil sarkait is le lehet vágni és rácsiszolni finom papírral.
    Egyszer csináltam ilyet fürdőszobai közé csukódó fiókoknál, kimondottan kívánta a design, jól nézett ki.

  • pacman_123

    tag

    válasz EGOn79 #49766 üzenetére

    Szia,

    Két történet a "beles" témához, ez csak kétszeri, tényszerű tapasztalat részemről. Én nem tudom olyan szépen és szakszerűen megfogalmazni, mint a többiek, de hátha ebből is leszűrsz valami hasznosat.

    Baseball-ütő: Nem japán, de magyar akác volt az áldozat -> sajna japán akáchoz nem volt eddig szerencsém. Egy barátom baseball ütőt kért tőlem, lásd ezen a linken. Nem ütögetni akart vele, csak dísznek és a két kedvenc csapatának a logóját akarta az ütőre. Az alapanyagot (a képeken láthatod, ~13 cm átmérőjű akác rönk) mástól kaptam, az adományozó bevallása szerint akkori, év eleji kivágás volt - azaz ahogy a képek fájlneveiből is láthatod, kb 2018 év eleji . Így - kis túlzással - "zöld esztergálás" volt. Ma - tényleg csak a téma miatt - megkérdeztem a barátomat, hogy áll a baseball ütő, meg van-e repedve. Azt mondta, ma is ugyanúgy van ahogy átadtam neki, ~1 évvel ezelőtt, ahogy a fenti képeken is láthatod. Annyit még érdemes tudni, hogy az egész ütőt 4 rétegben anno auro narancsolajjal kezeltem le. Ezt a példát csak azért írtam le, mert ettől jobban (ha a képeket megnézed) nehéz "belesebb" esztergálást csinálni, gyakorlatilag te is ilyet csináltál. Sőt, kis túlzással: ami megmaradt az akácból, annak a nagy része a bele volt annak a rönknek. Viszont mégsem repedt be - lehet az akác a kulcsszó? Vagy a kezelés? Vagy hogy nem vékony korongokra lett felszelve, hanem hosszában esztergálva? Nem tudom. Nem esztergálok szakmányban. Ami még esztergálás volt és meg van örökítve: egyszer csináltam gyúródeszkához sodrófát, az bükkfából készült. Lehet nem látszik a képen, de a sodrófák 4 db-ból tömbösített bükkfából lettek kiesztergálva. 2 hónapja kérdeztem a célszemélyt, hogy van a cumó: nem számolt be semmilyen repedésről, törésről, az elmúlt 2 évben. De ez viszont - még egszer - nem tömörfa.

    Dekor-korongok: egy másik kép, csak egy db, és annak is csak egy része, a többi túl személyes. A lényeg: kolléganőm kért tőlem fa korongokat, kis méretűeket, dekor célra. Mondtam hogy van kicsi cseresznye faágam, ~8-9 cm átmérővel, úgy kaptam egy rokontól. Nincsen abszolút berepedve - de arra tippeltem, hogy tuti meg fognak repedni. Mondta hogy nem zavarja, sőt ... de ld a képen az eredményt. Gyak. majdnem mindegyik korong berepedt. A felszeletelés és a képek készítése között eltelt kb 2 hét. A cseresznye ág tulaja szerint "azévi" termés (kivágás) volt. Azaz: sokat nem száradt. De: kb. az történt ami a te korongjaiddal. Vékonyra szelve szépen berepetdek.

    Viszont: egyetértek másokkal: ha szerszám részének szeretnél valamit, azt ne tömörfából csináld. Legalábbis ne ilyen dinamikus (szorító) terhelésnek kitett alkatrészt csinálj belőle.

    Nyilván, szebb a tömörfa, de pl a képedből ítélve (szorítófejek?) nem ez a legjobb anyag erre, főleg nem - ahogy mások is írták és Te is tapasztaltad - egy rönknek a bele. Ilyen szorítóanyát vagy rétegelt lemezből csinálj, vagy te magad táblásítsd/tömbösítsd és vágd ki -> az nem, vagy igen kicsi eséllyel fog repedni, törni. Ha tényleg szerszám, és használati szerszám - a legkevésbé fontos, hogy néz ki. Én már építettem pár gépet (leginkább csiszológépeket), az összes, a te képeden látható szorítófejhez hasonló alkatrészt rétegelt lemezből csináltam. Nem olyan "szexi", de működik, és berepedni tuti nem fog :)

    Ha nem nagy mennyiségben kell és Miskolc közelében laksz, tudok neked adni 18mm vastag nyír rétegelt lemezt, hogy kipróbáld. Nemrég vettem 7 táblát a műhelyszekrényem folytatásához, marad belőle ilyen gombokhoz is. Sőt, ha kell, beütős anyát is tudok adni pár darabot (M8 vagy M10 méretben).

    Ha már .... a képedet megnézve: azon töröm a fejem milyen szerszám(ok) lesz(nek) ez(ek)? Ha nem hadititok :)

    [ Szerkesztve ]

    Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

  • pacman_123

    tag

    válasz liszi70 #49772 üzenetére

    "A faerezet kiemelése is ugyanúgy igaz a lakkokra, és nem kell évente újra lekenni, mint az olajjal."

    De a lakk nem (az sem) örök. És ha egyzer le kell szedni, fel kell újítani .... :) Palival egytértésben, én sem sokat hallottam még sok lakkozott konyhai (fa) munkapultról -> nem megcáfolva a tapasztalatodat.

    Öcsém fa lépcsőlapjait eszembe nem jutott volna lakkozni, sőt ő szigorúan megtiltotta. Olajozva van. Pedig azokon egy hadsereg megy át minden nap (2 kisgyerek, 1 és 3 évesek, és a "legrosszabb": az asszony).

    Nemtom. Én konkrétan utálom a lakkot, mint felületkezelést. Ha csak lehet, kerülöm. Ezért nem biztos hogy releváns a véleményem :) de konyhai munkapultra messzire kerülném.

    [ Szerkesztve ]

    Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

  • #74459392

    törölt tag

    Köszönöm mindenkinek a választ!
    Természetesen megkérdezem majd ott is ahol veszem, hogy mit ajánlanak rá, de gondoltam rákérdezek, kinek mi a véleménye, jobb több helyről tájékozódni.

  • liszi70

    nagyúr

    válasz pacman_123 #49776 üzenetére

    "És ha egyzer le kell szedni, fel kell újítani ...."
    Ha le kell szedni, az nem könnyű mutatvány, bár nem lehetetlen. És itt azon van a hangsúly, hogy HA le kell szedni. Csakhogy eddigi tapasztalatom szerint nem nagyon kell leszedni. :) Természetesen ehhez megfelelő lakk, és megfelelő lakkozás kell.

    A lakkal szembeni ellenérzés szerintem abból alakult ki, hogy sokak szemében a lakk valami csillogó, ragacsos hatású, ósdi felület, ami kiment a divatból. Ez már nem így van, változatos a kínálat, teljesen matt is van, meg különböző kellemes átmenetek is. A másik előítélet az, hogy mérgező. Igen, pont annyira, amennyire pl. a lazúrok, vagy általánosságban a festékek. A munkalapolajokban is vannak adalékanyagok. Ráadásul száradás és kiszellőzés után már nem mérgező, nyugodtan lehet nyalogatni is a fényes (vagy matt) parkettát. :D

    "Öcsém fa lépcsőlapjait eszembe nem jutott volna lakkozni"

    Nekem meg eszembe nem jutott volna olajozni. :D Lehet, hogy hozzád hasonlóan nekem is érzelmi alapú és nem releváns a véleményem, de én sáros csizmával nem mernék rálépni egy olajozott lépcsőlapra, egy megfelelő keménységű és vastagságú lakkozott felületre viszont minden további nélkül. :)
    Ahogy írtam is, én is használok olajokat, natúr lenolajat, meg élelmiszeripari paraffinolajat. De lépcső, meg egyéb, nagy igénybevételnek kitett felületeken én személy szerint jobban bízok a kemény és strapabíró "vastag" védőrétegben. Persze biztos vannak már olyan olajok, amik megfelelő védelmet nyújtanak minden helyzetben. Attól, hogy én nem találkoztam még ilyennel, nem állítom, hogy nincsenek!

