Új hozzászólás Aktív témák

  • ozzy711

    őstag

    válasz Dorian #5699 üzenetére

    Jöhet a diagramm.
    Nekem csak "kitisztított" asztali pc-m van, nem tudom a Bodor-pc mennyit hozna, de most elégedett vagyok vele, a hangkártyával együtt(most ;] ). Dac-ot max. online veszek, ( min. egy Teac UD-505 szintre gondolok ) hogy tudjak élni az elállás lehetőségével, biztos-ami biztos.
    Én sajnos diagrammot nem tudok bemutatni, de tervben van, hogy meghívom Pacit egy mérésre, utána okosabb leszek.
    Egyébként egy hanggenerátorral végig mentem 5Hz-enként a basszustartományon és úgy látom ( hallom ), hogy nálam beszakadás nem hallható, de 75-95 Hz környékén sajnos van egy pár dB-s kiemelésem ami nagyon ritkán hallatszik zenehallgatáskor ( jellemzően egy magasabban "jegyzett" basszusgitár vagy pl. a Mike Oldfield: Tubular Bells II. lemezen az utolsó szám (Moonshine ) . Na az nagyon "hordós" tud lenni, ha rosszul van belőve az akusztika.
    Sajnos az nálam sem tökéletes. :(

    [ Szerkesztve ]

  • #01758976

    törölt tag

    válasz dyscus #5697 üzenetére

    Sosem olvastam diy fórumot (ezt is már alig), de minden egyes hozzászólásodon érezni amit bta állít. Miért? Erről az egy topikról beszélek, hol kevésbé, de jobbára jobban. Man of style, hogy téged idézzelek.

    dgyuri: te is kikeltél itt már párszor diy ellen. Pedig. Öt perc olvasás után kiderül, hogy a dobozaid pontosan ilyenek aminek leírod. Picit harsány magas jellemzi az egész stúdió vonulatot. Viszont a tiedben a response driverei vannak. (?) Erre te milliós elektronikákról beszélsz elé, pedig ha belenyúlnál a dobozokba 100k/db értékben lehet már tényleg arra a szintre érnél, amit már sokszor olvastuk a proacjaidról. A disznész "elleni" kirohanásod érthetetlen.

    Dedó lett az utolsó pár oldal, Dorien kérdése jogos.

    A hely ahol élünk.

  • bta1

    őstag

    válasz dyscus #5697 üzenetére

    Maradjunk annyiban, hogy neked fogalmad sem lehet, mit csináltam / mit nem. Vita és érvelés helyett általad kitalált dolgot híresztelsz rólam, ahol csak teheted; kihasználva, hogy sehol sincs korrekt moderáció. Pedig a szabályzatok értelmében törlés > kitiltás > bannolás járna érte. Mindenhol. Jogi következménye is lehetne, de ezt csak úgy mondom. Nem szokásom szavak miatt pereskedni.

    Ha egy, azaz 1db erősítőt sem csináltam volna sem tartozna rád, de a játék kedvéért induljunk ki a feltevésből. Gyakorlati jártasság alapján nem lehet, nem szabad hozzáértést megítélni! A villamosmérnök nem feltétlenül rendelkezik forrasztási gyakorlattal, ahogy az épületgépész mérnökök többsége sem szokott fűtést szerelni. De hogy ne szóljon bele a szerelésbe, ne "okoskodjon", ne javítsa ki a tévedést vagy félremagyarázást, mert egy árva vízvezetékszerelést sem láttunk tőle, kissé meredek. Ezt a tempót mérnökként és volt diyerként is visszautasítom!

    [ Szerkesztve ]

  • Dorian

    félisten

    válasz ozzy711 #5701 üzenetére

    Biztos, hogy vannak jó nagy beszakadásaid, kiemeléseid a frekimenetben, mindenhol vannak. Bárcsak "pár dB" lenne mindenhol ;]
    Most hirtelen olyan diagramot nem találtam amiből bármi kivehető, de egy programba betöltöttem, ahol leolvashatóak értékek. Szóval a 30-40 Hz-es sávban van egy nagy kiemelésem, aminek a csúcsa 33 Hz-nél 9 dB. Ez a szoba szélességi módusa (5 m) (Szerencsére első-hátsófali nem játszik, mert az a 9m miatt 20 Hz-re esik, függőleges magasabb frekijűt meg sokat csökkenti a vastag kanapé) Innen 160 Hz-ig 6 dB-en belül van, onnantól 3dB-en belül a lineárishoz képest. És ezek kifejezetten jónak számítanak. Természetesen a két hangfal együttfutása ezen különbségeknél sokkal-sokkal közelebb van, ez is legalább olyan fontos.

    Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

  • ozzy711

    őstag

    válasz Dorian #5704 üzenetére

    Igen lehet az több dB is, nem tudom :U , de az biztos, hogy nincs olyan felvételem a jelzettel együtt sem, ( az akusztikai "bűvészkedés" után ) ami ez miatt hallgathatatlan lenne és szerintem ez a legfontosabb, hiszen ezért "akusztikázunk".
    A hallgatási hely mögötti fal előtt végig a földön álló, 1 méter magas kb. 50 cm vastag 90-100 kg/m3 kőzetgyapot "panelek" vannak, majd felette + 1 méter magasságú ugyanilyen sűrű, de kb. 20 cm vastagságú panelek. + egyéb aminek felsorolásához lusta vagyok. :))

    Ezt megelőzően volt jó pár felvétel, amit ignoráltam, mert ( főleg a basszus gitár tartományában ) egy nagy összebúgás volt az egész és hallgathatatlan volt a zene.

    [ Szerkesztve ]

  • ozzy711

    őstag

    válasz #01758976 #5702 üzenetére

    Szerintem Gyuri azokhoz tartozik akik meghagyják a készülékeit ( a hangdobozt is, mondjuk máshoz én sem nyúlnék hozzá, mivel az smd technológia miatt az elektronikák felépítése már nehezen követhető számomra ) , gyári állapotúnak, mivel így az értékálló marad.
    Ha később eladásra kerül a sor sokkal könnyebb lesz a dolga, ( és nem utolsó sorban jobb árért ) mintha azt írná a hirdetésbe, hogy belső kábel, kondi kicserélve, vas magos tekercs légmagosra cserélve stb. Persze van akinek ez nem gond, de ők kevesebben vannak.

    Nekem könnyebb dolgom van, mert én 20 éve is azért vettem meg a Focal hangszórókat, hogy ezek hosszútávra ( már 20 éve megvannak )nálam maradnak, így az ár-érték arány nem volt fontos.

  • bta1

    őstag

    válasz ozzy711 #5700 üzenetére

    A lábdob impulzusa matematikailag úgy is értelmezhető, hogy 0Hz-től indul, bár a szinuszos felbontás kicsit komplikáltabb a szokásosnál, hiszen aperiodikus függvényre nem értelmzehető a Fourier-tétel (be kell vezetni a végtelen periodusidő fogalmát, stb.)

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz ozzy711 #5705 üzenetére

    "Ezt megelőzően volt jó pár felvétel, amit ignoráltam, mert ( főleg a basszus gitár tartományában ) egy nagy összebúgás volt az egész és hallgathatatlan volt a zene."

    Na látod. A korábbi forrásommal (laptop, médialejátszó) volt ilyen, N70-nél nincs ilyen.. Akkor mi volt a rossz? Vagy az N70 rossz, mert nem búg össze semmi semmivel? Pontos, gyors pince-mély basszusaim vannak, mióta forrást (is) cseréltem. Nem a szobaakusztikám miatt nem volt "tisztességes" mélyem és nem a dobozaim mély hiányosak. . Most a rockzene is kottázható alul is, meg felül is. De hogy említetted a Focalt... halottam én i22-t Focal Aria 923-mal. Na az döngött, mint állat. Szinte semmit nem lehetett hallani a basszuson kívül... Szóval, ha azt mondom, hogy "jó" mélyek, az pontosan azt jelenti, hogy ott, akkor, annyira van mély, amennyire szükség van és amennyire egy "jó" mélynek lennie kell. A folyton búgó, döngő mély az nem jó mély... ez nem házimozi.

    (#5702) hárásó : Nem értünk egyet ProAc vonalon (sem). A Studio 148 nem sziszegős, de igényli a folyékony hangot, azaz a drága (vagy csak kiváló ;] ) elektronikát, mert különben tud rondán tud szólni. Igaz, hogy leginkább a 192 kbps veri ki nála a biztosítékot, de ha neked amiatt nem kell egy doboz, mert az ótvar Magyar film-szinkronhangot nem képes selyembe csomagolni, akkor még finnyásabb vagy, mint én. :) Ha ez mégis baj, hát legyen... nekem nem annyira baj, mert különben igen szerethető doboz. Ja, hogy nem hibátlan? Nem hibátlan, persze, de ezen a szinten nincs/sincs hibátlan doboz... csak kevesebb hiba.

    Azok az őslelet felvételeim, amik pontosan/kifejezetten "audiofil" célokra szánt teszt jellegű felvételek (albumok), most kurva jól szólnak. Korábban nem értettem, mi a fenének csinálnak ilyen lemezeket, mert nagyjából mind unalmasnak, laposnak, túl finomkodónak, érdektelennek hatott. Forráscsere után jött a 180 fokos fordulat... minden a helyére került, élvezetes hallgatni ezeket a felvételeket. Itt nincs sziszegés, nem bántanak a magasak stb stb.... Mindenesetre, ha gondolod, döntsd el magad ezek után, hogy mennyire szar ProAc. Nekem jó lesz ez még egy darabig.

    Szinergiára persze nagy szükség van ennél a doboznál is, mint minden doboznál ugye, hellyel közzel. ;) Az I22 sokkal közelebb áll szinergiában hozzá, mint pl. a CA 850A, ami gyorsan ki is derült a meghallgatásakor. Aztán, az i22 közelebb áll hozzá, mint a Vincent SV232 és lenne még ötletem, hogy mivel lehetne még jobban "összehozni" a Studio 148-at, csak arra nem lesz pénzem mostanság. És amúgy, nem kellenek milliós elektronikák mellé, a gondos párosítás a lényeg, viszont "bazári" elektronikával tényleg nem próbálkoznék.

    A másik dologra nem kívánok reflektálni, elég volt a témából... Nem, nem tudok, nem akarok...

    "csak a zene van"

  • dyscus

    tag

    válasz bta1 #5703 üzenetére

    Édes Istenem. Fenyegetsz? Felmutatni meg semmit sem tudsz. Híresztelés? Ugyan már. Én mindeg téged kérdezlek, hogy mit építettél, s mutasd meg. Azt is csak akkor, mikor szokás szerint minden indok nélkül belém kötsz. Felteszek egy kapcsolást, s te már egyből magyarázod a pejoratív nagy semmit. Ez nem híresztelés. Ráadásul mindenkibe belekötsz. Lancerboylba azért kötöttél bele korábban, meg most is, mert velem építteti meg az erősítőjét.
    Villamosmérnök? Haha. Ha volt díyer, akkor minek oktatsz ki mindenkit a díyerek fórumain? Itt is csak az exkatedra kijelentéseidet hangoztatod. Légyszíves szállj le rólam innentől kezdve. Én nem szólok hozzád. Most is te kezted a sértegetést azzal, hogy szemtelen díyerekről firkálgattál ide. Nos ennyi.

  • ozzy711

    őstag

    válasz bta1 #5707 üzenetére

    Azért csak van egy "jellemző" frekvenciája nem?

    (#5708) dgyuri0123
    Lehet, kissé figyelmetlen voltál. :U Azt írtam, akkor volt olyan mielőtt elvégeztem volna a "bűvészkedést" a szobaakusztikával. Ugyanazzal a rendszerrel ( semmit nem változtattam rajta ), már nincs gondom a mély-átvitellel.

    [ Szerkesztve ]

  • ozzy711

    őstag

    válasz fehér_ember #5711 üzenetére

    Úgy látom az Avx-en volt egy tavaly, a végén kb. 1 millióért kel el. :U
    Gondolom ezt nem vennéd meg meghallgatás nélkül. ;]
    Egyébként a grafikont figyelve, furcsa hogy "panaszkodtál" a magas tartományra, ha hinni lehet az ábrának, pont ott ( 10 Khz. után ) van kis kiemelése. Amúgy szép sima a frekimenete ( 30 hz-től ).

  • bta1

    őstag

    válasz dyscus #5709 üzenetére

    Nos, aki itt nem szólt hozzád, az én lennék. Általánosságban írtam egy, a diyerek körét mérgező negatív jelenségről, erre btamás így meg úgy... pedig akár a csatabárdot elásva, nagy egyetértésben akár sajtosozhattál is volna egy jót :))

    Kioktatásról annyit, hogy a volt hobbitársak (valódi hobbitársak) többségével továbbra is normálisan elbeszélgetünk vagy éppen vitatkozunk. Hogy egy bizonyos dyscust milyen jelzőkkel illettek PÜ-ben egyesek, inkább le sem írom. Próbáltalak védeni, hogy kissé faragatlan, de alapvetően jószándékú lennél ... belátom, tévedtem. Kizárólag azzal és addig vagy jószándékú, aki nem próbálja vitatni az ex katedra kinyilatkoztatásaidat, merthát ilyenekből nálad annyi található, hogy Dumát lehet velük rekeszteni (nem, nem szoktalak olvasni, csak rendszeresen kapok emaileket a leghajmeresztőbbekről, külön kiemelve a borzasztó "szakszerűséget").

    Lancerboy tőlem azzal építtet erősítőt, akivel akar. Két dolgot mondtam neki. Az egyik, hogy nem lesz megállás, mert ha a nálad hallható hangot akarja, a többi láncszemet is meg kell vennie (de a hangsugárzót mindenképpen). Így számoljon. A döntés előtt pedig hallgasson meg más, például gyári ARC erősítős rendszereket is. Ne az újhoz, hanem a használtpiachoz viszonyítson. Kicsit unalmas folyton helyreigazítani a kitalált marhaságokat...

    [ Szerkesztve ]

  • fehér_ember

    addikt

    válasz ozzy711 #5713 üzenetére

    Hát ha meghallgatás után csak azt vettem volna meg ami úgy hangzik mint az áhítottak, akkor esélyes hogy ennyiből soha az életben nem vettem volna semmit.

    A csapottat biztos jobban kedvelem ;)

    [ Szerkesztve ]

  • bta1

    őstag

    válasz #01758976 #5702 üzenetére

    Okosabbnak hittem... dehát mint tudjuk, az élet csupa csalódás (és hazugság).

  • #92251648

    törölt tag

    válasz #03969024 #5682 üzenetére

    "...sokszor a mérnök uraknak fogalmuk sincs, hogy mit csinálnak."

    Jól hangzó kijelentés, de sok alapja nincs. Ha egy autót, gépet, HiFi készüléket kizárólag önálló döntési hatáskörrel bíró mérnökök terveznének és építenének meg, bizonyosan más lenne a végeredmény, mint a jelenlegi kereskedelmi termékeknél. Aki látott már belülről termelő vállalatot, az jól tudja, hogy a nagy kérdések nem a mérnökök asztalán dőlnek el.

  • bta1

    őstag

    válasz #92251648 #5717 üzenetére

    "Jól hangzó kijelentés, de sok alapja nincs. "

    Ne "kötekedj" vele, mert hozzám hasonlóan te sem jársz jól :DDD

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz fehér_ember #5711 üzenetére

    Meg úgy 800k-val lenne drágább... :)

    (#5712) ozzy711 : Értettem a célzást akkor is. Azért mondtam, hogy nálam korábban sem volt gond az akusztikával. Az is rossz szobaakusztikára jellemző dolog egyébként, mikor egy másik helyiségben dübörög a basszus, a szobában meg szinte kevés. Meg persze doboza is válogatja, hogy mikor, mi, mennyire "szól át" a szomszéd helyiségbe. A Triangle nálam is művelt hasonlót... a ProAc-ot szinte nem hallom, ha kimegyek a szobából... pedig bent tisztességes dinamikával szól a zene és semmi nem változott a szobám akusztikájában.
    És hiába a jó dac, hiába minden, ha a forrásod gyenge. Hogy mikor/mitől jó egy forrás? Hihi, jó kérdés. Ennek a definícióját meghagynám másnak..

    Saját értékrendem szerint... ha eléri a Pro Ject II / Roksan Chorus Black hangminőségét, akkor már nem olyan rossz. Eddig félsiker... Van ami analógon most is jobb. Akkor, milyen is az a "jó" digitális forrás? :)

    Lényeg, hogy a laptop/Win10 jó, de nem elég jó forrás, még akkor sem, ha i7-es a processzor, ha JRiver a szoftver, vagy minőségi az USB kábel. Dedikált zene pc pl. jó/kiváló forrás lehet, vagy "jobb" hálózati lejátszó. Neked van egy "dedikált" zene pc-d, így nem lehet annyira rossz a hangja sem, sacc/kb. Fehér embernek tudtommal nincs dedikált zene pc-je, sem kiemelkedő minőségű hálózati lejátszója, sem agyonpiszkált Málna pc-je, vagy ARM processzoros mini pc-je sem... ezért javasoltam, hogy forrás oldalon kéne erősíteni, mert úgy gondolom, ott (is) lehet a kutya elásva. Én seggre ültem, mikor a Pio megszólalt a rendszerben, az biztos... más dimenzió így a zenehallgatás...nekem.

    Dorian: ha rám gondoltál, én soha nem mondtam olyat, hogy nem hiszek a dedikált zene pc-ben, vagy hogy kétségbe vonom a képességeit. Én azt mondtam mindig, hogy nekem erre nincs pénzem, ezért máshonnan közelítek a témához.

    [ Szerkesztve ]

    "csak a zene van"

  • ozzy711

    őstag

    válasz dgyuri0123 #5719 üzenetére

    Akkor félreértettem, hogy félreértetted. :D
    Hát ahhoz tényleg mindennek össze kell jönni, hogy egy kvázi akusztikus probléma ( mélyek összezúgása ) egy front-end cserével megoldódjon, de ezek szerint nem lehetetlen. Most nagy kedvet csináltál a Pio-hoz. :)
    Majd prémium osztás után erősen elgondolkozom rajta vagy az utódján. ( a szimmetrikus kimenetből -és a 14 napos elállásból- nem engedek, de úgy tudom van rajta ilyen kimenet is )

    ui:
    A régi ( 93-98 között követtem a termékskálát ) Pioneer termékeket igazán kedveltem. Gyönyörűen néztek ki a cd játszók és főleg a deck-ek. De a csúcs kategóriás elő-végfok kombinációk is nagyon bejöttek. Hallani csak a 400/401-es erősítőt hallgattam, de fogalmam sincs a mai rendszeremben mit produkálna. :U

  • #58092032

    törölt tag

    válasz #92251648 #5717 üzenetére

    +1 szavazat erre (belülről láttam már többet, volt elektronikai is)

    [ Szerkesztve ]

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz ozzy711 #5720 üzenetére

    Mikor megvettem a ProAcot, eszembe jutott, hogy korábban a basszusok a fürdőszobában voltak a "legjobbak" :) (Antal 202). Ami nem igaz, mert ott búgott... Nosza, mentem is a kádba... és, nem történt semmi. Mondom, valaki lehalkította a zenét? Fenéket... ugyanúgy szólt. Szóval, igen, lehet kvázi gondokra orvosság egy másik doboz. És ami akusztikailag egészen más ProAcal, hogyha az egyik doboz mellett ülök (dobozokon kívül) szinte nincs basszusa, illetve alig. Beülök "sweet pointba" és ott a mély... Tehát oldalra alig nyom basszust. Fura, mert alul van a kerek "dohogója", de akkor mégis honnan tudja, hogy merre van előre. Most biztosan hülyének néztek ezért, de akkor is fura. :)

    Volt Pioneer DV668-as DVD, SACD lejátszóm. Picit felfelé húzott, de azon kívül, életem legjobb lejátszója volt (az én életemé, nem úgy általában a legjobb). Van egy "elhíresült" Ghymes (teszt) albumom, a "Smaragdváros". Nos, ezt a CD-t egy számnál tovább nem bírtam elviselni, annyira "digitálisan" szólt. Szúrt, sikított, rossz értelemben sziporkázott, basszusok híján volt, stb stb. Egy évtizedig nem ment vele az együttélés. Volt Philips CD850 MKII, volt Malac CD6000 OSE, meg még pár lejátszóm, de egyiknek sem ment a feladat. Képtelen voltam egy számnál tovább hallgatni a lemezt. És akkor jött a Pio DV668. Akkoriban 250e pénzbe került, csak úgy mondom. Nem folytatom... csak annyi, hogy onnan kezdve tudtam, a CD lemezben több van, mint amit én addig hallani véltem róla úgy 20-25 éven át. Smaragdváros végig lett hallgatva. :D Tehát volt jókora bizalom (is), hogy ezt a márkát választottam (meg némi szerencse az árral) és tényleg nem csalódtam. Valamit tudnak a Pioneernál, persze nem hájend szinten. Azt azért nem ennyiért mérik sajnos...

    Van rajta szimmetrikus kimenet.. és alsó hangon 100 óra kell neki, de még az enyém is csak kb. ott jár, szóval nem tudom, várható-e még némi finomodás. Na nem brutális a változás, de van és kell neki a bejáródási idő.

    400-as ma sem szégyenkezne szerintem, ha a hangra szorítkozunk, nem a szolgáltatások tömkelegére.

    Ennyi volt a mese... mára. :D

    "csak a zene van"

  • #03969024

    törölt tag

    válasz bta1 #5687 üzenetére

    "Valójában senkit sem szólítottam meg,"
    Tényleg nem, csak megint elhelyeztél egy nagyon jól irányzott célzást, legalábbis szerintem...
    Sajnálom, hogy a személyes ellentétetek bekerült a topikba. Mindkettőtöknek sajátos a stílusa, az biztos. Az én olvasatomban a "sufnibarkács, megélhetési diyer" szavak bizony sértőek! Jó, a szerénytelenség sem erény, de azért tompítja, ha van mire felvágni... A másik ember munkájának becsmérlése sem dícsérendő, s most nem rád gondolok, de tudom, hogy egy-egy találkozó után, még ha baráti ugratásként is, (vagy komolyan?) "D." mindig kapott rendesen, olyanoktól is, akiknek pl. páka sohasem volt a kezében. Meg is értem, ha azok után "D." már ugrik az ilyesmire, néha talán túl keményen...
    Viszont: Az számomra tény, hogy jó kis erősítőket épít, szerintem nem drágán, s most tekintsünk el attól, hogy milyen kútfőből merít! Kimenőtrafót nagyon jót tud tekerni, ez már többször bebizonyosodott.
    Az, hogy szerinte jobb a PP, s ezt nagy hangon hirdeti, talán elnézhetjük... Nekem sem szimpatikus az SE vonal, de ez megint csak egy vélemény.
    Engem már tudod hányszor hülyéztek le, amikor felvetettem, hogy nem csak tranzisztorokkal lehet jó erősítőt gyártani/építeni? Jó, nem vettem zokon, mert a bírálók nagy része soha nem is látott csövet...
    Kicsit olyan ez, mint a padlófűtés: az ellenzői még sohasem tapasztalták, csak hallottak róla...
    Szóval, legyen már béke!

  • bta1

    őstag

    válasz ozzy711 #5720 üzenetére

    Ez egy nagyon érdekes problémakör, és jól írod, "kvázi-akusztikus". Nem csak szinergia létezik, hanem a fordítottja: egymást mintegy hatványozó hangzási hibák. Ilyenkor mindegy, melyiket szünteted meg (cseréled ki), óriási javulást hallasz. Legdurvább (akarom mondani kanapén ugrálós) eset, amikor egyetlen passzív(!) alkatrész másik gyártmányra/típusra cserélésével sikerül az ilyesfajta hibát érdektelen szinte mérsékelni. Persze én nem tudhatom, hogy van-e ilyen mert a b. életben nem tuningoltam, "hangoltam" a s.k. erősítőmet. Nem csináltam én soha semmit, csak beleokoskodtam a "nagyfiúk" dolgába :)) :DDD

  • bta1

    őstag

    válasz #03969024 #5723 üzenetére

    Jó hogy írod a padlófűtést, arról is össze-vissza írnak az úgynevezett szakik. Többek között itt válik el, hogy ki a mérnök, és ki az elméletet kevéssé értő szerelő. Pedig az előnyök/hátrányok átgondolásához nem kell felsőfokú szaktudás, inkább csak egy adag józan ész. Tényleg nagy a hasonlatosság.

    (D. szerinted honnan a fenéből tudja, mikor, milyen apropóból volt a kezemben páka utoljára legutóbb? Miért ír úgy, mintha tudná? Mintha ismerne? Ja igen, mondtam már, hogy PP csövesem van?)

    Kimenő: hiába jártas valaki a visszacsatolt PP-hez való trafóban, nem biztos, hogy visszacsatolatlan SE-hez is képes jó hangút csinálni. Hosszú elmagyarázni, de ez a látszat ellenére két külön világ. A fokozatközti "interstage"trafó is együtemű, előmágnesezett trafó - nem véletlenül törik bele húszból 19 próbálkozó bicskája. Nem nagy ügy mérve szuper eredményt elérni, csakhát mire megy vele, ha a hangminősége komoly kívánnivalókat hagy maga után?

    [ Szerkesztve ]

  • dyscus

    tag

    Vidám munka után vidám repülés. Addig viszont pihen az ARC M60 DST project. A fotón "hálóhelyükön" a beültetett panelek. :)) Rossz nyelvek szerint egy vájling erősítőt építek. Nem pedig egyet sem. :D

    Komolyra fordítva a szót, a képen látható alkatrész halmaz áráért lehetne venni egy öregecskedő autót. Rengeteg munka van benne, kezdve a tervezéstől, az átdolgozástól, a beültetésig. Mert én épületgépész létemre össze is tudom szerelni a csöves fűtést. :Y A manualitás véleményem szerint fontos. A manualitás nem egyenlő a billentyűk célnélküli eszetlen ütögetésével. Díyerként azt üzenem a negyven év alatti fiataloknak, hogy sok jó erősítő van a földön, de a legszebben az szól, amit magadnak készítesz. Nálam ez kiegészül azzal, hogy az is jól szól mások szerint is, amit másnak segítek összerakni. :)

  • #01758976

    törölt tag

    válasz dyscus #5726 üzenetére

    " hogy az is jól szól mások szerint is" Ilyesmit halottam én is a termékeidről, két olyan embertől akiknek adok a véleményükre.

    És fontos lehet a manualitás is, ahogy írod, de csak lehet, engem pl. egyáltalán nem érdekel. Azért van élet diy túl is, a pp és az se-n túl is, meg ne adj isten a csövön is. Ennyit kellene belátni, meg még esetleg tényleg van olyan hifista/zenebolond akit tényleg hidegen hagy a technika és a megvalósítás.

    Én pl. abszolút cső és hibrid párti vagyok, de simán elismerem a tranyós erősítőt, de még D osztályt is. Azt gondolom nekem nem kellene, nem tetszik, de nem török pálcát az felett, akinek meg az a jó. Meg bármit akinek az a szint épp elég, vagy csak éppen leszarom.

  • bta1

    őstag

    válasz dyscus #5726 üzenetére

    "de a legszebben az szól, amit magadnak készítesz"

    Nagy igazság. Aztán a legtöbb embernél idővel szembejön a kendőzetlen valóság. Te is kíváncsian várod Mindenrőlaplacebójuteszébe Olvtárs magyarázatát? :P :P

  • #01758976

    törölt tag

    válasz bta1 #5728 üzenetére

    "de a legszebben az szól, amit magadnak készítesz" - Jajj de hány ilyen bort ittam én :W

  • bta1

    őstag

    válasz dyscus #5726 üzenetére

    A repülés akkor szép, amikor "nem is látszik a vasutas".
    Hát igen, fénykorában írt ez a Presser okos szövegeket is... :DDD

  • Mathiask

    senior tag

    válasz dyscus #5726 üzenetére

    "hogy sok jó erősítő van a földön, de a legszebben az szól, amit magadnak készítesz"
    Én építettem magamnak DAC-ot, jó is lett, de nem fogott meg a diy. Van akinek bejön, van akinek nem. Nekem nincs hozzá kedvem és türelmem. De ismerek olyat is aki akkor is inkább megépíti magának, ha amúgy már az elején tudja, hogy drágábban jön ki, mintha megvenné tök ugyanazt boltban. A diy népszerűsége szerintem nem az egyediségben, ár/érték arányban vagy a jó hangban keresendő, hanem az építés örömében. Ez is egy hobbi, mint bármelyik másik, az ember űzi(utána néz, kutatja, megvitatja, gondolkodik, csinálja) és közben jól telik az idő. És csak úgy mint bármelyik hobbi nem való mindenkinek, nem jöhet be mindenkinek minden hobbi.

  • Dißnäëß

    veterán

    Nem személyeskedek, maradok többes számban, T/2-ben. Akinek nem inge, ne vegye fel, nagyon kérem. :R

    Gyári: nem a mérnököket szapulom, hanem azokét, akik megkötik a kezüket. Annyi és annyi n+1 szarul szóló gyári megoldás van, vajon direkt akarták úgy ? De mielőtt megint megekéztek, tök jó lenne figyelmesen olvasni, miket írok, mert én figyelmesen próbálok fogalmazni, az "annyi és annyi" nemegyenlő "mind"-el, a "sok", "rengeteg", "jópár" szintén nem egyenlő minddel. Természetesen én is szeretek gyári cuccokat, csereberélgettem eleget (aztán meguntam, de ez is, kinek mi fexik, ..) .. most DIY de ez nem mindig lesz így, van amit csinálok, van amit veszek, és a kettő kohéziséből születhet valami szar is, meg valami kisebb csoda is, utóbbiban bízok, mert optimista ember vagyok, ez nem bűn szerintem. Ti ugyanezt csináljátok, nem egy márkától vesztek mindent, hanem összelegó innen, onnan, amonnan, egy kis Rega, egy kis Elac, egy kis harmadik, negyedik, ötödik akármi és az esélyetek az egyben, tetőtől talpig összeállt klassz hangzásra ugyanannyi, mint nálam, aki 1-2 elemről úgy gondolja, azt DIY-ban összerakja, a többit meg gyáriból veszi, mert tényleg semmi kedvem DAC-ot magam építeni.

    De még mielőtt bárki azt hinné, hogy mint a reklámokban, védőszemüvegben, kékes-hidegfehér fényes ultrasteril laborokban effektfüst közepette kémcsőben szülik mérnökök (!!) tucatjai (!!) egyetlen high-end erősítő (vagy bármi) receptjét, nézzünk már be néhány komoly gyártóhoz például. Paul McGowan-éket nem kell bemutatni, mégis amikor 1 (!!!) fő vezető tervezőjük eltávozik az élők sorából, vagy céget vált, a csapat meg vakarja a fejét, mi legyen az új üdvöskével, és jön egy másik fiatal helyette, aki hozza az új FPGA stb. technológiákat, meg mindent DSD-vé alakító megoldásokat, az mennyire hajaz a DIY-ra ?

    100%. Magától csinálja, saját kútfőből, inspirálódik, lesz egy ötlete, beül Paul bácsiék fejlesztő szobájába, vagy urambocsá, otthon megalkotja a "deszkát" és KECCSÖL. Pont. Halál fingja nincs senkinek sem arról ott, hogyan teszi, csak csinálja, néha ránézett az öreg, ... na mindegy, erről konkrét vidit láttam. (Ezért jó követni ezeket - műhelytitkok). Amiből aztán lesz termék, bemutatja, meghallgatják, ha jónak tűnik elsőre, elkészül az első prototípus nagynehezen, és akkor azt még sorozatgyártással kompatibilissá kell tenni, alkatrész beszerző lánccal kompatibilissá tenni (vagy utóbbit felkészíteni rá), CAD-eket küldözgetni, árat kalkulálni, megtérülést nézni, közben újra és újra hallgatni, járatni, tapasztalni, IRS-V-ön és minden egyeben ami csak van nekik és ez zajlik párhuzamosan, a végén születik n+1 döntés mentén egy ár és sorozatgyártásba áll a termék, meg bemegy az épp esedékes CES-re jó esetben. Ez egy préium gyártónál így zajlik. Egy durván sorozatgyártónál, Sony mondjuk, első a szabványoknak megfelelés: érintésvédelem, szigetelések, védőkondi-hegyek, aztán paraméterekre hangolás mindenféle hallgatás nélkül, és a végén a mérnökprojektcsapat megtapsolja a megszólaló eszközt, hogy jó lesz az, tudja a blútúszt is, mint a csúnya gonosz konkurrencia eszköze, csak nekünk kékebb a LED-ünk, jó lesz arra a pár évre, utána meg vegyen újat a bolond, mindenkinek meg kell élni valamiből..

    Mindeközben az underground legmélyebb bugyrában az én fejhallgató kapcsolásomat (nem az enyém, de DIY célra lett közkézre adva egy "senki" srác által) több oldalon keresztül vesézte a fórum és az oda bejáró jópár mérnök (igen, itt is megfordulnak, Tim de Paravicini elmondta nekem, hogyan jó csinálni az EAR-859-est, amit direkt utánépítés célból IS alkotott meg mint gyári terméket amúgy, Tim Mellow dettó, Gordon Rankin és megannyian szintén a fórumon), ment egy kis duma, hogy most akkor változtatnának-e rajta, milyen impedanciájú fejeshez jó, építsek-e másik megoldást inkább, ajánlottak vagy négyet-ötöt, de én emellett döntöttem, mert ez volt a legegyszerűbb .. utána az említett sráccal, aki egy John Broskies féle Aikido -ra alapozta amúgy a dolgot, megkonzultáltunk pár dolgot a fórumon is, privátban is, egy kanadai gyerek semmi extra, hobbista, semmi cég mögötte, "építget" .. és végül úgy döntöttem, a faék egyszerűsége miatt megcsinálom, validálva lett, volt, aki utánépítette és azt írta szupi, oké, legyen. Mintha Dyscust kérdeztem volna, hogy Te figy, kicsit eltűnt a mély, steril lett alul, hiányzik az akármi, és közli, hogy ja csatoló kondi kapacitáson gyúrjunk kicsit, mert ilyen impedancia mellett érdemes nagyobbra venni, cserébe áramom nem lesz valami sok 28 Ohm-on... de nekem ez így is leszedi a fülem, nem vagyok hangos hallgató .. és lám .. helyre is állt.. De majd nem ártana egy magasabb impedanciás "valami".. És ami lett végeredmény a pofám leszakad kategória, valszeg pont az egyszerűsége és "nyersessége" (azaz közvetlensége inkább) miatt., bár a táp(kábelt) be kell szűrnöm, bejön még pár dolog, kapcsoló üzemű a PC-ről, ez-az, de az alap nagyon jó, éjjel külön öröm. Az AC fűtés búgásának kezelésére tippet a TubeWizard-os srácoktól "kaptam" és faterom villanyosmérnök helyeselt bőszen, utóbbiakat sem kell bántani. Standard alkatrészek, ALPS poti, nincs ezüst, nincs olaj, nincs viasz, nincs semmi fancy cucc és hangerőben így is leszedi a fejem, egyesek meg mint az Alien szörny nyáladzanak a fülembe. És hozzátettem, hogy "kurvajó" és egy nagy vigyor. Ez a részletezés másnak - tudom innen, hogy mások vagyunk :) - nagyon nem jönne be, NAÉS ??? Én hoztam ide egy élményt emberek, az építés örömét és az eredményen jó értelemben vett röhögést, hogy bakker, én magam sem gondoltam volna, hogy ez lesz, mert ha Tigris a rommá moddolt Bodorral meg szétbelezettel hangfaltuninggal jöhet, akkor bárki jöhet, én kérek elnézést. (Bocs Tigris, no offense, respect amit csinálsz, csak most kellettél, mint "rossz példa") :D

    Ez tudjátok mi, így kilencven-x hsz múlva visszatérve ide ? Egy "kisgyerek öröme" amikor megkapja a Technik Lego-t és összeáll a daru, megnyomja a bébielemes távvezérlőn a gombot és annak felemelkedik a csörlője. Ennyi történt most velem, mint 1990-ben is kb. (vagy mikor...) Idézőjelekre ügyelni végig és érteni, mit akar a költő..

    Kioktató hangnem ? Pukedlizzek esetleg ? Vagy esetleg sokaknak itt van fent egy szűrő, amin keresztül a fehér fény spektruma olyanra bomlik, amilyenre "oszt lesz ami lesz belőle".. (Hülye hasonlat, már látom, mert én még csak véletlen sem szeretném magam a megvilágosodással, fehér fénnyel vagy hasonlókkal összefüggésbe hozni). Szóval azért kicsit nézzünk már körbe, mindenki olyan, amilyen, én már hülyét tudnék néha kapni ha minden egyes hsz-re reagálnom kellene, hogy így forgasd, úgy nézd, kábel így, dugó úgy, kicsit erre, kicsit arra, ..

    Szerintetek a gyári hangszóró berhelése nem DIY ? Vagy a Bodor ? Vesztek egy újkorában tökdrága cuccost, ami mára elérhető árra esett be és kezdődik a váltócsere, az átméretezés, a kiforrasztgatás, erősítőn a táp bizti hígend patkolás és egyebek ? Ezekhez max úgy szabadna hozzányúlni, hogy elko-kat megnézzük, milyen állapotban vannak, de tuning, átméretezés ? Én azt hittem, hogy itt a gondos mérnökök verejtékes és fáradtságos munkáját (irónia!) nem szabad sem szóval, de pláne nem csillagcsavarhúzóval illetni, Ti meg kibelezitek a motyókat, hogy majd az tuning, mert jobban akarjátok 20 év múlva tudni, mint mikor létrehozták azt ? (Még a paraméterek elmászásával is közelebb lesz egy IGAZÁN jó akkori cucc az igazsághoz, mint ma a "tuning" után, ha a Ti elméletetek szerint megyünk és most nem azt szapulom, amit Ti csináltok, mert faramuci módon DIY :D , csak szembeállítom azzal, amit mondtok, hogy mérnökök, meg precíz, meg .. na.. értitek. Le kéne jönni a földre, a mérnök drága, és kevés is ma már).

    A világ nem úgy működik, mint a Danone Bifidus reklámban, hogy szorgos mérnökök verejtékeznek a legújabb mosfet kapcsoláson meg DAC chip-en, hanem az ex DIY-ert felvette alkalmazásba annak kézügyessége miatt egy nagy név, oszt tervez, épít ugyanúgy, csak mostantól nem DIY a neve annak, amit csinál, hanem kap egy csinos dobozt meg logót, az embernek meg van havi fizuja, főnöke, HR-ese és biztosítása. Ez megy az IT világban, ott jól tudom, ez megy az autóiparban, szerelőknél, azt is jól tudom és ez megy itt is, nem véletlen van a világ legnagyobb DIY fórumán ott több nagy név, beszélgetsz mindenféle ismeretlen avatar-okkal és csak ritkán derül ki, hogy melyik kis rajzfigura vagy idétlen logo, akármi mögött mekkora nagyágyú pötyög épp a gép elől, érdekesen agyalva ő is egy-egy megoldáson, vagy hozzászól, stb. ez tök oké, nem titkoltan egymástól véve ötleteket, NAÉS. A DIY-nak KULTÚRÁJA VAN AMERIKÁBAN és az oda bejáró összes egyéb országból jövőnél, csak itt nem. Magyar ember kérdezett tőlem és segítettem neki és mosoly, köszönet. Hogy a p***ba ? Valamiért ez ott működik........ :U

    Neeeem a DIY a hiba... :(

    Az a hiba, hogy a vonalzó bal vége nem érti a jobb végét..

    A világ nagy építői, igazi nagy nevei mára megtizedelődtek, meghaltak, vagy már szanatóriumban remegve várják a reinkarnációt (bocs), aki meg megmaradt, epekedve koslatja a legújabb csúcs D osztály titkát és mivel nem jönnek rá, PS-től kezdve Apollon Audio-n, Nord-on, és még n+1 márkán át a Hypex-től veszik, ez milyen nevetséges már (másik fele ICE-tól, de rájöttek, hogy a Hypex még jobb, igaz marginálisan, amit én nem akarok megítélni, jogos-e, nem értek a D-khez olyan mélységben, mint egy Bruno Putzeys, ő maga pedig a matek nehézségére fogja, elhiszem neki). Ezt csak példaként hoztam, csőnél és az összes többinél meg most kezdenek implementálni hibrideket, mondván feszültséget csővel kreálunk, áramot pedig félvezetővel adunk alá, ehhez tényleg kellett az, hogy 2020-ba forduljon a naptár ? Ezt én DIY-ban oké, hogy eljátszom ma, de a nagyok ??? Ez az új szlogen, a "menő" most, hogy hibrid. Hűűű-ha. Ez is úgy fejlődik, mint az Otto motor: alig. Már rééééééég tudott technológiák, de megy az újra és újramisztifika a húzott alu előlap mögött (uncsi) a legtöbb gyári eszköznél, mert Kína meg most éppen romon lett alumíniummal... amiktől csömört lehet kapni lassan, meg könyökön jön ki a transzparencia, a színpad, meg a többi varázsszó. Meg a fába épített erősítők a szintén túlmisztifikált áron, miközben jól tudjuk, hogy egy fém sasszi mennyire fontos árnyékolás szempontból. (Én már tudom - sajnos, vagy szerencsémre, mert megfogott rengeteg szart).

    És amikor azt mondom, hogy "legtöbb", az nem azt jelenti, hogy "mind", csak azt, hogy "jó sok". Ahova ma az audio ipar, gyártás jutott, siralmas, annak ellenére, ahova az anyagtechnológia fejlődött (taps). Amikor pedig lehetőségünk van építeni, én hoztam egy véleményt, egy utat, bátorítva a kíváncsiakat, hogy igenis érdemes erre rálépni, elkezdeni, megtanulni az egyenirányítást kicsiben és stabival, aztán "ugyanezt" meglépni 300 Volton, és hogy ezek mennyire gyökeresen más megközelítést igényelnek, de ezt csupa jószándékból írtam, a DIY nem mágia, az underground nem büdös pöcegödör, és nem kell sok erőfeszítés ahhoz, hogy valaki valami maradandót alkosson önmagának, aztán eldöntheti, marad-e ezen a vonaton, vagy vásárol.

    Semmi értelme azon vitatkoznotok, akár velem, akár egymással - és ez most mindenkinek szól - mi a szent grál, hogy kell járni ezt a sooook-sok utat, mert mindannyiunké különböző és ha audiokultúra hifiről hifisen, akkor pláne. Melyik része nem hifi annak, amit Dyscus épít, vagy amit Ti vesztek boltban ? Lehet tényleg össze kéne ülnötök valaki kertjében egy nyári este egy szalonna/bogrács köré egy jót kvaterkázni ? :U (Esetleg egy box klub előtte?)

    Én is szeretem a gyári cuccokat, vannak olyan kedvenceim, hogy fél vese kategória, aztán elgondolkodom, hogy 1 milkós hangfal párhuzamos falakkal, komolyan, még mindig itt tartunk ? (Otto motor szindróma). Hogyhogy nem tudnak belevinni egy kis szöget, vagy valami minimál kreativitást ezekbe a hasáb dobozokba ? Úgy, hogy drágítaná, tehát áldozunk ismét a költség oltárán, persze bevétel oldalon elkérjük amit el kell, hogy azért kenyérre maradjon a nap végén mindenkinek, mert a sarki pék továbbra is pénzért ad enni. Ez ilyen kő egyszerű, és ezek után ne akarjunk már misztifikálni mindenféle gyári dobozt, hanem húzzuk le a leplet róluk, hogy igenis nem tökéletesek, egy sem lesz az, max adott körülmények között, annak az esélye meg kezdő és közép ligában ugyanannyi, mint nagyban, mert lőhet az ember akármilyen tölcséres durva szettet, ha nem szereti alapvetően azok hangját, az úgy meredt.

    Valaki reagált arra is, amikor azt mondtam, hogy a milkós hifik is mekkorát szórnak, és ez hülyeség. Abszolút nem ment át akkor, mire gondoltam, szerintetek egy Vienna Acoustics Beethoven Concert Grand egy lapon említhető egy tökmindegymivel abból a rengetegből, ami fellelhető ugyanebben az árkategóriában ? (1M+) Mindegyik tökmás, egyik ilyen, másik olyan, és jöttök azzal, hogy hülyeséget mondok, mert bizonyos ár felett nem szórnak a hangsugárzók, ott a milkókért már MINDEN ESETBEN AZT KAPJUK, amit elképzeltünk-elvárunk (??) .. ? Dehogynem. Árfüggetlenül szór az összes, nincs olyan, hogy ugyanazt a szent grált kapod meg az egyik 20 misidért, mint a másik 20-asért, ha az két tökmás szett, helyiséget ismét kivéve a képletből. Ezt egy hifibuzi milliomos mondta nekem, túl van nem 1 családi ház árú szetten, így tessék nézni. Én komolyan nem értem, ilyenkor kinél megy ki a bizti, mindenestre én pótoltam az enyéimet - jó poén volt a graetz..

    De tudom én, mi történt. Hozok egy összeesküvés elméletet.
    Na jó, nem.

    Beírtam, megörültem, jajdejó, szól.

    DIY kívülállóknak: aki nem épített, FOGALMA SINCS, milyen az, amikor ÉLETÉBEN ELŐSZÖR benyomja a kütyünek a power gombot, a cin még ki sem hűlt a tápcsati belső oldalán, de már izzik a cucc és NEM FÜSTÖL, hanem halkan "roppan" egyet-kettőt esetleg finoman 1-1 cső (nem ekézni, ezek oroszok) és nem történik semmi. Fogod a fülest, tudod, hogy jól kötöttél mindent, 10x megnézted, de azért be kell dugni a jack-et a csatiba. Kis félelem, na mi lesz vajon, csatt, pukk, vagy semmi ? Volt amikor úgy kapcsoltam be 1-1 próbára a végső nagy indítás előtt, hogy készülékház ON, lent hosszabbító OFF, majd 1 méterre állva a kütyütől léptem a kapcsolóra az elosztón, hogy akkor áram alá helyezzem. Semmi. Tudod, hogy jól kötöttél, de az ördög nem alszik. Jó. Jack bedug. Semmi. Ez még mindig jó. Nincs füst, nincs búgás, csak a csönd. Jön a füles, felteszed fejedre, gondolkodsz, jól kötötte-e be a potit, vajon mi lesz, irdatlan búgás fogad, vagy mi, legjobb esetben bal és jobb oldal felcserélve :D Áh, inkább csak nyakadra a fülest, hátha búg vagy akármi. Bedugod, tekered fel, és hallod hogy valami cincog. Hűbasszus, ez SZÓÓÓÓL. Felteszed és ... elönti az egész lényed fülenként 4 trióda egyszerre kőprecíz és selymes hangja és felröhögsz, hogy ilyen nincs. Ez az élmény az, ami a "lepetélek" kategória az életben. Amikor az IT vezető sikeresen zár egy projektet, amikor az úszó egy bizonyos idő előtt megússza, amit kell, vagy amikor egy DIY-osnak összeáll a cumó és elsőre doxaóraként pöccen. Úgy hívják, SIKER. Érdemes ráérezni, kurvajó. (elnézést).

    Feleségem a többnapos éjfélekbe nyúló függésem után - ugyanis a hálóban követtem el a bűntényt, helyhiány miatt - mikor meglátta az első bekapcsolást, elkérte a fülest, elsírta magát örömében (nem viccelek) és nyakamba borult. VALAMI MEGSZÜLETETT. Én meg néztem, mi baja, mit pityereg, aztán a fáziskésett EQ-m kiadta a dolgot nekem is.

    A durva tanulság az amúgy számomra, hogy egyenként mind tök szimpik vagytok. Én nem mozgok más fronton, semmilyen más magyar fórumon, nem is tudom itt mi a fenét keresek, lehet kammerer macija tetszett meg, de igazából csak látni akartam, hol áll most a "nagy magyar audio közösség", ki min mocorog, kinek mik a belső motivációi, mit keres egy jó hangzás alatt, és ki milyen kretén vagy kevésbé kretén :) utat talál magának arra, hogy tökéletesítsen valamin a láncban .. mindenki ember a gombok mögött, fogadjuk el a másikat olyannak, amilyen, mert mindenki egy szűrőn keresztül látja a világot és mások a megélései.. és mert lehet tud valamit, amit mi nem. Rengeteg sok jó infómorzsát kaptam én is innen, érdemes az ilyeneket pakolni a "batyuba" a méreg helyett.

    Kíváncsi voltam, megy-e az a farokméricske, s***rágó hangulat, ami megannyi n+1 magyar audio kört felzabált már belülről, 20 éve is, 10 éve is.. Megérte nekik ? .. Boldogabb bárki ? (Lehet. Sajnos)..

    Bta, sajnállak. :D (Nem lekezelő értelemben, csak ..).. Te nekem konkrétan semmit nem ártottál (mást sem vádolok ezzel, csak úgy látom, utánam Te vagy itt a legfeketébb bárány) ;] , szerintem Neked is "csak" megvan a Magad tapasztalásai alapján a határozott véleményed a dolgokról, ami van, amikor csípi az emberek szemét. Mert a vélemény olyan, mint a segglyuk, mindenkinek van, de senki nem kíváncsi a másikéra. (Ciki, egy fórumon) .. :) Persze Te sem vagy szent, én sem, más sem, mindenki csúszik hibákba mikor fogalmaz, de ... kitartás...

    És igen, veszek gyári cuccot, nem kérdés. Kell egy Onkyo M-5000R, annyira eszement betegjó az optikája :)) Talán hangra is. A negyedévente meglátogatott masszőröm egy ilyet örökölt az elhunyt férje után, én csak fogom a fejem, hogy úristen Kriszta, tudod Te, mi szól ott a sarokban ?? :D

    Most elzúzok kicsit, de a meló igazából (cégnél durva projektbe rántottak be) + építek egy háromutast a tv mellé, asztalosmunka.

    Majd gyüszök, addigra rend legyen :)

    DIY FOVERER !

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

  • bta1

    őstag

    válasz Dißnäëß #5733 üzenetére

    "DIY kívülállóknak: aki nem épített, FOGALMA SINCS, milyen az, amikor ÉLETÉBEN ELŐSZÖR benyomja a kütyünek a power gombot, a cin még ki sem hűlt a tápcsati belső oldalán, de már izzik a cucc és NEM FÜSTÖL"

    Sok audio-diyertől olvastam hasonlót, bár szerintem nem túl szimpatikus dolog túlragozni. Alapjában véve hasonló élmény volt az első Z80 procira (HT-1080Z :D ) assembler híján gépi kódban megírt, s.k. bepötyögött, hibátlannak bizonyult programocskám futtatása. De akkor a mai programozók miért nem vallják magukat ilyenformán "különlegesnek"? (Kell mondani a magától értetődő megfejtést?)

  • p76

    senior tag

    válasz bta1 #5734 üzenetére

    Egyszer csináltam egy Revox phono előerősítőt. Szerintem az még mindig a világ legjobbja, se előtte, se utána nem csináltak jobbat. Bár nem mértem. :DDD

    A programozónál mi a magától értetődő megfejtés?

    [ Szerkesztve ]

  • bta1

    őstag

    válasz p76 #5735 üzenetére

    Pedig elrejtettem egy megfejtést segítő hárombetűs szót...;)

    Akkoriban kevesen tudtak gépi kódban / assemblerben programozni. A mi 4x4 osztályos iskolánkban (gépész/műszerész szakközép) kb. öten, a műszaki tanárokat is beleértve. Manapság ez egy hétköznapi dolog, gondoljunk csak a mikrovezérlőkre...

    Furcsa, de ezen múlik. Az ember azért érzi magát különlegesnek, "nagy királynak", mert valami ritka dolgot ért el. Olyat, amit a környezetében senki, vagy csak nagyon kevesen. Korántsem biztos azonban, hogy a képességünk, tudásunk miatt sikerült! Könnyű kitűnni olyan tevékenységben (hifizés, audio-diy, programozás az ősidőkben), ami rendkívül szűk kört érdekel komolyan.

    Miért fontos a korrekt önértékelés? Mert a hangminőség korrekt, kognitív torzításoktól kevéssé terhelt értékeléséhez ugyanígy tiszta fejre, higgadtságra van szükség.

    [ Szerkesztve ]

  • Mathiask

    senior tag

    válasz Dißnäëß #5733 üzenetére

    "az mennyire hajaz a DIY-ra ? 100%"

    Korábban is írtál ilyesmit:

    "amit a boltban megveszel, az sorozatgyártott DIY termékek tömkelege"

    Kicsit olyan mintha azt írnád, hogy ha a lónak lenne szárnya, tolla, csőre, kisebb lenne, akkor veréb lenne. Szerintem több a különbség, mint az azonosság.
    Valahogy úgy lenne korrektebb ez a megállapítás, hogy a "DIY azon része, mely valami új szellemi termék alkotásáról szól(tehát nem az hogy valaki csak letölt egy kapcsolást és megépíti), valami új kipróbálásról, egy új dolog konstruálásáról, az hasonlít ahhoz amit amúgy a gyártók csinálnak termék fejlesztés közben". De kb minden más különböző a kettőnél, célok, erőforrások(idő, tudás, pénz, műszerek), lehetőségek, előírások stb.

  • bta1

    őstag

    válasz Mathiask #5737 üzenetére

    HG szokta mondani nagyon helyesen, hogy amatőr szinten nincs sorozatgyártás. A sorozatban gyártott terméktípus műszaki paramétereinek, és a hangjának is a lehető legegyformábbnak kell lennie. Alapkövetelmény, vagy ha úgy tetszik, fogyasztói alapelvárás. A látszólag ugyanolyan amatőr kütyük nem eléggé egyformák, és ami még fontosabb, nem garantáltan azok. (Nem feltétlenül a "diyer" bénasága, sokkal inkább objektív korlátok miatt.)

  • #01758976

    törölt tag

    válasz bta1 #5736 üzenetére

    Ha már a bort hoztam fel tegnap példának. Háztáji borászok, mikor megtudták, hogy boros vagyok, apám olyan termékekkel jöttek elő..Volt olyan savanyú ami az első kortynál lemarta a filmréteget a fogamról, a másiknál olyan kénes volt, mintha abból is készült volna, megint egy másik szétcukrozva likőr erősségűre, komoly fejfájást okozva az első pohár, stb, stb. Közös bennük, hogy mindegyik "nagy királynak" tartotta magát, pedig 99%-ban szar. És azért ezt a tevékenységet régen legalább is többen űzték, mint az audio diyerkedést, vagy a programozást, de onnan is alig tűntek ki. Egyik ezért szar, a másik másért. Aztán az sem egy bonyolult művészet, hisz kész receptet kapsz, pont mint itt. Kevés a jó diy bor és a hifi is szvsz. Szerintem a jó diy semmiképp nem "alkotás, konstruálás, fejlesztés" csak is sima másolás, letöltöd megcsinálod kész, szól. Amikor magad építesz saját kútfőből, számos buktatót találsz és csak kevesen tudnak azokon felül emelkedni. Alig lehet napfényízű diy hifit vagy éppen bort találni, ezért fontos a helyes önértékelés. Ha pedig saját főből megy a jó hang, akkor meg szerénynek kell lenni, (igaz e dyscus? ;]) pont azért. A sikert nem adják könnyen egyik oldalon sem, erről esetünkben a közeg meg persze a termék tehet leginkább. Nem is tudom minek irkálok irkálok ilyen hülyeségeket ide, de most már befejezem.

  • Ribi

    nagyúr

    válasz #01758976 #5739 üzenetére

    "Szerintem a jó diy semmiképp nem "alkotás, konstruálás, fejlesztés" csak is sima másolás, letöltöd megcsinálod kész, szól."
    Ha egy kábelt kicserélsz, akkor is ennyit mondasz, hogy "szól" ?
    Ugye nem.
    DIYos amikor épít akkor rendszerint az alkatrészek fele totál más, mert épp az elérhető, vagy épp egy régi kapcsolást megépítesz modern tranyókkal amitől megint teljesen másként (jobban) szól. Persze van aki csak berendeli a nyákot alkatrészekkel, beforrasztja és szól. Általában ez az első lépés aztán ahogy hifistáknál is elindul a lejtőn, mert elkezdi a kínai fos kondikat cserélni minőségire, aztán a tranyókat cseréli, aztán a graetz híd nyakára kondikat forraszt ... Nem csak "szól".
    Pont most ASR újramért egy erősítőt mert Denon olvasta a mérést és nézte hogy szarok az értékek. Ha te veszel egy bármit és ugyan így jársz, soha nem jösz rá, hogy egy gyári hibásat kaptál, mert 99,99% nem méreted be. Az is csak "szól" valahogy. Már igen sokszor volt erról szó, hogy amit 2 ember vesz gyárból azok között is igen durva eltérések lehetnek.
    Ahogy DIY-ban is vannak kókányolók, ahogy "borászok" között is, de ugyan így nem tudod mit kapsz egy gyártótól. Az mennyire van közel, vagy inkább távol az eredeti tervektől.
    Pont ASR világít rá, hogy sok gyártó csak odafirkantja az egyes alkatrészek idealizált mérési értékeit, de összeszerelt termék ahoz képest egy kazal fos. Kell az önértékelés, de ugyan így a hifistáknál is kell(ene).

    [ Szerkesztve ]

  • ozzy711

    őstag

    válasz #01758976 #5739 üzenetére

    "És azért ezt a tevékenységet régen legalább is többen űzték, mint az audio diyerkedést"

    Hajaj, amikor még bent voltak az oroszok, itt az Alföldön nagy tételben ( sokan - sokat készítettek) folyt a "borkészítés" :D

    [ Szerkesztve ]

  • p76

    senior tag

    válasz #01758976 #5739 üzenetére

    Én egyszer csináltam bort. Kollégák jöttek látogatóba és kaptak belőle.
    Azokat a pofákat ahogy keservesen nyelték, hangosan kritizálni meg gondolom nem akarták :DDD

  • Panthera

    őstag

    válasz dgyuri0123 #5719 üzenetére

    "Meg persze doboza is válogatja, hogy mikor, mi, mennyire "szól át" a szomszéd helyiségbe. A Triangle nálam is művelt hasonlót... a ProAc-ot szinte nem hallom, ha kimegyek a szobából... pedig bent tisztességes dinamikával szól a zene és semmi nem változott a szobám akusztikájában."

    Azért valami mégis változott, szerintem a hangsugárzó is benne van az akusztikában. :) Elég, ha a kabinetre gondolsz. Vagy rosszul látom?
    A Te Proac-od (148?) zárt doboz? Ez is lehet befolyásoló tényező.

    Nálam hátsó reflexest váltott az Elara (utóbbi első kialakítású). Mindkét esetben feltűnt az, hogy 2-3 helységgel arrébb - nyitott ajtók mellett, kb. ugyanott fordul elő extra mélykiemelés. Nem az az érdekes, hogy hasonlót tapasztaltam, hanem hogy ott kialakul ilyen.

    [ Szerkesztve ]

  • p76

    senior tag

    válasz Ribi #5740 üzenetére

    Azt mondod az ASR mérései egy "kazal fos" mert teljesen random hogy én éppen milyen példányt kapok? Mindig sejtettem. :((

  • #01758976

    törölt tag

    válasz Ribi #5740 üzenetére

    A "szólt" nem pejoratívként írtam, direkt nem tettem jelzőt, se így, se úgy.

    Ez a másik oldal ez is igaz.

    (#5742) p76: gyakori az ilyen :)

    [ Szerkesztve ]

  • p76

    senior tag

    válasz Ribi #5746 üzenetére

    "Már igen sokszor volt erról szó, hogy amit 2 ember vesz gyárból azok között is igen durva eltérések lehetnek."

    Egyetlen megoldás hogy Amir mért példányát kell megvenni.

  • liszi70

    nagyúr

    válasz Ribi #5740 üzenetére

    "DIY-ban is vannak kókányolók, "borászok" között is, de ugyan így nem tudod mit kapsz egy gyártótól."

    Így van, ez a lényeg.

    (#5743) Kvardlipot
    "Proac-od (148?) zárt doboz?"

    Studio148 reflexes doboz.

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz Dißnäëß #5733 üzenetére

    "Valaki reagált arra is, amikor azt mondtam, hogy a milkós hifik is mekkorát szórnak, és ez hülyeség. Abszolút nem ment át akkor, mire gondoltam, szerintetek egy Vienna Acoustics Beethoven Concert Grand egy lapon említhető egy tökmindegymivel abból a rengetegből, ami fellelhető ugyanebben az árkategóriában ? (1M+) Mindegyik tökmás, egyik ilyen, másik olyan, és jöttök azzal, hogy hülyeséget mondok, mert bizonyos ár felett nem szórnak a hangsugárzók, ott a milkókért már MINDEN ESETBEN AZT KAPJUK, amit elképzeltünk-elvárunk (??) .. ? Dehogynem."

    Én voltam az és szerintem akkor rosszul fogalmaztál, mert én arra gondoltam, mikor azonos gyártó, azonos típus, azonos ár és mégis nagy a szórás... mert ez nem igaz. Szerinted komolyan azt gondolom, hogy tucatnyi gyártmányú, 1 millió Ft értékű (maradjunk ennél az összegnél) "elektronika" mind "ugyanúgy szól"? Hogy nem lesznek bődületes különbségek tonalitásban? Hogy nem lesz olyan közöttük, amit biztosan meg sem vennék? :)

    Viszont "a" diy-er mint mondod, nem biztos benne, mi lesz az építési folyamat vége... Ergo beletesz akár százezreket és "a végén esetleg lesz sírás, meg jajgatás". Na, nekem erre nincs pénzem. Arra főleg nem, hogy százezreket, alkatrészben, "vödörben" tároljak és magyarázzam el a feleségemnek is közben, hogy ha sikerül, lesz belőle kocsirúd, ha ezt is el nem ba..om.. :D
    Ha véletlenül össze tudok kalapálni valahonnan 3-400e pénzt, inkább költöm biztosra (még ha nem is hibátlan), mint bizonytalanra.

    (#5749) liszi70: Soundcare . Ilyen: [link]

    (#5743) Kvardlipot Alsó reflexes a ProAc.

    [ Szerkesztve ]

    "csak a zene van"

Új hozzászólás Aktív témák