Új hozzászólás Aktív témák

  • A hosszú előjáték:

    Céges rendezvényünkre kellett hangosítás, fogtam a jó öreg ION Blockrockert, gondoltam feltöltöm az akksit, nehogy egy áramszünet vagy táp problémát egy lemerült akksival fogjak ki. Tölteni tölt, áramot felvesz, viszont egy mukkot sem szólal meg. Gyorsan szétkaptam, valahol az erősítő tájon lesz a gubanc, mert a szokásos kondi kisülő hang sincs a bekapcsoláskor. Elég ideges lettem, mert nem volt időm hibakeresésre, a program viszont vészesen közeledett. Fogtam magam, elrongyoltam az Euronicsbe, megnéztem mi az ami raktáron van (jbl partybox 300, xb90, xb60) és egy csomó asztali cucc. Ugye a méret alapján egyedül az xb60 maradt. Beröffentette a csávó, letöltöttem a Sony appot amivel buzerálni lehet. Az app amúgy csecse, nagy kár hogy kétféle hangot tudtam belőle kicsiholni: szar és fos. Mondtam az eladónak hogy ezt nem veszem meg, átmegyek a médiába. Megtörtént. Ott ugye xb72, xb90, xb60 és sal volt dobozos, mivel leltárra készülnek valamelyik nap, csak dobozos cuccot lehetett venni. Itt is rámentem az xb60-ra, sokkal jobban szólt mint az Euronicsben, de nem voltam itt sem elájulva. Szóltam az egyik MM srácnak, hogy bontsunk már ki egy dobozost hogy az is ilyen ótvar-e. Mondta hogy hát azért van a kiállított darab, nem kéne, meg úgyis ugyanolyan stb. Szóval végül némi rinya után bontottunk egy újat. Na és itt történt a csoda: kb. 2x szebben és tisztábban szólt, mint a bemutató darabok. Ami azért elég rossz hír, mert ugye az ember nem azért vesz egy partihangszórót, hogy kímélje és Chopin szonátát hallgasson rajta negyed hangerőn.
    Azért adtam rá kakaót is, és kb. 80-90%-nál teljesen szétesett, dinamika, közepek és a magas hangok egy része is távozott, zongora betétek pl. majdnem teljesen eltűntek. Átpattantam az xb72-re, sokkal szebben muzsikált. Viszont nem volt belőle dobozos és jóval drágább. Ugye anno már egyszer próbáltam a SAL-t, akkor sokan is voltak a MM-ban, és főképp közepes hangerő mellett. Most nem voltam ilyen finom és max volume BT-n, max a hangfalon is.

    A rövid teszt:

    Szóval nekiestem max hangerőre tolva mindent nézni különféle hanganyagokkal, majd fokozatosan vettem visszafelé a terhelést. Na itt pont fordítva van mint a legtöbb hangfalamnál. Max hangerőn ugye torzít, viszont 90-75%-ig visszavéve egész jó hangképe van! Őszintén meglepett. Már teljesen belelkesedtem, mire lejjebb vettem a hangerőt és eltűnt minden ami szerethető volt benne. Már egy amúgy elégé hangos beállítás mellett is ritka szutyok hangokat présel ki magából. Közepek elvesztek, a mély gyakorlatilag egy zörgő brummogás (xbass nélkül, azzal használhatatlan), egy szuperhangos t6 szintje kb. Próbálgattam még pár beállítással és dallal kvázi az egész MM üvöltött a spotify és tidal miatt. Egyszer odajött egy másik dolgozó és megkérdezte miért nem alacsonyabb hangerőn tesztelem, levettem a hangerőt, mondtam hallgassa. Otthagyott. Nem tudom milyen anyagokból készült a hangszóró membránja, de kb. mintha uzsonnásdoboz műanyag lenne. :D Egyszerűen iszonyat áramnak kell a tekercsen folyni ahhoz hogy megmozduljon. Viszont ha már mozog, egész tűrhető szintet produkál. Most nem a vifa hangképzésére kell asszociálni, hanem mondjuk egy partybox szerűre. A csiricsáré fények amiket produkál max bekokózva élvezhető, szerencsére kikapcsolható, sajnos nem jegyzi meg a kikapcsolt állapotot. A BT modulja kicsit összetojta magát az MM-ben, alig lehetett rácsatlakozni annyira jammelt volt a frekvenciasáv más BT képes cuccokkal (pl. TV)… Szóval ott álltam a MM-ben már egy órája, a választék a következők voltak: közepesen szóló drága nagy böhömök, szarul szóló sony-k és pár szebben szóló új drága sony és az olcsó és nagy hangerőn stabil középszintet hozó SAL. Itt nagyon megijedtem és elkezdtem telefonálgatni. Az egész országban hiánycikk a PB100-as, de kiderült hogy Szegeden az auchanban van 3 db dobozos, „potom” 90k-ért. Ugye a webshopok nem játszanak, mert ott valójában egy büdös darab sincs rakin. Állítólag 1 hét alatt beszerzik, de ugye egyrészt az is késő, másrészt kamu is lehet mert a nagykereknél sincs. Így nagyot sóhajtva, képletesen a levegőbe köpve és aláállva megvettem 52k-ért a SAL PAR 220 BT-t. Ami ugye annyiért drága is ráadásul (42-47 között mozog máshol), de itt legalább polcról levehető volt, plusz ugye céges számlára megy, hát kinemszarjale. Az rendezvényünkön kivittem a terület szélére a hangfalat, odavertem neki kb 85% hangerőre, kb mindenhol ugyanúgy lehetett hallani az anyagot 20-30m távolságról. Egyre nagyon kell ügyelni: a lejátszó eszközöd vagy bedugva legyen (ami amúgy szerintem érthetetlen módon szarabbul szól mint a BT) vagy közel a hangfalhoz. Sajnos csak SBC van, elmész kb. 10m-re a faltól és olyan borzasztó „tömörített hangja” lesz mindennek hogy hányinger kerülget. Viszont arra a célra amire most nekünk kellett, megfelel. Sőt, jól megfelel.

    A szubjektív konklúzió:

    Ha nem akarsz a hangfaltól eltávolodni a BT-s telefonoddal, ha szereted a kurvahangos zenét, ha igazi parti felhasználásra keresel egy robosztus cuccot, ha szereted amikor a kakaó oda van verve a bögréhez, ha nem akarsz 80-90k-t adni egy partyboxért, ha nem akarsz halk háttérzenét max zörgést alacsony hangerőn: álmaid hangfala a SAL PR 220 BT neked való! 42k-ért ennél szerintem ilyen célra csak szarabb cuccok vannak. Lehet hogy 1 évben max 2x fogom használni és kihasználni hogy egy ilyen cucc elérhető, de megtartom. Sosem fogom félteni hogy valamelyik vendég vagy kolléga belerúg, feldönti, leönti stb. Kb. 70k-ig inkább PB100-ast vettem volna, de mivel nem volt így ez maradt. Majd megnézzük mit produkál néhány zúzósabb házibuli után. XB60-at nem érdemes venni, ezek szerint nem bírja a strapát, ha minőségibb igény van plusz pénzért pb100-at érdemesebb lőni, ha nincs, akkor meg nem éri meg az árát, mert a sal nagyobb hangerőn többet tud. Főleg hogy a dobozból kibontott és a nyüstölt polcon lévő között akkora az eltérés hangképben.

    Jaj nekem. :DDD

    Ide valami nagyon nagy bölcsességet fogok írni, csak egyelőre még nem tudom mit mert olyan sűrűn nem nézegetek világmegváltó idézeteket. Pedig a világnak nagy szüksége lenne a megváltásra, kezdetnek mondjuk egy örök PH előfizetés mindenkinek jól jönne. PornHub. Nem Prohardver. :D

Új hozzászólás Aktív témák