    [ Szerkesztve ]

  • pali923

    tag

    válasz liszi70 #49778 üzenetére

    Nem létezik olyan lakk, ami örök életű, különösen nem egy konyhai munkapulton. Tehát előbb-utóbb fel kell újítani, az meg nem hasonlítható össze egy újraolajozással.
    Nekünk meg volt jó pár év, amikor a nappali parkettánk is olajozva volt, nagyon szép volt, és ellenálló.
    Persze virágozzék minden virág, mindenki azt ken akármire, amit akar. :D

    A helyzet reménytelen, de nem komoly.

  • #74459392

    törölt tag

    válasz pali923 #49779 üzenetére

    Olaj lesz, lakkot nehezebb is felkenni (nekem). Főleg, hogy valószínűleg bent a lakásban kell majd valahogy megoldanom a 2 és fél méter + 1,6 m pultok kezelését minden oldalról.
    Közben utánanéztem az olajoknak, amiket ajánlottál.
    Már csak az a kérdés melyik legyen? :D Auro, Biopin vagy PNZ Holz öl natur
    Vagy teljesen mindegy?
    Mondjuk az Auro elég drága, és néztem, hogy annak 2-4 hét a kikeményedése, míg a másik kettő, ha jól néztem kb. 10 nap.

  • liszi70

    nagyúr

    válasz pali923 #49779 üzenetére

    "Tehát előbb-utóbb fel kell újítani, az meg nem hasonlítható össze egy újraolajozással."

    Igen, de kérdés, hogy az "előbb-utóbb" mikor következik be. :D Ahogy írtam is, kb. 20 éves lakkozott konyhai munkapult-példával is tudok szolgálni. Köszöni szépen, jól van. De aláírom, ez biztos sok mindentől függ, lehet nem mindegyik bírja eddig, vagy a háziak szélsőségesen kíméletesek. :) A mechanikai sérülések elkerülhetetlenek, ami egy kemény lakkréteg esetén kevésbé érvényesül. A lakk valamilyen szinten megvédi a fát a kisebb sérülésektől, mert jó esetben nem megy a karc a fáig. (Az 1 méterről hegyével leesett csontozókés példáját kéretik nem felhozni. :D) De olajozás esetén egyből a fa az, ami sérül, azokkal mit kezdtek? Azt is csiszolni kell, az sem kis munka.

    Lakkozással van tapasztalatom, de a nagy igénybevételnek kitett felületek olajozásával, különösen újraolajozásával nincs, ezért kérdeznék:
    Egy konyhában vegyszerek, hő, zsír-olaj, mechanikai sérülések, stb, minden előfordul. Lehetetlennek tartom, hogy ez nem látszik meg az olajozott felületen. Újraolajozás előtt nyilván le kell csiszolni ezt is, különben semmit nem ér az újrakezelés. Lakk esetén három megoldás van,
    1. finoman átcsiszolni és rálakkozni a régire
    2. ha már annyira szar a lakk, vagy annyira sérült a felület, akkor lecsiszolni fáig
    3. Oldószerrel lemaratni róla a lakkréteget.
    De olajozásnál mi a protokoll, ha már láthatóan nem tölti be védő-takaró funkcióját az olajozott felület, vagy csak egyszerűen nem szép már?

    (#49780) kayaman
    "lakkot nehezebb is felkenni"
    Ez tény, ez egy érv az olaj mellett, de a lakk legalább gyorsan kikeményedik. :)

  • varsam

    őstag

    válasz liszi70 #49781 üzenetére

    szia,

    te milyen lakkot ajánlanál lépcsőre, melyik termék az ami bevált? Jó eséllyel gőzölt akác lépcsőnk lesz, erre szeretnék valami strapabíró, teljesen matt színű védelmet.

  • pali923

    tag

    válasz #74459392 #49780 üzenetére

    A PNZ-t nem ismerem, én Aurot vagy ikeás olajat használtam eddig. Keress rá esetleg itt a viaszolásra, az sem rossz megoldás, akár utólag, akár olajjal keverve.
    Az x napos kikeményedés nem azt jelenti, hogy addig nem szabad használni, csak akkor lesz végleges az eredmény. Nem fogod érzékelni, hogy mikor "kész" az olaj a fában.

    A helyzet reménytelen, de nem komoly.

  • liszi70

    nagyúr

    válasz varsam #49782 üzenetére

    A "teljesen matt" kritérium miatt nem lesz könnyű. Az vagy vízbázisúban van, vagy festékboltban kevert kétkomponensű, de meg nem mondom a nevét így hirtelen. (Meg tudom kérdezni.) Viszont ipari minőségű, tehát extrém igénybevételnek is ellenáll. (Kérdés, van-e szükséged ilyen ellenállóságra.) Az ára sem vészes lépcsőnyi mennyiségben. Persze drágább, mint egy hagyományos parkettlakk, valahol a padlóolajokkal van pariban.
    Szerintem tartósság és kopásállóság tekintetében az oldószeres fényesek és selyemfényűek a legjobbak, és a selyemfényű az majdnem matt, nincs csillogás a felületén. Én inspirálnálak a selyemfény felé. Valami ilyesmit képzelj el. Nem fényesebb, mint egy olajozott padló. (Ahogy olvasom, azt is ki kell fényesíteni valamennyire.) A vízbázisúak már nem annyira kemények és ellenállók, viszont állítólag környezetbarátabbak.

    Olajozásban jártasaknak: Most azt olvasom az egyik oldalon, ami összehasonlítja a lakkozást és az olajozást, hogy fél évente kell újrakenni, hogy az impregnálás megmaradjon. Más oldalakon 1 év szerepel. Nyilván igénybevételtől, meg szennyeződéstől függ, de szerintetek milyen időközönként kell újrakenni az olajozott felületeket?

    [ Szerkesztve ]

  • EGOn79

    friss újonc

    válasz pacman_123 #49775 üzenetére

    Hello pacman_123

    Köszönöm a részletes beszámolót és a támogatást!
    A szerszám egy kézműves eszköz lenne, egy karkötő-fonó jig. Paracord zsinórból készítünk rajta ezt-azt. A feltöltött képen egy korábbi verzió van. Ehhez képest hosszabbat szerettem volna és olyat, amire több féle csatot is fel lehet rakni. Előbb-utóbb meg is lesz.
    Egyesek javasolták, hogy legyen fenyőből, de ezeket az eszközöket hozzuk-visszük és a tesztpéldányok fenyőből hamar ütődöttek lettek és gyorsan kopnak. Ezért a keményfa maradt. Egyébként a rétegelt nyírfalemez nekem is tetszik, de nem mertem a saját fejem után beszerezni, mert az én érzékem a fához a tavasz és őszi metszésnél nagyjából kimerült eddig : :DD .
    Nagyon szívesen elmennék hozzád, akár tapasztalatot is szerezni, de Fejér megyében lakom, így kissé messze lax...
    Egyébként a keményfát itt még fatelepeken is nehéz kis tételben beszerezni. Amim van, azt egy közeli udvarból kuncsorogtam. A rétegelt viszont talán elérhető... Elgondolkozom még ezen.

    [ Szerkesztve ]

  • Eagl3

    veterán

    Konyhabútorban jártasoktól kérdezném. Mostanság nagy divat a fogantyú nélküli kialakítás illetve a Gola profilok használata. Ezzel kapcsolatban rendszeresen felmerülő “probléma”, a hűtőszekrény, mosogatógép illetve a nagyobb méretű felnyíló ajtajú felső szekrények. A felső szekrényeknél a BLUM HF csak motorikus megoldással működik fogantyú nélkül, azt meg nem sokan szeretnék megfizetni. A front leengedése a fenék alá nem valami elegáns megoldás szerintem. Nektek van valami bevált módszeretek ezekre a helyzetekre?

  • mdk01

    addikt

    válasz Eagl3 #49786 üzenetére

    Nálam mindig a gépek milyensége, elhelyezkedés határozza meg, hogy mit használok, illetve a megrendelő pénztárcája.
    Át szoktam gondolni mit hogyan lehet ezek függvényében kialakítani és felvázolom a megrendelőnek, hogy döntsék el mit akarnak. Sokszor elengedik a fogantyú nélküliséget, de valahol kompromisszumokat kötnek.
    Nagyjából sztem azok a lehetőségek vannak amiket te is tudsz.
    A front leengedéssel sztem nincs gond, de ha valakit zavar akkor felső szekrénysor alá kerülő takarólapból(ami a ledvilágítás helyét is megkapja) szoktam kimarni az ujjbegy helyét 200-300mm hosszan. Persze ha két-három sorban futnak a felnyíló ajtók akkor a fentiek továbbra is problémásak.
    Én mindig, mindent kirajzolok és ott találom ki, hol, mit használok.

  • T J

    tag

    válasz liszi70 #49781 üzenetére

    Engem is érdekelne a válasz a kérdésedre.

    kicsi kecske:
    Ha lesz vas, akkor mindegy, mert csak <75cm-t kell a lapnak áthidalni.
    Vas nélkül, egy 42mm fenyő lapnak ~2mm a belógása ilyen távon (~20kg terheléssel), tölgynek még kevesebb. Ha ez is zavar, akkor lehet ívesre réteg-ragasztott lamellákból táblásítani a lapot házilag, de kellenek szerszámok.

    pacman_123
    Már akartam írni, hogy tetszenek a munkáid, látszik, h szereted amit csinálsz.
    A baseball-ütő előtt kicsit értetlenül állok, próbálok magyarázatot találni, h miért nem repedt még meg. Egy tipp, h talán mert az olajjal valamennyire "bezártad" a vizet a fába, késleltetve a kiszáradást. De 2év túl sok idő. Talán másnak van jobb magyarázata. Megnéznék azért egy friss képet is róla.

    [ Szerkesztve ]

  • pacman_123

    tag

    válasz T J #49788 üzenetére

    Köszi, igen, valóban szeretek fával dolgozni. Az más kérdés, hogy nem szakértő hozzáállással (infós a kenyérkereső szakmám). De pont ez a jó, hogy mindig sokat lehet és kell tanulni. Képet a héten tudok az ütőről majd csinálni, mert megyek hozzájuk egy előtető tartóoszlopot beállítani.

    Az olajozás is azért van, azért szeretem ha csak lehet, mert a tapintása is megmarad a fának, legalábbis sokkal jobban mint lakkozott felületen.

    Liszi70: az biztos, hgy az olajjal kezelt felületek sokkal kényesebbek, mint a lakkozottak. De - ld feljebb - a természetessége a fának talán ezzel a módszerrel marad meg legjobban. Valószínűleg mindkét felületkezelés mellett lehet pár pro-kontra évet felhozni. Adalékanyagok: a tiszta tungolajban nem sok van :) attól "food-safebb" kezelés meg nemigen kell. Meg persze az adalékanyag sem mindegy, hogy milyen: természetes vagy vmi laborban kikotyvasztott vegyi bizbasz.

    Öcsém (meg talán akárki) lépcsőjéhez még csak annyit az olaj védelmében, hogy (ebben a galériában láthatsz pár képet róla, nekem ebből a lépcső burkolása volt a reszortom), a lakkozott felület jóval csúszósabb -> csúszásgátló csíkkal nem akart belerondítani a látványba. És kisgyerek+zokni kombó, de felnőttnek sem mindig a legjobb, ha tükörre polírozott felületen csúszik meg és zúg pár lécsőfokot. A gyerekekre persze igyekszenek gumitappancsos zoknit adni, de mindig az sem jut rájuk. Illetve még valami, de az előre tervezett volt: a lépcső anyaga konyai munkapult, előre olajozva. Arra már nemigen lehetett (illett) volna lakkozni :)

    Menetközbeni ápolás: igen, egy évben egyszer "illik" áttörölni, de oda már nem kell locsolni az olajat. Felújítás: a lépcsőt még nem kellett, tavaly márciusban készült el. Akkor Németországban dolgozó parkettás cimbitől kapott tesóm vmi keményolajat, idén finoman egyszer megint áttörölte vele, a tev hogy évente egyszer ez meglesz ismételve. (gyerekek ilyenkor eltüntetve a nagyihoz 2 napra).

    Nekem magamnak fa konyhai munkapulltal még nem volt dolgom, csak jópár vágódeszkával, arra ugyanaz igaz mint a lépcsőre, új korában jó bőven (én paraffinolajban áztatom vagy 1-2 órát), utána méhviaszos paraffinnal áttörlöm, és évente egyszer megint. Ha másnak csináltam, adtam ~1 deci méhviaszos olajat, és rájuk bízom ezt.

    Hogyha felújítani kell? Gondolom csiszolás, újraolajozás. Ha kiömlik rá valami, akkor nyilván gyorsan fel kell törölni, amennyire csak lehet.

    [ Szerkesztve ]

    Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

  • liszi70

    nagyúr

    válasz pacman_123 #49789 üzenetére

    Sok mindennel egyetértek, de:

    "tükörre polírozott felületen csúszik meg és zúg pár lécsőfokot"
    Ez megint az a sztereotípia, amiről írtam, hogy a lakk az csak valami csillogó, fényes, tükör-felület lehet. :D Nem így van.

    "mindkét felületkezelés mellett lehet pár pro-kontra évet felhozni."

    Így van, ez a lényeg. :) Én a magam részéről a nagy igénybevételnek kitett felületeken (konyhai munkapult, lépcső stb.) egyelőre maradok a lakknál, de más beltéri fakezeléseknél én is szívesen alkalmazom az olajozást.

  • C. s.

    addikt

    válasz T J #49769 üzenetére

    Köszönöm szépen!

    (#49773) mdk01:

    Lehet, hogy nem jól írtam a múltkor, de arra gondoltunk, hogy csak a fiókok lennének rétegeltből (és talán a hátulja), a látható helyekre pedig keresünk olyan bútorlapot, ami leginkább passzol a meglévő szekrénysorhoz. (Akkor meg persze ott a formaldehid, viszont másképp meg eléggé "putridizájn" hatása volna, ha nagyon elüt a többitől. :D )

    A neten nézelődve pl. ez hasonló (4350 Ft/m2), csak egy kicsivel sötétebb kellene, bár a fényképek szinte sosem pontosak, ezt csak személyesen lehet majd eldönteni. Az is lehet, hogy épp jó az árnyalat a valóságban.

    Ez egy igen fura bútor lesz! :D
    Pakolóhelyre nagy szükségünk van, úgy döntöttünk, az eddigi TV-állványnak mennie kell, helyette alárakunk egy komódot. És itt jön egy csavar a történetben. A TV nem állhat a fallal párhuzamosan, mert nem jó abból a szögből nézni (nem pont szemben van vele a kanapé), ezért elfordítottuk, hogy szemből lássuk, de így nem elég a kereskedelemben kapható átlag komód mélysége, mert egyrészt nagyon ki volna centizve a tévé helye, másrészt a szekrény takarná a szélét. Ezt úgy lehetne orvosolni, hogy távolabb húzzuk a komódot a faltól, de mivel épphogy elférne rajta a tévé, a végén még lelöki valaki. Ezért kell 80 cm mély, hogy "betömje a rést", amin a tévé beeshet a komód mögé. :)) A pakolóhely meg úgyis kapóra jön.

    Az anyagár még nem dőlt el, de azt leszámítva, csak a munkadíj kb. mennyi volna? 20.000? 100.000? Azért volna jó egy durva becslést olvasni, hogy legyen valami elképzelésünk, mire számíthatunk, mennyit gyűjtögessünk.

    [ Szerkesztve ]

  • kapu2006

    tag

    formaldehid
    Parasztvakítás. A média fújta fel.
    Olyan mint az arzén a békési ártézi vízben. A dédszüleim 100 évig itták.
    Egy hibás úniós szabályozás miatt 500Ft-os vízzel öblítjük a klotyót.

  • mdk01

    addikt

    válasz C. s. #49791 üzenetére

    Formaldehiddel annyira érdemes foglalkozni, hogy ha olyan bútorlapot fogsz ki, akkor büdös lesz tőle a ruha amit a bútorban tárolsz.
    Kastamonu fehér bútorlappal már jártam, így az Egger-rel még egyikkel sem.

    Értem a bútor paraméterei miért ilyenek, de én akkor sem javasolnám ezt a méretet.
    A fiók sem egyszerű, de amire rá merném tenni szerelvény az a Blum 566H7500B.
    Amire figyelni kell az a fiók mérete, mert hiába 60kg-ot bír a fiók(becsukott állapotban) a fióknak is igen komoly súlya lehet már ekkora méretben.
    Próbáljátok lemodellezni, hogy komolyan gondoltátok-e ezeket a méreteket, mert én lehet csinálnék inkább egy 65cm mély komódot 60cm mély fiókkal és egy tv állványra ráraknám a tv-t, amin ki is lehet fordítani.

    Ha nem fontos annyira a rétegelt lemez akkor a fiók lehet bútorlapból is és akkor nem kell a felületkezeléssel bajlódni.

  • pali923

    tag

    válasz C. s. #49791 üzenetére

    Biztosan én is furcsa vagyok, de a mai lapos tv-ket én is csak a falon tudom elképzelni, ma is ott van.
    Már csak azért is, mert tele van a net leeső tv-s videókkal, amitől te is félsz. Vannak forgatható tartók is, aztán használat után akár a falra lehet visszatolni.

    A helyzet reménytelen, de nem komoly.

  • #74459392

    törölt tag

    válasz #74459392 #49780 üzenetére

    Biopin munkalapolajat választottam, már készül a munkalap, elvileg 1-2 hét és kész.
    Utána pedig 6 hét várakozás a kikeményedésre, karácsonyi ajándék lesz a konhya :D

  • jimy_l

    tag

    válasz #74459392 #49780 üzenetére

    Hali! Szerintem ez jobb, habár nem olcsó. Én már használtam szuper, és gyors. https://youtu.be/EBXtXPOWfwk

    Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

  • jimy_l

    tag

    válasz #74459392 #49797 üzenetére

    Legalább jó narancs illat lesz.

    Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

  • C. s.

    addikt

    válasz mdk01 #49793 üzenetére

    "...én lehet csinálnék inkább egy 65cm mély komódot 60cm mély fiókkal..."

    Az a 15 cm tényleg ennyit tud jelenteni?
    Nincs lehetőség a falra szerelni a tévét. Polc van fölötte, és szűk is a hely a szekrény miatt.

    Méricskéltem egy kicsit. Egy 46 cm mélységű komódon érne permtől peremig a TV lába, tehát a 65 centisen rendesen elférne. Előtte hagynánk 5-10 cm "biztonsági zónát", nehogy leugorjon. A komód és a fal közötti 15 cm-es hézagon nehéz volna véletlenül lelökni a tévét úgy, hogy mögötte is van kb. 10 cm a komódból. Megbarátkoztam ezzel a mérettel.

    60 cm-mély fiók esetében mekkora teherbírással érdemes számolni? Oda is kell a Tandem? (Kb. 75-80 cm széles lesz, üresen sem könnyű.) Mennyit nyom üresen? 7-8 kg?

    mdk01 és kapu2006:

    A szagos szekrény 2 dolog miatt merült föl. Az egyik az, hogy kamaszkoromban a szüleim új szekrénysort vettek, ami nagyon büdös volt, és idővel sem ment el a szaga, téma is volt a sajtóban, sokan jártak így, akik Jugoszláv szekrényt vettek akkoriban. A komódba főleg ruhák mennének, ne legyen büdös. A másik ok, hogy nemrég, amikor a bútorboltban voltunk, erősen irritált az ottani levegő. Marta a szemem és égette az egész légutamat, utána 2 napig olyan volt, mintha megfáztam volna. Többen mentünk, ők nem reagáltak rá érzékenyen. Persze ott más, mert rengeteg új bútor van, ha veszünk vagy csináltatunk egyetlen komódot, az nem fog ennyire hatásosan irritálni.

    pali923:

    Nem félek attól, hogy a falról leesik, igazából most hallok róla először, mert egyikünket sem ragadta meg a falitartós téma. :) Az átlag komódról volna előbb-utóbb belökve hátra (vagy előre), ez viszont biztos. Úgy szeretjük, ha szemmagasságban van, de el sem férne a falon, mert szűk a hely, kétoldalt szekrény van, fölötte polc. Túl nagy a tévé a helyhez képest. :D Ha kizárólag rajtam múlt volna, biztosan akkora tévé állna most itt, amekkora elfér...

    Ismét köszönöm szépen a tanácsokat mindannyiótoknak! :)

    [ Szerkesztve ]

  • NeoPampalini

    aktív tag

    válasz C. s. #49799 üzenetére

    No offense, de ha jól követem, akkor a komód körüli bútorok is bútorlapból vannak, akkor meg ugyanolyat kell venni, és kész. Ha meg para a szag, akkor tömörfa, az biztos.

Új hozzászólás Aktív témák