Új hozzászólás Aktív témák
-
Szerintem arról lehet szó, mikor hosszabb nyugat európai tartózkodás után hazajössz és elvileg ugyanaz a termék, de sajnos mégse. Ezt sosem bizonyították, csak gyanús tapasztalat (bár hét éve itthon élek és már halvány az emlék. Meg vakteszten is ki tudja hogy szerepelne a tézis). Kisüzemre nem vonatkozik nyilván, az teljesen más tészta.
-
-
válasz
sherlock82 #5182 üzenetére
Hát, legalább rakd levegő elől elzárt zacskóba, hűtőbe és idd meg mihamarabb.
-
válasz
Taltos0711 #5180 üzenetére
Pontosan!
De az eleje még lapos, ott könnyen meg lehet állni. -
-
válasz
Taltos0711 #5152 üzenetére
Ha finom, ízlik, akkor mindegy az egész és hurrá!
Ha nem az igazi, akkor lehet töprengeni. Muszáj lenne venned valami friss (értsd kb 2 hetes pörkölésű) kis adag, kézműves cuccot és kipróbálni. Ha szépül a lefolyás, meg is van a bűnös. Ha továbbra is elégedetlen vagy, lehet gondolkodni, de én egy hario skerton pro-val kezdtem a lejtőn csúszást egy aldis karos\nyomásfokozós társaságában. Simán be lehetett vele fullasztani a gépet. Tehát vagy az őrlőd reménytelen (ha eddig megfelelt, akkor ez nem túl valószínű), vagy rossz a kávéd, esetleg egyszerűen finomabbra kéne őrölni mégis. -
válasz
Taltos0711 #5108 üzenetére
Dehogy kellett volna. Az még egy mihaszna pénztemető...
Sztem az Alza kv-nak 5k Ft alatt van kilója, majd csak belinkeli valaki, aki szokott onnan rendelni.Dorian@ fajtája is válogatja, a sötét, pláne sok robusztás cucc jobban bírja. De simán megy a levesbe az aroma és egy idő után a lefőzési tuljadonságok is. Én szétraknám olyan egységekre, amit mondjuk egy hét alatt elfogyasztasz és jöhet a simítózáras zacsi, hűtő felső polc (nem a paradicsomos rekesz, de nem is a Kolozsvári szalonnás).
Aztán ahogy gondolod, én csak reszelgetem itt a körmöm és hülyeségeket beszélek :) -
válasz
Taltos0711 #5102 üzenetére
Pedig a nyomásfokozóssal is lehet időre menni, kevésbé kényes őrlésre/tömörítésre, mint egy sima kosár.
Kinyitott kv sajna szobában 2 hét alatt kuka, még oxigén elől elzárva is (hiszen bőven cserélődik benne, mikor nyitogatod, plusz ami benne van a zacsiban).
Igazából kérdés mennyire szeretnél elmerülni a témában (veszélyes lejtő :) ).
Ha semennyire, akkor is tartsd a kv-t sima hűtőben, levegő kinyomva, lezárva es lehetőleg egy extra simítózáras zacsiban (pl. Dm, rossmann mélyhűtő zacskó). Ezzel megóvod egy darabig a megdögléstől, mert döglött babot mindegy hova és mivel darálsz, főzöl, nem lesz jó. A 20k Ft/kg árú menő kv se, nemhogy a bolti dallmayr.
De 3 hónapot semmi nem bír ki, legfeljebb adagonként fagyasztva, ami erősen hardkór téma.Ha meg érdekel az egész, az nagyon messzire vezet, de első körben érdemes kipróbálni egy kispörkölő 25 dekás termékét, óva a dögléstől. A gépedbe kár a drága anyag (nem leszólás, hanem tény), de egy tetszőleges kisüzemi klasszik presszó blend is köröket fog verni bármilyen nagyüzemi termékre. Vagy pl. Egy Alza kaffé, itt asszem többen isszák és állítják árában nincs jobb a piacon.
-
-
válasz
Taltos0711 #5094 üzenetére
Csinálj videót. Mérd a lefolyást. Első csepptől 20s legyen meg (ideális esetben 25-30s) lehetőleg, klasszik presszó blend esetén.
Ugyanaz a kv? Ugyanúgy tárolod mindig?
Milyen kv ha szabad kérdeznem?Krém vékonyság, test fogyás sztem nem főző gond, inkább döglött kv.
-
válasz
pető bá' #5086 üzenetére
Néha feljebb kell engedni az árhatárt, főleg az "érdekesebb" kv-k feljebb vannak (kivéve akció, de az nem számít). Ráadásul világszerte ronda áremelkedés van kilátásban, hosszabb távra
Pallyotzot ajánlom szívesen; nem elszabadult árakkal dolgozik és tart klasszik ill. SO/specialty vonalat is, pörkölésben nagyon szép és a fajtának megfelelő intenzitás (Kapucziner hajlamos mindent kissé sötétre gyártani).
Pacificaffe általában jó, de érdemes szem előtt tartani, hogy nitrogénnel tárolják a kv-t. Nekem extra gyorsan döglöttek meg, mélyhűtve is. -
-
-
-
-
-
-
válasz
Tothgera30 #4980 üzenetére
Olcsó vackokra kidobott pénz végső soron drága lesz, ez mindig igaz.
Alap egy Graef cm702, akár használtan; ezeken nincs mi tönkremenjen titokban.
A Hariok legjobbja is erősen kompromisszum presszóra (kotyogó oké) és letorik a kezed, elunod az életed tekerés közben. Jó kézi meg sokkal-sokkal drágább. -
-
válasz
Libretom #4954 üzenetére
Nem annyi a kilépő, mint amit a pid mutat. 6-8 fok diffi is lehet, gépfüggő.
Az ilyen adatsor pedig nagyvas ipari gépeken, meghatározott kv-val (olasz faszén) igaz, ott is csak azért, mert sztenderdizálni kell valahogy.
Kis, spéci kávézók inkább 10g szimpla 20g dupla vonalon mozognak és minden más fajtafüggő. -
-
-
-
válasz
hyperspace #4861 üzenetére
Egyébként ez kontroverz. Szakértők is ellentmondanak egymásnak a lenyomkodás témakörben és nekem sincs egyértelműen eldönthető álláspontom - de nem akarom összezavarni a kérdezőt.
Feltehetőleg nem egyenletesen ment rajta át a víz valamiért. -
Szerintem egykutya ezek mind. Nyomásfokozós, műanyag alapgépek, belépőnek jók. Ha érdekel, úgyis sok pénzt fogsz még beleölni. Ha meg nem, legalább relatív olcsón kiderül.
Ui.: uh most látom 50 rugó. Akkor nem jobb mint az egykutya diszkontosak. Csak van rajta villogó kijelző, hogy örülj a sötétben. Hamar meleg lesz a termoblokknak köszönhetően, ez egy db előny.
-
válasz
Viiktor1989 #4847 üzenetére
Az íz érdekeljen, ne a szín; de ezt már írtam. Ha finom, ki nem f@ssa le mikor szőkül ("milyen volt szőkesége...").
Komolyan véve mint egy norvég metálcore banda: úgy kell belőni a kv mennyiség/lefolyás kombót, hogy a kívánt 1:2-1:2,5 ne, vagy csak az utolsó másodpercekben szőküljön. Ha 7mp után kezd csepegni, akkor utána 20-30mp között van kész, ugye kifolyt grammtól és fajtától függően (robusztásaknak elég a 20mp körüli, rendes SO arabica inkább 30(35).
Kivétel ezek alól a világos perkek terepe, mert ott semmi sem igaz és sokkal nagyobb hangsúly van a tapasztalaton. De a különféle kv fajták is máshol és máshogy szőkülnek-folynak le. Nincs kőbe vésve. Mindig ki kell ismerni. Ha az ember 250 grammonként mást-mást iszik, az kihívás. -
válasz
Viiktor1989 #4835 üzenetére
Szedd le a fedő lemezt, nem kunszt. Hátha van benne egyéb szépség (rézcső, tágulási). A nyomásmérőhöz nem tartozik kis állítógomb is véletlen?
-
-
válasz
SunMount3r #4796 üzenetére
Aldiban van egy #feketezacskós szemes presso 500g, nevére fene emlékszik, kb, 1200Ft. Az a legdrágább saját márkás cucc és egyben az iható kategória alja, ha hajlandó vagy elszakadni a Tchibo family/Omnia és barátai vonalról. A mákdarálóval is lehet élni, ha nem vágysz többre. Ki kell tapasztalni meddig kell számolnod (mondjuk kiindulásnak 50mp egy 16 gramos duplához, "presszógépbe")
őrléskordaráláskor.Viktor@
A savanya elég nagy titok mindig. Neked egy módosítás mentes Gaggiád van egy Graeffel, rosszul emlékszem? Azokkal nem érdemes spéci fajtákat erőltetni igazából. Az emlegetett fajtát ismerem, de fene emlékszik pontosan a viselkedésére...
Ha savas volt rondán, annak több oka lehet:
-nem elég finomra őrölt
-nem elég hosszú lefolyás (első csepptől számolva 20-35mp, abszolút kv függő, de ez elég nagy intervallum, azt értem)
-nem elég meleg víz
.......az első kettő ellentéte is igaz lehet, szomorú és paradox módon_az ember gyermekének kezdetben leghamarabb egy klasszik presszó blend fog sikert hozni, mondjuk 15-20% robuszta tartalommal. Többet robusztát én nem preferálok, mert olcsósítja az ízeket. Cserébe nem válogatós az elkészítésre. Névértékre, vagy egy grammal alá töltött kosár, 20-25 sec 1:2 lefolyás és öröm van. Ha nincs, az egyértelmű user error (őrlés, előkészítés)
-
válasz
Viiktor1989 #4817 üzenetére
A dupla ims-be kicsit kevés a 14g. Azért dupla szűrő. Én 16,5 alá nem mennék. Akkor vizes se marad a pogi (amennyiben nem döglött).
-
válasz
Viiktor1989 #4794 üzenetére
Hagyd ahogy vannak. Aztán mondjuk hűtőben, levegő gondosan kinyomva, extra zacsiban, lezárva.
-
válasz
Viiktor1989 #4792 üzenetére
Nem minden pogi marad száraz. A lefúvó megy rendesen vakszűrővel?
Ha döglött kv, az rögvest vizes marad elég valószínű. Egyébként meg ha ízlett, az a fontos. Ha nem, lehet kotorászni a bajban :) -
válasz
Viiktor1989 #4784 üzenetére
Presszó blend esetében mikor szőkül, érdemes lekapcsolni és kész van. Úgy kell beállítani, hogy ez időben és mennyiségben kijöjjön. Világos pörinél nem feltétlenül igaz, mert gyakran kifejezetten hosszú csapolások (1:3) adják ki az ízt a savanya nélkül. Már víznek néz ki, mégis így jó. Szóval szokás szerint mindegy mit mond az influenszer; próbálgasd, mert te iszod, nem a monitor.
-
válasz
Viiktor1989 #4781 üzenetére
Ezt nem nagyon értem, bocs.
A sötét, esetleg robusztás pörkölések vastagabb krémmel rendelkeznek, mint a világosak. A világosak savasabbak ízben mindenképp, de a gyomrodban egy erős sötét blend nagyobb pusztítást végezhet adott esetben, mint egy specialty világos. Legalább is nekem jobban üt egy fekete presszó blend. -
-
válasz
Viiktor1989 #4767 üzenetére
Expolygon webshop, 1000Ft-os LaMarzocco klón a jó. De majd ha már zsinórban mennek a jó duplák.
Szimpla az szívás. A 7g is inkább 9-9,5; még úgy is necces sok esetben. -
válasz
pető bá' #4760 üzenetére
Ha nem vársz akkor is menni fog, csak adott esetben elég vad végeredmény születhet a babokban lévő sok CO² miatt.
Viiktor@ dupla kosárban szimpla adag nem lesz jó, nem arra találták ki. A 9 bar sincs kőbe vésve. Sötét, robusztás blendhez persze nem árt. Ha nem lehet elérni, akkor vagy a kv döglött, vagy az őrlés finomságán kell állítani.
Az elkészült kv kinézete nagyjából mind1, esztétikailag érdekes. A tigriscsíkos krém is, ha ezért le is lőnek a többiek. -
válasz
pető bá' #4758 üzenetére
Egy-két hét állás, főleg a világos pöriknek hosszabb. Szelepes zacsiban jó helyen van, pihenés után lehet fagyasztani, de csak adagonként szétporciózva.
Én meguntam azt is, most gyári szelepesben ül a hűtőben, úgyis elfogy egy hét alatt a 250g. Ha hosszabban kellene tárolni mint 2-3 hét, akkor tuti fagyasztom. -
-
válasz
Viiktor1989 #4749 üzenetére
Tudtommal őrlés közben szokták ajánlani, de az okát nem tudom, hisz maga a fej állítás mechanikus a legtöbb esetben, nem motorvezérelt.
-
válasz
Pgabor79 #4742 üzenetére
Nekem mindkettő van. Az első az századgrammos és hajlamos erősen elmászni a kalibrálása (illetve ráteszel valamit és simán odébb megy egy perc alatt egy-másfél tized grammot (talán az elem ludas, én nem cseréltem tavaly március óta. Akkor is használt volt). A második atomstabil, kissé lassan reagál. Meg vastag, GC csepptálca csak pucér karral játszik, capuccino csésze talán úgy se fér alá.
-
-
-
-
Mert az adagokkal nem igazán jó egy bizonyos minimum alá menni.
A 7g szimpla kosarat se nagyon töltöm 9g alá, csak indokolt esetben (pl. sok robusztás keverék, de olyat meg nem iszom). Üres ízeket eredményez.
De valóban igazad lehet a számolással és tévedek. Íz próbája a kóstolás :) -
válasz
tamas.nick #4636 üzenetére
Az a Lavazza elég vacak egy fajta. Viszont jó erős. Simán lehet, hogy túltoltad. Ahogy FPS ajánlja, szerezz tiszta arabot és persze ne töltsd túl. Nekem a 10g nagyon kevésnek tűnik mindazonáltal. 3 személyes Mokka expressben 14g körül van az igazság elásva.
-
válasz
hyperspace #4524 üzenetére
Összes hülyeboltban kellene lennie...
Mamutban tuti van. Pörkölés igen gyakran két hónapos; meg kell nézni!Szállítás pár napja alatt semmi baja nem lesz egy szelepzáras zacsiban semmilyen kv-nak.
-
-
Probald ki!
Az utangyartottak altalaban vekony, vacak anyagbol vannak; az eredeti tobbet bir el. Gyakorlatilag sose pusztul meg, csak elbarnul, ahogy tele megy kv zsirral. Volt, hogy egy hetig egy darabot hasznaltam a napi 3 lottyhoz. De ezt nem ajanlasbol irom
En a gourmetkava.cz-rol rendeltem anno, nagyon hamar itt volt. -
válasz
Hoplitész #4495 üzenetére
Pedig elengedhetnéd ezt az új vonalat, mert sokat ártasz vele a pénztárcádnak.
Presszó vonalon nincs olyan, hogy "olcsó és jó". Vannak ár\értékben jó gépek, meg ilyen bullshit, de aki picit is elkezd rákattanni a kv-zásra, a végén többször fizet, mert eleinte próbálkozott okosban, olcsón megoldani.
Ha ragaszkodsz olcsón újat, akkor vedd a lidl, vagy aldi akciós karos gépeit, de a mezitlábas verziót. Aztán egy két múlva garantálom veszel egy jobbat -
-
válasz
eastsider #4485 üzenetére
A GC az egyáltalán nem beugró. Árban és tudásban sem. Főleg mert egy régebbi az szinte korlátlanul tuningolható.
Jóval barátságosabb áron Gaggia baby inkább, de az is régebbi. Pontos évszám ebből nincs meg, majd valaki kisegít.
De több régi vas fut a köztudatban: Turmix, Gaggia mini, quickmill - szorgos böngészés, türelem és szerencse kérdése. Állítólag Szarvasival is lehet jót húzni; nekem nem sikerült, de nem is erőlködtem túlságosan... -
-
válasz
eastsider #4481 üzenetére
Mármint használtan veszed?
Egyrészt nem szabad ráfeszülni a kérdésre, pl. az alsó, fix részt ha rám hallgatsz soha nem próbálod szétszedni. Nagyon ronda szopás tud kialakulni belőle, mikor nem tudod honnan ugrott ki az az átkozott rugó, amely sehova se passzol utána és mikor rájössz egy óra múlva, akkor nem tudod összerakni úgy, hogy ott is maradjon
A felső részt egy csavar tartja, ellenkező irányban jön le, tehát óramutató járásával egyező irányban. Leveszed, valami durva ecsettel (pl gépiborotva tisztító) megpucolod, amennyire beleérsz a darálóba ott is, aztán összerakod és kész. Elmosni nem ajánlott (de ha rögvest megszárítod, nem is árt). A műanyag részeket mosogathatod (nem érdemes). -
válasz
Hoplitész #4479 üzenetére
Nem ismerem a brazilokat. Mondjuk a 25 év gari a szemlátomást kerámia késekre instant sátáni kacajra késztet, miközben az egész egy nyekergő fadobozon/fadobozban ül, ami rendszeres használat esetén gyaníthatóan megmakkan, szerencsés esetben még az 1 év garancia alatt...
Egyébként szimplán rosszindulatú vagyok. Nem ismerem a terméket.
A Skerton Pro szódával és kínban elmegy presszóhoz, a sötét vonalhoz esetleg. A tengelyét tudod körbetekerni pl. alufóliával, hogy kisebbet üssön. Nagyon nehéz tekerni, sokáig is tart. -
-
-
válasz
#49155328 #4463 üzenetére
Igazából kurvára mindegy, honnan számolja, csak legyen konzekvens, mert úgy hasonlíthatók egymáshoz a shotok.
De én is finomabbra venném az őrlést. Graefnél stimmelhet is a kettő. Legfeljebb sok és akkor vissza egyet.Polacheck@
Szép lefolyás volt, teljesen rendben van, gyakorlatilag nem spriccelt és be is állt középre. Ha ízre is jó, az a fontos, nem a kinézet.
ízlésekről nem tudunk vitatkozni, de egy halvány alapvetés azért lehet olyasmi, hogy sötét és közepes, klasszikus presszóalapanyag 1:2 arány táján van otthon (18g kv=36g kész ital), időben valahol 25-35mp között (ha pumpaindítástól számolsz, akkor adj hozzá pár mp-t), igazából pörkölésfüggően. Egy világos, hisztis cucc viszont inkább 1:2,5-1:3 felé és legalább 40mp (plusz előáztatás, miegyéb voodoo). Ha rövidebbet akarsz húzni az időt ne nagyon módosítsd, inkább az őrléssel állítsd be a lefolyást. A jó kioldódáshoz kell egy bizonyos időtartam, ami se túl hosszú, se túl rövid nem lehet. -
válasz
Polacheck #4440 üzenetére
PID nem rossz, hőstabilabbá teszi a gépet az által, hogy meghatározott hőfokon tartja a kazánt, nincs akkora kilengése, mint gyári állapotban. Valamint játéklehetőséget ad különféle pörkölési szintű kv-kat optimálisabban elkészíteni. Kezdetben tényleg nem érdekes, úgysem javasolt a világos pörkölésekkel kínlódás.
Innen erősen off ebben topikban:
Valamint egy szűkítő még jót tesz, ez sincs gyári modellekben. Lecsökkenti az átfolyó víz mennyiségét. Az OPV szelep sajnos nem állítható, ez maradt a spórolós, műanyag vacak. Ügyes szerelő meg tudja hekkelni 9 barra (gyárilag asszem 12), de ott is fennáll a veszélye, hogy eltörik közben. Igazából jobb cserélni egy rendes, állítható, örök darab rézre valamikor -> s akkor már jöhet duplaoffbana rézcsőtuning, körbe a kazán körül. Azzal válik rendesen hőstabillá.
Hoplitész@
mire kell az őrlő?
A Hario kotyogóra és barátaira még rendben van, presszóra már nem annyira, mert nagy a szemcseméret szórása és az ott baj (filterben is, de milliméteres szemcseméretnél már nem számít annyira a tengely kotyogása).
Jobb kézi (pláne presszóképes) jelentősen többe kerül. Esetleg használtan lehet kifogni jó vételeket. -
válasz
Polacheck #4428 üzenetére
Azért nem folyik egyenletesen, mert nem áll össze rendesen középre a kifolyó kv, hanem vagy csöpög jelen esetben a szűrő rendezői bal oldalán egy ideig, vagy több helyen is csöpög, aztán eccercsak beugrik középre és akkor már egyenletesnek látszik a lefolyás. Ezt is pucér karból lehetne megállapítani. Spriccelhet is, ahogy FPS írta, az randa hibára utal az előkészítésben. Az iszapos pogi több okból is lehet. Ha túl durva, ha túl finom az őrlemény, mindkettő ide vezet. Melyik GC-d is van? A 2018 utáni "újra használható", vagy a 2015-18 között gyártott? Utóbbi kár lenne, abból sokmindent kispóroltak a tetű Philipsék (ha 3 különálló nyomógomb van rajta, az a "jobb". Ha 3 egy keretre épített billenőkapcsoló, amelyek felső része világít, az a "rossz")
-
válasz
Polacheck #4416 üzenetére
Kimentem a szerkesztésből;
a lefolyás picit gyors, láthatólag elszalad egy ponton. Pontosabbat csak nyitott karral lehetne látni. Egy-(két) kattintással finomabbal lehet esetleg próbálkozni őrlésben. Nem hinném, hogy a május 21-i pörkölés döglött volna, kb. most érdemes felbontani a pihentetés után. Más kérdés, hogy mindig igen gondosan zárd vissza, kinyomva belőle lehetőleg minél több levegőt. -
válasz
Hoplitész #4417 üzenetére
Az inkább oldalra balettozás lesz, nem kimondott előrelépés. Helyén kezelve a Nespresso jó cuccot főz neked, de előrelépés az a kapszula lecserélése más rendszerre. Plusz ugye a Nes nagyon rondán lehúzós árban.
Cserébe egy gombos kényelem és a legjobb kapszula.
Ha kapszulát szeretnél, végy Nespresso-t, ezen a vonalon a csúcs.Polacheck@
FPS is mondja a 22g szűrő felesleges batár. Viszont nagyon jó árban adják. De én kezdetnek nem VST-t vennék, mert nem megbocsátó fajta. FPS linkelt IMS-e is overkill, ráadásul a nanotech nem mindenkinek jön be. Ez olcsóbb és egy stabil alap tanuláshoz.
Gyári nyitott kar ugyanitt, legolcsóbban. -
-
válasz
Polacheck #4400 üzenetére
-nem ismerem a kv-t, de az biztos, hogy "van feljebb"
- tamperelés előtt egy tűvel, fogpiszkálóval, esetleg parafadugóba szúrt több tűvel oszlasd el egyenletesre (vízszint) és rögmentesre a kosárban a cuccot. Ez tök fontos!
-már most is sok az őrlemény, mert látszik a felsőszűrő csavar nyoma a végén a zaccban. Alapvetésként a tömörített felületre teszel egy százast, felrakod a kart és ha minimálisan látszik a nyoma a pogin, az jó. Ha elsüllyedt, az nem jó.Mérleg kell, a plusz-minusz 1 g az elég jelentős különbség tud lenni.
Világos pörkökkel ne szivasd magad jó darabig, haverkodjatok össze a géppel. Jól hangzik az etióp, meg ruandai, még bármi más vilagos oldal, de nem kezdetnek.
Ha el akarsz indulni a lejtőn beszerzel egy pucér seggű szűrőtartót és egy jobb kosarat, mint a gyári. A naked karon jól látszik az előkészítés, a gyári kosár meg nem egy tigris.
Majd a szakértők cizellálják a többit :) -
-
-
Ha teheted minél frissebb pörkölést használj; mindegy mivel készíted el.
Gyáriaknál nem annyira érdekes, több okból. De kispörkölőtől én nem vennék 2 hónapnál idősebbet, ha lehetséges.Polacheck @próbáld ki egyszerűen. De meg lennék lepve. Filter és presszó között nagyon nagy a szemcseméret diffi...
-
-
válasz
#85578752 #4353 üzenetére
Az etióppal azért lehet lukra futni automata, meg olcsó karos vonalon (kapszula más tészta). Nem egy elnéző fajta, kell neki a stabil hő, meg az idő. Különben jön a citromlé (és az újhullám szidása - pedig arról se a Ferrari tehet, ha Béna Béla kövér gázt ad a Körúton, kitáncol a segge és belefarol a parkolókba)
-
-
-
-
-
-
-
Vettem kínomban a hülyeboltban egy zacsi avx colombia supremo-t, nyaraláshoz. Nyaralás jó idő hiányában ugrott, ezt meg elnyammogom itthon, ha már itt van.
Olcsó (1600-1800Ft/250g, nem emlékszem pontosabban), 100% arabica. Abszolút igénytelen mogyoró íz és elég sötét pörkölés az én ízlésemnek, de pont ezért mindenhez jó lesz. Nem döglött, elrontani nehéz, van krémje, viszonylag koffein dúsnak érzem (még egy hibapont).
Szerintem érdemes rápróbálni. -
-
-A szűkítő korlátozza a vízhozamot, jó esetben 10mp\50-60ml értékre.
-alumínium: #mindmeghalunk!
Gyárilag eloxált, amíg ezt nem teszed tönkre, nem sok jön le róla. Plusz a kv pogi egy nagy szűrő, azon is fennakad. #lekellszarni.
Előző:
Áztatásnál minaz, hogy érzésre? Lekapcsolom a pumpát 2-3 bar körül és várok míg a szűrő alján kigyöngyöz a lé. Akkor feltekerem a nyomást és kifolyik. Ez a terv, aztán persze nem feltétlenül klappol. Ma reggel citromlét főztem, mert nem lett elég lassú a kifolyás. Mindez csak világos anyagra érvényes, olasz vonalnak rosszat tesz az áztatgatás.
Ha menő kvzóban Olympost adtak "specialty" címen, akkor rosszul készítették el. Vannak igen erőteljes savakkal rendelkező kv-k (pl. A perui amivel most próbálkozom ilyen), de ez nem egyenlő azzal, hogy "savanyú". Kell lennie egy komplex íznek+a sav, ami a pörkölés és a kv fajta sajátja. Ha a sav dominál, az rossz. Olasznál meg különösen... -
-
Aha, jó cucc volt, de nem automatába való, ez egész biztos. Tuning GC vitte rendesen. Én nem tudok ódákat írni a virágos, gyümölcsös ízjegyekről, vörösborban se; finom, vagy sem. Finom volt
ui.: 1 perc fölött savanyú lett, 50mp alatt se volt az igazi. Ebből majdnem 20mp előáztatás. Ilyet meg nem tudsz automatával sajna...
-
-
-
-
válasz
Bandus99 #4158 üzenetére
Ezek bloody amateurs, nézni rossz.
Dritan kell neked.Amúgy a pár kezdeti levegős lassú pumpálás után intenzív 40-50mp, felszín alatt maradó dugattyúval. Ne menjen bele több levegő!
-
-
Mondjuk a Te általad linkeltet nem ismerem, a Gondolást meg igen. Utóbbi egy erősen robusztás blend, tehát mindenféle szempontból durvább cucc, mint az 6% robuszta tartalmú Pascucci.
Ha arabica ízvilágra hajtasz, az egyrészt nem lesz olcsó sehol sem az Aldin és barátain kívül,
de a minőségnek ára van, nem lehet megkerülni. Kapuczineréknél egy hónapja akciós a Modica blend, az szerintem nagyon megéri az árát. Igen jellegzetes íze van, nem jött be mindenkinek. -
válasz
Mr.Csizmás #4128 üzenetére
-
-
válasz
RetepNyaraB #4086 üzenetére
Ezt nem ide akartam persze, hanem a hardkórba. Sebaj, itt is maradhat mosmá'
-
Na akkor köszi bigbokának a kölcsön vst szimplit, már futnak a tesztkörök!
Nagyon szép lefolyást produkál csakúgy, mint dupla társa. Ám míg a dupla IMS-VST kapcsán a kinut durván finomabbra kellett állítani, a szimpla LM klónhoz képest megúgy látom alig, ráadásul mintha kevesebb kv-val beérné. Tehát mindkettő hivatalosan 7g, de az LM nekem stabil 9.5g-ot kér és aztán esetleg az őrlés finomsággal lehet játszani, míg a VST finom őrlővel szerintem 8-8,5-ből megállna. Vagy durvábbal 9. A 9,5 egyszerűen sok bele.
