-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
válasz vendingo #4705 üzenetére
citromsavazásra/vízkőtlenítésre keress vissza itt a topikban, volt már.
a vakszűrős téma meg: beraksz egy kávéskanál tersonet port a vakszűrőbe, jó határozottan felrakod a kart a gépre. csapolsz 10-15 mp-ig, majd leállítod 15 mp-ig, majd csapolsz megint stb. ezt megcsinálod mondjuk hatszor. utána leveszed a kart, kiöblíted a vakszűrőt, majd visszateszed, és megint végigjátszod ugyanezt, de immáron vegyszer nélkül.
a végén csapolj egy kicsit csak simán vakszűrő nélkül is, törölgesd el a felsőszűrő körül ronggyal és kész. ha a kar már nagyon zsíros a kávétól, akkor arra is folyathatod ezt a vizes tersonetet az első fázisban.
én kéthetente csinálom kb., néha még ritkábban, mert lusta vagyok.
és mindezt persze csak olyan gépnél kell, ahol van háromjáratú szelep, de a tiéd ugye ilyen.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
adpeter
tag
válasz vendingo #4710 üzenetére
Az egycsészés szűrő értelemszerűen a kisebb. Azért az szemre is ki lehet szúrni. Tehát a kétcsészés szűrőbe több őrlemény fér. Ha van mérleged mérd le! Ha nincs vegyél egy grammpontos mérleget,segítségedre lesz a továbbiakban is!
A kétcsészés szűrő perforált felülete(alja) sokkal nagyobb.Azt hogy érted,hogy mindíg áll a kávé a csepptálcában? Kávés víz vagy őrlemény is van benne?
Ha háromjáratú a géped akkor természetes,hogy áll benne a kávés víz mert oda engedi a szelep a rendszerben maradt vizet,nyomást.
Csapolás végén mikor lekapcsolod a gépet,így a kávépogácsa tetejéről is elszívja a vizet,ezért száraz (általában) a zaccpogácsa. Onnan felszív valamennyi zaccot is. Magad is fogod látni ha leveszed majd a felső szűrőt tisztításhoz. Ezért érdemes sűrűbben tisztítószer nélkül is visszaöblíteni,hogy a zsírosodás mellett a szilárd szennyeződés is kikerüljön a rendszerből.[ Szerkesztve ]
"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
HÁZIGAZDA
válasz vendingo #4712 üzenetére
oda enged a háromjáratú, 10 bar nyomás van a bojler és a szűrőd között, amikor leállítod a csapolást, ekkor azonnal kinyit a másnesszelep és kiengedi ott a vizet. ez a víz a pogidról távozik (azért is kell aztán tersonetezni, mert nem víz az, hanem kávéolaj/zsír/víz). tök normális, hogy barnásra színezi a vizet. sőt, zaccot is fogsz majd látni benne, a legapróbb szemek átférnek a felsőszűrőn és a túlnyomás miatt simán keresztül mennek ott.
magyarán: minden oké. az is oké, hogy a pogidon marad víz, jóval több van annál ott a rendszerben, jut ide is, oda is. nálam is.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
adpeter
tag
válasz vendingo #4712 üzenetére
Akkor szokott vizes maradni általában,ha nincs teletéve a szűrő.Magyarul ha a tömörített kávépogi nem ér fel a felső szűrőig. Gaggiánál szerintem szerencsésebb annyi őrleménnyel dolgozni,hogy kicsit feszüljön a kar mikor felrakod. Én mindíg így szoktam,ilyenkor száraz a zaccpogácsa is.
"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
zolnagy
őstag
válasz vendingo #4732 üzenetére
Akkor no problem. Az enyémet is át lehetne fokozat nélkülire alakítani (Nemox Lux), mert állítólag belül ua, mint az Iberital, de én nem akartam, mert néha darálok brikkához durvábbat is.
Nálunk csak én kávézom. Feleségemnek is ízlik, de Ő sajnos elég érzékeny a koffeinre, ezért nem iszik (már egy szimpla felétől elég rosszul tudott lenni) -
Toobee
veterán
válasz vendingo #4971 üzenetére
Ha még csak csokis kávékat nyomtál, akkor JM, vagy CM kezdésnek, utána Sidamo, majd végül az AI. Ha mennek a gyümisebb cuccok is, akkor mehet a Sidamo elsőnek. Már nem emlékszem rá pontosan, de az AI szeret pihenni 2 hetet pöri után, majd kijavít az illetékes.
https://barbieripnk.hu/
-
-
-
paljoc
tag
válasz vendingo #5073 üzenetére
Pedig mar megijedtem, mikor tegnap olvastam hogy nem izlett. A szavam is elakadt, irni sem tudtam semmit egesz nap!:-(
Most kicsit megnyugodtam!:-)))
Sajna igen, gyorsan fogy, egy holgy ismerosom meselte, hogy bevitt a munkahelyere egy zacsi Mr. Espresso-t, hogy tudjon kavezni. Mikor fozni kezdte, a kollegak szimatolni kezdtek es az egy zacsi aznap elfogyott...ööö...ez amugy nagyon helyes is igy!:-) -
HÁZIGAZDA
válasz vendingo #5097 üzenetére
a hőfokhoz ki kell ismerni a gépet, kell a rutin. egyrészt ne pancsolj gaggiával, hagyd szépen bemelegedni. másrészt pontosan mérd az időt a felfűtési ciklus végétől számítva. így "x mp-cel a felfűtés után" mindig ugyanolyan lesz. ha csapolgatsz, nem vársz annyit stb., akkor fogalmad sem lesz, hogy épp milyen forró a rendszer.
pid-del persze könnyebb. de pid nélkül is kitanulható.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
adpeter
tag
válasz vendingo #5097 üzenetére
Az őrlés finomságát,az őrlemény elosztását a szűrőben és a megfelelő tömörítést a PID nem fogja megoldani helyetted akkor sem ha lesz a főződben. A lefolyást találd el a kellő gyakorlással,kísérletezéssel.Először ez lenne a legfontosabb.Nyilván ha hosszú távon társad lesz a gép egy PID hasznos lehet de szerintem ez eleinte csak hátráltatna a gép kiismerésében és a megfelelő gyakorlat kialakulásában.
A túl gyors lefolyásnál simán beleviszi a zaccot is a pohárba.Érdekes nálam nem volt ilyen háklis ez a dzsavamix. Blaze ajánlotta még elsőnek,tanulgatáshoz mint "bolonbiztos" kávét.Nem is volt vele ilyen gondom,pedig tuti,hogy nagyon szórtak még akkor a hőfokok nálam is.
Azóta változtatott volna rajta Paljoc?"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
ronin s8
senior tag
válasz vendingo #5110 üzenetére
Az előkészítést nagyon egyszerű ellenőrizni: megméred a lefolyási időket és a mennyiségeket (számolás fejben, szemre).
Ha ezek rendben vannak, akkor egy jó alapanyagnál tényleg a hőfok lesz a ludas. Ahogy Parci javasolta, a bemelegedési időt mérd."Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
paljoc
tag
válasz vendingo #5110 üzenetére
A tamperelessel elvileg nem nagyon lehet ennyire elrontani a dolgot!? Van jelentosege, de az hogy egyszer tok jo, egyszer meg pocsek, ugyanaz a kave, ugyanugy orolve es kb. hasonlo erovel tamperelve, ott nem valoszinu hogy ez utobbi mozzanat a ludas. Inkabb a hofok akkor. Remelem a tobbivel nem lesz ennyi bajod!:-)
[ Szerkesztve ]
-
Toobee
veterán
válasz vendingo #5115 üzenetére
Ha spriccel, akkor biztosan elrontottál valamit, mondjuk a tamperelést. Miután megőrölted a kávét jól keverd át egy fogpiszkálóval, biztos vagyok benne, hogy kisbolygó nagyságú rögöket gyárt a CM70. Szóval gyakorolj csak nyugodtan a nyitott karral, ha spricc, akkor elkefélés volt. Büntet, de sokkal gyorsabban meg fogod vele tanulni a kávékészítést.
[ Szerkesztve ]
https://barbieripnk.hu/
-
adpeter
tag
válasz vendingo #5117 üzenetére
Yes! A nyitott kar a barátod. A spriccelés nem a szűrő hibája. Rögös az őrleményed vagy egyenetlen az elosztás a kosárban emiatt csatornás a pogácsa. Túlzásnak tartottam ezt a fogpiszkálós dolgot,de mikor kipróbáltam a nyitott karral meggyőzött.
Szerintem próbáld ki és látni fogod mennyit számít!
Az iberital is rögösít.Kávéfüggő,de általában igen keményen.Ugyanaz a belseje mint a te Ascasod-nak."-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
HÁZIGAZDA
válasz vendingo #5115 üzenetére
jól mondják a többiek, pont ez a gond, hogy rossz a pogácsa, amivel nekiindulsz a feladatnak. nem az a megoldás, hogy eltakarod egy zárt szűrővel , hanem az, hogy addig edzel, amíg nem spriccel a nyitott karral sem.
a tömörítést egyébként szerintem sokkal könnyebb elrontani, pláne szimplaszűrővel, mint azt páran sugallják, a nyitott kar elég hamar megmutatja ezt is.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
-
ronin s8
senior tag
válasz vendingo #5128 üzenetére
:-))
Valamilyen oknál fogva nálam a kávé (koffein) elvesztette erejét, és azon ritka alkalmakkor, amikor korán kelek, nem élénkít fel. Hiába iszom duplát, triplát, nem hat, max. a szemem kezd el tikkelni, és húzódik az arcom. De biztos vannak, akik még "használni" is tudják a kávét, nem csak élvezni..."Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest