Új hozzászólás Aktív témák

  • #10726912

    törölt tag

    Lusta vagyok vissza keresni, ezért amblock válaszolok mindenkinek (megpróbálok :) ).
    A hifi reszelgetésre reagálnék először: megvan mindenkiben az a kép, mikor a tévén nézted a képet és állitottátok az antennát? Mikor állt meg az antenna forgató? Mikor már 15-ször körbeforgatta az antennát, és rájött, mikor a legélesebb, legjobb a kép a tévén.
    Ez az oka annak is, hogy reszelgetem a hifim. Nem az érdekel, hogy mennyire jó a rendszerem, hanem az, hogy milyen lesz akkor, mikor mindent megcsináltam, amit elterveztem.
    Egyszerű vaslogika, autós példával szemléltetve: mész 200 km-et kocsival, ebben van 140 km autópálya, mehetsz rajta a megengedett 130-al (mert ugye senkise nem hajt gyorsabban :D ), zavartalan jó utazás. Siklik az autó, zajtalanul. Aztán van egy szakasz, lakott terület, bukkanók, kanyargós, váltogatás, torlódás, úthiba hegyek...és oda lesz a 140 km autópálya dicsősége, szépsége, rázkódik a kocsi, tovább tart 60 km-et megtenni, mint a 140 km-et... Ismerős ez esetleg valakinek?
    Nos:, a hifi rendszer TELJES egésze a hangváltóval, kábellel (dobozon belül is), az erősitő, a hf és ic kábelek, a DAC mind-mind a 200 km-es út része. Amennyi hibát benne hagysz, annyival kevesebb lesz a jó élmény a HANG-nak, a hangjelnek, a hangváltón is át kell mennie a hangjelnek, a kábeleken is, pontosan egyformán fontos, teljesen mindegy, hol hagysz a rendszerben egy porcelán ellenállást, egy alapszintű elkót, egy rossz minőségű "gyártói" kábelt dobozon belül, mindnek hatása lesz, minden rossz hatás egy gödör, lámpa, torlódás a hang útjában. Nem kompatibilitás, nem szerelhetőség, nem a befektetett munka és cserélhetőség a lényeg, hanem a HANG minősége!
    Érdekes ellentmondások tucatjaival birkózik a tisztelt fórum: dobozon belül lehet X minőségű a kábel, de a doboz másik oldalán már legyen ZU meg VD, meg kutyafüle...miért csak kivűl számit? Miért számit kivűl, ha belül nem? Gyári legyen doboz belülről? Akkor a tápkábel miért ne legyen gyári kábel? HISZEN A GYÁR ADJA, GYÁRI KÁBEL, AHOGY A DOBOZON BELÜL IS! Hangváltó alkatrész csak a gyári jó? Akkor minden legyen gyári minőségű, a kábelek is, hiszen egy vasmagos tekercs is VEZETÉK, átmegy rajta a delej oszt jóvanaz! Ha jobbat akarok, akkor megveszek jobb dobozt és abban majd lesz jobb hangváltó alkatrész?
    MIVAN??
    2 milliót elkölteni dobozra, mert akkor a jobb hangszóró-doboz már megérdemli a jobb hangváltó alkatrészt? Ezt igy hogy...? A hangváltó szükséges ROSSZ, akadály a hang útjában, tetézzük egy rosszabb minőségű hangszóró hangját rosszabb minőségű hangváltó alkatrészekkel is? Miből adódik, hogy rosszabb? Hát nézz körül kedves fórumozó: Látsz 3-6 milliós hangdobozban KERÁMIA ellenállást meg ehhez hasonló flincflancot, főleg sorosan kötve?
    Senki ne sértődjön, ez szimpla logikai levezetés, senkinek nem irtam, személyeskedésképp, egyszerűen csak a saját logikámat próbáltam levezetni. A fenti gondolatmenetek miatt döntöttem úgy, hogy reszelgetem a rendszert, nem azért, mert nem vagyok megelégedve, hanem azért, mert nem tudom, hogy mi a legélesebb kép a tévémen. Forgatom az antennát, lassan körbeérek. Ennyi a történetem :)
    Hogy mit hallok, azt majd mások eldöntik, mennyire jó vagy rossz...nem, távolról sem állitom, hogy ez tökéletes, a rendszerem ahhoz képest hyperugrás, ami volt, s mindez a tuning miatt lett sokkategóriával jobb önmagához képest.
    Olvastam azt is, hogy a milliós rendszernél gondolkoznék e azon, hogy letápdugózzam, meg a milliós dobozt hangváltó tuningolni akarnám e?
    Én inkább forditanék a kérdésen: milliós rendszered van, darabonként milliós? Mert ott várhatóan több jutott minőségibb alkatrészekre, mint a párszázezresnél, tehát az olcsóbbat éri meg jobban tuningolni, hisz az olcsóbb azért olcsóbb, mert nem költhet a gyártó bármennyit, nyereség is létezik, árrés, stb...tehát minnél olcsóbb egy eszköz (valahol bennem új árat nézve 6-800 ezer körül van ez a határ), annál valószinűbbnek tartom, hogy alkatrészáron számolva 150 ezerért nagyságrendi javulást érhetsz el a légmagos tekercsekkel vagy fólia tekercsekkel, a jobb kondenzátorokkal és ellenállásokkal. Ez egy durva álltalánositás, biztosan meg lehet cáfolni zsigerből, de a mondandóm logikája talán kiszűrhető: 300 ezres új árú doboznál (vagy akár 500 ezres) ott fognak spórólni, ahol a legkönnyebb: hangváltón, kábelen, belső csillapitó anyagok minőségén. Ezért van létjogosultsága a tuningnak: bőven millió felett kell vásárolni, hogy olyan hangot kapj, amit egy 400 ezres doboz-plusz tuning 250 ezer (hangváltó alkatrész és kábel) szintjét elérhesd. Emiatt tuningolok.
    Térjünk vissza kicsit a dugók elhagyására: Leget venni tápdugót, elosztót, rca dugókat sokezerért, banándugókról nem beszélve. Tegyük hozzá, hogy a készülékekben található dugóaljzatok sem egyforma minőségűek, egyértelmű remélem, hogy a 3 milliós erősitő jobb minőségűvel van szerelve, mint a párszázezres.
    Tehát: ha a jobb dugókat (és azok aljzatait) össze adjuk, nem beszélve az elosztókról, akkor mekkora összeg jönne ki, pl 4 tápkábel, és 2 ic kábel esetén? Plusz elosztó...mert abból is van sokezres...a hihg-end kategória itt is megvan, mennyi az összeg, amivel a gagyi, belépő szintet kiválthatod felsőkategóriásra?
    Elárulom: NULLA, azaz 0 forint!
    Pusztán ki kell szedni, kiiktatni, ami nem KELL, az ne legyen, ne használj feleslegesen belépő szintű banándugót, elosztót, minden szirszart. És máris high-end hatású csodát tettél a rendszereddel.
    Emellett a logika mellett tettem le a voksom, ez miatt szedek ki minden olyan dolgot a rendszeremből, amik nélkül a rendszerem működik. Minden gyártó azzal dicsekszik, hogy a dugó, az elosztó nem szól bele a hangba, semleges, nyitott, nem módosit, csak átengedi a hangot, zavartalanul továbbitja az áramot, stb. Nos, ha nincs, az minden bizonnyal megfelel ezen elvárásoknak
    Mindez az én felvállalásom, a fentiek csak magyarázat arra, hogy mit-miért teszek. A cél pedig az, hogy a tévémen a legélesebb, legjobb képet láthassam. Nem fogom kidobni a tévém, az antennát sem. Beállitom a legjobb helyre és ennyi.
    Remélem sikerült pár homályos kérdést megválaszolni a tetteimmel kapcsolatban ;)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák