Új hozzászólás Aktív témák

  • E2E4

    aktív tag

    válasz vicze #64262 üzenetére

    Tisztában vagyok azzal, hogy "a hangerő nem lineárisan, hanem logaritmikusan( 10-es alapú) növekszik", meg hogy "Ehhez műszer kell, de még azt se lehet %-kosítani, mert színén exponenciális."

    Csak próbáltam "konyha nyelven" leírni azt, amit füllel hallottam. Egyfajta fiziológiai érzetet százalékosítani. Podául a hétköznapi életben is azt mondjuk, hogy "fél hangerőn megy" illetve "csutkáig van tekerve a hangerő". Nem szoktak olyat mondani, hogy "adjál már rá plusz 10 dB hangot!"

    Emellett én még eddig csak olyan végfokerősítőket láttam, ahol a "volume" skála 0-10, 0-30, stb. osztásban volt, nem pedig -végtelen, -60 dB, -20 dB, stb. osztásút.

    Természetesen köszönettel elfogadom a szakmai érveidet. :R
    (Én is sokszor borzolom a szemöldökömet, amikor a hangfal szót használják a hangdoboz szó helyett.
    Egy tipikus példa párbeszéd:
    - Vettem egy számítógépes hangfalat.
    - Tényleg, hol van? Nem látom.
    - Ott a monitor két oldalán.
    - Arra a két kis hangdobozkára gondolsz? :N

    Egy ízben meg is kérdeztem egy high-end audio show egyik rendezőjétől, hogy miért használják ők is a hangfal szót a hangdoboz, hangsugárzó szavak helyett. A válasz: Mert ez terjedt el a köztudatban.
    Ezt érzem a "feltekertem a feléig a hangerőt", vagy a "kb. 67%-al hangosabb" kifejezésnél is.)

    De ha szükséges, moderáltatom a hozzászólásomat így:
    Amellett, hogy kb. 67%-al hangosabban szól szignifikánsan hangosabban szól.
    OK? :R

    "Itt a B&O G5 modul tesztje, amiben már újabb Sabre van, de az AMP ugyan az, "
    Hogy micsoda?
    A DAC és az AMP is Sabre.
    Igen látom, hogy a G5-ben ESS Sabre ES9028C2M, a V10-ben pedig csak ESS Sabre 9018C2M DAC van, de az OP-AMP-ok azonosak.

    Azt viszont nem látom, hogy "+10dB alapjáraton a modul".
    Arra célzol, hogy a V10 esetén azt írhatnám szakmai alapossággal, hogy:
    High-gain üzemmódban +10 dB hangerősség növekedés érhető el, amely azonban az alkalmazott fej/fülhallgatótól erősen függ. Mivel ez a +10 dB hangerő többlet terhelésre minden fej/fülhallgatónál máshogy reagál, ezért esetenként eltérő lehet, hogy ez a gyakorlatban mit "hoz vagy visz".

    De mit is az a "hoz vagy visz". :F :)

    "a komponensek összessége adja a különbséget nem 1 valami" Maximálisan egyetértek ezzel. Elektronikailag a DAC / AMP esetén így is van. (Ezt le is írtam a V10-es téma-összefoglalóba.)
    Azonban, ha a Hi-Fi láncot nézzük, akkor a lánc két elemének cseréje (DAC + AMP) a kimeneti minőséget nagy mértékben megváltoztathatja.

    "WCD9320" - "LG(és sok más gyártó) által Hi-Fi DAC ként lett eladva eddig(mivel az is), de most hirtelen "kommersz" lett. Csak tudnám, hogy mitől? Pont annyira kommersz mint az ESS."

    A fülem szerint ez nincs így. Mások fülei szerint sincs így.
    A fülem azt "mondja", hogy ha a WCD9320 Hi-Fi, akkor az ESS Sabre 9018C2M már nem is hogy audiophile, hanem egyenesen high-end.
    A te füled mit mond? :)

    Ha eddig még nem hallhatta ezt a füled, akkor szívesen felajánlom a V10-esemet, hogy hallhasd a különbségest a ki/bekapcsolat Hi-Fi üzemmód között. Üljünk le valahol, hozd el a fej/fülhallgatódat, és dugd rá a V10-re. Hallgasd meg, mivel úgyis csak a saját élmény teszi fel az i-re a pontot. Az összes elméleti diskurzus csak maximum egy kiindulási alap lehet. :R

    SONY WH-1000XM4 | AKG K66 | B&O Hi-Fi Plus (LG AFD-1200)

Új hozzászólás Aktív témák