-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
urak, köszönjük mindenkinek, aki tegnap eljött és velünk zsúfolódott egy gyűszűnyi helyen, itta a rémesebbnél rémes kávékat a pavoniból, caravelből.
még szerencse, hogy soldier állta a sarat és szállította a fogyasztható shotokat a creminából, no meg hogy volt egy rendes kávégép is a pult mögött
a caravel így elsőre, fogalom nélkül természetesen nem zenélt, de nem is volt elvárás, majd valamikor a következő életemben ráfordulok rendesen és akkor úgy is lesz live blogging róla.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
hoztam haza egy kis paljoc yirga arichát tegnap. ma nem lett túl jó az első shot, vagy 15 mp kellett, mire megjelent az első csepp. na, a kofi még így is zenélt.
jó kis összetett cucc ez, krémes, ízgazdag, vibráló savakkal.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
na, rendes lefolyással a yirga aricha már tömény citromlé lett
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
ki szerint nem értetek (értünk) hozzá?
az ilyenekre amúgy ugrom, mint anyatigris a vörös posztóra, de azért nem voltam ott, nem láttam a pontos szóhasználatot, és még ha láttam is volna, akkor sem biztos, hogy pont úgy volt érthető a komment, mint ahogy azt a szerzője szánta (szevasz, datee!
).
mindazonáltal nem tekintem bénának magam, meg itt sokakat, mikroszkóp és refraktométer nélkül is meg lehet azért inni egy eszpresszót, elsősorban ízlés, másodsorban az ízlés érzékenysége dönti el, hogy meddig csiszolja az ember az igényeit, skilljeit.
minden tiszteletem a casmós csapaté, konkrétan a szakma csúcsának gondolom őket és magasan az ő kávéjuk ízlik a legjobban, ha találkozom vele valahol. de fenntartom a jogot, hogy tds mérés nélkül is el tudjam dönteni, hogy mikor jó egy kávé...
datee-nak meg majd adok egy kokit és két sallert a kávébár bazáron, ha kijutok
(ugyanezt a szakmázást egyszer már végigcsináltam a bornál, a kávénál nem fogom. vállalom, hogy ínyenc vagyok és lusta, fogyasztó. ennek megfelelően bizonyos helyzetekben lemondok a 100%-ról, fontosabb az, hogy az egész élvezetét, szeretét maximalizáljam)
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
igazából mindegy, hogy ki mondta, egy komplett fórumot lehozzánemértőzni, lenézni butaság. paljoc beletartozik? fragola outsider, nehogy összeph-sítsa magát? vannak itt kezdőbbek és nem kezdőbbek, mindenki mást vár el egy kávétól stb. nem kell felvenni az ilyet, zárjuk is le.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
most bármit írok, abba bele lehet kötni majd, ezért igyekszem inkább nagyon leegyszerűsítve, ökölszabályként mondani, hogy világosabb pörköléseknél azért nem jellemző nálam a szaggatós, nagyon lassú lefolyás. ha a szélsőértékeket nézem, akkor arányaiban biztosan több az inkább gyorsított, mint az inkább lassított.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
gubabela #50478 üzenetére
jó, de paljoc ph-zik, simán lehet, hogy a hiteltelen halmazba tartozik
meg milyen mazzered van? ebből is látszik, hogy fogalom nélküli a ph fórum, mert a mazzerek egy része nem egy nagy szám, sőt. kony? robur? az már jó lesz. de minivel, majorral nem érdemes vízre szállni
egyébként meg mindenki elkezdi valahol. akik most a szakma teteje idehaza, ugyanúgy gaggiát újítgattak, tuningoltak, ugyanúgy iberitallal nyomultak, ugyanúgy itták a szénné pörkölt cuccokat az elején. aztán magukba szívták a tudást. utólag lenézni az újoncokat nem bölcs dolog, pláne, hogy talán épp datee írta azt az első időszakban csinált casmós pörköléseikről, hogy ma már nem tartja túl jónak őket. ilyen ez a biznisz, az ember egyre okosabb, egyre többet tud. (aztán jön az alzheimer
)
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
Bazsee71 #50491 üzenetére
nincs hiteltelenség, ez butaság, de tényleg. nem hiteltelen futó, aki három óra alatt futja a maratont. ha valaki korábban sötétebb pöriket szeretett, most meg nem, akkor hiteltelen, ha utólag elkezdi fikázni a korábbi állapotát. mire következtessen ebből az ember a mostani állítások hosszútávú igazságtartalmára?
ez egy hobbi. senkinek sem az a feladata, hogy úgy igya a kávéját, ahogy az másnak ízlik. a megmondóemberek állításait mindig fenntartásokkal kell magunkra értelmezni, mert hiába nagy a tudása, az ízlése attól még lehet más.
szuper példa egy jó "savanyú" kézműves bor. kottázni lehet a savakat, ízeket, csak épp fáj meginni, kellemetlen, két pohár le sem megy. és bár borbloggeri körökben ciki volna beismerni, de egy jó kis gyümölcsös, reduktív, maradékcukros, friss tétel bizony-bizony jobban esik esténként...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
mdav88 #50494 üzenetére
szándékosan erős és nyilván erősen árnyalandó, de semmi kedvem belemenni a témába, példa volt csak. húsz éve borozom, minden lépcsőt végigjárkáltam már, amit a kávéban nem is fogok. a lényeg, hogy attól, hogy egy bor az ultrahardcore szcéna szerint komplex, még lehet qrva kellemetlen nekem vagy neked, és egy másik, kockázatmentes, alap cucc eshet jobban adott pillanatban. nekem is megvoltak az éveim, amikor a leghozzáértőbbekkel szálaztuk az egyre extrémebb tételeket, tudományosan boroztunk. na, ennél ma már, mindezek infók birtokában is jobban szeretem a hedonista megközelítést. ha nem esik jól, lehet felőlem végtelenül komplex is...
2010-ben egyébként jópár brutál savas, "savanyú" bor született (ha példákat akarnék keresni), ahogy 2012-ben meg csomó savszegény, gejl holmi. a rajnai rizling különben tipikusan tud ilyen kellemetlen lenni, pazar fajta, nagyon összetett borokat ad, de egy masszívan savas, esetleg picit zölden szedett tétel szabályosan fáj. itthon könnyebb "savanyú", nehezen fogyasztható rieslingre futni, mint sem.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
mdav88 #50500 üzenetére
a kézművességet csak azért kevertem ide, mert tipikusan pozitív tényezőnek szokott elkönyvelődni, az "ipari" termelők meg tipikusan nem a hardcore szcénában. most kizárólag a végtermékről beszélek, a többit hagyjuk. márpedig egy bor lehet kézműves, összetett, komoly, ízgazdag ÉS bántó. de mondhatnám a sláger kontra együttes első számait is, meg még millió példát.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
urak, én ma rendelek a német zöldkávéstól, amiről múltkor szó volt, kerül amibe kerül, mert megelégeltem a szar zöldeket. meg is el is fogytak kb.
akar valaki beszállni? budagyöngyén szerdánként át tudom adni az ő részét, esetleg beviszem a macskakőbe és ott szabadon átvehető nyitvatartási időben. amúgy nem postázok, nem rohangálok.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
bajnokpityu #50518 üzenetére
azt nem mondtam, hogy darálásra alkalmatlan volna. és persze, igazad van, nem mindegy, hogy szar-e a kiindulópont.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
soldier2 #50534 üzenetére
igazából némi hely és kényelmesebb logisztika is elég lehetett volna. így egyszerűen lehetetlen volt kezelni a gyűszűnyi kis kosarát, 2 ml-es csepptálcáját, utántöltögetni a tartályát stb. de ja, a termosztátja eléggé megcsapott például, azt jobban kéne ismerni ahhoz, hogy célzottan tudjak magas-alacsony hőfokon csapolni. egész más lesz majd, ha pid kapcsolgatja sokkal gyorsabban, akkor ez a faktor kiesik, tényleg csak az ergonómia állhat az utamba.
a közös event óta egyébként a nagy szent dc csak citromlevet hajlandó főzni...
(hiteltelen így)
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Bazsee jelentkezett, vele rendelünk akkor zöldet a rohkaffétól. senki többet, harmadszor?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
fragola.6035 #50562 üzenetére
tény és való, hogy ugyanabból a kávéból ittam már jót és rosszat is a pacificnél. a tendencia mondjuk javuló, de simán lehet, hogy csak úgy jött ki a lépés nekem, olyan sokat azért nem rendeltem tőlük. kapuczinerrel ugyanez volt a gondom. mondjuk tőlük is remek cuccokat ittam a nem annyira bejövősek mellett is. kávékalmár már más árkategória, de a legutóbbi próbámon ivott kávék szuperek voltak.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
GAgyiXyXy #50737 üzenetére
mit ír a mattperger? mert akkor úgy kell.
mi hiába mondunk bármit, az hiteltelen.viccet félretéve, ez csomó minden függvénye, nem feltétlenül. a kioldódást értelemszerűen befolyásolja a szemcseméret, ám lesznek kávék, amit inkább alulkivonatolni akarsz (különben olyan ízeket kapsz, amit nem szeretnél), másokat meg túlkivonatolni.
jópár világos pörit ittam, ahol inkább picit durvábbra őröltem és gyorsítottam a lefolyást, ellenkező esetben igen barátságtalan (például savanyú) lett.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
válasz
Peti...(16v) #50882 üzenetére
Fragola hakkol nekem egy meglepi daralot a boszorkanymuhelyeben
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
kaligula #50902 üzenetére
ha itt nem a fejen átfolyó átfolyó vízbe lóg a szonda, hanem tényleg a fej (fém) hőmérsékletét méri, akkor a 75 fok még akár ideális is lehet. gondolom nagy a fő kazán, így még a hőcserélőből is elég forró víz jönne, ha a nyomást is kellően magasra állítod a lendületes gőzöléshez... akkor egy ilyen fej áldás.
de ez csak nettó okoskodás, nincs tapasztalatom ilyen nagygéppel semmi.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
fragola.6035 #50941 üzenetére
én általában elég szkeptikus vagyok ezekkel az érzékszervi vizsgálatok alapján tett sarkos megállapításokkal kapcsolatban. azt simán elhiszem, hogy az ek43 magasan ver mindent filterre, elég régóta mondják elég sokan. de egy 1-2 napos őrlemény azért alapvetően kénytelen döglöttnek lenni. vagy filternél messze nem olyan kritikus a frissesség?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)