Új hozzászólás Aktív témák
-
RetepNyaraB
veterán
Ha hajlandó lennél legalább a porított zarándoksz@rról lemondani, akkor teljesen élhető alapmasina a lidlis. Ha nem, akkor meg nagyjából mindegy mivel főzöd.
A kávé élvezeti cikk, mint a neve mutatja. Ez feltételezi, hogy igyekszem finomat élvezni. 1200Ft aldis szemes kv 500g, meg 10k Ft egy kézi alapőrlő (a mákdaráló alkalmatlan ilyen célra akkor is, ha sokan használják).Mindezt nem kioktatásnak szánom, csak minimális igényfejlesztésnek.
-
RetepNyaraB
veterán
Tetszőleges (dupla) kosár ideális mennyiségű őrleménye általában kipúposodik, mikor beleöntöd. Ez kiskanállal kifejezetten szívás. Aztán el is kell egyengetni benne, különben össze-vissza tömörítesz. Ez is szívás. Tölcsér nagyot egyszerűsít a dolgon, de mindenkinek ahogy tetszik :)
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
inf3rno #5243 üzenetére
Csak fagyottan érdemes darálni. Eszedbe ne jusson olvasztgatni.
Az "ízét" nem tudod csekkolni, csak ha egy kontrollzacsit kint hagysz a konyhaszekrényen. Amennyiben két hét után nem érzel különbséget elkészítésben és ízben a fagyós javára, akkor megúsztál egy fárasztó bohóckodást! -
RetepNyaraB
veterán
válasz
inf3rno #5238 üzenetére
Azt őröld le amit rögvest megiszol, egy grammal se többet, különben a lényege vész el az egész rituális b@szódásnak!
A fagyasztás is véleményes kérdés; az biztos, hogy nem jó ki-be rakosgatni. Kicsapódik rajta a pára óhatatlanul, minden egyes alkalommal és ez ugyanúgy oxidálni fogja, mint a levegő. Eredménye elillanó aromák, később pedig megdöglendés. Tehát olyan kupacokban érdemes fagyasztani, amekkorát utána igen hamar el is fogyasztasz, ha már előszedted. Az igen hamar az max. az egy nap, ahogy FPS prófétálja. Másik lehetőség a sima hűtő, ott nincs ilyen párasokk, nem kell porciózni se, ha egy-két héten belül elfogy. De a szelepet mindenképp ragaszd le, illetve az egész csomit tedd simítózárasba. Ha no frost hűtőd van, akkor meg pláne kötelező. -
RetepNyaraB
veterán
Szerintem arról lehet szó, mikor hosszabb nyugat európai tartózkodás után hazajössz és elvileg ugyanaz a termék, de sajnos mégse. Ezt sosem bizonyították, csak gyanús tapasztalat (bár hét éve itthon élek és már halvány az emlék. Meg vakteszten is ki tudja hogy szerepelne a tézis). Kisüzemre nem vonatkozik nyilván, az teljesen más tészta.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
sherlock82 #5182 üzenetére
Hát, legalább rakd levegő elől elzárt zacskóba, hűtőbe és idd meg mihamarabb.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Taltos0711 #5180 üzenetére
Pontosan!
De az eleje még lapos, ott könnyen meg lehet állni. -
RetepNyaraB
veterán
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Taltos0711 #5152 üzenetére
Ha finom, ízlik, akkor mindegy az egész és hurrá!
Ha nem az igazi, akkor lehet töprengeni. Muszáj lenne venned valami friss (értsd kb 2 hetes pörkölésű) kis adag, kézműves cuccot és kipróbálni. Ha szépül a lefolyás, meg is van a bűnös. Ha továbbra is elégedetlen vagy, lehet gondolkodni, de én egy hario skerton pro-val kezdtem a lejtőn csúszást egy aldis karos\nyomásfokozós társaságában. Simán be lehetett vele fullasztani a gépet. Tehát vagy az őrlőd reménytelen (ha eddig megfelelt, akkor ez nem túl valószínű), vagy rossz a kávéd, esetleg egyszerűen finomabbra kéne őrölni mégis. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
Taltos0711 #5108 üzenetére
Dehogy kellett volna. Az még egy mihaszna pénztemető...
Sztem az Alza kv-nak 5k Ft alatt van kilója, majd csak belinkeli valaki, aki szokott onnan rendelni.Dorian@ fajtája is válogatja, a sötét, pláne sok robusztás cucc jobban bírja. De simán megy a levesbe az aroma és egy idő után a lefőzési tuljadonságok is. Én szétraknám olyan egységekre, amit mondjuk egy hét alatt elfogyasztasz és jöhet a simítózáras zacsi, hűtő felső polc (nem a paradicsomos rekesz, de nem is a Kolozsvári szalonnás).
Aztán ahogy gondolod, én csak reszelgetem itt a körmöm és hülyeségeket beszélek :) -
RetepNyaraB
veterán
válasz
Taltos0711 #5102 üzenetére
Pedig a nyomásfokozóssal is lehet időre menni, kevésbé kényes őrlésre/tömörítésre, mint egy sima kosár.
Kinyitott kv sajna szobában 2 hét alatt kuka, még oxigén elől elzárva is (hiszen bőven cserélődik benne, mikor nyitogatod, plusz ami benne van a zacsiban).
Igazából kérdés mennyire szeretnél elmerülni a témában (veszélyes lejtő :) ).
Ha semennyire, akkor is tartsd a kv-t sima hűtőben, levegő kinyomva, lezárva es lehetőleg egy extra simítózáras zacsiban (pl. Dm, rossmann mélyhűtő zacskó). Ezzel megóvod egy darabig a megdögléstől, mert döglött babot mindegy hova és mivel darálsz, főzöl, nem lesz jó. A 20k Ft/kg árú menő kv se, nemhogy a bolti dallmayr.
De 3 hónapot semmi nem bír ki, legfeljebb adagonként fagyasztva, ami erősen hardkór téma.Ha meg érdekel az egész, az nagyon messzire vezet, de első körben érdemes kipróbálni egy kispörkölő 25 dekás termékét, óva a dögléstől. A gépedbe kár a drága anyag (nem leszólás, hanem tény), de egy tetszőleges kisüzemi klasszik presszó blend is köröket fog verni bármilyen nagyüzemi termékre. Vagy pl. Egy Alza kaffé, itt asszem többen isszák és állítják árában nincs jobb a piacon.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Taltos0711 #5094 üzenetére
Csinálj videót. Mérd a lefolyást. Első csepptől 20s legyen meg (ideális esetben 25-30s) lehetőleg, klasszik presszó blend esetén.
Ugyanaz a kv? Ugyanúgy tárolod mindig?
Milyen kv ha szabad kérdeznem?Krém vékonyság, test fogyás sztem nem főző gond, inkább döglött kv.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
pető bá' #5086 üzenetére
Néha feljebb kell engedni az árhatárt, főleg az "érdekesebb" kv-k feljebb vannak (kivéve akció, de az nem számít). Ráadásul világszerte ronda áremelkedés van kilátásban, hosszabb távra
Pallyotzot ajánlom szívesen; nem elszabadult árakkal dolgozik és tart klasszik ill. SO/specialty vonalat is, pörkölésben nagyon szép és a fajtának megfelelő intenzitás (Kapucziner hajlamos mindent kissé sötétre gyártani).
Pacificaffe általában jó, de érdemes szem előtt tartani, hogy nitrogénnel tárolják a kv-t. Nekem extra gyorsan döglöttek meg, mélyhűtve is. -
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Tothgera30 #4980 üzenetére
Olcsó vackokra kidobott pénz végső soron drága lesz, ez mindig igaz.
Alap egy Graef cm702, akár használtan; ezeken nincs mi tönkremenjen titokban.
A Hariok legjobbja is erősen kompromisszum presszóra (kotyogó oké) és letorik a kezed, elunod az életed tekerés közben. Jó kézi meg sokkal-sokkal drágább. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
Libretom #4954 üzenetére
Nem annyi a kilépő, mint amit a pid mutat. 6-8 fok diffi is lehet, gépfüggő.
Az ilyen adatsor pedig nagyvas ipari gépeken, meghatározott kv-val (olasz faszén) igaz, ott is csak azért, mert sztenderdizálni kell valahogy.
Kis, spéci kávézók inkább 10g szimpla 20g dupla vonalon mozognak és minden más fajtafüggő. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
hyperspace #4861 üzenetére
Egyébként ez kontroverz. Szakértők is ellentmondanak egymásnak a lenyomkodás témakörben és nekem sincs egyértelműen eldönthető álláspontom - de nem akarom összezavarni a kérdezőt.
Feltehetőleg nem egyenletesen ment rajta át a víz valamiért. -
RetepNyaraB
veterán
Szerintem egykutya ezek mind. Nyomásfokozós, műanyag alapgépek, belépőnek jók. Ha érdekel, úgyis sok pénzt fogsz még beleölni. Ha meg nem, legalább relatív olcsón kiderül.
Ui.: uh most látom 50 rugó. Akkor nem jobb mint az egykutya diszkontosak. Csak van rajta villogó kijelző, hogy örülj a sötétben. Hamar meleg lesz a termoblokknak köszönhetően, ez egy db előny.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Viiktor1989 #4847 üzenetére
Az íz érdekeljen, ne a szín; de ezt már írtam. Ha finom, ki nem f@ssa le mikor szőkül ("milyen volt szőkesége...").
Komolyan véve mint egy norvég metálcore banda: úgy kell belőni a kv mennyiség/lefolyás kombót, hogy a kívánt 1:2-1:2,5 ne, vagy csak az utolsó másodpercekben szőküljön. Ha 7mp után kezd csepegni, akkor utána 20-30mp között van kész, ugye kifolyt grammtól és fajtától függően (robusztásaknak elég a 20mp körüli, rendes SO arabica inkább 30(35).
Kivétel ezek alól a világos perkek terepe, mert ott semmi sem igaz és sokkal nagyobb hangsúly van a tapasztalaton. De a különféle kv fajták is máshol és máshogy szőkülnek-folynak le. Nincs kőbe vésve. Mindig ki kell ismerni. Ha az ember 250 grammonként mást-mást iszik, az kihívás. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
Viiktor1989 #4835 üzenetére
Szedd le a fedő lemezt, nem kunszt. Hátha van benne egyéb szépség (rézcső, tágulási). A nyomásmérőhöz nem tartozik kis állítógomb is véletlen?
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
SunMount3r #4796 üzenetére
Aldiban van egy #feketezacskós szemes presso 500g, nevére fene emlékszik, kb, 1200Ft. Az a legdrágább saját márkás cucc és egyben az iható kategória alja, ha hajlandó vagy elszakadni a Tchibo family/Omnia és barátai vonalról. A mákdarálóval is lehet élni, ha nem vágysz többre. Ki kell tapasztalni meddig kell számolnod (mondjuk kiindulásnak 50mp egy 16 gramos duplához, "presszógépbe")
őrléskordaráláskor.Viktor@
A savanya elég nagy titok mindig. Neked egy módosítás mentes Gaggiád van egy Graeffel, rosszul emlékszem? Azokkal nem érdemes spéci fajtákat erőltetni igazából. Az emlegetett fajtát ismerem, de fene emlékszik pontosan a viselkedésére...
Ha savas volt rondán, annak több oka lehet:
-nem elég finomra őrölt
-nem elég hosszú lefolyás (első csepptől számolva 20-35mp, abszolút kv függő, de ez elég nagy intervallum, azt értem)
-nem elég meleg víz
.......az első kettő ellentéte is igaz lehet, szomorú és paradox módon_az ember gyermekének kezdetben leghamarabb egy klasszik presszó blend fog sikert hozni, mondjuk 15-20% robuszta tartalommal. Többet robusztát én nem preferálok, mert olcsósítja az ízeket. Cserébe nem válogatós az elkészítésre. Névértékre, vagy egy grammal alá töltött kosár, 20-25 sec 1:2 lefolyás és öröm van. Ha nincs, az egyértelmű user error (őrlés, előkészítés)
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Viiktor1989 #4817 üzenetére
A dupla ims-be kicsit kevés a 14g. Azért dupla szűrő. Én 16,5 alá nem mennék. Akkor vizes se marad a pogi (amennyiben nem döglött).
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Viiktor1989 #4794 üzenetére
Hagyd ahogy vannak. Aztán mondjuk hűtőben, levegő gondosan kinyomva, extra zacsiban, lezárva.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Viiktor1989 #4792 üzenetére
Nem minden pogi marad száraz. A lefúvó megy rendesen vakszűrővel?
Ha döglött kv, az rögvest vizes marad elég valószínű. Egyébként meg ha ízlett, az a fontos. Ha nem, lehet kotorászni a bajban :) -
RetepNyaraB
veterán
válasz
Viiktor1989 #4784 üzenetére
Presszó blend esetében mikor szőkül, érdemes lekapcsolni és kész van. Úgy kell beállítani, hogy ez időben és mennyiségben kijöjjön. Világos pörinél nem feltétlenül igaz, mert gyakran kifejezetten hosszú csapolások (1:3) adják ki az ízt a savanya nélkül. Már víznek néz ki, mégis így jó. Szóval szokás szerint mindegy mit mond az influenszer; próbálgasd, mert te iszod, nem a monitor.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Viiktor1989 #4781 üzenetére
Ezt nem nagyon értem, bocs.
A sötét, esetleg robusztás pörkölések vastagabb krémmel rendelkeznek, mint a világosak. A világosak savasabbak ízben mindenképp, de a gyomrodban egy erős sötét blend nagyobb pusztítást végezhet adott esetben, mint egy specialty világos. Legalább is nekem jobban üt egy fekete presszó blend. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
Viiktor1989 #4767 üzenetére
Expolygon webshop, 1000Ft-os LaMarzocco klón a jó. De majd ha már zsinórban mennek a jó duplák.
Szimpla az szívás. A 7g is inkább 9-9,5; még úgy is necces sok esetben. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
pető bá' #4760 üzenetére
Ha nem vársz akkor is menni fog, csak adott esetben elég vad végeredmény születhet a babokban lévő sok CO² miatt.
Viiktor@ dupla kosárban szimpla adag nem lesz jó, nem arra találták ki. A 9 bar sincs kőbe vésve. Sötét, robusztás blendhez persze nem árt. Ha nem lehet elérni, akkor vagy a kv döglött, vagy az őrlés finomságán kell állítani.
Az elkészült kv kinézete nagyjából mind1, esztétikailag érdekes. A tigriscsíkos krém is, ha ezért le is lőnek a többiek. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
pető bá' #4758 üzenetére
Egy-két hét állás, főleg a világos pöriknek hosszabb. Szelepes zacsiban jó helyen van, pihenés után lehet fagyasztani, de csak adagonként szétporciózva.
Én meguntam azt is, most gyári szelepesben ül a hűtőben, úgyis elfogy egy hét alatt a 250g. Ha hosszabban kellene tárolni mint 2-3 hét, akkor tuti fagyasztom. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
Viiktor1989 #4749 üzenetére
Tudtommal őrlés közben szokták ajánlani, de az okát nem tudom, hisz maga a fej állítás mechanikus a legtöbb esetben, nem motorvezérelt.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Pgabor79 #4742 üzenetére
Nekem mindkettő van. Az első az századgrammos és hajlamos erősen elmászni a kalibrálása (illetve ráteszel valamit és simán odébb megy egy perc alatt egy-másfél tized grammot (talán az elem ludas, én nem cseréltem tavaly március óta. Akkor is használt volt). A második atomstabil, kissé lassan reagál. Meg vastag, GC csepptálca csak pucér karral játszik, capuccino csésze talán úgy se fér alá.
-
RetepNyaraB
veterán
Mert az adagokkal nem igazán jó egy bizonyos minimum alá menni.
A 7g szimpla kosarat se nagyon töltöm 9g alá, csak indokolt esetben (pl. sok robusztás keverék, de olyat meg nem iszom). Üres ízeket eredményez.
De valóban igazad lehet a számolással és tévedek. Íz próbája a kóstolás :) -
RetepNyaraB
veterán
válasz
tamas.nick #4636 üzenetére
Az a Lavazza elég vacak egy fajta. Viszont jó erős. Simán lehet, hogy túltoltad. Ahogy FPS ajánlja, szerezz tiszta arabot és persze ne töltsd túl. Nekem a 10g nagyon kevésnek tűnik mindazonáltal. 3 személyes Mokka expressben 14g körül van az igazság elásva.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
hyperspace #4524 üzenetére
Összes hülyeboltban kellene lennie...
Mamutban tuti van. Pörkölés igen gyakran két hónapos; meg kell nézni!Szállítás pár napja alatt semmi baja nem lesz egy szelepzáras zacsiban semmilyen kv-nak.
-
RetepNyaraB
veterán
Probald ki!
Az utangyartottak altalaban vekony, vacak anyagbol vannak; az eredeti tobbet bir el. Gyakorlatilag sose pusztul meg, csak elbarnul, ahogy tele megy kv zsirral. Volt, hogy egy hetig egy darabot hasznaltam a napi 3 lottyhoz. De ezt nem ajanlasbol irom
En a gourmetkava.cz-rol rendeltem anno, nagyon hamar itt volt. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
Hoplitész #4495 üzenetére
Pedig elengedhetnéd ezt az új vonalat, mert sokat ártasz vele a pénztárcádnak.
Presszó vonalon nincs olyan, hogy "olcsó és jó". Vannak ár\értékben jó gépek, meg ilyen bullshit, de aki picit is elkezd rákattanni a kv-zásra, a végén többször fizet, mert eleinte próbálkozott okosban, olcsón megoldani.
Ha ragaszkodsz olcsón újat, akkor vedd a lidl, vagy aldi akciós karos gépeit, de a mezitlábas verziót. Aztán egy két múlva garantálom veszel egy jobbat -
RetepNyaraB
veterán
válasz
eastsider #4485 üzenetére
A GC az egyáltalán nem beugró. Árban és tudásban sem. Főleg mert egy régebbi az szinte korlátlanul tuningolható.
Jóval barátságosabb áron Gaggia baby inkább, de az is régebbi. Pontos évszám ebből nincs meg, majd valaki kisegít.
De több régi vas fut a köztudatban: Turmix, Gaggia mini, quickmill - szorgos böngészés, türelem és szerencse kérdése. Állítólag Szarvasival is lehet jót húzni; nekem nem sikerült, de nem is erőlködtem túlságosan... -
RetepNyaraB
veterán
válasz
eastsider #4481 üzenetére
Mármint használtan veszed?
Egyrészt nem szabad ráfeszülni a kérdésre, pl. az alsó, fix részt ha rám hallgatsz soha nem próbálod szétszedni. Nagyon ronda szopás tud kialakulni belőle, mikor nem tudod honnan ugrott ki az az átkozott rugó, amely sehova se passzol utána és mikor rájössz egy óra múlva, akkor nem tudod összerakni úgy, hogy ott is maradjon
A felső részt egy csavar tartja, ellenkező irányban jön le, tehát óramutató járásával egyező irányban. Leveszed, valami durva ecsettel (pl gépiborotva tisztító) megpucolod, amennyire beleérsz a darálóba ott is, aztán összerakod és kész. Elmosni nem ajánlott (de ha rögvest megszárítod, nem is árt). A műanyag részeket mosogathatod (nem érdemes). -
RetepNyaraB
veterán
válasz
Hoplitész #4479 üzenetére
Nem ismerem a brazilokat. Mondjuk a 25 év gari a szemlátomást kerámia késekre instant sátáni kacajra késztet, miközben az egész egy nyekergő fadobozon/fadobozban ül, ami rendszeres használat esetén gyaníthatóan megmakkan, szerencsés esetben még az 1 év garancia alatt...
Egyébként szimplán rosszindulatú vagyok. Nem ismerem a terméket.
A Skerton Pro szódával és kínban elmegy presszóhoz, a sötét vonalhoz esetleg. A tengelyét tudod körbetekerni pl. alufóliával, hogy kisebbet üssön. Nagyon nehéz tekerni, sokáig is tart. -
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
#49155328 #4463 üzenetére
Igazából kurvára mindegy, honnan számolja, csak legyen konzekvens, mert úgy hasonlíthatók egymáshoz a shotok.
De én is finomabbra venném az őrlést. Graefnél stimmelhet is a kettő. Legfeljebb sok és akkor vissza egyet.Polacheck@
Szép lefolyás volt, teljesen rendben van, gyakorlatilag nem spriccelt és be is állt középre. Ha ízre is jó, az a fontos, nem a kinézet.
ízlésekről nem tudunk vitatkozni, de egy halvány alapvetés azért lehet olyasmi, hogy sötét és közepes, klasszikus presszóalapanyag 1:2 arány táján van otthon (18g kv=36g kész ital), időben valahol 25-35mp között (ha pumpaindítástól számolsz, akkor adj hozzá pár mp-t), igazából pörkölésfüggően. Egy világos, hisztis cucc viszont inkább 1:2,5-1:3 felé és legalább 40mp (plusz előáztatás, miegyéb voodoo). Ha rövidebbet akarsz húzni az időt ne nagyon módosítsd, inkább az őrléssel állítsd be a lefolyást. A jó kioldódáshoz kell egy bizonyos időtartam, ami se túl hosszú, se túl rövid nem lehet. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
Polacheck #4440 üzenetére
PID nem rossz, hőstabilabbá teszi a gépet az által, hogy meghatározott hőfokon tartja a kazánt, nincs akkora kilengése, mint gyári állapotban. Valamint játéklehetőséget ad különféle pörkölési szintű kv-kat optimálisabban elkészíteni. Kezdetben tényleg nem érdekes, úgysem javasolt a világos pörkölésekkel kínlódás.
Innen erősen off ebben topikban:
Valamint egy szűkítő még jót tesz, ez sincs gyári modellekben. Lecsökkenti az átfolyó víz mennyiségét. Az OPV szelep sajnos nem állítható, ez maradt a spórolós, műanyag vacak. Ügyes szerelő meg tudja hekkelni 9 barra (gyárilag asszem 12), de ott is fennáll a veszélye, hogy eltörik közben. Igazából jobb cserélni egy rendes, állítható, örök darab rézre valamikor -> s akkor már jöhet duplaoffbana rézcsőtuning, körbe a kazán körül. Azzal válik rendesen hőstabillá.
Hoplitész@
mire kell az őrlő?
A Hario kotyogóra és barátaira még rendben van, presszóra már nem annyira, mert nagy a szemcseméret szórása és az ott baj (filterben is, de milliméteres szemcseméretnél már nem számít annyira a tengely kotyogása).
Jobb kézi (pláne presszóképes) jelentősen többe kerül. Esetleg használtan lehet kifogni jó vételeket. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
Polacheck #4428 üzenetére
Azért nem folyik egyenletesen, mert nem áll össze rendesen középre a kifolyó kv, hanem vagy csöpög jelen esetben a szűrő rendezői bal oldalán egy ideig, vagy több helyen is csöpög, aztán eccercsak beugrik középre és akkor már egyenletesnek látszik a lefolyás. Ezt is pucér karból lehetne megállapítani. Spriccelhet is, ahogy FPS írta, az randa hibára utal az előkészítésben. Az iszapos pogi több okból is lehet. Ha túl durva, ha túl finom az őrlemény, mindkettő ide vezet. Melyik GC-d is van? A 2018 utáni "újra használható", vagy a 2015-18 között gyártott? Utóbbi kár lenne, abból sokmindent kispóroltak a tetű Philipsék (ha 3 különálló nyomógomb van rajta, az a "jobb". Ha 3 egy keretre épített billenőkapcsoló, amelyek felső része világít, az a "rossz")
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Polacheck #4416 üzenetére
Kimentem a szerkesztésből;
a lefolyás picit gyors, láthatólag elszalad egy ponton. Pontosabbat csak nyitott karral lehetne látni. Egy-(két) kattintással finomabbal lehet esetleg próbálkozni őrlésben. Nem hinném, hogy a május 21-i pörkölés döglött volna, kb. most érdemes felbontani a pihentetés után. Más kérdés, hogy mindig igen gondosan zárd vissza, kinyomva belőle lehetőleg minél több levegőt. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
Hoplitész #4417 üzenetére
Az inkább oldalra balettozás lesz, nem kimondott előrelépés. Helyén kezelve a Nespresso jó cuccot főz neked, de előrelépés az a kapszula lecserélése más rendszerre. Plusz ugye a Nes nagyon rondán lehúzós árban.
Cserébe egy gombos kényelem és a legjobb kapszula.
Ha kapszulát szeretnél, végy Nespresso-t, ezen a vonalon a csúcs.Polacheck@
FPS is mondja a 22g szűrő felesleges batár. Viszont nagyon jó árban adják. De én kezdetnek nem VST-t vennék, mert nem megbocsátó fajta. FPS linkelt IMS-e is overkill, ráadásul a nanotech nem mindenkinek jön be. Ez olcsóbb és egy stabil alap tanuláshoz.
Gyári nyitott kar ugyanitt, legolcsóbban. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
Polacheck #4400 üzenetére
-nem ismerem a kv-t, de az biztos, hogy "van feljebb"
- tamperelés előtt egy tűvel, fogpiszkálóval, esetleg parafadugóba szúrt több tűvel oszlasd el egyenletesre (vízszint) és rögmentesre a kosárban a cuccot. Ez tök fontos!
-már most is sok az őrlemény, mert látszik a felsőszűrő csavar nyoma a végén a zaccban. Alapvetésként a tömörített felületre teszel egy százast, felrakod a kart és ha minimálisan látszik a nyoma a pogin, az jó. Ha elsüllyedt, az nem jó.Mérleg kell, a plusz-minusz 1 g az elég jelentős különbség tud lenni.
Világos pörkökkel ne szivasd magad jó darabig, haverkodjatok össze a géppel. Jól hangzik az etióp, meg ruandai, még bármi más vilagos oldal, de nem kezdetnek.
Ha el akarsz indulni a lejtőn beszerzel egy pucér seggű szűrőtartót és egy jobb kosarat, mint a gyári. A naked karon jól látszik az előkészítés, a gyári kosár meg nem egy tigris.
Majd a szakértők cizellálják a többit :) -
RetepNyaraB
veterán
Ha teheted minél frissebb pörkölést használj; mindegy mivel készíted el.
Gyáriaknál nem annyira érdekes, több okból. De kispörkölőtől én nem vennék 2 hónapnál idősebbet, ha lehetséges.Polacheck @próbáld ki egyszerűen. De meg lennék lepve. Filter és presszó között nagyon nagy a szemcseméret diffi...
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
#85578752 #4353 üzenetére
Az etióppal azért lehet lukra futni automata, meg olcsó karos vonalon (kapszula más tészta). Nem egy elnéző fajta, kell neki a stabil hő, meg az idő. Különben jön a citromlé (és az újhullám szidása - pedig arról se a Ferrari tehet, ha Béna Béla kövér gázt ad a Körúton, kitáncol a segge és belefarol a parkolókba)
-
RetepNyaraB
veterán
Vettem kínomban a hülyeboltban egy zacsi avx colombia supremo-t, nyaraláshoz. Nyaralás jó idő hiányában ugrott, ezt meg elnyammogom itthon, ha már itt van.
Olcsó (1600-1800Ft/250g, nem emlékszem pontosabban), 100% arabica. Abszolút igénytelen mogyoró íz és elég sötét pörkölés az én ízlésemnek, de pont ezért mindenhez jó lesz. Nem döglött, elrontani nehéz, van krémje, viszonylag koffein dúsnak érzem (még egy hibapont).
Szerintem érdemes rápróbálni. -
RetepNyaraB
veterán
-A szűkítő korlátozza a vízhozamot, jó esetben 10mp\50-60ml értékre.
-alumínium: #mindmeghalunk!
Gyárilag eloxált, amíg ezt nem teszed tönkre, nem sok jön le róla. Plusz a kv pogi egy nagy szűrő, azon is fennakad. #lekellszarni.
Előző:
Áztatásnál minaz, hogy érzésre? Lekapcsolom a pumpát 2-3 bar körül és várok míg a szűrő alján kigyöngyöz a lé. Akkor feltekerem a nyomást és kifolyik. Ez a terv, aztán persze nem feltétlenül klappol. Ma reggel citromlét főztem, mert nem lett elég lassú a kifolyás. Mindez csak világos anyagra érvényes, olasz vonalnak rosszat tesz az áztatgatás.
Ha menő kvzóban Olympost adtak "specialty" címen, akkor rosszul készítették el. Vannak igen erőteljes savakkal rendelkező kv-k (pl. A perui amivel most próbálkozom ilyen), de ez nem egyenlő azzal, hogy "savanyú". Kell lennie egy komplex íznek+a sav, ami a pörkölés és a kv fajta sajátja. Ha a sav dominál, az rossz. Olasznál meg különösen... -
RetepNyaraB
veterán
Aha, jó cucc volt, de nem automatába való, ez egész biztos. Tuning GC vitte rendesen. Én nem tudok ódákat írni a virágos, gyümölcsös ízjegyekről, vörösborban se; finom, vagy sem. Finom volt
ui.: 1 perc fölött savanyú lett, 50mp alatt se volt az igazi. Ebből majdnem 20mp előáztatás. Ilyet meg nem tudsz automatával sajna...
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Bandus99 #4158 üzenetére
Ezek bloody amateurs, nézni rossz.
Dritan kell neked.Amúgy a pár kezdeti levegős lassú pumpálás után intenzív 40-50mp, felszín alatt maradó dugattyúval. Ne menjen bele több levegő!
-
RetepNyaraB
veterán
Mondjuk a Te általad linkeltet nem ismerem, a Gondolást meg igen. Utóbbi egy erősen robusztás blend, tehát mindenféle szempontból durvább cucc, mint az 6% robuszta tartalmú Pascucci.
Ha arabica ízvilágra hajtasz, az egyrészt nem lesz olcsó sehol sem az Aldin és barátain kívül,
de a minőségnek ára van, nem lehet megkerülni. Kapuczineréknél egy hónapja akciós a Modica blend, az szerintem nagyon megéri az árát. Igen jellegzetes íze van, nem jött be mindenkinek. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
Mr.Csizmás #4128 üzenetére
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
RetepNyaraB #4086 üzenetére
Ezt nem ide akartam persze, hanem a hardkórba. Sebaj, itt is maradhat mosmá'
-
RetepNyaraB
veterán
Na akkor köszi bigbokának a kölcsön vst szimplit, már futnak a tesztkörök!
Nagyon szép lefolyást produkál csakúgy, mint dupla társa. Ám míg a dupla IMS-VST kapcsán a kinut durván finomabbra kellett állítani, a szimpla LM klónhoz képest megúgy látom alig, ráadásul mintha kevesebb kv-val beérné. Tehát mindkettő hivatalosan 7g, de az LM nekem stabil 9.5g-ot kér és aztán esetleg az őrlés finomsággal lehet játszani, míg a VST finom őrlővel szerintem 8-8,5-ből megállna. Vagy durvábbal 9. A 9,5 egyszerűen sok bele.
Na, van egy hetem próbálkozni és elhitetni magammal, hogy jöhet az újabb buymycoffee rendeléskör
Új hozzászólás Aktív témák
- Meghalt a Windows 10, éljen a Windows 10!
- Autós topik
- Még annál is egyedibbé tehetjük a Realme GT 8 Pro-t
- Milyen autót vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Újjászületés: szombattól új szerverkörnyezetben a PROHARDVER! lapcsalád
- Bluetooth hangszórók
- Formula-1
- iPhone topik
- További aktív témák...
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Air 15 M4 24GB RAM 1TB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 14 Pro / Gyárifüggetlen / 128GB / 12Hó Garancia / 88% akku
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3206
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest