Új hozzászólás Aktív témák

  • Cathfaern

    nagyúr

    válasz Bazsee71 #120979 üzenetére

    Kísérletezek ezzel azóta is. 3 különféle kávéval megpróbáltam több körben is. Ugyanaz a főzési módszer (12g kávé, 200g víz, Orea v2. 40g bloom, 2 percet vár, közben víz felforral 100 fokra, 80g víz beleönt, vár amíg víz kávéágy felett kb. 1 cm, maradék 80g beleönt) , csak egyik esetben 60 fokos bloom, másik esetben 100 fokos. A végeredmény minden esetben ugyanaz volt: a 60 fokossal készült egyszerűen finomabb.
    Azt nem tudom eldönteni 100%-osan eldönteni, hogy van-e a 60 fokosban valami plusz aroma (ami a 100 fokosnál elveszik), az viszont biztos, hogy a 60 fokosban több ami jó, kevesebb ami rossz. Ha durvábbra megyek az őrleménnyel a 100 fokosnál, akkor sokkal tompább lesz az ízvilág (miközben az kellemetlen ízek még mindig ott vannak, még ha csökkennek is).
    De megkockáztatom, hogy tényleg vannak plusz aromák a 60 fokosban, illetve illatra egyértelműen gazdagabb.
    TDS mérőm nincs, szóval arról nem tudok nyilatkozni, de érzetre azt mondanám, hogy a kettő kb. megegyezik, csak az összetétel lesz más.

    Amit nem tudok kizárni, hogy az őrlő befolyásolhatja a dolgot, ugye 1ZPresso K-Plus, ami kézi őrlők között bár egyik legjobb, de nyilván nem SSP MP. De ezzel a felállással nálam egyértelműen a 60 fokos jön ki győztesnek.

    Amin nem lepődnék meg, hogy ha itt nem is annyira a 60 fokos bloom lenne a lényeg, hanem ahonnan kiindultunk, hogy hamarabb lehűljön a lefőzött kávé. Ugye 60 fokos 40g-os bloom + áll két percig, és arra megy rá a forró kávé, esélyesen hűvösebb lesz, mint ugyanez 100 fokos bloom után. De ennek eldöntéséhez kéne whiskey kocka :)

    Tud esetleg valaki értelmes árú, nem kínai oldalról (kajával érintkező dolgot nem szívesen rendelek random aliexpresss forrásból), fém whiskey "kő" / golyó beszerzési helyet? :) (lehetőleg ahol 1-2 db van egy csomagban, nincs szükségem többre)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák