Új hozzászólás Aktív témák

  • ozzy711

    őstag

    válasz Dißnäëß #6150 üzenetére

    Igen, mert az erősítőteljesítmény nagy részét "megeszi" a váltó. :)

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz ozzy711 #6151 üzenetére

    Hááát meg a hangszóró kontroll, feedback, stb.... sokmindenre kihat egy marék alkatrész. :K

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

  • ozzy711

    őstag

    válasz Dißnäëß #6152 üzenetére

    Lassan ez már a hangfalépítő topik lesz, kiléptem ( még a végén megjelenik a főszaki és akkor nekünk annyi ). :))

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz ozzy711 #6153 üzenetére

    Már 3-4-el korábban akartam írni ugyanezt :D :K Téma zárva, szájzár. ;)

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

  • ozzy711

    őstag

    válasz dgyuri0123 #6155 üzenetére

    Számomra még nem elég kiforrott a technológia + ekkor méretben nincs is. :))

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz ozzy711 #6156 üzenetére

    77"-nál nagyobb kell?
    Amúgy, baromiállatpiszokjó az oled. Nem teljesen tökéletes a technika, de soha nem veszek mást... pedig 10+ évig Panasonic plazmáim voltak. Na jó, ezt itt befejeztem, mert kicsit sem idevágó a beszélgetésünk... :B

    "csak a zene van"

  • alphamooncam

    őstag

    Marhára nem vagyok hasraesve semmilyen TV-től.

    Ide tartozik a mások vágyálmait képező OLED is.

    SZVSZ sosem lesz MOZI érzése az embernek, ha szemből kapja a "fényt", persze akinek tetszik nézze azt, én nem vágyom TV-re.

    Azt nem mondom, hogy nincs TV-m, de filmet nézni rajta még véletlenül sem jutna eszembe rajta, arra ott a belépő szintű FHD projektorom.

    Egyvalamire való TV, arra hogy beállítsam 30percre, aztán azon aludjak el...

    Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

  • #10726912

    törölt tag

    válasz dgyuri0123 #6116 üzenetére

    Mivel többedjére irsz a tuningról azóta, mióra elvileg lezártuk és mindig negativumként irsz róla, ezért megemliteném, hogy ez nem ördöngösség és nem ördögtől való, amit irok, pusztán a hitvallást ki kéne cserélni ésszerűségre. A hitvallás itt sokakban az, hogy a gyári a tuti. Marhára nem igy van. Hogy mennyire nem, ezt nem tudod, nincs tapasztalatod ezzel kapcsolatban, tehát csak elméleti sikon vitatkozol egy ténnyel. Az elméleti sikon pedig túl kéne lépni az általánositott érveken (csak bukhatok rajta, nincs pénzem kisérletezni, és esetleg oda lesz a doboz bármilye...)
    Ehelyett a hatalmas kérdés: Miért nem nézed meg, mennyibe kerül pl egy porcelán ellenállás egy minőségibbhez képest? H a minőségibb 10-szer annyiba kerül és 800 forint, az miért buktató, ha ugyan olyan értékűre kicseréled, mint a gyári alkatrész?
    Mi a logikája annak, hogy a porcelán ellenállás van a dobozban, ami a legolcsóbb és fórumokon kb kerülik mint a pestist?
    Miért nem cseréled ki a porcelán ellenállást, vagy próbálod ki dobozon kivűl a hatását, miért nem kisérletezel vele, hisz párszáz, párezres tételekről van szó, ami sokak szerint (szerintem is) nagymértékben befolyásolja a kapott hang jóságát?
    Miért tasitod el csökönyösen és maradsz a gyári olcsó alkatrészeknél hangváltók terén, miközben másra meg elég jelentős összeget költesz (ami nincs összhangban a dobozban található alkatrészek és vezeték minőségével) ?
    Miért emlegetsz töbszázezret tuning esetén, mikor az én 3 utas dobozom eléggé bonyolult váltótuningja első körben (ahol nagyon sokan megállnának) került 38 ezerbe?
    Tehát a végső kérdés: miért utasitod el mereven a szinte filléres tuning lehetőségét, ami nagyságrendekkel jobb hangot eredményez?
    Nem kötekedés és nem bosszantás a cél, minden indulat és idegesitő szándék nélkül, jóindulatból tttem fel a fenti kérdéseket, köszönöm, ha fáradsz a válasszal :R
    Mindenki másnak is irom: nyugodtan lehet beszélni váltókról erősitőkről, bármiről, ami a hifit jobbá teheti, ne hagyjátok abba ezeket a témákat sem :) :R

    [ Szerkesztve ]

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz #10726912 #6159 üzenetére

    R.E.S.P.E.C.T.

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

  • p76

    senior tag

    válasz Dißnäëß #6160 üzenetére

    [Már megint a kartondoboz ház!]
    Külön felhívnám a figyelmet a Technokol Rapid-ra, a szegény szocialista fiatal kábítószerére.

  • ozzy711

    őstag

    válasz #10726912 #6159 üzenetére

    ami nagyságrendekkel jobb hangot eredményez?

    Látod ez az ami egyáltalán nem biztos. Azt hogy más lesz a hang az oké, de hogy "jobb" ( kinek mi a jobb, ugye szubjektív ) az egyáltalán nem garantált.
    Ha még sem tetszik neki a tuningolt váltó, mit csinál a megvett alkatrészekkel? :U
    Szerintem engedd el a témát. :R

  • Dorian

    félisten

    válasz ozzy711 #6163 üzenetére

    "nagyságrendekkel" :DDD :DDD :DDD

    Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

  • #10726912

    törölt tag

    válasz ozzy711 #6163 üzenetére

    A kábelek terén válogat a hifista, a hangváltónál nem? Ez igy nem logikus. Ha nem szerez tapasztalatot, hogy milyen egy porcelán ellenállás és egy minőségi ellenállás (vagy épp az elko-fólia kondi) között a különbség, akkor mi alapján dönt? Kábelt is cserél a hifista, ezeket az alkatrészeket meg nem? Miért kéne elengednem a témát, főleg úgy, hogy olyan beszél róla, azt kérdeztem, akinek nincs tapasztalata vele?
    Kérdezlek Téged is, csináltál tuningot, hallgattál gyári minőségi dobozt és tuningoltad valamilyen módon? Ha igen, milyen tapasztalatod van erről? Miért éri meg és nem éri meg szerinted (tapasztalataid alapján?
    Dorian: Miféle tapasztalatod van, ami miatt ilyen reakció szerinted a helyes? Most veszel hf kábelt, ami réz helyett lesz réz. Nem érdekes, hogy dobozon kivűl micsoda változást hoz, dobozon belül meg jóvanazúgy?
    Kérdezlek titeket, beszélni akarok erről a témásól, mert szőnyeg alá van söpörve és kicsit elbagatelizálva (nem kell kocsit se tuningolni stb), miközben nekem egészen más a tapasztalatom. Szeretnék képet kapni arról, hogy a tuning ellenzőknek, kerülőknek mi a megfontolásuk (lásd mégegyszer: dobozon belül maradhat a gyári kábel, kivűl pedig költsünk rá jó sokat, mert micsoda változás egy alapdródhoz képest).
    Nem értem a logikát s csak féligazságokat olvasok tőletek ezekről. Ezért kérdeztem annyit Gyuritól is, és most már Dorian-tól is (remélem érdemben válaszol szmájlik helyett), s kérdezem most tőled is ozzy, mert neked kifejezetten tuning jellegű dobozod van, nem raktad össze szimpla drótokkal, váltó alkatrészekkel a dobozod (nyilatkozol mégis kissé lekezelően a tuning fontosságáról).
    Szóval várom a válaszokat :) Beszélgetést szeretnék :)

  • Dorian

    félisten

    válasz #10726912 #6165 üzenetére

    Tènyleg nem sèrtèskènt, de radikális fanatikusokkal nem szeretnèk vitatkozni

    Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

  • #10726912

    törölt tag

    válasz Dorian #6166 üzenetére

    Nem az én szintemen kivántam vitatkozni, hanem belépő szinten (ahogy a kérdésekből is látszik, de megértelek (a radikális fanatikus pedig nem sértés, hanem tény).
    Szerk: belépő szint a témát tekintve belépő, nem pedig a hifit nézve, mielőtt valaki félreértené, tehát belépő tuning szinten :)

  • fehér_ember

    addikt

    válasz #10726912 #6165 üzenetére

    Már mondták, hogy ha valaki valamihez nem ért, akkor nem biztos hogy van kedve ilyenekhez.
    Akinek ráadást szép és elég jó hangú gyári doboza van, az meg mégkevésbé akar hozzá nem értő módon belefogni.
    Ha esetleg még továbblépési szándéka is van (dobozügyileg) akkor meg eladásnál se jelent előnyt, mert a többség azért a belenyúlásmentes dobozoknak jobban örül, felárat fizetni meg végképp nem fognak.
    A dobozaival elégedett zenehallgató is minek piszkálná.
    Van akinek ideje nincs.
    De az is elhangzott hogy akár olyan is lehet hogy körülményes lenne szétberhelni a dobozt.

    Azért az belátható hogy egy hangfalkábelcsere (dobozon kívül) mennyivel kényelmesebb illetve az is hogy te nem vállaltál túl nagy kockázatot ("A hangfalat vettem 70 ezerért (kb, Hollandiában)").

    Amúgy nekem nem jutott volna eszembe pl. a már említett heco váltónál hogy spórolásból tettek bele 2 ferritmagos tekercset is a 3 légmagos mellé (persze lehet hogy azok is olyanok voltak csak még a magot is kispórolták :D), illetve hogy a kábel is valami nagyon gagyi lenne. Kicsit gáz volt felforrasztani a középsugárzókra és elég merev is a méretéhez képest; szóval a zord külső lehet hogy valami ezüstözött kábelt rejt, de persze lehetnek akár ónozott acélszálak is. :)
    Amúgy ha egyszer majd kedvem támadna én is inkább egy azon kezdenék gyakorolni mint az értékesebbemen.

    Szóval én megértem dgyuri0123-at.
    Meg persze azokat is akik szeretnek/érteknek hozzá/megszállottak...

    [ Szerkesztve ]

  • fehér_ember

    addikt

    válasz fehér_ember #6169 üzenetére

    Az előzőt csak azért linekltem hogy aki hangváltót tuningol láthassa hogy még elég kispályás :DDD ;]

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz p76 #6161 üzenetére

    Merész, végleges dobozt kartonból :)

    #6170 ez övön aluli :D

    [ Szerkesztve ]

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

  • #10726912

    törölt tag

    válasz fehér_ember #6168 üzenetére

    Én nem értek hozzá, kammerer segitségével tuningoltam, csináltam amit mond egy bizonyos szintig, aztán logikáztam, hogy ha kivűl van valamilyen, akkor úgy lesz jobb, ha belül is az van és a Jantzen biztos azért irja az alumenről (meg mások is, akik halloták), mert igaz, stb....szóval lettem radikális hifista, szétbarmoló, sokat költő, de egyszerű módszerekkel (egyrészt hallás után, másrészt a gyártó paraméterei után menvén), nem mértem, nem csináltam új váltót, hanem elérhető árú alkatrészekkel tuningoltam...szóval hozzáértő nem vagyok, azok máshol kezdődnek (pl ozzy, kammerer, fapaci), egyszerű parasztlogikával kérdeztem pl a belső kábel nemcseréjének okát, hisz a hang a fontos, nem a gyári állapot és kényelem, szétszeded, leforrasztod, másikat be, ennyi, nem kell szakértelem hozzá, a forrasztásom minősége egy nagy rakás gané, de ott marad, működik a doboz.
    Dobozon belül nekem dobozonként pont annyi van, mint kivűl, tehát amit okoz a kábelcsere dobozon kivűl, ami kényelmes és gyári állapotot megartó, ugyanezt okozza a dobozon belüli kábel csere, sőt...valószinűleg a dobozon belül sokkal rosszabb kábel van, mint amit sokan lecserélnek dobozon kivül...s nekem ott enyészik el ennek a logikája, hogy a hifiben a hangnak kéne legyen legfontosabb szerepe, nem mentegetődzésnek...s dobozon kivűl követik is ezt a logikát, belül meg nem...ezért kérdeztem dgyurit is, szivesen segitenék neki, vagy bárkinek, ingyen, bérmentve, nem százezres dolog ez, hifi, legyen jobb, csak akarni kell, pár órás, pártizezres dologgal is lehet jelentős javulást elérni...a kérdés a passzivitás miértje, ha már a hang javlása számit kábelcserénél...a szakértő tuning pl Tüű Karcsinál kezdődik, régi váltó ki, mérés, új váltó-kábelek be, mérés, korrekció (persze ennek ára van), az én tuningom csak mezei javitás a gyári hangra vonatkoztatva.

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz #10726912 #6159 üzenetére

    Őszinte voltam. Elmondtam az én álláspontomat és közben utaltam a financiális helyzetemre is. Nem véletlenül. Gondoltam megérted, hogy egy átlag Magyar családban a prioritás nem a hangfal, hanem a gyerekem egyeteme, vagy a lakásunk rendbetétele, stb stb. Ezért ha marad zseton és valamit épp vennék (állandóan vennék ), azt alaposan megfontolom, ha módomban áll. A Proac mint gyártó 20-25 éve a látókörömbe került, de soha nem tudtam venni egyet, az ezernyi okok egyike miatt. Elsősorban az ára miatt természetesen és a használtpiaci ritkasága okán. Amik vannak másodkézből, többnyire leharcolt jószágok baromi dragán. Még egy Tablet is reménytelennek tűnt pár évvel korábban... Aztán lett ez a lehetőségem és kicsivel 300e felett hozzájutottam "ehhez'.. Mint mondtam, kivéreztem anyagilag.. és ez nem vicc. A Primare is úgy lett, hogy amit eladtam miatta, az teljes egészében fedezte az i22 árát..bizony ám. :) A Pio N70 meg még nincs kifizetve... lesz 1 év mire kicsengetem. Egyedül lennék kis országunkban, aki ebben vagy hasonló cipőben jár? Hmm? :)
    És akkor "jönnek a hirek", hogy igy szar a Proac meg úgy szar a Proac.. hm... te erre hogy reagálnál? Nem beszélve arról, hogy a Response D30-ban szinte ugyanaz a "gagyi" váltó van, mint a Studió 148-ban, csak a D30 2.1 millióba kerül és a fél világ verné a seggét a földhöz, ha egy ilyen gagyi doboza lenne. Már ezért sem engedném, hogy akárki belenyúljon. No meg annak sem engedném, aki 38e Ft--ból megtuningolna egy Proacot és kérlek ne vedd nagyképűségnek, amit most írtam. Ez az irományom kizárólag arról szól, hogy megértsd, nem vagyunk egyformák, sem így sem úgy sem amúgy. Nem ugyanonnan jöttünk, nem ugyanaz a legfontosabb szempontunk és nem is ugyanoda tartunk.
    Ja és a hangfalkábel jelentőségét vitatni ostobaságra vall, nem éleslátásra, ezt csak úgy mondom.
    A belső kábelezését te sem ismered a Proacnak. Miért gondolod, hogy szárítókötél van benne gyárilag? A hangját sem ismered egy Proacnak sem, csak azt szajkózod, amit a szádba adtak. Hallottál mondjuk bármilyen Response-ot? Mert én igen és azóta is vágyom egyre... Te olyanok véleményére alapozol, akik talán sosem hallottak még gyári Response-ot, csak a magukét Istenítik. Én azt mondom, kell némi szerénység is az életben. Az exhibicionizmus nem áll jól mindenkinek...Nem rád értem, még mielőtt kiakadnál.
    Tuningolni lehet, sőt néha kötelező lenne, mert rengeteg fa hangú doboz létezik a földön, csak épp a Proac nem az. Messze nem tökéletes, de nem fér a keretbe és nincs bizalmam senkiben....ezért sem fogom engedni, hogy bárki belenyúljon. PONT.
    Tudnék még írni pár tucat oldalt, de inkább erősen tömörítettem a mondanivalómat...mert próbálok tekintettel lenni a többiekre is.
    Ha most is azt szűrőd le, hogy diy ellenes vagyok, akkor nagyon félreértettél, mint eddig mindig. :R

    "csak a zene van"

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz dgyuri0123 #6173 üzenetére

    Nem feltétlen várok választ erre, mert ez inkább emberi témákat feszeget és kicsit kényelmetlen lehet beszélni róla, ezt megértem. De ha mégis belefér - és ezt Rád bízom - vonatkoztassunk el a hifitől, váltócseréktől, stb, most nem ezek fényében kérdezem: a bizalmatlanság oka mi ? Csalódtál komolyabban valakiben, audio-s körökből ? (Szélesebb kört véve, tehát szerviz, mester, vagy akár "hificimbi" zeneélvező-haver-barát, vagy bolt/eladó, .. akárkire értem).

    @mindenki: ha már itt tartunk, más hogy van ezzel ? (A csalódással, a bizalommal. Negatív élmények a való életből, tágan értelmezett hifi kapcsán ? Emberi oldal. Kivéve a fórumnak ezen topic-ja (sebeket ne tépjünk!!). )

    [ Szerkesztve ]

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

  • Dorian

    félisten

    válasz #10726912 #6172 üzenetére

    Ezen vitatkozni (nem csak) szerintem felesleges, mert mindenki más-más élethelyzetben és más-más hifihez való viszonnyal áll hozzá, nincs Egy Igazság. Elmondom az én álláspontom:

    Baromi kevés énidő-szabadidőm van, ezért azt a keveset inkább töltöm zenehallgatással, mint hifizéssel, annak árán is, ha nem lesz "tökéletes a rendszer", igen csekély ár, ez, boldogan fizetem meg. Számomra a zenehalhatás a hobbi, a hifi csak egy eszköz. (Ld. hangfalkábel: Tisztában vagyok vele, hogy a jelenlegiben mi nem tetszik, de nincs időm arra, hogy tízféle hangfalkábelt tesztelgessek. Így megnéztem mi az amivel sokan elégedettek az általam igényelt szinten, kipróbáltam, tetszik, ilyent veszek, probléma megoldva.)
    Számomra a zenehalhatás a hobbi, a hifi csak ehhez egy eszköz.

    Tuninggal foglalkozni, hangváltó alkatrészeknek utánaolvasni, szétszedni-összerakni, forrasztani megtanulni, és megcsinálni végképp nincs időm, de ezzel még kedvem sem.

    Igen, elvihetném szakemberhez megcsináltatni, de ez szintén egyedi helyzet: Jelenleg a hangfalak előtt töltött időm túlnyomó része filmezés, az énidős zenélés csekély. Filmezéshez ez a hangfal bőven tökéletes, de hosszabb távon (ha nem minden szabadidőt a gyerekek kötnek le) tervezem eladni és egy másik, hazai gyártó (DIY?) által csináltatni komplett sokpontegyes szettet, amit ezzel már összehasonlítottam, és a jelenlegi használt ára és az új hangfal közti árkülönbség okán nincs értelme erre költeni ill. eladásnál szempont a belenyúlásmentesség.

    Sztem azt nem akarod elfogadni, hogy minket a hobbiból miért nem az érdekel, és miért nem olyan mélységben, ami téged. Hát mert nem és kész. Tudod, van akinek a pap, van akinek a papné.

    Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

  • bkercso

    nagyúr

    válasz Dißnäëß #6175 üzenetére

    A csalódással, a bizalommal.
    Át kell élni, ha nem egy holdbázison laksz egyedül. A mikor az változatos, de a 30-as évek pl. éppen megfelelő lehet. :)
    Nem csak a komolytalanokban vagy így-úgy hülyékben lehet csalódni, hanem azokban is, akik kutyaszorítóban voltak és ott megtanultak másokat átb...ni.

    Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

  • #92251648

    törölt tag

    válasz Dißnäëß #6175 üzenetére

    Alapvető emberi tulajdonság, hogy félünk az ismeretlentől, bizalmatlanok vagyunk vele. A felhasználók többsége nem tudja megítélni egy átalakítás értékét, eredményességét, azért a módosított készülékek piaci ára jellemzően alacsonyabb, mint az intakt példányoké. És ez nem is fog változni, míg a DIY-erek nagy részének egyetlen érve, hogy a 10 forintos ellenállás 100 forintosra cserélése biztosan jobb hangzást ad majd, hiszen ez így önmagában nyilván butaság. Ha egy gyárilag elhibázott elektronikát megépítünk drágább alkatrészekből, attól az még hibás elektronika marad.

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz dgyuri0123 #6173 üzenetére

    Késő volt, nem volt már kedvem sem tovább írni, de ez még bennem maradt...

    Hogy alátámasszam a Response D30R váltóról tett "éjszakai" "kinyilatkoztatásomat", íme a váltója: Forrás: [link]

    Ez egy 2.1 milliós, igen jó hangú doboz váltója....
    Azon gondolkozom, mégis mitől lehet olyan jó egy D30R, ha ennyire gagyi crossovere van? Lehet hogy mégsem mindenki hülye, aki tervezőként ott dolgozik? :U Könnyű cinkelni valamit, (jó Magyar szokás szerint), de építsen "bárki" ennél jobb hangút, ennél sokkal olcsóbban, legalább ilyen minőségű kivitelben és akkor azt mondom, igaza van annak az "akárkinek". De addig inkább hallgasson szerényen. Ha valamilyen oknál fogva mégis sikerülne túlszárnyalnia (építenie) bárkinek egy D30R-t minden szempontból felülmúló dobozt, akkor sem áll jól senkinek a magamutogatás, a nihilizmus és a "nagy arcúság". :R

    Tehát a "bajaim", (kötekedésem?) "kétségeim" okait szerintem igen alaposan megtámogattam magyarázattal és próbáltam arra is rávilágítani, hogy a "kényszeres" Diy nem orvosság mindenre, amíg olcsó alkatrészekből is ilyen és hasonló dobozokat képesek "gyárban" megalkotni. És ez a doboz sem tökéletes, nehogy az a vád érjen már, hogy Istenítem a márkát, de nem vagyok hajlandó elismerni, hogy ebbe a dobozba azonnal bele kellene nyúlni és kidobni a komplett váltóját úgy ahogy van... vagy persze, meg lehet tenni, de akkor legyen még jó sok kidobandó szabadidőd, pénzed, ideged és reményed, hogy valóban jobb lesz, vagy addig hangolják szanaszét, míg HS280 nem válik belőle. :D De figyu... ha 2.1 milliót adtál volna érte... akkor is szétberhelnéd?

    Természetesen egy új áron 100-300e Ft-os dobozon sokkal több mindent kell/ene eleve cserélni, mert "alapból nem szólnak túl jól". A D30R viszont piszok jól szól... ez is mutatja, hogy nem csak az árcédulán emelkedik az ár öncélúan, hanem van mögöttes tartalom is, még akkor is, ha 10x-es áron kapod meg egy 200 ezres dobozhoz képest. És kérlek, ne menjünk bele abba, hogy 10x jobban is szól-e, mert akkor tényleg "eret vágok magamon". ;) A kétmilliós és húszmilliós rendszer vajon 10x-es hangminőségbeli különbségeket mutat? Van rá mértékegység? :N Remélem, akkor ezzel elejét is vettem egy újabb "kirohanásnak", miszerint akkor is mocsok drága a D30R és nem éri meg az árát... De igen, van akinek megéri és van aki maga szeretne ilyet, vagy sokkal jobbat építeni. Semmi gond, tegye meg, építsen. Szurkolok neki.. de tényleg.

    A sajátom természetesen nem Response, de nem marad el tőle nagyon sokban. Hasonló karakter, hasonló hangminőség, de természetesen "picivel" mindenben gyengébb, csak hogy indokoljam a 800e és 2 millió közötti ár-szakadékot.
    A belső kábelezésről is találtam infót, de sajnos nem volt időm megint felkutatni...ergo, neves gyártó kábele van a sajátomban is, nem közönséges villanydrót. És bocsánat, ha belül nem szeretnék/akarok Zu Audio kábelezést kiépíteni... :)

    (#6176) Dorian válasza a sajátom is lehetne..

    (#6175) Dißnäëß csak egyet mondok... Tűű Károly. Úgy javított egy B&W csipogót, hogy a porvédő gumit a műanyagházra helyezte vissza, nem az alatta lévő "nútba", ahová való lett volna. Tudniillik tekercselni (forrasztani) kellet a csipogót, mert elszakadt a madzagja. A képen nem az én dobozom van, de láthatod, hogy a gumiperem hogy illeszkedik "normál üzemmódban". Ezt sikerült neki a fekete keretre ráültetni kívülről, így gyakorlatilag semmi nem tartotta a helyén a porvédő sapkát, ami le is jött úgy ahogy volt pár nap elteltével úgy, hogy szakadt a tekercs is vele együtt. Szétszedtem, letekertem a lengőtekercsből egy menetet és újra forrasztva a "normál" helyére raktam. Onnan kezdve semmi baj nem volt vele... Évekig használtam utána.. Ez is egy, de lenne még... Akiben megbíznék, az nem olcsójános, így ki is hagyom a próbálkozást, de mondom, nem is áll szándékomban a váltó gyógyítása.. nem érzem szükségét.

    [ Szerkesztve ]

    "csak a zene van"

  • #92251648

    törölt tag

    válasz dgyuri0123 #6179 üzenetére

    "Azon gondolkozom, mégis mitől lehet olyan jó egy D30R, ha ennyire gagyi crossovere van?"

    Kérlek, fejtsd ki, mitől gagyi ez a váltó!

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz #92251648 #6180 üzenetére

    Nem szerintem gagyi... ezt jó, ha tudod... "Másik" kolléga szerint ipari hulladék.

    Én vagyok a hibás, mert nem tettem idézőjelbe. Elnézés érte. :R

    "csak a zene van"

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz dgyuri0123 #6179 üzenetére

    Váltó: amúgy ezeket nem mindig kell "barmolni" szét akármerre is. Simán cserélhető, félretehető, kivehető cakkpakk sok-sok váltó, megőrizve a gyári állapotot szeretőknek, és bent a helyén az új váltó. Lehet így is, hogy a régihez nem érünk hozzá (4-6 vezeték kiforrasztás a nyák szélén, az semmi és gyárivá visszaalakítható marad). Ezt inkább mindenkinek, nem meggyőzni akarlak. :N Persze ha már mindenképpen úgy gondolja valaki, hogy csere. Én nem szoktam viaszos elko-kkal meg spéci alkatrészekkel bíbelődni, csak nem-audiofil minőségivel, az pont jó szvsz. (Gyárihoz sem nyúltam még).

    "Szaki": na ez gáz. Értem. Ööö.. nem tudok mit hozzátenni, csak fogom a fejem. :W Ha én gyárit szedek szét és nem 2 percnek tűnik, fotózom a lépéseket telóval, vagy felírom !! És összerakáskor látom a sorrendet ! Sajnálom. Azt pláne, hogy feltehetően pénzért csinál ilyeneket másnak.. Minimum, hogy két magassal megdobom a tulajt, vagy fizetem a tisztességes szervizt neki, ha így elcseszem. Amúgy egy ex kollégámnak is ilyen van 15 éve, imádja őket (5.1 szett, de sztereóban is oké).

    [ Szerkesztve ]

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

  • ozzy711

    őstag

    válasz #92251648 #6180 üzenetére

    Hát nem látod, hogy a huzal ellenállás, meg a "hurkalé" vas(ferrit)magos tekercs az gagyi? ;]
    Fentebb legalábbis ez hangzott el. :))

    Gyuri: Azt konkrétan tudom, hogy a régebbi JM Lab dobozokban Van Den Hul belső kábelezést használtak. Az sem mezei villanydrót ugye. ;]

    [ Szerkesztve ]

  • #92251648

    törölt tag

    válasz ozzy711 #6183 üzenetére

    Bevallom, minden hozzászólást csak az első hülyeségig olvasok el, ezért néhány dologról lemaradok.

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz Dißnäëß #6182 üzenetére

    Ha már vissza kell alakítani, az nagy baj... És, mikor átvenném a módosított váltós dobozomat és azt hallom, hogy ez bizony nem tetszik..? Nekiállunk meggyőzni egymást, hogy ki hall rosszul? A diy-er a maga igazát bizonygatná, engem meg esetleg a sírás kerülgetne. :) És ha visszaalakítja, mi van a beleölt munkaórákkal? Mi van a végül be nem szerelt alkatrészekkel? Ki fizeti a révészt? Túl sok a "ha".

    Ha valaki magának csinálja, az a legjobb. Szemrehányást is csak magától kaphat és a beleölt munkaórák sem vesznek el teljesen, mert tapasztalanak épp jó lesz egy esetlegesen elbaltázott "moddolás" is.

    "csak a zene van"

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz dgyuri0123 #6185 üzenetére

    Hát ez igaz, de a visszalakítás esetén 4 csatlakozóról beszélünk, nem az összes komponens ki és vissza forrasztásáról, szóval amit én írtam, ezen ProAc váltót elnézve a baloldalon bemenő 4 fehér tyúkbél leforrasztása erről a váltópanelről, majd az új panelhez hozzáforrasztása. Ha mindössze ennyi az átalakítás, az új móka nem jön be, és visszateszed ezt az eredeti váltó nyákot a terminálokra, és tisztességes, tiszta forrasztással, jó minőségben visszaforrasztod ezt az eredetit ugyanide, a fehér kábelekre, ezt meg nem hallod. Ha igen, az világszámba menne, VAGY a gyári kötések szépen elvitték valami számomra még ismeretlen módon az évek alatt úgy a hangját az eszköznek, hogy szép lassan ment vele a hallásod (agyad) is, de ez már nagyon a hihetőség határmezsgyéje nekem, hogy oxidációk, forrasztások-kötések idő általi öregedéséből adódóan érdemben mit hallunk meg tényleg és mit nem, mert 40 éves, totál elszíneződött forrasztás is lehet még jobb, mint 10 perce született zsírúj csillogó szar forrasztás.

    Abba nem akarok belemenni, hogy "jogilag" meg mi van ha, ezt meghagyom Neked (jogos amúgy). Ezért nem csinálok senkinek semmit "tuning" szinten, mert a tulaj nem feltétlen kísérletező beállítottságú, a DIY-er meg akár 10 nyákra szerelt, legkülönfélébb váltót is hajlandó kipróbálni, és azt is hajlandó belátni, hogy ha "áhhh mégiscsak a gyári az igazi" és azt kell visszatenni. Ha visszateszi azt, ugyanazt kapja vissza, hacsak nem telt el tényleg hosszabb idő (mert akkor elko csere a panelen, satöbbi).

    Továbbra sem fekete-fehér dolgok ezek, pár minőségi forrasztás kábelvégen igenis lehet teljesen ekvivalens a gyári állapottal, főleg ha azt is hozzávesszük, hogy mondjuk az ember egy régebbi, használt doboz kábelén (amit nem patikamérlegen mért a gyártó) vág 1 centit és kevésbé elszíneződött/oxidált kábelrészt foraszt be gyorsan az újracsatlakozáshoz. Még javíthat is, nemhogy rontson, a puszta ki-be rakás, felveti a kérdést a "gyári állapot", mert lehet Te nem nyúltál a ProAc ládáidhoz, de hogy nem gyári állapotúak már most sem, az biztos. (Semmi sem az, ami használt). Innentől kezdve meg, hogy eleve lötyög a viszonyítási alapod, nehéz okosnak lenni abban, mit kéne tenned. Te biztonsági játékos vagy, inkább semmit nem teszel. Veszel használtan, szép, jól szól, tetszik, élvezed, majd ha kapar a bogár és jön egy kis zseton, dönthetsz úgy, hogy cseréled másikra és kész.

    "Gyár által beletett váltó kivétele és visszatétele" művelet akkor ront, ha kókány munka, szar a kötés, amit nem vesz észre se a "mester", a tulaj meg pláne nem, más sodrott vezetéket is forrasztani, más tömör zománcozott tekercsvezetéket is forrasztani, és és és ... ezeknek mindnek technikája van.

    Egy gyári váltó ki, majd később újra berakást tisztességes iparosmunka mellett a büdös életbe meg nem hallasz, ezt tartom. Hacsak nem valami javulást, mert - mint mondtam - a forrasztások sem örökéletűek, inkább jót tesz egy "újraforrasztás" (mert lényegében ekkor arról beszélgetünk, ha a váltó egésze érintetlen marad) és ekkor történhet olyan, hogy a gyár által beépített váltód új életre kel, ilyen értelemben lehet különbséged.

    Amúgy én továbbra is értelek, nem akarlak a totálellenző sarokból kimozdítani valamiféle középirány-kompromisszumba, mert mindenki olyan utat jár be, amilyet, de a többieknek pl. jó tudni, hogy .... nem minden fekete-fehér.

    Egy ilyen ProAc váltóval ha valakinek gondja lenne, vagy nem is gondja, csak kísérletező kedvű: ez spec. tök jól kivehető 1:1 és szépen eltehető a vitrinbe, míg egy másik panelre szerelt másik váltó vagy "hígendebb" alkatrészekkel, ugyanilyen névleges értékek mellett, vagy totál áttervezve, más értékekkel próbálódik. Oszt ha nem jött be, helószia, ott a gyári a vitrinből, vállat vonsz, 4-6 minőségi kábelvég visszaforrasztás a nyákra és oké.

    Ha meg jó, hagyd így, de ezt már kibeszéltétek (én is ezért hagyom úgy, ahogy, anyám Magnatjait, azok egyszerű és nagyon bevált álló ládák, migabi24-hez csatlakozva én sem tudom, mit nem szeretnek bennük egyesek).

    Saját első passzív váltómat korábban (másodfokú háromutas Butterworth) én tekertem kézzel, bumszli ferritmag köré. Úgy pff. 18-20 évesen kb. úgy, hogy precíziósan mértem a zománchuzalt meg-meg karcolva itt-ott 1 mm-en, nézve, hogy az RLC mérő mit mutat, és ott nyissz végül, ahol beállt pontosra az induktivitás érték, addig meg raktam rá a meneteket egyre lassabb iramban. De azzal kevésbé számoltam, hogy amikor 400+ Watt teljesítményt kergetek át rajta, mert 2db 30-as mély előtt volt, érdemes lett volna jobban megnézni, hogyan és mikor megy telítődésbe a mag és ez milyen hatást gyakorol az egész működésére. De hát örökké tanulunk.

    A visszaalakítás nem nagy baj. Kockázat. Mert jobb lehet az újabb kötés miatt, ha jól van csinálva, mint ahogy Te megvetted használtan az előző tulajtól, akinél eltöltött X évet. És aki egy bizonyos hangzáshoz van szokva, annak a jobb ugyanúgy kockázat (azaz nem-jobb), mint a rosszabb. Azaz mindkettő rossz. Ha szereted a betonbevált dolgokat, tökmindegy, milyen iparosmegoldáson keresztül van az Számodra szállítva, tökmegértelek, felejtsd el, mert míg egy kábelpróbálás 1-2 hétre visszaalakítható az eredeti kábeleddel, a forrasztás mindig csak új és új és új lesz, minden egyes újrabeforrasztás alkalmával, és mint ilyen, változót hoz a stabil egyenletbe, azt meg ha nem akarjuk, akkor békén kő hagyni oszt jau. :D ;)

    Egyébként még a végére: nem tudom, forrasztott-e a nyák és a hangszóró terminálok találkozása, amiken a nyák lényegében ül, vagy "csak" csavarozott. Az idő miatt az is változást hoz, ha kitekersz ott egy anyát, majd visszatekered a helyére és végigmész mind a négyen. Kérdés, félnél-e egy ilyentől. Szerintem igen és elfogadom, hogy nem Neked való a móka. Majd a következő tulaj meglépi, amikor már az elko-kat eszi az idő, szerintem Te addigra rég eldobod.

    [ Szerkesztve ]

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz Dißnäëß #6186 üzenetére

    "Majd a következő tulaj meglépi"

    Úgy valahogy. Amennyiben mégis hosszú időre terveznék vele, meglátom a jövőben. Ha már az értéke is lényegesen kevesebb lesz és elmegyek nyugdíjba is (nem röhögni), gondolom több időm lesz kísérleti nyuszit játszani... addig maradunk így ahogy vagyunk. A hibákat addig is tolerálom, mint ahogyan eddig tettem...

    (#6183) ozzy711 esküszöm, nem emlékszem milyen kábel van benne, de meglepődtem mikor olvastam, hogy minőségi áru.

    [ Szerkesztve ]

    "csak a zene van"

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz dgyuri0123 #6187 üzenetére

    Nem tűntél egy nagypapinak :D :N

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

  • bkercso

    nagyúr

    válasz Dißnäëß #6186 üzenetére

    Egyébként még a végére: nem tudom, forrasztott-e a nyák és a hangszóró terminálok találkozása, amiken a nyák lényegében ül, vagy "csak" csavarozott.
    Nekem is rögtön ez jutott eszembe. Még kontrollanya sincs rajta, csak kapja a rezgést a panel a dobozban...

    Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz bkercso #6189 üzenetére

    Csavarozott. De miért rezegne? A terminál külső része sem rezeg. Sem a jumper "pálca", sem a saru/villa nem lazult meg eddig egyszer sem, pedig az csak kézzel van meghúzva. Ha akkora lenne a rezgés, lazulna ott minden... de szerintem, ezt is átgondolták tervezéskor. Ebben a formában ~20 éve így rögzítik.

    "csak a zene van"

  • ozzy711

    őstag

    válasz dgyuri0123 #6190 üzenetére

    Szerintem nem a nyák rezgésre gondolt, hanem arra, hogy kontrollanya ( plusz 1 anyacsavar) nélkül kilazulhat az anya, rontva ezzel az érintkezést.

  • bkercso

    nagyúr

    válasz ozzy711 #6191 üzenetére

    de azt a NYÁK rezgésétől tenné. :)

    Vicces, hogy drága banándugóra kiadnak (kiadtok ;] ) tízezreket, míg belül az ónozott NYÁK van nekinyomva a rozsdamentes acél anyának...

    Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz bkercso #6189 üzenetére

    Általában ezek a hangszóróterminálok itt a belső menetes hosszú végüknél eléggé vastagok-tömörek és annyira nagy a "hőtehetetlenségük" a vastag anyag miatt, hogy tarthatsz oda pákát, hogy a nyákon lévő gyűrűvel valahogy összeforraszd, nem fog odatapadni rá a forrasztóón sehogy. Ezért döntött a gyártó a csavaros mellett valszeg (vagy eleve, konstrukciós elgondolás, 1 tonna csavar olcsóbb és gyorsabb összerakáskor a gyárban, mint x mázsa forrasztóón, forrasztási művelet és páka-energiafogyasztás). Ezt sosem tudjuk meg, mindenesetre ha a szemem nem csal, ezek a csavarozható, nem pedig a forrasztható terminálok. De ha pénzről van szó gyártás során, ezen lehet fogni. De nem feltétlen rossz. Van olyan terminál, aminek a vége el van vékonyítva egy pár mm szakaszon, forrasztás célból, azzal könnyebb kicsit dolgozni, a kilowattok átvitele miatt nem aggódnék szobahifin.

    De lássuk a tényeket: ha így "nyákot húzol rájuk" úgymond, akkor marad ez az anyás megoldás, meg a nyák felszínén (lehetőleg kétoldalt, de lehet csak 1 is) a gyűrű, ami a kontakt ugye, amivel összesúrolódik a terminál menetes szárára tett anya (vagy anyák). Mócárt bejön a tyúkbélen át a hangszóróterminál külső részéről ide e csonkra és végigsétál a meneteken. Ahol rendes érintkezés van, ott átmegy a csavarba, onnan meg a nyákra tett gyűrűbe (onnan pedig a nyákon megy tovább). Persze lehet a furatot is galvanizálni, de az nem szorít, csak épphogy érintkezik mikroszkopikusan nézve + idővel oxidációt nem tudod egy "csonkot megforgatom benne" módszerrel kicsit kezelni (ha nem is tökéletesen), szóval kell az anya. (Gyanítom ez nem galv. furatos nyák). Valszeg nyák alá-fölé anya.. ilyesmi trükkök mentén agyalok.. csavarozható .. forrasztható is.. 3 .. 4 ..

    Az idő telik, a fémfelületek oxidálódnak, réznél párévente meglazítanám-húznám a csavaros kötéseket, kicsit dörzsizzék meg egymást tisztára a felületek, rozsdamentes acél szerintem .. háát .. passz.. hobbi fotós is vagyok, ezt nem tudom megítélni... alu-réz véletlen se találkozzon, jelen esetben amúgyiskizárt.. lehetnek ezek ezüstözött vagy talán ródiumozott csavarok is, bár utóbbi jobban csillogna, valszeg nem bántanám, jó ahogy van, max 5-évente ránézni és kész, béke. Ha réz/acél, akkor saccra ugyanígy 5 évente csak egy kontroll, kicsit lelazítani, majd ráhúzni újra, 2x-3x .. nagyon nem lennék álmatlan e megoldás miatt, sztem oké.

    Távgyógyítás műsorunkat hallották, köszönjük figyelmét. :))

    [ Szerkesztve ]

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

  • fehér_ember

    addikt

    válasz bkercso #6192 üzenetére

    Úgy ahogy mondták, akár még valami komolyabb bevonatos is lehet.
    Meg milyen drága banánok (azok csak próbának voltak)? A profik csupaszon fogatják be, én meg mostanában pl. KáCsás szorítósat veszegetek.

  • ozzy711

    őstag

    válasz bkercso #6192 üzenetére

    Én biztos nem, mivel nekem a dobozomban nincs nyák, csak lábtól lábig forrasztás. A teljes váltó dobozon kívül van ( konkrétan a középsugárzó doboz tetején ) + az összes alkatrész ( ami nem a levegőben lóg ( mint. pl. egy mox ellenállás ) filc alátéteken nyugszik. A váltó alkatrészeket ért rezgés nálam a lehető legminimálisabb. ;]

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz Dißnäëß #6193 üzenetére

    Itt azért jobban látszik, hogy szép fényesek azok az anyák. A terminálok ródiumozottak, ezt biztosan tudom... lehet, az anyák is azok?
    Aztán még az is lehet hogy az anyák alatt nem alátét van, hanem ez ilyen "talpas" anya... ??
    Nemtom... :F

    [ Szerkesztve ]

    "csak a zene van"

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz dgyuri0123 #6196 üzenetére

    Őszinte leszek, megnemmondom. :F Ha oldalról (45°?) kapod le a csavart egy képpel, azonnal kiderül, talpas-e vagy anya+alátét. Utóbbi kevésbé bántaná talán az alatta lévő nyák-fémfelületet, amire felfekszik, mert a legtöbb talpas anya alja bordázott + forognak ugye, ekkora erőt a nyákok nem biztos, hogy szeretnek. Szóval alátét + anya kombóra szavazok, horganyzott acél, a nyákon pedig ónozott réz érintkező, ami nem hajlamos a mély korrózióra. (Legalábbis ezt mondanám látatlanban, hogy ilyesmi). Kicsit kékes-zöldes nagyonhalvány beütés csavaron, sztem ez horg. acél. Mondjuk egy kis mágnessel odamész, azonnal kiderül (ellenállás felől közelítsd, bár nem félek én attól, hogy átmágneseznéd a szomszéd ferritmagot) :D

    De amúgy szerintem nincs itt semmi gond, túlreagálás, túlbeszélgetés, túl-kattogás van. ;) Mivel kezdek a Te agyaddal gondolkodni a témában :D , nem bántanám. ;) :N

    [ Szerkesztve ]

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

  • ozzy711

    őstag

    válasz Dißnäëß #6197 üzenetére

    Arra nem gondoltatok, hogy a proac-nál sorozatgyártás előtt csináltak egy "földrengés" próbát, mivel ezután sem csavarodott ki egyik csavar sem, megkezdték a sorozatgyártást? :D

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz ozzy711 #6195 üzenetére

    Nálam is kívül lesz ideiglenesen, míg az aktív minden eleme össze nem jön. (1 sztereó erősítőm van most még csak, de az sem ide, csak befogom addig valami zajkeltésre) :)

    Van ám egy érdekesség, váltószerelésnél: oké, hogy áll egy jópár elemből, de azon magasröptű doksik alapján, amiket eddig láttam, nem egy helyen olvastam olyat, hogy célszerű az impedancia korrekciós elemeket, Zobel, soros RLC, ha van, a hangszóróhoz közel elhelyezni, egyesek szerint egyenesen a hangszóró terminálokra rá egyből (tekercs - mágnes távolságra ügyelve), majd ezt tekinti az elmélet a végső, tényleges hangszórónak mint egységet és innen lengőkábel az általában a hangfalterminálokra, vagy közelükbe letett tényleges hangváltó elemekhez.

    És persze matekolni is így, a tényleges váltó értékét. Tehát hangszóró adott, dobozban egyesével kimérve őket a görbék és viselkedések előállnak, erre korrekciós elemek számítása (vagy csak impedanciacsúcsokra, vagy magát a dobozt is kezelve ha valahol úgy kiemelne, sajátrezonancia, stb), ebből összeáll egy "virtuális hangszóró" mindkettő vagy mindhárom útra (attól függően..) - és ezekre már lehet stabil standardképletek mentén váltómatekolni. És egyesek még ezzel is tudnának vitatkozni, vagy tovább szőni, most nem is ez a lényeg.

    Nnnnnamost. Én még nem láttam élőben olyat, hogy ezek külön lettek volna véve. Mindenki egyetlen panelre szerel mindent. Van, aki semmi korrekciós áramkört, csak tényleg a váltót magát (mert épp olyan hangszórókat válogatott össze, vagy hanyagabb a tervezés), van, aki meg a korrekciós elemeket is, de ... egy kupacban vannak.

    Ezt csak érdekességképp. ;)

    Érdekesség námbör tú: az egyik cikk említette, hogy aktív esetén is jótékony lehet az impedanciakorrekció passzív elemmel, amennyiben az adott hangszóró lesugározni kívánt tartományába szignifikánsan beleér az impedanciacsúcsa, vagy annak lecsengő szakasza. De ez függ attól, mi hajt ténylegesen, D osztály pl. jellemzően erősen immunis az impedancia-változásra és a "legtoleránsabb" erősítő-fajta.

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

Új hozzászólás Aktív témák