Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • M43g

    aktív tag

    válasz spidersoft #28633 üzenetére

    Nekem közben az jutott eszembe, hogy a hűtőben mini hűtőtáskában tartani nem egyszerűbb, mint ilyen hűtőt keresni? Az azért elég rendesen stabilizálná a belső hőmérsékletet...

  • peppe79

    senior tag

    válasz spidersoft #28633 üzenetére

    O.K. Ott a levegőkeringtetéses no frost, meg az inverteres kompresszor, amivel hatékonyan éred el a stabil hőmérsékletet. De ez utóbbi pontosan hány fokot jelent, és az miért jó az élelmiszereknek? (és most ne szélsőséges példákat vegyünk alapul, hanem maradjunk a hűtőszekrényben való tárolásnál) Nézd meg néhány élelmiszer címkéjén a javasolt tárolási hőmérsékletét: a tejföl, virsli, tofu, stb. úgy 0-5 °C közötti. Egy sajt, vaj, vagy margarin, ami kevésbé igényli a hűtést (tartósítást), annál (pl. Vénusz) 4-10 °C közötti. Egyes felvágottaknál 8-12 °C. Aztán tegyük fel, hogy nem áll mindenkinél rendelkezésre egy hűvös pince, vagy kamra, ráadásul nincs otthon klíma, és tombol a nyár. Ilyenkor kényszerűségből még olyan élelmiszerek is a hűtőbe kerülnek, mint például a csokoládé. Pedig azt legalább 10 °C, de inkább 15-20 °C közötti hőmérsékleten lenne célszerű tárolni. A szalámit, kolbászt meg 5-20 °C között, de ott is inkább 10 °C felett (legfeljebb 18-20 °C-ig). Aztán gondolj például egy mélyhűtött élelmiszer hűtőben történő felolvasztására, ahol a 2-4 °C-os hőmérséklet nem épp a leghatékonyabb. És akkor még nem beszéltünk a friss húsokról, zöldségekről - gyümölcsökről. Utóbbinál bizonyos esetekben kifejezetten a magasabb hőmérséklet a kedvezőbb: pl. burgonya, görögdinnye, paprika, paradicsom, stb. Ugyanez a helyzet a - borhűtő híján - kényszerűségből "normál" hűtőbe helyezett borokkal, amelyeket az alacsonyabb hőmérséklet "tönkre vághat". A végén aztán eljutunk a zöldség- és/vagy hústároló rekesszel ellátott -; akár a hőmérsékletet polconként szabályozható no frost hűtőkig, ahol a "normál" hűtőkhöz hasonlóan szintén különböző hőmérsékleti zónák alakulnak ki.
    Ezért nem értem azt, hogy mi értelme stabil hőmérsékletet tartani. Egy adott élelmiszer esetén eleve ± 2-3 °C-ban határozzák meg az ideális tárolási hőmérsékletet, egyiknél sincs megadva, hogy pontosan x vagy y fokon kell tárolni. Még az asszony inzulinjánál is 2-8 °C-ot ír a gyártó...

Új hozzászólás Aktív témák