Új hozzászólás Aktív témák

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz fehér_ember #5600 üzenetére

    Nem mondtam, hogy egyszerű... :) És sajnos a "jónak" ára van. 100e-ből nem létezik új és "jó" doboz, még használtan sem. Na jó, ha 30 éves, akkor talán.. de ott meg jönnek az elöregedésből fakadó hibák.

    Viszont, hangosan gondolkodva, konkrétumok és célozgatás nélkül : Én előbb vennék "jó" dobozt, mint bármilyen drága elektronikát. T.i. egy "gyengébb" elektronika is tud egész jól szólni "kiváló" dobozon, de egy rossz doboz semmilyen elektronikával nem tud jól szólni. Amíg a lánc vége nincs rendben, hiába a cserebere, mert mellényúlás lesz minden próbálkozás, ha a hangsugárzó a legvégén félreviszi az egészet.

    Konkrét példa nélkül, egy "10 milliós hangfal" sokkal jobban szól egy olcsó erősítővel (NAD3020) , mint fordítva, ezt bármiben lefogadom. Tehát 10 milliós erősítő igen @arul fog szólni olcsó hangfalon... ennyi pont. Olcsó hangfalra szándékosan nem írok semmit, mert kismillióféle' "olcsó" hangfal létezik. Persze mindez szerintem... :)

    "csak a zene van"

  • #07400704

    törölt tag

    válasz dgyuri0123 #5601 üzenetére

    Csak helyeselni tudom :R

    Én most pl. a passzív bejáratást követem..., áramtalanítva vannak a készülékek, már vagy 2 hete, így minden dallam újként fog hatni rám, ha bekapcsolom egyszer :DD

    [ Szerkesztve ]

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz #07400704 #5602 üzenetére

    De csak azért, mert két hete nem hallgatsz zenét rajta. :) 3 napra elutaztunk, hazaérve minden hang új élményként szólt a rendszerből.

    "csak a zene van"

  • #10726912

    törölt tag

    válasz dgyuri0123 #5603 üzenetére

    Jó doboz..? Minden relativ..
    Ami van nekem, azt tapaizo utálja. :D Harasonál is hallgattuk, ott még nem volt a Scan Speak elengedve, le volt fojtva...tapaizonál meg mégannyira meg volt fogva a doboz...
    jó doboz? Használtan 77 ezer volt, most végeztem a tuninggal, a hangszóró készlete ennek a doboznak a Canton középkategóriájában is megtalálható, a Scan Speak magas pedig milliós dobozokban...A hangváltó tuning mostani szintje pedig nem akarok tippelgetni, hog milyen árcimkéjű dobozokban (azaz milyen ÉRTÉKŰ, mert ez a lényeges, nem az ár) található meg...Jó doboz? Nem, nem kell másikat vennem, meg kell hallgatnod, aztán jelentheted ki, hogy másikat kell vennem...bármikor szivesen látlak...jó doboz? Megvan...Háráso hallotta, TMP-s Gál Tomi hallotta, szerintük Jó doboz...magasat keveselték, kapott, feljebb lett bőven engedve :) Jó doboz megvan. Hallgasd meg :)

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz #10726912 #5604 üzenetére

    Tényleg nem hallottam még a dobozaidat, de vallom, hogy kutyából... Még akkor sem, ha pl. Grande Utopia hangszórókat építesz egy Focal Chorusba. No nem csak azért, mert bele sem férne, hanem mert még a kabinet anyaga és megépítése sem teszi lehetővé, hogy ugyanúgy szóljon, mint egy Utopia és tök mindegy hogy nem Grande, hanem "csak" Diablo. :)

    Kb. felesleges egy "alap" dobozba sok pénzt önteni... szerintem. Szólhat jobban, mint eredetileg szólt, de kb. ennyi. A csoda el fog maradni. Most úgy hallod, hogy csoda történt, de egy "tisztességes" doboz hallatán megváltozna a véleményed, ez biztos. :R

    Amennyi pénzt "belelocsoltál" eddig, szerintem abból kijött volna egy jobb, használt, gyári "megoldás".

    Amúgy tényleg relatív, ki mit hív jó doboznak. Én a mostani ProAc-omnál tudnék jobbat is elképzelni, csak hát a piszkos anyagiak, no meg az asszonyfaktor... :D

    [ Szerkesztve ]

    "csak a zene van"

  • ozzy711

    őstag

    válasz dgyuri0123 #5605 üzenetére

    A gyári megoldásokban mindig ott rejlik az a probléma, hogy nem a te akusztikai környezetedhez készült, így biztosan nem hozza az a szintet, amit a mérnökök "előállítottak".
    Tigris gyakorlatilag megalkotott egy saját ízlésnek maximálisan megfelelő dobozt, míg te kénytelen vagy a gyári megoldást elfogadni ( amit persze belenyúlással lehetne korrigálni, de akkor eladhatatlanná válna egy szint után, amit nem tudom, hogy bevállalnál-e?

    Én annak idején 20 éve ha nem is a Grande Utopia, de az eggyel alatta lévő széria hangszórókészletéből ( kb. 300 k. volt akkor ) építettem egy dobozt, ami messze nem exkluzív kinézetű, de azóta sem érzek késztetést a lecserélésére.
    Mindenkinek mások a prioritások, ebben ez a szép. :)

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz ozzy711 #5606 üzenetére

    Bele sem megyek inkább, hogy miért nem értünk egyet. Legyen csak annyi, hogy mások az értékrendek, mások a prioritások... De hidd el, a ProAc nem ad ki szart a kezéből, még akkor sem, ha biztosan (talán?) lehetne még javítani a hangján.

    Hogy Tigris mit és hogyan alkotott, abba meg főleg ne menjünk bele alaposabban. :R

    [ Szerkesztve ]

    "csak a zene van"

  • migabi24

    nagyúr

    válasz dgyuri0123 #5607 üzenetére

    Szerintem Tigris van olyan elvetemült, hogy bármikor odapakolná a dobozait a ProAc mellé :DDD

    [ Szerkesztve ]

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz migabi24 #5608 üzenetére

    Ez egy dolog.. Ha nem sajnálnám a dobozaimat, meg a derekamat, most kocsiba raknám és vinném "megméretni". :D

    "csak a zene van"

  • ozzy711

    őstag

    válasz dgyuri0123 #5607 üzenetére

    Egy szóval sem mondtam semmit ( főleg nem rosszat ) a ProAc-ról, csak azt, hogy nem a te akusztikai környezetedhez készült, ( mint ahogy egyetlen gyári doboz sem ) amiben gondolom egyet értünk.
    Tigris viszont korrigált ( hogy megérte-e neki ekkorra "lendülettel" tenni az más kérdés, szerinte igen és ez a fontos). A hifiben elkap néha a lendület ezt te is tudod és akkor nincs megállás. :))

    Egyébként én is azok közé tartozom ez gondolom látszik, hogy nem voltam megelégedve az "elérhető" gyári megoldásokkal, így készítettem magamnak, de a te álláspontodat is maximálisan megértem.

    A többi már "filozófiai" kérdés. :R

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz ozzy711 #5610 üzenetére

    A ProAc igen jól illeszkedik a szobám akusztikájához, ezt vagy elhiszed, vagy nem. :) Egy pillanatig nem jutott eszembe, hogy a meglévő problémák okozója ő lenne. Meggyőződésem volt, hogy forrás oldalon vannak gondok és mindez be is bizonyosodott, amint váltottam. Hiba azt gondolni, hogy kényszeresen alakítani kell egy doboz karakterisztikáján, hiszen én vagyok a bizonyíték arra, hogy nem kell. Van úgy, hogy minden a helyén van, nincsenek túlkapások, sem lemaradások.

    "csak a zene van"

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz ozzy711 #5606 üzenetére

    Még passzív váltót is a végleges helyére téve érdemes tervezni, nemhogy aktívat, és DSP-t még szóba sem hoztuk. Erről nagy vita van amúgy mérnökök között, de én váltottam vagy 2 levelet az öreg Sigfried Linkwitz-el (szimplán ráírtam németül) :D Ha van a bolygón valaki, aki TUDJA, hogyan kell váltószűrőt tervezni és elektroakusztikában egy zseni, az ő szvsz (persze vannak még koponyák, de na). És az az alázat, normális hangnem, ahogy válaszolt nekem egy "senki DIY"-ernek, örökre beégett. Nyugodjon békében (2018). :(

    Szóval a gyári dobozok többsége tökéletlen, kevés közöttük csak közelíti a tökéletest, SÜKETSZOBÁBAN, és amikor beteszed a helyére, borul a dolog - és még azt is jónak véljük hallani. Vagy fogunk egy kompromisszumos dobozt, ami annyira nem jó, beteszed a szobádba és akkorát javul, pont úgy jön helyre, hogy pislogás van.

    Egyetértek dgyurival abban, hogy a doboz az első, ha ezt rendbehúzza az ember, jöhet erősítő, forrás, minden egyéb. Viszont abban pedig Veled, ha jól értem kettőtök beszélgetését, hogy a gyári dobozok még a milliós ligában is tökéletlenek, miért is lenne tökéletes ? Ahol 6-800-ezer a famunka, a kvarchomok, a hangolás, a faanyag, kezelés, satöbbi, és még bent sincs a hangszóró és a váltója ? Marha komplex dolog (nem mondok újat). Sosem elég annyi, hogy belehányok egy váltót, jóleszaz alapon, aztán mászik mindenfele frekifüggően/impedanciamenet függően az összes keresztezési pont, miközben az erősítő amit az egészből lát, néha "aucs", és erre rájön a szobaakusztika, kész is a baj. Vagy a mák. Gyakran mák, audiofülik hallgatnak. Elmennek egymáshoz, átviszik, "hú nálam jó, köszi" , "nálam annyira nem jó, nem adta, szerintem az jobb, mint ez " ... - persze. :) Fül, nem mérés.

    Egy tényleg komoly szetten, ami mondjuk 1-2 youtube video-n fellelhető és kerül vagy 50 milkóba, ott a gyártó embere a helyiségbe leteszi nekünk, majd belövi, agyon méri az egészet, akkor is, ha aktív, akkor is, ha passzívan van váltva. Na az korrekt munka, de az nem nagyon releváns számomra, hogy hallgatok egy 800-ezres Dalit, Heco-t, Triangle-t, akármi egyebet és úgy állok fel a székből, hogy "jó, jó, de ...." mert a fizikát senki nem fogja ennyiért megbaszni hátulról (ahogy a villanyosmérnök jóapám mondaná). Néha hallgatnom kéne rá..

    És éppen ezek miatt, teljesen elhiszem Tigrisnek az elégedett vigyorát, mert igenis testre kell szabni minden hangfalat, adott helyiségbe. Akinél nem, az örüljön, mert összeálltak szépen a csillagok nála, közel ideálishoz. Olyan is megtörténik (mert miért ne). Amúgy nagy hangfalépítő idol-om mostanában Danny Ritchie, a GR Research-től, nagyon klassz műhelytitkokat kottyant el itt-ott az építős vlog-jában, múltkor valami KEF-et tuningolt (váltót természetesen), de az open baffle hangszórói és a hozzájuk használt közepek, az egész csávóból ömlik a szakértelem, és nincs bullshit, mint Paul McGowan-nél, nagyon fasza. Aki hangszórózik, érdemes átpörgetnie a vidijeit, a sorok között az arany.

    Én is dolgoztam a napokban amúgy, befejeztem a kis fejes erősítőm normális házba ültetését, mellé tettem a standby funkció mikroelektronikáját, 2 napot elb*tam a kódra, mire összeállt :D , megy a gyárival identikus, tökéletes standby funkció, amikor a főkapcsoló csak a standby áramkört kapcsolja be. Addig csak a bekapcsológomb körüli LED gyűrű halványulgat el és vissza lassan, viszont ha a gombot 1x megnyomom, behúz a relé, folyamatos erősebbre vált a LED gyűrű fénye és indul a mandula, ha pedig mégegyszer megnyomom, elengedi és kikapcsol a fő áramkör, mindezt úgy, hogy nyomógomb zajt is kezeltem, azaz nem húzogatja se zajra, se túl sűrű ki-be nyomkodásra észnélkül a relét (ez a való világbeli átültetése az elméletnek). Eleinte búgott a kütyü a csillagpontos földelés ellenére, aztán ahogy játszottam vele, nem javult igazán, rájöttem, hogy ez AC fűtés lesz. Jól megsodortam a kábeleket, korrektül vittem a cső foglalatokhoz, majd csináltam egy virtuális földet két ellenállással (hamarosan helyettesítem precíziós trim potival), illetve még meg kell emelnem kicsit az egész fűtést potenciálban és ollé. Így is eltűnt a búgás 99%-a, olyan csodás vegytiszta erőteljes hangom van, pfűűűh. Imádom. Zaj persze még pici van, max potiállásban, mert még mindig nem csuktam le + korokodilcsipeszeken jövök ki a füleshez. Vennem kell egy 6.35mm -> 3.5mm jack átalakítót :D :W 6N1P-kből az EV, "long life" típusaim vannak, 6N6P-k mellett viszont vannak 6N6P-I-jeim is, ezek rövidebb élettartamú, kisebb ellenállású fűtéses verziók, főleg impulzusátvitelre (rakéta vezérlő elektronikában használták), két ilyet is meghallgattam a sima 6N6P-k helyén és óóóóóóóóó :K De egy kapcsolót még beépítek a kettő közötti váltáshoz, az I-nek a fűtését lehozom 5.7V-ra, sima 6N6P körülire, így ekvivalens mértékű lesz a katód fűtőteljesítmény a simával és majd akkor rájuk fülelek újra. Még az új JJ ECC99-eimet is meg kell fülelnem, de egyelőre én azt mondom, wow. Olyan könyörtelen részletezés és mikrorészletezés van a cucban, hogy 1994-es Loreena McKennitt végre nem harsány, mikor beleszalad 1-1 szopránba, csak simán kijön belőle és kész, miközben a Bonny Portmore-on hallom a szája puha nemistudommijét, ahogy formálja a betűket, elkezd egy új szót, meg a nyál "reccsenés" néha, elképesztő. És azt bírom, hogy bármit teszek be, azt hallom. Ha odabaszóst, az odabasz. Ha finomat, az finomkodik.

    Olyan nüansz infók és hangok jönnek ki még kommersz zenékből is, hogy pislogok és igen, az is rajta van a forráson, úristen, és ezeket MTV-n nyomatják tv hangszórókból, bluetooth kütyükből jobb esetben és FOGALMA SINCS AZ EMBEREKNEK ARRÓL, hogy kommersz anyagokon is milyen fasza pittyputtyok rejtőznek a felszín alatt, mert nincs mikroszkópjuk, hogy lelássanak oda.

    Microdetails. Szerelmes vagyok.

    Azért jó angolosan van "lessons learned" is.
    -a fémrétegtől nem kell félni. Most jön még csak a finomhangolás, nem tudom, olaj, viasz legyen-e, kezdődik a játék a csatolókondi párral, meg a jelútban lévő ellenállásokkal.
    - A Mundorf 10% ezüst forrasztóónhoz kicsit csavarni kell a pákát, normál-alacsony hőfokon úgy ragad mint az állat. És koszos, hozzáteszem.
    - Itthon a Conrad-ban kapható pákahegyeket el kell felejteni és messziről kerülni. A karton prototípus megette egy hegyemet, majd rendeltem Audiophonics-ról több EUR-ért egy "long life" pákahegyet és olyan a dobozba átszerelés után, mint újkorában, pedig nem vigyáztam jobban rá (azaz általánosságban véve vigyázok a hőfokra, mondjuk úgy). Az itthon kapható ócó filléres pákahegyek hulladékok, nem tisztességes munkára valók.

    Még pár nap és végzek az apróságokkal, aztán pihi, hallgatózás, élvezgetés, cimbimmel összehallgatjuk az ő frissen vett motyóival. Aztán jön egy szoba erősítő hibrid, 6C33C-ekkel, mert játszani jóóóóóó ;]

    [ Szerkesztve ]

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz Dißnäëß #5612 üzenetére

    virtuális földet
    * virtuális középleágazást

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz Dißnäëß #5612 üzenetére

    Minden tiszteletem az "építőké", de sajnos, nagyon sok esetben, vakon repülnek a diy-erek, esetleg mások terveit, ötleteit felhasználva építenek, de ez (szerintem) még édeskevés a tudatos építkezéshez. Aztán, mire elkészül a "mű", valahogy jobbnak tartatik a milliós holmiknál is, pedig sokszor semennyire nem ütik meg a mércét. Hol és miért marad el az önkritika, hol van a tisztánlátás ilyenkor? Egy milliós gyári doboz nem lehet jó? Kétlem, de van az a "dolog", hogy "egyéni preferencia", meg ilyenek.. így elhiszem, de na. Az idejáró "közönség" java 100-200e Ft-os dobozokon hallgat zenét és a büdös életben nem lesz egyetlen gyárilag szerelt 1 milliós doboza sem. Értem, hogy mit mondasz amúgy, de nem teljesen érték egyet veled. Aki épít és jól is csinálja, az egy másik dimenzió, de diy rendszerek nem is kaphatók a boltban, hiába is próbálod a gyári megoldásokat lehúzni. Aki nem épít, annak mit javasolnál? Menjen és tanuljon mérnöknek? :) Vagy mégis hogyan oldja meg, ha venne valamit magának? Szaladjon valami mondvacsinált műkedvelő "diy" "mesterhez" és öntsön az ölébe milliókat? Lehet, el sem vállalná... Örülj neki, hogy te képes vagy milliós rendszereket lepipáló láncot építeni magadnak. De azért megkérdem ha szabad... másnak mennyiért építenél? ;] Ja hogy az is milliókba kerülne a végén? Hmmm. Akkor mi a megoldás? Vagy építek, vagy menjek az édesanyámba, mert aki nem épít, az a saját pénze ellensége és idióta, mert csak gyári megoldást tud megvenni/megszerezni magának ? :) Nnna, ebben nem értek veled egyet. Amúgy igazad lehet.. :K Aki képes rá, építsen...

    "csak a zene van"

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz dgyuri0123 #5614 üzenetére

    Pont a napokban ment arról egy jó kis szóváltás DIY fórumon, hogy a DIY és a gyári között semmi különbség nincs. Mondhatjuk úgy is, hogy amit a boltban megveszel, az sorozatgyártott DIY termékek tömkelege, melyekre rátette a kezét pont ennek az átka is: az olcsóságra törekvés, a kompromisszumos megoldásokra törekvés, az agyonvédelem, előírásoknak megfelelés, ki tudja még mi minden, nem beszélve az éktelen versenyről, ha csak megnézel egy átlag házimozi erősítő piacot. Azon erősítők első prototípusait sem direkt csinálták gyenge hangúra, bár még az is lehet, és aztán a tényleges, minőségi kreálmányokat, ahol ügyelve van szépen mindarra, amitől audiofil-nek nevezhető egy erősítő, pozicionálva van a top ligába, mert azért lássuk be, megélni is meg kell.

    Ha most ezt a kis füles erősítőt kéne másnak megcsinálnom, bekerülési költség jelen formában egy százas + munkadíj és ha gondja van vele, 1 évig ingyen szervizelem. És innen ha a kedves vevőnek van igénye komolyabb alkatrészekre, csak azt tudom mondani, mint az ANT-os emberke a honlapon, hogy igen, lőhetünk AN ezüstben úszó ellenállásokra, ezüst kábelekre, és még lehetne menni sokáig, tehát mondhatok félmilliót is ugyanerre és szólni fog úgy, mint az állat.

    De én másnak nem építek, így fentebbi bekezdés okafogyottá vált máris. Azaz ez sem igaz így ebben a formában, de ilyen téren Dyscus fórumtárs mögött járok, egyelőre még én magam tesztelgetem, nemhogy odaadjam másnak fülelésre, bár majd eljön ez is egyszer.

    Hidd el, hogy rengeteg minden túl van misztifikálva az audio világban. Ha egy tisztességes DIY termék ugyanannyiba kerül, mint félmilkós polcrol leemelt társa ? - A DIY mióta szólt a pénzről ? És ezt mindkét irányba lehet érteni. Van, aki olcsósít és nagyot akar dobni, fogva egy Ongaku kapcsrajzot, hogy majd ő megszakérti, összerakja. Hidd el, nem lesz Ongaku hangzása, egyetérthetünk, de NAGYON közel fog járni hozzá, csak lehet, a nüanszok hiányozni fognak belőle. Épp ezért nincs eszem ágában sem megépíteni, utánépíteni, mert ezek is mind részleteiben, mind egészében nézendő dolgok. Ha egy Ongakuhoz hozzátartozik x típusú és fajta és módon megcsinál kimenő, X márkájú és fajtájú cső, ellenállás, kondi, poti, elrendezés, sasszi, satöbbi, minden mindennel összefüggően, akkor AZ lesz az Ongaku-hang, nem pedig az utánzat-Ongaku. De ha nagyon ügyes az illető, építhet még jobbat is, ezt se a fizika, se semmi nem tiltja neki.

    Aki építeni akar, csinálja azt, amit én: kezdjen el elektronikát tanulni, én IT-s vagyok, nem villamosmérnök, mégis összeraktam, van az embernek mindig segítsége, mentora, akárkije, aki fogja a kezét a gyereknek, ha pedig nincs, javaslom Fülöp Atya mondatait, miszerint "Aki keres, talál" :K

    És balgaság lenne azt hinni, hogy milliós cuccok jól szólnak, mert ugyanúgy, ugyanakkorát szórnak ők is, mint a 100-ezer körüli társaik.

    Ha összerakom a nagy hifimet, csak hangfallal (doboz + hangszórók) leszek másfél milliónál, hozzá egy marék Hypex, meg pár DIY hibrid, összeadom, már egy jobbféle autó kijön belőle.

    És lehet szar lesz, lehet jó lesz. A DIY egy út, nem pedig cél, hogy elértem, és megállok, és kijelentem nagy melldöngetve, hogy ez így jobb, úgy jobb, amúgy jobb annál.

    Én legalábbis sosem állítottam ilyet, a saját eszközöm hangját jellemzem, és fogom a jövőben is, anélkül, hogy szembe állítanám bármivel is. Nem mondom, hogy rosszabb, hogy jobb, semmi ilyet, és ha akar az ember építeni, ennek az örömét, a varázsát átélni, az utat, hogy képes volt valami "bonyolultat" létrehozni (később nem is tűnik annak, csak egyeinte), ez pótolhatatlan, ezért vannak a kőgazdagok is kiégve (kevés kivétellel), mert bármit megkaphatnak, meg is kapják, kielégítve az igény, cél elérve, jöhet a következő hegycsúcs, de ennek meg mi értelme ? Olyan ez, mint a hegymászás, fontosabb még mindig az út, mint az, hogy mikor felérsz, átélj egy X mp-ig tartó kis örömöt, elégedettséget, aztán elkezdjen az agyrágó bogár megint mocorogni a fejedben és nézegeted jobbról-balról, hogyan lehetne MÉG MÉG MÉG MÉG MÉG - szebb, jobb, satöbbi. Ez meg már erősen filozófiába megy át, lehetne jönni ezo-val, Buddha-val, Osho-val, akárkikkel, ezer név van, akik mind-mind ugyanazt mondják, az út fontosabb és az abban lelt öröm, mint a végcél. Nem mintha nem lehetne egy ilyen hangot sokáig élvezni, de ha tudod, mit hova kell hogy kötni, mire figyelj, mit mivel párosíts és nem egyből hegyeket akarsz megdönteni, csak szolídan indulsz kicsiben, akkor sikerélmény sikerélmény hátán, a fejlődés egyes állomásainál is.

    Mint például egy kis fejes erősítő, ahol nincs kimenőtrafó bonyodalom, megbocsájtó a kapcsolás, a csöveken kívül az össz alkatrész igénye elfér a markodban, van vagy 6 ellenállás, stb. Én az egyszerű dolgok híve vagyok, nem kell túlbonyizni a dolgokat, szerényen indulva sokkal többre viszi az ember magához képest is + nincs arca kifele, ami esetleg szúrhatja mások szemét, hanem csak szimplán az építés öröme van, és mikor 20 év múlva elko cserénél felnyitod már őszülő hajjal mutogatva unokádnak a kis csodát, visszajönnek az emlékek azonnal, ahogy meglátod a dátummal ellátott aláírásod a doboz alján.

    Ezek olyan dolgok, apró nüanszok, amiket egyetlen milkós cucc sem pótol, nem mintha fülhallgató erősítőben milkó szintekre kéne menni (mert továbbra sem szobahifiről beszélünk). De a DIY-nak adjuk meg azt a tiszteletet, hogy az összes nagy feltaláló, kapcsolás-kitaláló ember és nagy koponya DIY-er volt egytől egyig, ami tudást és tapasztalatot aztán sorozatgyártásba ültettek át, és akkor itt jön az, hogy verseny, marketing felülírja néha a szakmai szempontokat és mindaz a kurvulás, meg túlmisztifikálása a dolgoknak, meg logo, márkanév, akármi, ami felfűzve az amúgy okos és ügyes DIY-er emberre, aki a céget alapította, máris milkós ligába katapultál valamit. Amit amúgy tényleg összehozol egy százasból, most maradva továbbra is füles erősítő négytriódás ligában.

    Tudod, kik szokták megérzésem szerint a DIY-t leszólni, vagy húzni a szájukat rá ? Akiknek lövése sincs arról, mi történik, csak meg tudják fizetni a dolgokat és véletlen sem szeretnék, ha egy saját bolti eszköze közelébe felérne bármilyen DIY cucc, mert az azért tudna fájni sokaknak. Amolyan arconcsapás, hogy bakker, igen, a szomszéd Vérpistike összekeccsölt valamit a garázsban talált marék rézdrótból és lezenéli a kétszázezres motyót.

    Hát ilyenre már láttam példát, de én a magaméról sosem nyilatkozom úgy, hogy "ez hányszázezrest" zenél, mert sem hivalkodó nem vagyok, se nem pénzben mérjük a zenei minőséget. Kell egy erős szinthez egy kis beugró, de onnantól már nagyon csodák nincsenek.

    És ha szobahifi, a szobaakusztikával ismétlem, nem tudsz mit kezdeni. Az AN-es fiúk sem, meg senki sem, ha tök direkt-analógban marad az ember. Ezt vagy addig forgatod-mákolgatod, mérés és DSP hiányában, amíg be nem adja, amikor pedig beadja végre, az össz transzparenciát kezded értékelni, hogy jajdedjólszól, de annak köze nincs ahhoz, hogy hogy zenél, amikor egy félmilkós stúdió monitor hangfalpárnak hiányzik zenében az "alja" és még sorolhatnám a bakihegyeket. Ettől még van olyan gyártó és termék, amit nagyon is tudok értékelni, mert tisztességes cuccokat alkotnak, de nem kéne nonstop pálcát törni afelett, hogy a DIY vs. gyári és melyik a jobb és melyik a fehér és fekete, mert nem erről szól a történet.

    Ha tanulni szeretnél, a helyedben ráírnék priviben Dyscus-ra, megegyeznétek és indulhat a menet, akár online, akár nem. Én egyedül rágtam át a dolgok alapjain magam, netes video-k után, utána pedig a tőlem külön élő apám segített, ő már túl van egy marék csövesen, néha agyára mentem az sms-ekkel, email-ekkel, de helyre teszi az embert. Meg kell tanulni az alapokat, mi mire való, passzív elemekkel kezdeni, ügyelve határértékekre, tűrésre, és tudni kell elképzelni az áramot, mint vizet, nekem legalábbis sokat segített a legelején megfogni, mi is ez az egész, víz, slag, nyomás, áramlás, aztán jöhetnek a csövek, diódák, és különféle tranyók, kisjelű, nagyjelű, ilyen FET, olyan FET, satöbbi, aztán lehet nézni egy alap kapcsolást, egy egyszerű fesz stabi mondjuk, és leesik az embernek hamar, mi mit csinál, utána mehet egy egyszerű erősítő kapcsrajz fele, szépen átbeszélve a "tanárral", mentorral, mi mire való és mit csinál, szóval jól meg kell alapozni a dolgot. Ez nem legó, itt ha félrenyúlsz, agyoncsaphat, szóval tudni kell ügyelni a biztonságra is, potenciálokat, szigeteléseket, tűréshatárokat figyelembe véve, alap anyagismeret, satöbbi. Ez most soknak hangzik, de van egy nagyonjó tematikája az egésznek, és nem kell lineáris szűrőket meg minden fiszfasz rádiótechnikát kitanulni ahhoz, hogy egy egyszerű, túlzás nélkül piszok jó hangú dobozt összerakjon az ember. Van pár kész kapcsolási trükk, amit nem kell már felfedezni újra, mert mások kikaparták előttünk a dió belét, így simán csak tanuló-követő módba beállíva nagyon baba dolgokat lehet alkotni. Csak nem kell félni tőle. El kell kezdeni. Bele kell állni és gyá, gyerünk. És nem kell türelmetlenkedni, mert gyorsan összenézel egy 100uF/450V-os kondit egy 6800/16V-ossal és ha benézed, hamar felszáll a füst...

    Kezdő létemre nálam még nem szállt fel a füst, meg lettek mondva a védelmi alapok, 1A lomha olvadóbiztiből elfogyasztottam kettőt, az is azért, mert a toroid nagy indulóárama a limit környékén volt a többi fogyasztóval, pufferkondival, mindennel együtt neki, 2A-es lomhával hibátlan. Tudni kell, mikor húzd ki forrasztás közben a földből, mert a páka hegye mondjuk érdekes dolgot tehet, ha olyan helyre nyúlsz vele (hacsak nem trafóleválasztott, de az enyém spec nem), ilyesmik. Szóval az alapokat meg kell tanulni és nagyon fejben tartani, ez agyalós, gondolkodós egy kezdőnek, de gazdagon megjutalmaz, ha jól csinálja az ember. És alkatrész van, pénztárca kell csak hozzá. Esetemben trafó 35 volt, ALPS poti 5k, egyből 40 és még csak nézek előre, hogy kéne sasszi, kéne árnyékolt kábel, kéne nyomógomb, igényes kapcsoló, biztosítékház, egy marék apró kis pittyputty, és egy jó erős alap ahhoz, hogy hogyan szoktak mérnökök, vagy igényesebb DIY-erek szerelni, hogy az az életedet se veszélyeztesse, meg még korrekt is legyen áram/zene ügyileg.

    Többet nem tudok hozzátenni, csak szerintem el kéne egyszer s mindenkorra engedni a DIY vs. bolti dolgokat, mert ad az egésznek nem csak egy rongyrázós, kereskedelmi szagot, meg tulajdonképpen szócséplés. Az egész világunk DIY, csak van, amit utána sorozatgyártanak. Benézel egy sorozatgyártó raktárába, tele PCB-kkel, amiket előreforrasztva megkap a gyártótól, benne minden kütyü, olyan amilyen, behajítják egy neki tervezett üres házba 2 perc alatt, összekötögetik és mehet isten hírével útjára. És ez a milliós ligában simán, bemegyek akárhova és kérek egy Integra brutálságot, megkapom, bebaszom a kocsiba hátra, otthon kidobozolom, leteszem a polcra, megnyomom a gombot és történik valami.

    A bolti eszközök, amikről Te beszélsz, a szappanok. Van FA, van Dove, meg vannak a kézműves-szagú még mindig gyáriak, Yves Roché és társai Arénában, "elitebb" cuccok, de ugyanúgy benne az SLS meg még egy raklap komponens, aztán átmész a "kétmilliós" ligába, Lush, már nagyon kézműves szagú, de még mindig sorozatgyártott szappanok, ez már egészen jó a bőrnek és tényleg természetesek, persze parfüm benne. Aztán hazamegyek nagyanyámék kertjébe, megtalálom a 60 évesekben főzött szappant, ami olyan bio mint az állat, de ugyanezt megtalálom a MOM Park előtt lévő zöldséges biopiacon is egy bácsikánál, mikor milyen fajta, és nem izzad büdösre valami miatt a hónaljam, pedig nem kenem ipari rákkeltő szarokkal.

    A DIY kézműves cucc. Ha sorozatgyártásba teszed, akkor lesz "bóti". Itt is széles a skála, mint a szappannál, autónál, akárminél. De ha tudod, majd nézz meg pár video-t a Pagani gyártóüzemről, a filozófiáról (ha már autó) és meglátod, milyen az, amikor a DIY elmegy hifiben mérve az 50 milkós ligába és röhögve aláz nagyonsokmindent.

    Szóval .. minden csak elhivatottság kérdése, de a vastag alapoknak meg kell lennie, én így kezdenék a DIY-hoz és az egész témához.

    Ha pedig azt mondja valaki, neki marad a bolti, nem veszi a fáradtságot, teljesen oké, én is veszek autót, nem pedig csinálok :D , de ne úgy állj hozzám és a DIY-hoz, hogy ez mindenképpen jobb, mint a bolti, mert van, amikor az, és van, amikor nem az. Mint a pálinkafőzés, természetesen mindig a kolléga, a szomszéd, a haver pálesze a legjobb, aztán 10-ből 9 olyan szar, hogy ki tudnám köpni. A nagyapám jó cefrét kutyultatottt velem kölyökkoromban a hordóban, azok az idők már elmúltak. De ha tudja az ember a titkát ... nos ... hát a DIY ilyen. Tudás nélkül nem úszod meg, a tudás pedig ha kereskedelmi forgalomba küldöd, gyorsan térülhet. Azért csak "-het", mert olyan ádáz piaci verseny van, akkora sok tereléssel és téveszmékkel, hogy nincs rá garancia, hogy életképes marad gazdaságilag is a megoldásod, akármilyen über cucc legyen, ami TÉNYLEG egy ligában van egy többmillióssal.

    Na, túl sok gondolatot hoztál elő belőlem :) A lényeg, hogy ne szapuljuk már a DIY-osokat, nem mágia ez, alapozzatok le erősen és vágjatok bele, szuperül lehet kisfesz dolgokon gyakorolni. Ez is csak egy "szakma" mint megannyi más. Pont most korona időszak alatt olvasni rengeteg cikket arról, hogy pályaváltás, változás képességének szükségessége, mindez mennyire fontos rengeteg embernél, aki elvesztette munkáját, vagy szimplán kiégés környékén van már.

    Nekem ez jelentette a kikapcsolódást, hogy keccsölök itthon, csodás meditatív tevékenység, aminek a végén akkora feeling-je van, hogy WOW. Még ha nem is tökéletes (!), mert ismétlem, nem a cél a lényeg, hanem az út maga. És odafigyelve kezdőként is lehet a cél olyan, hogy tíz ujjad megnyalod. :K

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz Dißnäëß #5615 üzenetére

    De kihangsúlyozom: full egyedül SOHA. Ez áram. Meghalhatsz. És én azt szeretném, ha sokáig élnél :D ;) úgyhogy DIY-ra fel, fogja a kezed egy Kandós, BME-s, akárki hasonló. :K Ha megtanultad a csínját bínját, Beléd égette a "mentor", már Te is szakemberré válsz, rádiót nem fogsz építeni, de Ohm törvényét, Kirchoff-okat és hasonló alapokat tudni kell, Millert is, aztán olvasni 1-2 könyvet, nekem Ágoston Lajostól van egy Audiofil erősítők építése, meg John Lindsey Hood-nak egy másikja, töviről hegyire betűről betűre, meg-meg állva kell olvasni, míg meg nem érted, le nem esik, ezek tök jól összekötik a fejben az eleinte elkülönülő szigetekben úszkáló tudásmorzsákat és kezd kialakulni a süti :) Azért a dimenzió és generátor elmélekkel nem kell végigszopni az iskola padot, hogy összerakj egy tisztességes erősítőt, a lineáris algebra elég. Én előbbinél mondtam azt, hogy "na húzzatok a ..." - de rájöttem, ez csak a buktató, hogy aki nem kemény, kihulljon, aki pedig az, az is menjen minimum 1 utóvizsgára a csekkel a kezében, csillingeljen a kassza. Én nem voltam kemény, inkább makacs és elvből azt mondtam, ekkora gyökérnél (sajnos más szerint is hozzá kerültem) nem fogom folytatni, kiléptem.

    Ha az, hogy tudsz valamit, papírhoz köthető, téveszme. Tudd az alapokat, de azokat NAGYON, mert életet menthet, nem beszélve arról, hogy a jó végeredmény feltétele.

    DIY. Do it yourself. Csináld Magad. Ennyi, se nem több akar lenni másnál, se nem kevesebb. Ez egy megközelítés, nem pedig egy wannabe-jobblennimindenkinél. De hogy életben maradj, érdemes SZAKEMBERTŐL tanulni, aki egy életet tett fel erre és lehet, hogy csajozásban, hengerfej síkolásban, fotózásban, C++ -ban nem egy zseni, de tudja, merre mennek az elektronok (és lyukaik) :D

    Megyek adaptert venni, hogy hervadna le az összes aki nem tart ilyet .... jó hülye vagyok én is, nagy jack :W

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz dgyuri0123 #5616 üzenetére

    Tanultuk a gimiben még anno, hogy a nem kommunikáció, azaz annak hiánya is kommunikáció. Olyan nincs, hogy ne kommunikálj valamit. Így hát akkor már, ha kedves akarsz lenni valakivel, nem pedig belerúgni, írj neki egy szép verset. Annak lehet jobban örül :))

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

  • kukulec

    őstag

    válasz Dißnäëß #5615 üzenetére

    szépen csendben szoktam olvasgatni, de túl azon, hogy ennek a kommentnek a hossza impresszív, azért a tartalma erősen vitatható/kiegészítendő.

    aszondjahogy:

    "a kompromisszumos megoldásokra törekvés" - a DIY talán nem az? mindenki olyan baromi jól áll, hogy milliós rendszereket eszkábál össze, majd profival építtet egy szobát hozzá?

    "És balgaság lenne azt hinni, hogy milliós cuccok jól szólnak, mert ugyanúgy, ugyanakkorát szórnak ők is, mint a 100-ezer körüli társaik." - az hogy szórnak oké, de azért milliós árfekvésben jellemzően jóval kevesebb kompromisszumot kell kötni. a meki 5300-asán kívül nem is volt olyan erősítő az én fülemnek, amelyik millán túl ne jelentett volna jelentős ugrást hangban.

    "de ha tudod, mit hova kell hogy kötni, mire figyelj, mit mivel párosíts és nem egyből hegyeket akarsz megdönteni, csak szolídan indulsz kicsiben, akkor sikerélmény sikerélmény hátán" - ez tökéletesen igaz gyári eszközök esetén is. az hogy sok kolléga meghallgatás nélkül vesz egy kupac szart, majd meglepődik, hogy az nem is olyan, mint a whathifi review-ban nem csak a gyártók hibája, de a vásárlók lustaságának is köszönhető.

    "Tudod, kik szokták megérzésem szerint a DIY-t leszólni, vagy húzni a szájukat rá ? Akiknek lövése sincs arról, mi történik, csak meg tudják fizetni a dolgokat és véletlen sem szeretnék, ha egy saját bolti eszköze közelébe felérne bármilyen DIY cucc, mert az azért tudna fájni sokaknak." - kis frusztrációt érzek azon kollégák irányába, akiknek tapasztalatuk és komolyabb forrásuk is van ehhez a sportághoz. én mindenkinek szurkolok, hogy fillérekből hozza össze azt a hangot, amit ő szeret, de azért azt hangfalat, azt a szintű megmunkáltságot és muzikalitást, amit nekem egy Elac FS 409 ad (ha be is szerzem szívesen meginvitálok pár embert, hogy jól lehúzza :D ), mire több szaki összehozza, már ugyanott lennénk mint az eredeti. mire meg én tanulnám meg mit hogyan kell, már le is telt az életem. míg a DIY társadalom az építésben leli örömét, én abban, hogy folyamatosan megy a rendszerem és egyszerűen jól szól. nincs kedvem állandóan azon gondolkozni, hogy melyik alkatrész cseréjével merre lehetne vinni a hangot. ha kell jobb, veszek egy jobbat, és hajlandó vagyok ezért többet fizetni, mert rengeteg időt spórol meg. ez egy más gondolatiság, de elsősorban nem a nemértésről szól, hanem arról, hogy az ember megtanulja helyesen kezelni a saját prioritásait. ezért is jó önismereti képzés a hifibuzéria.

    "Az egész világunk DIY, csak van, amit utána sorozatgyártanak" - van egy óriási különbség. te egyedileg mérsz, esetleg követsz valami leírást, mások tanácsait. mikor én veszek egy Primare-t, akkor tudom, hogy ebben egy tucatnyi mérnök iszonyat precíz munkája van, a legprofibb eszközökkel számolgatták, tesztelték majd készítették el. az olyan analfabétáknak, mint szerénységem ez egy komoly megnyugvást jelent, ha úgy tetszik egyfajta garancia, hogy legalább rosszul nem fog szólni, és biztonságos lesz a működtetése.

    azt hiszem így kerekebb ez a történet.

    Luxman L-507ux II, Primare i22, Yamaha A-S801 // Pro-Ject Dac Box S2, SMSL SU-9 PRO // Elac Vela 408, Elac FS 147, Q Acoustics 3030i

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz Dißnäëß #5618 üzenetére

    "A bolti eszközök, amikről Te beszélsz, a szappanok"

    Sosem érdekelt az építés.. nem is szeretném, ha kötelezővé lenne téve, mert ellenkező esetben nem vagyok kompetens személy, t.i., most úgy néz ki, hogy aki gyárit vásárol, az egy balf@sz. Én nem tartom magam balfasznak és azt sem szeretném, ha egy általános hifi fórumon a diy lenne a főcsapás, hiszen erre vannak dedikált oldalak/fórumok. Természetesen általánosságban minden el kell hogy férjen itt is.
    Az idelátogatók zöme viszont nem épít semmit, csak beszélgetni jön ide. Élménybeszámolókkal, tapasztalatokkal, kérdésekkel. Ehhez képest a diy építők a maguk módján (tisztelet a kivételnek) mindent leszaroznak maguk körül és mivel nekem semmim nem diy, hanem sok munkával, nehezen megszerzett gyári termék, bizony sérti a szememet és az önbecsülésemet ez a fajta "lenézés" .

    Amit mondtam, hogy : Tigris egy "vacak" dobozból szeretne hájendet varázsolni, ami nem fog sikerülni... ez a bajok okozója? ;) Nem ma kezdtük a kommunikációt Tigrissel. Szerintem ő is érti hogy miről beszélek...és én is értem, hogy ő miről beszél. Csak te gondolod azt hogy rugdosok itt bárkit, ezért jól belém rúgsz (kioktató jelleggel), no meg azokba, akik kész terméket vásárolnak úgy, mint én. Engem nem érdekel, ki mire költi a pénzét, eddig sem érdekelt. Ha valaki diy hangfalba tenne 2 milliót, az sem érdekel, legyen benne öröme...de NE kelljen már elnézést kérnem, mert én nem szeretnék építeni és ne kelljen már szégyenkeznem, mert van egy szerinted hulladék 750e Forintos ProAc hangfalam...akarom mondani szappanom.

    Tényleg nem értem, ki, kibe rúg bele? ;)

    "csak a zene van"

  • Ribi

    nagyúr

    válasz dgyuri0123 #5620 üzenetére

    "Ehhez képest a diy építők a maguk módján (tisztelet a kivételnek) mindent leszaroznak maguk körül..."
    Ez is csak egy igen durva sarkítás. :K
    Mindig jó amikor egymással megy a vita totál szélsőséges eseteket felhozva.

    [ Szerkesztve ]

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz Ribi #5621 üzenetére

    Mint ahogyan az is, hogy "minden gyári megoldás csak "szappan"".

    Vagy : "És balgaság lenne azt hinni, hogy milliós cuccok jól szólnak, mert ugyanúgy, ugyanakkorát szórnak ők is, mint a 100-ezer körüli társaik."

    :R

    Mondták már a hangfalamra, hogy csak a basszusát hallani, meg hogy búg ostobán, ami elnyom mindent...

    Nos, ez úgy baromság, mint ahogy a Föld lapos...

    [ Szerkesztve ]

    "csak a zene van"

  • #92251648

    törölt tag

    válasz ozzy711 #5606 üzenetére

    "A gyári megoldásokban mindig ott rejlik az a probléma, hogy nem a te akusztikai környezetedhez készült..."

    Valójában mik azok az akusztikai paraméterek, amikhez egy hangsugárzót praktikusan illeszteni kellene? A kijelentésben természetesen van némi igazság, de így kissé elnagyolt. Talán kisebbet hibázunk, ha inkább azt mondjuk, hogy a gyári hangdoboz "nem a te ízlésedhez készült".

    A DIY világ szerintem sokszor félre van értelmezve. Eredetileg arról szólt, hogy a felhasználó egy félkészre szerelt berendezést gyári leírás szerint készre szerel otthon. Én ezt nem keverném a saját konstrukciók létrehozásával, no és a konstruálást sem keverném a találomra kiválasztott alkatrészek összeépítésével. Márpedig a DIY doboznak nevezett képződmények nagy része így, kvázi találomra készül, jobb esetben igazodnak valamilyen ajánláshoz, bevált eljáráshoz, de nagyon ritkán van mögöttük tudatos tervezés. Ám ha megvan a kellő szaktudás, akkor az alsó és középkategóriás gyári dobozok műszaki szintjét nem nehéz elérni, esetleg meg is haladni. A High End egy másik történet, ott az otthoni eszközökkel nem elérhető kinézetnek is nagy szerepe van.

    A ProAc-hoz, mint gyártóhoz viszonyítani szintén elnagyolt lépés, hiszen a kínálatukban szerepel a középszint aljára pozicionált típus és durván drága High End doboz is.

    [ Szerkesztve ]

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz dgyuri0123 #5620 üzenetére

    Kontextusból kiragadni mindig könnyû. Lásd a szappan. Szóval ha azt mondom, olyan gyorsan futsz, mint a ló, akkor ló vagy ?

    2. Én is élménybeszámolót hoztam, amire elkezdted a DIY-ereket behozni a képbe. Érdekes. Mintha itt nem nekem lenne bajom a másik táborral, hanem Neked. Mintha. Mert nekem eszembe nem jutott az indító hsz-emben (#5612) ekézni a túloldalt "az a baj" felütéssel, hmmmm ? Számomra nincs túloldal, egy mindenki és ugyanabba az irányba halad.

    Tudod mit látok még ? Ti vásároltok, de nem építetek.Az építô pedig mindkettôt teszi.

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz Ribi #5621 üzenetére

    Nekem nem jó, de köszi :)

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz kukulec #5619 üzenetére

    Kontextus. De ... Ahh. Csámcsogjatok :D

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz Dißnäëß #5624 üzenetére

    "Tudod mit látok még ? Ti vásároltok, de nem építetek.Az építô pedig mindkettôt teszi."

    És?? :)

    Ez mit jelent a te olvasatodban, mert nekem fogalmam nincs.

    [ Szerkesztve ]

    "csak a zene van"

  • alphamooncam

    őstag

    Nem értitek Gyuri indítékait !

    Csak tiszteletet követel a 700-800 ezres Proacjának !

    Adjátok meg neki és akkor boldog lesz, és nem mellesleg befejeződhet eme értelmetlen vita. :R

    Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

  • kukulec

    őstag

    válasz Dißnäëß #5626 üzenetére

    Latom zavar, ha valaki veszi a faradtsagot es elolvassa, ertemezi amit irsz. Egesz pontosan ideztem es reflektaltam az irasodra, ami ertheto, de kisse egyoldalu. Fogalmam sincs, hogy ez mitol csamcsogas, azt viszont latom ki nem erti a kontextust. Ettol meg szurkolok, hatha sikerul valami epkezlab dolgot osszehoznod, nem sokkal tobbol mint egy rendes cucc kerul.

    Luxman L-507ux II, Primare i22, Yamaha A-S801 // Pro-Ject Dac Box S2, SMSL SU-9 PRO // Elac Vela 408, Elac FS 147, Q Acoustics 3030i

  • p76

    senior tag

    válasz Dißnäëß #5626 üzenetére

    Nekem meghoztad a kedvemet egy kis DIY-hez. Csak nekiállok annak az OTL fejhallgató erősítőnek amit már hónapok óta tervezek megcsinálni.

  • johnywalker

    őstag

    Jóó, csak néha már a DIY elfoglalja a topikot...Sőt nem is lenne baj a hozzátartozó finom, és érdekes részleteivel, finomságaival, és dolgaival.De sajnos nem ez történik....

  • dgyuri0123

    nagyúr

    Vettem pár napja egy Nordost Shiva tápkábelt. A Cardas ment N70-be, így kellett egy kábel gyorsan az i22-be. Zu nincs a láthatáron sajnos.
    Szóval, jó kis kábel ez..is. Az i22-ben jelenleg lévő Vandamme helyére ment. Annál nyitottabb, dinamikusabb. Ha valakit érdekel, talán van még belőle 1-2 db a másik ismert hirdető felületen. 6 db volt belőle az eladónak.

    (#5634) johnywalker na igen... ezt én is akartam már írni, de az is biztosan baj lett volna.. :)

    [ Szerkesztve ]

    "csak a zene van"

  • liszi70

    nagyúr

    válasz johnywalker #5634 üzenetére

    "néha már a DIY elfoglalja a topikot"

    És? Időről időre mindig van valami, ami elfoglalja a topikot, topikokat. És némelyiknek jóval kevesebb haszna van, mint a diy szegmens megnyilvánulásainak. :) Disznésszel is csak egy baj van, kurva hosszú. :DDD

  • #07400704

    törölt tag

    Mindenkihez...!

    Nem lenne járhatóbb út, hogy egyszerűen csak alkalmanként mindig máshoz elmenni kicsit hallgatózni, beszélgetni, csak néhány órát, nem kellene vinni semmit, főleg nem hangdobozokat, esetleg valami zenét, aminek már minden taktusát ismerjük, vagy egy kábelt, olyasmit ami könnyen mozgatható(Tigris volt olyan "elvetemült", hogy elhozta hozzám anno az egész rendszerét, de ezt ma már ő sem tenné, és nem is kell), így lehetne releváns véleményt alkotni, hiszen a saját rendszere hangját az adott zenével mindenki ismeri, benne van a fülében, és ahhoz képes lenne a különbség a másik rendszere, akkor lehetne fejtegetni, hogy miben más, vagy pl. egy kábel, ami nem nagy tétel.
    Nem kell nagy tömegre gondolni, 2-3 ember, egy könnyed zenehallgatás, eszmecsere, persze van akinél a lakás, vagy éppen a család miatt nem kivitelezhető, ezzel sincs gond, attól ő még elmehet máshoz, a véleménye akkor is sokkal közvetlenebb lesz, mint itt vitatkozva, meg különben is, lehet, hogy írásban itt nem szimpatikus valaki, de az életben meg barátság kötődik :)
    Voltak az ilyen jellegű találkozásokra kezdeményezések, nálam is volt pár kolléga, a Tigris és a Kammerer szervezésében, volt hárásónál is, de aztán abba maradt, pedig sokkal bölcsebb lenne ezt az irányt követni, és utána lehetne itt megvitatni, közzé tenni a tapasztalatokat, enélkül itt minden beszélgetés olyan, mint kotonba dugni :D

  • #71562240

    törölt tag

    válasz #07400704 #5641 üzenetére

    Ügyrendi infó:
    Kb. még egy évig én legfeljebb is csak erősen korlátozottan tudnám rendszerem itthoni bemutatását vállalni (de azért nem megoldhatatlan), ezért én egyelőre szívesebben vinném (vitetném) máshová a rendszeremet ilyen céllal.
    Az említett korlátok:
    - Lakás folyamatosan ideiglenes állapota lakhatásilag (ez többé-kevésbé kezelhető probléma).
    - Az optimálishoz képest maximum kb. egyharmad-fél hangerő a szomszéd miatt - panelház (ez kezelhetetlen, nincs mit tenni).

  • #07400704

    törölt tag

    válasz #71562240 #5642 üzenetére

    Többek közt ezért is utaltam rá, hogy nem biztos, hogy mindenkinél alkalmas.

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz #07400704 #5643 üzenetére

    Hozzám sem tud jönni senki, mert nem túl "barátkozós" sem a feleségem, sem a lányom. Két szobás társasházi lakásban nem is nagyon van hova elvonulni.. Menni viszont mennék... főleg Tigris dobozára lennék rákattanva. :)

    "csak a zene van"

  • #07400704

    törölt tag

    válasz dgyuri0123 #5644 üzenetére

    Igen, tudom, ezt már beszéltük veled korábban.
    Tigrishez én is megyek, összehozzuk egy alkalmas időpontban.

  • fehér_ember

    addikt

    válasz dgyuri0123 #5644 üzenetére

    Pedig a Proac-okat szívesen megfüleltm volna. Főleg a múltkori után keltették fel mégjobban az érdeklődésemet :).
    Nekem szerintem tetszene az olyan (amiről egy avatatlan úgy vélekedik); viszont youtube-os megfülelésekkor számomra inkább kicsit "világosnak" hatottak.

    Arra is kíváncsi lennék, mikor ezt mondtad: "Én a mostani ProAc-omnál tudnék jobbat is elképzelni, csak hát a piszkos anyagiak, no meg az asszonyfaktor... :D" Akkor mikre gondoltál?

    [ Szerkesztve ]

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz fehér_ember #5646 üzenetére

    YT-on szinte semmi nincs a 148-ról. Ami meg van, az nyivákoló, sipító, vékony sz@r.. :) A valóság nem ilyen. Néha olyan sötét, (mikor a zene is az) hogy magam is csodálkozom rajta. Triangle Antal 202-höz vagyok/voltam " szokva", azok azért nem ilyenek... az Antal 202 olyan könnyed, légies, de picit könnyűsúlyú. A Studio 148 nem az. Nagyon mogorva is tud lenni, nagyon sötét, nagyon vastag, néha már azt hiszem, hogy baj van a magasaival, de nem... zenét váltok és máris brillírozik, sziporkázik és még "mélye sincs", ha a zene is (felvétel) könnyűsúlyú. Van többek között pár Yello albumom, amiket nagyon szeretek. A "Toy" az egyik. Ezen az albumon a basszusok kissé/picivel visszafogottabbak, mint pl. a The Eye albumon, ahol vaskosabbak, teltebbek a mélyek és, a ProAc gyönyörűen megmutatja ezeket az apró, felvételek közötti különbségeket is, már ami a basszust illeti. Ha "bután" kezelné a mélyeket, ezek az apróságok nem lennének ennyire észrevehetőek, csak alig alig. Nem mintha "másban" ne tudna különbséget tenni... de nem szeretném ajnározni, mert nem teljesen érdemli meg...

    Kari Bremnes viszont borzasztóan sötét. Nyom, tol a basszus, lüktet a dobhártyámon/az agyamban minden akkordja.

    Visszatérve a basszusokhoz... Tehát, nem búg ez állandóan, de ha kell odaba@ elég rendesen. És ha éppen nem "cincogó", "szomszédbarát" a hangerő, ki is esek a gatyámból, amit 20 centi feletti mély hangszóróktól szoktam inkább megtapasztalni. "Fizikát ő sem dugja meg", de 2x16.5 centitől nem várnék ekkora vehemenciát. Ami szerintem "gond", hogy az életben nem fogom tudni úgy kiszolgálni , hogy ne legyen hiányérzetem vele kapcsolatban. Sokkal, sokkal drágább elektronikákat tudna igazán jól kiszolgálni a Studio 148, amit én nem tudok megadni neki. Itt jutottunk el oda, hogy van jobb nála (is),ami nem feltétlenül jobb, inkább toleránsabb, hogy így mondjam. Az mp3-at nagyon nem szereti 320 kbps alatt... :N Nagyon könnyen átmegy sziszegősbe, felkeményedősbe a "magas", de inkább a "beszédhang". Ha alacsony az adatsebesség, azt kendőzetlenül, telibe vágja vissza az arcomba. "Normális" flac 44.1/16 bit pl. már nem gond, vagy annál nagyobb felbontás, de az alacsony bitráta már nem megy neki jól. Filmek alatt ( jó Magyar 192 kbps szinkron) úgy sziszeg, hogy az inkább sistergés..számomra. Summázva, hisztis picsa a ProAc szerintem. Nehezebb vele kijönni, mint egy Triangle-el, vagy Sonus Faber-el. Ettől függetlenül nagyon jó doboz, csak nem a legmegfelelőbb gazdát találta meg magának szegény. :) Én azért elvagyok vele, mert tud gyönyörű perceket szerezni, de na... nem teljesen felhőtlen az "együttélésünk". Ja, vagy én vagyok elszállva az igényeimmel, mert simán lehet hogy így van. :D

    Azt is megmondom, miért nem én vagyok a legmegfelelőbb gazda.. mert ahogy haladok "előre", úgy lesz egyre jobb a ProAc hangja. Lassan két éve megvan és ezalatt az idő alatt látott már pár dolgot, de olyat sosem fog, amitől megtáltosodhatna. Nem tudok neki "milliós" elektronikákat adni, így be kell érje a "középszerűnél" valamivel jobbal. Hogy miért középszerűt mondok? Mert ami nem az, azt már bőven 1.5-2 millió felett árulják a boltok/db és bizony ahhoz képest csak középszerű a láncom többi eleme.

    Most akkor jó-e a Studio 148, vagy sem? Jó, csak "jól" ki is kéne szolgálni...amiből ez nekem "úgy-ahogy" sikerült eddig.

    Az asszonyfakror', az meg asszonyfaktor... ha most cserélnék, az akár válással is végződhetne. Túl régóta vagyunk együtt, túl régóta látja, hogy mennyi mindent adtam/vettem és már nem nagyon maradt a toleranciából "raktáron". 36 év ?? :)

    [ Szerkesztve ]

    "csak a zene van"

  • fehér_ember

    addikt

    válasz dgyuri0123 #5648 üzenetére

    Ez nagyon jól hangzik.
    Én is olyat szeretnék ahol a húrok játékát pl. nem csak hallom hanem érzek is minden rezdülést.
    Sajnos hogy eljártam a hifisókra, halottam kevés nagyon jót is (harbethek, nagyobb focalok, taylor acoustic ...stb.) és ezek nagyon megmaradtak; hasonló hangzásúakat szeretnék, de persze jóval kevesebből ;]. Úgyhogy bepróbálok még öreg magasabb kategóriás hangsugárzót is ... hátha.

    [ Szerkesztve ]

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz fehér_ember #5649 üzenetére

    Értem ám! Én is pont erre (is) vágytam.
    4-500 k. Ez alatt szinte lehetetlen igazán "jót " találni abból, amire szerintem gondoltál. Talán 300-350e volt az az alsó ár, amikor emlékeim szerint megroggyant a térdem. :)

    Ha esetleg lesz esély egy meghallgatásra nálam, azt biztosan tudni fogjátok.

    [ Szerkesztve ]

    "csak a zene van"

Új hozzászólás Aktív témák