Új hozzászólás Aktív témák

  • DeFranco

    nagyúr

    válasz Mercutio_ #6995 üzenetére

    Nézd, azért azt is vedd figyelembe, hogy nem is annyiba kerülnek ezek a gépek, mint amennyibe kerültek 10-20 évvel ezelőtt. Reálértéken sokkal olcsóbbak lettek. És ennek valahol meg kell látszania.

    Nem azt mondom, hogy boldognak kell lenni attól, hogy ezek nem bírják már úgy, én sem örülök neki, csak annyit mondok, hogy azért a tartósságon kívül még egy pár dolog változott, amit szintén érdemes figyelembe venni.

    Megnéztem neked, a mosó-mosogatógépek ára volt az egyik olyan dolog, ami az utóbbi 10 évben szinte folyamatosan csökkent. Egy 2003-ban vásárolt mosógéphez képest ma 20%-kal olcsóbban veszel egy másikat nominális értéken (!). Tehát ha akkor volt 100k egy mosógép, akkor ma 80k-t kell csak ott hagynod. Emellett az árak nőttek ~65%-ot, és valószínűleg nem is annyit keresel, mint 10 éve, tehát jóval kevesebb időt kell ledolgoznod, mire megkeresed egy mosógép árát. 20 éves távlatban meg ez a különbség még jóval nagyobb, azért a '90-es években két számjegyű volt az infláció...

    Ma gyakorlatilag fele annyiért kapsz egy gépet reálértéken, mint 10 évvel ezelőtt. Ettől persze nem leszel boldog sem te sem én, de az valahol természetes, hogy ez a minőségben is meg fog látszani. Nem is tudja, és nem is akarja kihozni úgy a gyártó, hogy fél áron adjon egy olyan gépet, ami szintén 10-20 évig bírja, bírja fele addig, aztán mindenik törölje szemét-száját.

    Anyunál az Indesit (lekopogom) megy is úgy 9 éve amúgy, meg a mi Whilpoolunk is megy 4 éve, persze mindegyik feje fölött ott a kasza, de azért ez nem véletlen.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák