-
Fototrend
Új hozzászólás Aktív témák
-
batman777
aktív tag
Szerintem a bios igazat mond, nem erintkezik jol az egyik modulod es igy csak 12GB ramot tudsz hasznalni. Ezert is van csak tripla chaneled. Erintkezesi hiba van. Vedd ki a ramokat es pattintsd be ujra a helyukre.
Ha nem segit, akkor modulokat csereld at.
Nekem X58-nal volt pont ilyen a gepem, csak ott tripla chanel helyett dual ment, akkor az egyik modulom a 3db-bol elhalalozott. Cserelgetessel tudtam meg, hogy melyik rossz. -
batman777
aktív tag
Ha egyik oldalra rakod a ramokat, akkor csak Dual chanelben megy a 16Gb ram. A CPU-Z is ezt irta le neked. Nincs Quad chaneled igy sajnos !
Nekem TT hűtőm van, ami hasonlóan nagy méretű, én is ugyanigy jártam vele, de én az alsó lamellákat letörtem a hűtőn és már igy elfértek a közelebbi slottokban is a ram modulok.

Másik megoldás: egy régi Zalman full réz hűtőt raktam a procira, az elfér és a ramokat is hűti, meg a fesz. szabályozókat is és halk is.
-
batman777
aktív tag
válasz
BlackSoft
üzenetére
A 4820k, 4930k és 4960k egy gyártósorról jön le, csak letiltogatnak cache-t ( igy lesz a 4930k ), vagy 2 magot ( igy lesz a 4820k). A xeonoknál 3 eltérő méretű procimag készül, ezekből variálgatnak,
magokat tiltanak le vagy hagynak meg, ezekből jön ki a 4-6-8-10-12 magos cpu.
Van erről leirás netten, nézz utána. -
batman777
aktív tag
válasz
MiklosSaS
üzenetére
Szia.
A 4930k legalább fullos, mig a 3930k-ban le van tiltva 2 mag. Bár a 4930k sem teljesen fullos, mert a cache-ből letiltottak egy keveset, de ez nem számit.
Ha a fogyasztást nem is nézed ( talán 50W-al kevesebbet eszik, tuning alatt meg még nagyobb a különbség), de legalább a melegedés is kisebb lesz a 4930k esetén. Már emiatt megérte ezt venned.
Igaz, nem freki bajnos széria, de próbáld ki 1.2V-on meddig megy, lehet elérsz 4.400Mhz-et, azon meg isteni gyors lesz.
Jövőre meg lemegy a Xeonok ára, és akkor 8-10-12 magos xeonokat lehet venni emberi áron reményeim szerint. -
batman777
aktív tag
Megpróbáltam, 110Mhz-es BCLK/PCIE frekit birja a lap és a proci. 40x110Mhz-en szépen ment.
Ezalapján 43x110Mhz lenne a proci vége, de már 4600Mhz-en is kellene a vizhűtés, mert léggel terhelés alatt nagyon melegszenek a magok. 25-30 fok a hőmérséklet esés, amint megszűnik a terhelés. -
batman777
aktív tag
A bus speed egyben a PCI-E sebessége is az alaplap szerint.
Mennyire lehet felvinni a gyári 100 Mhz-ről?
Nem akarom tönkre tenni a PCI és a PCIE-es kártyákat.
Régen a PCI sebességét fel lehetett vinni 33Mhz-ről 42Mhz-re is tuning esetén, az még nem okozott gondot a kártyáknak. Itt is lehet kb. 120Mhz-ig emelni, vagy van valami biztonsági határ a PCIE-en ? -
batman777
aktív tag
Nos, kis próbálgatással eddig jutottam:
Ami érdekes még mindid, hogy 43x107-et is tudja az alaplap és a proci. Viszont, 44x és 45x és efelett is újraindulgat a gép.
43x szorzót szereti, az efölöttit meg nem?

Amúgy 1.27V elég neki a 4500 Mhz-hez. 4600Mhz-het kell at 1.35V terhelés alatt, igy stabil, de itt már léghűtéssel nagyon melegszik. Valószinüleg vizhűtés kellene rá efölött.
Eddig jutottam vele.

-
batman777
aktív tag
Megnéztem pár németországi forumot, ott is azt irták, hogy 4.2- 4.5Ghz körül mennek.
Van 1-1 példány a szerencséseknél, akiknek 4.8-on megy, de ott már fűtenek rendesen.Az UP4-en az új bios azért sem jó teljesen, mert hiányzik belőle a 3dbios is. Gondolom gyorsan kellett javitani a biost és korán kiadták, 4 nappal a legutóbbi után. Más forumokon is hiányolták ezt a funkciót. Talán ezt is javitják a következő biosban.
Meg volt, akinek tuning mellett a LAN nem működött, mig korábbi biossal ment.

-
batman777
aktív tag
Szereztem hűtőt, most terhelés alatt max. 70 fok a gép.
Nekem 4.4 Ghz 1.2V-al megy, de efölött boot képernyőig sem jutok,
mert újraindul-újraindul - újraindul .... megőrülök !
Szerintem a Gigabyte x79-up4 alaplap a ludas, konkrétan szar a bios.Amúgy megnéztem, szeptember 5-én kiadtak egy F3 biost, szeptember 9-én meg egy F4 biost.
Mikor jön már az F5 bios? Kéne nagyon !!!! -
batman777
aktív tag
Kérdésem lenne:
A proci BCLK/PCIE órajelét mennyire lehet felemelni 100 Mhz-ről?
Az 1366-os platformon ott külön volt a BCLK ( 133-210Mhz lehetett ) és a videokártya PCIE órajele ( elvileg 100Mhz-en kellett tartani ). -
batman777
aktív tag
Kicsit teszteltem a procim, néztem a hőfokokat is és azt találtam, hogy 4400 Mhz-en 1.2V mellett a gagyi hűtőmmel prime95 alatt felkúszik hamar 89 - 90 fokra, aztán 91-nél lefagy a rendszer és kékhalál.
Gondoltam, hogy gagyi a hűtőm, de nem hittem, hogy ennyire sz@r !
Ha oldalról megnézem a hűtő, akkor a procin csak egy 3mm-es rázlap van, erre ráforrasztva 3db hővezető cső, ezekre felülről ráforrasztva egy aluminium tömb.
A proci hőmérséklete terhelés alatti 86 fokról leesik azonnal 56 -60 fok közötti értékre, 2 másodperc sem kell neki ( a hőmérséklet mérő programok szerint.Vennem kell egy normális hűtőt. Nem?

Egyébként lefele is próbálgattam a feszültséget vinni. Most 3880 Mhz-en 1.020V-on megy terhelés alatt.
Igy 60 fokos terhelés alatt, terhelés nélkül meg 47-50 közötti. Ezzel még elbir a hűtőm.
-
batman777
aktív tag
LGA1366-os rendszerem volt ezelőtt, ott egyszerűbb volt tuningolni.

Értem már, a turbó szorzóit együtt emeltem a magoknak. Igen, a speedstep és társait kikapcsoltam, mert nagyon idegesitett az órajel ugrálása.Amit még megfigyeltem, hogy a proci 3Ghz-en is igényli az 1.0V körüli feszt, 1200Mhz-en lehet levinni 0.85V-ra. Nem arányos a fesz. igény az órajellel.
Ami pozitivum, hogy 4.4Ghz-en elvan 1.2V-on.A limitet feltettem 200W-ra és 200A-re, de 4.5Ghz-en falba ütközök stabilitásban.
Lehet, hogy ennek a procinak itt a vége? -
batman777
aktív tag
Én szerettem volna kihagyni a turbo órajeleket, mert ha már K-s proci, akkor beállitom egy értékre és menjen mindig azon, nem kell nekem turbó, mert ha feljebb ugrik, akkor ott már instabil lehet.
Meg a Gigabyte biosában az első oldalon ott virit a szorzó állitási lehetőség, viszont a 37 felett nem veszi számitásba, mégha aktiválom az overclocking opciót, akkor sem. Akkor meg minek rakták oda???
A Vantage és a 3dmark11-et nem tudtam tesztelni, regisztrációt kér, nekem meg csak 3dmark06 van eredetiben. Azt maj lefuttatom, ha jó neked.
Az alaplappal bajlódtam egész eddig. Újraindulgatott, bármit állitottam be rajta.
Aztán betöltöttem az optimalizált default beállitásokat és csak a proci feszültségéhez nyúltam és a szorzóhoz. Igy eljutottam 4400 Mhz-ig 1.2V-on. Teljesen stabil.Amint 40Mhz-el túllépem, akkor kifekszik a cinebench 11.5, a felénél szép lassan lefagy a gép.
Próbáltam az 1.25x-vel is, 4.4Ghz felett vége. Mintha elvágták volna a tesztek alatt kifekszik.Elindul a windows 7 4500Mhz-en és 4700-on is, de nem stabil a tesztek alatt, a cinebench alatt már az első kockasor számolásánál lefagy a gép.
Hogy ez miért van ?
-
batman777
aktív tag
A proci VID-je ennyi:
A prociban sokat változtattak, mert lelassitva 3460Mhz-re is ennyit számol:
Amit észrevettem, hogy 4.7Ghz körül van a vége egy gagyi hűtővel. 1.3 - 1.35V-ot igényel itt.
Még küzdök vele, mert a Gigabyte biosban van egy bug ! Ha a K-s proci van és az overclock opciót aktiválom, akkor elvileg 63-ig lehet felemelni a szorzót, át is tudom állitani, viszont bootoláskor már csak az eredeti 37-es maxot irja és azon is megy a gép. A legújabb bios van rajta, de még ezt nem javitották, úgy látszik.
-
batman777
aktív tag
Tetszik, főleg a memoria kezelése nagyon gyors.
Itt tartok:
Kimérem majd, hogy milyen feszültségen megy milyen sebességen.
A ramokat is ki kell tesztenem.Szerencsére VGA-t is cseréltem egy GTX285-ről GTX670-re, igy az egész rendszer meglódult.
Megérte cserélni a 4 éves konfigom.Az 1.25x-el sokkal egyszerűbb minden. Bár igy a ramokat más órajellel hajtja, de igy is meg lehet találni a megfelelőt.

Alig melegszik az alaplapon a fesz. szabályozó rész a proci mellett. Ez nagyon tetszik benne.
Üdv.
-
batman777
aktív tag
Helló forumtársak !
Ma délelőtt kaptam kézhez az i7 4820k procim.
Elsőre ennyire jutottam:

Még az LGA2011-es platformmal most ismerkedek.
1.25x crap-el és 36-os szorzóval 4.5Ghz-en megy, de ott 1.28V-ot ad az alaplap automatikusan.Még nyüglődök a Gigabyte lappal, mert kicsit kacifántos a biosban a cpu beállitás.
Az ASUS lga1366-os lapomon sokkal egyszerűbb volt beállitani mindent.A procit egy gagyi procihűtő hűti, de alig melegszik az i7 930-hoz képest.
Egyelőre ennyi.

Üdv. mindenkinek.
Új hozzászólás Aktív témák
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Apple MacBook
- A tajvani chipgyártóknak is beteszi a kaput a Hormuzi-szoros lezárása
- Synology NAS
- Jövedelem
- Forradalomi előrelépésként jellemzi az NVIDIA a DLSS 5-öt
- EA Sports WRC '23
- Milyen routert?
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Oldman2: A KOReader ebook olvasó program
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 11900KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Akár részletfizetés 0% THM ÚJ AMD RYZEN AM4 processzorok 3 év garanciával 27% áfaval
- i3-8100 és i3-8100T - stabil, gyors, megbízható - ideális otthonra vagy irodába
- Eladó egy AMD Ryzen 5 7600 processzor
- AMD Ryzen 5 7600X BOX - Gari 2027.03.11 -ig - Eladó!
- Honor 200 / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- LG 32G810SA-W - 32" IPS Smart - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- Itachi! Felsőkategóriás Gamer PC! Csere-Beszámítás! R7 9800X3D/ 9070XT / 32GB DDR5 / 2TB Nvme SSD
- HIBÁTLAN iPhone SE 2020 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4307, 100% Akksi
- Vállalom Xiaomi Okoskamerák szoftveres javíttását
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

rup1u5