Új hozzászólás Aktív témák

  • Bujdy81

    csendes tag

    válasz Samott #93397 üzenetére

    Azért ez egy elég szélsőséges nézőpont, szerintem.

    "Ha a gyereknek erkölcsöt prédikálunk, azt tanulja, hogy erkölcsöt prédikáljon,"

    Ez pl. konkrétan tévedés/csúsztatás/baromság! Ha a gyerekemnek erkölcsöt prédikálok, akkor:
    1) elgondolkodik, hogy mit mondtam
    2) kérdez, amit nem ért
    3) felfogja, amit mondtam és elhelyezi a fejében, viszonyítva ahhoz, amit mellette lát.

    Referencia személy vagyok, tehát ha erkölcstelenül élek, de erkölcsöt prédikálok, akkor hiteltelenné válok és nem tőlem fog tanulni. Ha hiteles maradok, akkor elfogadja, amit mondok.

    Nagyon fontos a példa, hiszen látnia kell, hogy nem lopok, nem török házasságot, stb. sok-sok dolog, amiről "erkölcsöt prédikálok", azt a valóságban is teszem. De hogyan tanítsam meg neki, hogy ne csaljon a közbeszerzésen, vagy ne olvassa a fejből mondandó verset az on-line órán, ha nem prédikációval? Hiszen ilyen helyzetbe én nem kerülök, így nem is tudok benne példát mutatni!

    "A nevelés, mondja Alice Miller, nem a gyerek, hanem a felnőtt érdekeit szolgálja. " Ezt nem is értem, hát ez egy égbekiáltó baromság, de nem látom a cikkben, hogy ezt hibaként hoznák fel, hanem simán kinyilatkoztatásként...

    Az én véleményem:
    Nem attól leszel szar szülő, ha megütöd a gyereket egyszer is, hanem attól, ha nem az ő érdekeit nézed! És nem csak a napi érdekeit, sőt! Hanem a hosszútávú érdekét!

    Tudom, most azt hinné Alice Miller, hogy csak a szüleimet mosdatom, de nem érzem azt, hogy indokolatlanul vertek volna az őseim! Jópár alkalommal csináltam olyat, amiért megérdemeltem a büntetést, mert olyan dolgok voltak, amik hosszú távon nem szolgálták az érdekemet! Ellenben MINDEN ilyen büntetés közben/után éreztették velem, hogy akkor is szeretnek, ha baromságot csinálok! Szerintem ez a kulcs! Érezze a gyerek, hogy biztonságban van, ha kell széttépek bármit és bárkit, aki bántani akarja, de közben igyekszem megfelelő irányba terelni!

    Vannak azok a nevelési módszerek, melyeknek kikötött sarokpontja, hogy nem ütjük meg y gyereket. Azok a szülők nem emelnek kezet sosem a gyerekre. Ellenben jó eséllyel megy az érzelmi zsarolás, szeretet megvonás, ami szerintem sokkal károsabb hosszú távon, mint egy seggrecsapás/tasli!

    Nova sokszor leírta, hogy a figyelem, együtt töltött idő pótolhatatlan. Hobbizni ráérünk 20 év múlva is...

Új hozzászólás Aktív témák