Na, van egy hetem próbálkozni és elhitetni magammal, hogy jöhet az újabb buymycoffee rendeléskör -
válasz
Erdei88 #4069 üzenetére
Ja, teljesen igazad van erre nem is gondoltam. Én mindig megnézem mikori és ha túl friss, kivárom (vagy vállalom a kockázatot
)
Amúgy tuti nem szellőztetném, az csak a tesztre váró kv-nak jó - ott főznek két csészét és szevasz. De neked utána még egy-két hét, mire elfogy a zacsi és ha kirakod a pultra, jó eséllyel annyi levegő éri, hogy romlik a szerkezete akkor is, ha amúgy frissen pörkölték. A szellőztetés csak a nitrogénes csomagolásra vonatkozik szerintem. A CO2 kiáramlását nem lehet barátságos módon felgyorsítani...
-
"húzta a száját"
feltehetőleg az ízlelőbimbaja nem tudott mit kezdeni a megszokott 650Ft/félkilós tégla (?) és egy nagyon alap Palermo blend közti különbséggel
Illetve a magyar az ugye híresen árérzékeny; "élvezeti cikkek" terén a minőség abszolút mindegy, csak óccsó legyen. Akinek nem inge...Kapucziner akciósoknál jobb ár/értéket nem nagyon tud egy hazai pörkölő se felmutatni (talán az AVX, de ott más gondok lehetnek időnként és a posta se olcsó), plusz én még két hetesnél régebbi pörkölést nem kaptam onnan. Sőt, többnyire várni kell, mert postára adás előtti napról származik.
-
Az automatát sem szeretem
Vicc félre, automata előnye a nevében van, de ezért komoly pénzeket én nem adnék (ld. Jura és barátai egy autó áráért). Egy régi Saeco Xsmart plus (mielőtt még a Philips tönkretette) remek volt a célra.
Konkrétan ez a Bialetti nagyon kényes, anyám szutyok kotyogója nem az. Abba betolod a csíbófemilit és kijön a sárkányvér. -
-
-
válasz
Bazsi1987 #4027 üzenetére
másfeles is jó, legalábbis a tartósból.
De én 3,5-ös laktózmenteset iszom.
Ha krémet akarsz buborékos hab helyett, akkor fontos megpróbálkozni minél kevesebb (lehetőleg nulla) levegőt a tejbe ereszteni. Tehát úgy ügyeskedni a propellerrel, hogy az örvény ne szívja be szörcsögve a levegőt. Megoldható, de kell egy alapmennyiségű tej hozzá és úgy sem egyszerű. Ha megfelel a hab is, akkor nem szóltam
Hideg tejből elég nehéz (nem reménytelen), de a hőfokot nem kell túlgondolni. Ne forrjon fel semennyire, az a lényeg. -
Ezt most nagyon nyomja a "szegénymagyarvegyenolcsódekurvajókínaipresszógépet" hájpvonat. Én nem ülnék fel rá a helyedben, na de ki vagyok én
Ugyanaz a szutyok, nyomásfokozós kosárral ellátott, rettenetesen alap kis masina, mint az összes többi műanyag nagyjából ebben az ársávban. A vakítós extra marketingtől nem lesz finomabb a kávé.sz.zs. azt állítja a Szarvasival nagyon jó kv-t lehet főzni. Nekem sose sikerült, de akkor ő tu valamit; nála érdeklődj...
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
- DJI Air 2s drón szett megkímélt állapotban, kofferrel
- DJI NEO Fly More Combo (FMC) drón szett - garancia 2026.11.17-ig
- Xiaomi Yunmai Fascial masszázs pisztoly (Massage Gun)
- DJI AVATA 2 Fly More Combo drón - 3 akku, garancia, FPV RC 3, ND szűrők
- DJI Mini 3 Fly More Combo RC - GARANCIÁLIS drón szett +koffer
- HPE Aruba PoE+ L3 switch raktárról azonnal elérhető!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest