Új hozzászólás Aktív témák

  • Mathiask

    senior tag

    válasz dgyuri0123 #105032 üzenetére

    "Lényeg: az élőhanghoz képest milyen."
    De ezt nem lehet eldönteni. Pont le is írod miért nem:
    "Volt közöttük tompa, sikítós, testes, fedett/tompa, fényes, matt, csillogó, idegesítő, fájdalmas, unalmas/fád hangú. Na és itt a lényeg: honnan tudod, épp milyen hegedűt hallasz arról a bizonyos lemezről"
    Tehát hiába rakok fel bármilyen lemezt, nem tudom mi van rajta, majd addig alakítom a láncom, míg olyan nem lesz, mint ami az emlékeimben él a ki tudja milyen koncertekről. Ez rendben is van, nekem ez így lesz jó. De ez így nem valószínű, hogy transzparens, neutrális, magas hanghűségű lesz úgy általában, maximum számomra. Már csak azért se, mert 10 különböző ember ezen logika mentén 10 különböző hangú rendszert rak össze. És ugye mindenki úgy gondolja az övé a high fidelity. Pusztán azért, mert mindenki úgy van vele, hogy ami számára jól szól, az a transzparens, az a magas hanghűségű rendszer. Ezt kéne szerintem elengedni, elfogadni, hogy ami számomra jó, az nem biztos, hogy az a tökéletesen áteresztő rendszer.
    Ezzel szemben a mérésnél pontosan ismert a bevitt jel, és tudni mi az elvárt a kimeneten. Tehát transzparencia szerinti rendszerépítésnél sokkal hatékonyabb módszer a mérés, a fül lapján építésnél. Más kérdés, hogy az a transzparens rendszer számomra jól szól-e. Lehet nem, de a mérés nem is azt kínálja, hogy számomra jól fog-e szólni, csak azt, hogy az fog szólni ami a lemezen van, úgy ahogy a lemezen van.

Új hozzászólás Aktív témák