-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petyuska111
tag
Sziasztok, én ideológiailag nem vagyok elég képzett ezen a területen, de azért szeretném, ha válaszolnátok. A legjobb kávékat Olaszo.-ban ittam (Autogrill), ill. Horváto.-ban. Magyarországon a nekem legjobban ízlő kávét a Marché-ban (Mol), ahol Dallmayr kávéból főzik. Standard minőség, akárhányszor megyek, ugyanolyan jó, számomra teljesen egyenértékű az Olaszo.-ban fogyasztott kávékkal. Ugyanakkor a hozzáértők a Marché-ban árult kávéról (bár elismerik, hogy rendes, komoly géppel főzik) csak rosszat írnak, pl. itt. Ha valaki közületek kóstolta a Marché-s kávét, írja már meg legyen szíves, hogy mi a baj vele, az íz vonatkozásában? Miért is nem jó ez, egy szerintetek jó kávénak mennyivel másabb az íze? (Tudom, hogy elsősorban olyan dolgokat fogtok írni, hogy nem úgy darálták, túl gyorsan jött le a kávé, a Dallmayr sz.r, stb., de kérem hogy emellett az ízéről is írjatok valamit, ez számomra megfoghatóbb és végül is ez a lényeg.) Köszi.
-
Petyuska111
tag
válasz ronin s8 #55588 üzenetére
Igen, NEKEM kb. ugyanaz a szint, NEKEM teljesen megfelelő minőség - de mint mondtam én nem vagyok képzett a kávéológiában, csak fogyasztom. Nem egyszer kávéztam ott, elég sokszor, és kifejezetten ízlik. Ugyanakkor Bp-en pl. 10 kávéból 9-et nem találok megfelelőnek, nem az én ízvilágom... De azért kérdezem, hogy valaki ismeri-e közületek, mert tudni szeretném, hogy tényleg jó (abszolút értelemben), vagy csak én érzem annak (és még továbbképzésre szorulok...)??
-
Petyuska111
tag
Sziasztok, a hordozható gépekről nem nagyon ír itt senki, ezért leírom az én tapasztalatomat. Vettem egy Staresso-t, ez egy hordozható kézi eszpressó kávéfőző, hasonló pl. a Minipresso-hoz, amiről már volt itt szó. Olyan gépet kerestem, ami rendes olasz kávét, eszpresszót készít, nem pedig híg löttyöt (bocs, de nekem a hosszú kávé nem kávé, így pl. az Aeropress szóba sem jött, akármilyen barista is készíti vele a kávét, az akkor is csak mosogatólé lesz szerintem). Túl sokat azért nem vártam a Staresso-tól, az eredmény megdöbbentett. Pozitív értelemben. Olyan minőségű kávé jött belőle, ami magasan meghaladta minden várakozásomat. Ízes, aromás, erős, igazi kávé, nem teaszerű lötty! Abszolút eszpresso vagy még inkább ristretto, bármelyik étteremben elém teszik, nem reklamálok. A kis gép 15-20 bar nyomáson préseli át a forró vizet az őrölt kávén vagy kapszulán (ugyananis mindkettővel használható, Nespresso kapszulákkal - klónokkal is - kompatibilis, csak 3 lyukat kell a kapszula aljába fúrni a hozzá mellékelt eszközzel, Youtube videó van róla). Csak a forró vizet kell hozzá adni a kávén kívül, aztán a kézi pumpával pumpálni. Nagyon kis méretű, bárhova vihető. Ja, crema: brutálisan nagy és hosszan tartó valódi cremát ad, konkrétan szebbet, mint bármilyen asztali gép amit eddig láttam. Csak 1 adag kávé készíthető vele egy menetben, mennyiségre az eszpresszó és a ristretto között. Vannak más ilyen gépek is, de pl. a Minipresso csak 8 bar nyomást tud, ez meg 15-20 bar-t, ami meg is látszik az eredményen. Hasonlóan jó lehet még a Barsetto is, az volt a másik opció, de ezt választottam. Igazából úgy indult ez, hogy kíváncsi voltam, fejlődött-e már a technológia az Aeropress megjelenése óta, ami nekem nagyon nem jött be (sem a gép, sem a produktuma). Kérem szépen, fejlődött. Nem keveset. Az elmúlt 1-3 évben olyan kézi cuccok jelentek meg, amivel már valódi - nagyon jó minőségű - eszpresszót lehet csinálni, nyilván a használt kávé meghatározza a végeredményt. Az meg nagyon cool, hogy örölt kávéval is müxik, de kapszulával is! Amazon.de-ről 50 euró plusz 4-8 euró szállítás. Sznoboknak nem, bárki másnak nagyon ajánlom!
-
Petyuska111
tag
válasz yazoo1 #74108 üzenetére
Minőségre jónak tűnik, meg nem is nagyon van benne olyan alkatrész, ami elromolhat, teljesen mechanikus. Kínában gyártották, mint szinte mindent. Ha gond van, az Amazon.de-nek visszaküldhető, ők elég rugalmasak ilyen szempontból. Youtube videókat érdemes megnézni a használatról, pl. ezt, kapszulánál fontos a megfelelő behelyezés meg 3 lyukat fúrni az aljába, enélkül szétfeszítheti a nyomás a gépet! De mivel nem egy nagy összeg, túl nagy kockázat nincs... A Barsetto is jó lehet még, ha valakinek az szimpatikusabb. Érdekes, hogy Mo-on ezek a kis hordozható gépek mennyire ismeretlenek, miközben az Aeropress-nek meg mekkora reklámkampányt csináltak korábban, a csapból is az folyt, pedig hát... Ja, még annyi, hogy az üvegpohár, ami benne van, kicserélhető egy teljesen szabványos műanyag kávépohárra, így jelentősen csökken a súlya, pl. kiránduláskor, hegymászóknak, horgászoknak ez fontos lehet. Jó minőségű őrölt kávéból vagy kapszulából nyilván jobb kávét csinál, mint gyengébből, ezt nem szabad elfelejteni, jó alapanyaggal kell etetni.
-
Petyuska111
tag
válasz Bazsee71 #74120 üzenetére
Nem. Csináltak egy hordozható kézi gépet alapvetően őrölt kávéhoz, aztán valaki rájött, hogy Nespresso kapszulával is müxik, csak ki kell lyukasztani 3 ponton az alját. Így most már mellékelnek egy lyukasztót is. És kapszula használatára - tetszik, nem tetszik - elég nagy az igény. De nem kötelező kapszulával használni, mehet bele Jamaica Blue Mountain őrölt kávé, vagy ami éppen van otthon:-) Kapszulából meg Colonna például, az még talán itt is elfogadott (megtűrt?). A lyukasztás kb. 2 másodperc. A lényeg nem ez, hanem az, hogy nagyságrendekkel jobb kávét csinál, mint az istenített Brikka vagy az Aeropress, és azokkal ellentétben valódi eszpresszót, valódi cremával. Utazáshoz, telekre, hegymászóknak, stb. Vagy otthonra is, ha nincs már hely a pulton.
-
Petyuska111
tag
válasz vTamas35 #74123 üzenetére
A crema elég jól látszik a videón, arról nincs mit beszélni... A gép alapvetően nagy nyomáson - 15-20 bar - pumpál át forró vizet a kávén, az asztali gépek is pont ezt teszik. Azt nem mondom, hogy jobb kávét csinál, mint egy profi asztali gép, de nem is azokkal versenyez, hanem: Brikkával, Aeropressel, French Press-el, hagyományos kotyogóssal, stb. - ezeket pedig porig alázza. Na mindegy, én csak megírtam a tapasztalataimat, hátha valakinek érdekes lehet, de vitákba nem szeretnék bonyolódni, lépek is innen, csá.
-
Petyuska111
tag
Sziasztok, Ese pod-os gépet szeretnék venni, napi 1 adag lefőzése, 30-50e ft a keret. Ezek közül ti melyiket vennétek?
1. Gaggia RI8423/21 Gran Style ,
2. LA LOLLINA ,
3. Faber Slot .Vagy esetleg tudtok ezeknél jobb vételt javasolni? (Ami kapható is.) Köszönöm!
-
Petyuska111
tag
Lollina e.s.e. pod-os gépet vettem, a vele adott kapszulák tényleg mocsár ízűek, vettem hozzá Molinari podot, azzal rendben van (fogjuk rá). Korábban próbáltam Dolce Gusto és Nespresso gépet is, egyik sem nyűgözött le, a Lollina azoktól egyértelműen jobb. De. Ez sem éri el azt a minőséget, amit egy kávézóban egy tök átlagos géppel egy általatok nem sokra tartott kávéból (pl. Dallmayr, Kimbo, Lavazza, Segafredo, Illy, stb.) csapolnak. Nem éri el és nem is eléggé közelíti. Klasszik olasz presszóról beszélek. Úgy tűnik hiába veszek bármilyen drága podot, egy kávézói karos gépből csapolt Lavazza sokkal jobb lesz. Pedig: jobb kávét használok (elvileg), lágyított víz megy az én gépembe is (Oscar vízlágyító párna külön kancsóban), azt pedig nehezen hiszem, hogy nem tart ott a technológia, hogy kis méretű otthoni gépben is hasonló legyen a főzési folyamat. Vagyis bizonyos elemekben (pl. a kávé) hiába jobb vagy hasonló az otthoni minőség, az eredmény mégis (jóval) gyengébb lesz. Elmagyarázná valaki, hogy miért? Miért nem lehet legalább megközelíteni a kávézói minőséget (ahol átlagos gépet, átlagos kávét használnak! nem a prémiumról beszélek!)? Egyetlen dolog lehet, a friss darálás - már amennyiben a kávézókban mindig frissen darálnak. Ez okozza vagy más? Van bármi esély otthon legalább megközelíteni a kávézói minőséget pod-os géppel? Köszi.
-----------
Ugyancsak e.s.e. pod témához. Vettem ízesített podot is - mogyorós Lucaffé - az illata szuper, az íze pocsék. Ez egy 153 Ft/db fogyasztói árú pod... Erős, bántó, tolakodó, irritáló mogyoróíz, érezhetően szintetikus aroma, ötszörös mennyiségben, mint kellene. Van olyan ízesített pod, ahol decens, visszafogott íz van, a kávé dominál, az ízesítés pedig csak finoman jelenik meg és nem szintetikus ipari aromát használnak ész nélkül a pod-hoz? Díjaznám, ha pl. a vanília ízt eredeti burbon vanília hozzáadásával érnék el, nem aromával, ilyesmi. Tudtok valamit ajánlani, akár külföldi rendeléssel? Ár nem számít, csak jó legyen. -
Petyuska111
tag
Nagyon jó volt a tipp, mester! Tömörítettem a pod-ot (pohárral), így már 40 mp alatt - jóval lassabban, mint eddig - jött le 1 kis adag presszó. Ízre toronymagasan ez volt eddig a legjobb, ami kijött a gépből! Most először volt olyan érzésem, hogy frissebb poddal - ez ugye majdnem 3 hónapos - még jobban megközelíthető lesz az a minőség, ami nekem már elég (végül is már ez is rendben lesz így, éljen a tömörítés)! Meg is rendelek néhány aug-i pörkölésü podot, amit sz.zs fórumtárs ajánlott. Köszi mindenkinek.
-
Petyuska111
tag
Oscar vízlágyító párna ma ment a kukába. Megjött ugyanis a Xiaomi TDS mérő, volt meglepi. Csapvíz: 220 ppm, Oscarral "lágyított" víz: 221 ppm. Tiszta szégyen, komolyan. Több mint 24 órája volt külön kancsóban a víz meg az Oscar, volt elég ideje, nem csinál ez semmit. Laica kancsóhoz melyik betét ajánlott ezekből, az univerzális betét is lágyítja valamennyire a vizet, elég az? Vagy mindenképpen a kávé-tea betét kell? Vagy van Laicához esetleg olcsóbb betét, ami jó lehet?
-
Petyuska111
tag
válasz John3:16 #99024 üzenetére
Akkor a vízszűrős kancsók sem csökkentik a TDS-t? Vagy azok igen? Azért nem értem, mert a TDS mérőket a vízkeménység mérésére használják. Ha az Oscar lágyítja a vizet, akkor miért nem csökken a TDS érték? Jelenleg egy ese podos gépem van (Lollina), ahhoz mi ajánlott vízlágyítás szempontjából?
-
Petyuska111
tag
-
Petyuska111
tag
Oscar vízlágyító párnánál írta valaki, hogy a TDS mérő nem működik (ha jól értem azért, mert az ioncserélő módszer nem változtatja meg a víz vezetőképességét, de ugyanakkor mégis lágyítja a vizet, a mérő pedig az előbbit méri). Milyen módszerrel lehetne mégis mérni ebben az esetben a vízlágyítás hatékonyságát, van valakinek tippje?
-
Petyuska111
tag
Kézi őrlőkből nézegettem az 1Z Presso JX-PRO-t, de soknak találom az árát. AVX saját őrlőiről milyenek a tapasztalatok? 25e-30e között vannak, fele annyi mint a JX-PRO. Napi 1 espresso-hoz kellene, illetve utazáshoz. Megfelelő minőségűek ezek, presszóra alkalmasak (leírásuk szerint: igen)? S01B, 1026,1029 - valamelyik jó lehet szerintetek? Ezekből melyik? Köszi!
-
Petyuska111
tag
Van egy 1Z Presso JE kézi kávéörlőm, 2 éves, eredeti dobozában pihen gyakorlatilag a megvétele óta, mindössze egyetlen alkalommal volt használva. Szerintetek hol érdemes hirdetni eladásra? Mennyi lehet a reális ára használtan? Most akciósan 80e (avx-nél).
-
Petyuska111
tag
Eladó 1Z Presso JE kézi kávéörlő (2021.06.01-én lett vásárolva), eredeti dobozában, papírjaival kifogástalan állapotban, egyetlen alkalommal volt használva. További részletek itt.
Utolsó ára 50.000 Ft, csere nem, köszönöm! Érdeklődni: levelezesbox[kukac]gmail.com -
Petyuska111
tag
Van egy Cafelat Robot gépem, ehhez keresek őrlőt (csak elektromos jöhet szóba, kézit pls ne...). Mihez kell: sötét pörkölésű kávéhoz, klasszik olaszos presszóhoz. Olyan minőséget szeretnék otthon elérni, amit mondjuk a jobb olasz éttermekben elém tesznek. Tudom, még más elemei is vannak ennek, pl. a kávé, de tételezzük fel, hogy minden más adott optimális minőségben. Milyen elektromos őrlőt ajánlotok 100e-200e ft között? Tetszenek az egyadagos őrlők, LAGOM MINI, VARIA VS3, DF64V, de amennyire meg tudom állapítani, ezek bár tudnak ugyan presszó finomságúra őrölni, de az őrlési profiljuk nem annyira illik az olaszos presszóhoz (ebben nem vagyok biztos, szerintetek?), illetve bonyolultabb a helyzet, mert több késkészlettel is árulják őket.... Ahhoz inkább a Niche Zero-t ajánlják (csak az már jóval drágább), vagy az Eureka Mignon sorozatból valamit. Eureka Mingnon Classico újonnan 100e ft, szerintetek jó lehet a célhoz? Vagy inkább használtan egy Niche Zero??? Ha használtan vennék Niche Zero-t, valahol be lehet vizsgáltatni vétel előtt, hogy milyen állapotban van? Előre is köszi a segítséget!
-
Petyuska111
tag
válasz LazacX #129209 üzenetére
Jelenleg semmilyen nincs sajnos... Volt egy kézi darálóm, de eladtam és most vennék egy elektromosat. Köszönöm a tippeket mindenkinek. A Niche Zero lenne a legjobb, de az ára...még használtan is 180e-200e. A Varia VS3-ről ezt írják a YT kommentekben:
"Varia sounds like it's great affordable option for light and medium roasts."
"...the grinder has a profile that tends to favour less body & texture and accentuates sweetness, acidity and clarity in the cup instead. For more chocolate-forward coffees, you could interrupt this as almost - milk chocolate, raisins and nougat - so on the lighter side of chocolate/caramel - whereas a grinder such as the Niche Zero, or for better price comparison - like the Compak K3, Baratza Sette 270wi or for a better quality grinder - anything in the Eureka Mignon range."Vagyis a Lagom Mini-hez és a DF64V-hez hasonlóan a Varia is inkább közepes/világos pörköléshez jobb (??). De jó lenne olyan véleményét hallani, akinek van Varia VS3... Illetve az Eureka Mignon teljesen kiesik a számításból szerintetek? Graef-ot biztos nem szeretnék. És még a Mazzer Major van akkor használtan, az nem tudom milyen árban van... Leginkább egyadagos darálónak örülnék elfogadható áron, ami sötét pörköléshez is jó... Ha a Varia jó lenne sötét pörköléshez, akkor valószínűleg azt választanám. De kellene még megerősítés olyantól, aki próbálta...
-
Petyuska111
tag
válasz billyjoe #129211 üzenetére
Huh, ezek nagyon jó tippek! A Baratza meglepett, eddig nem is hallottam róla, a hazai elérhetősége, ára, garanciális háttere miatt szerintem ez lesz a befutó...a tesztek is meggyőzőek, presszóhoz kiváló...még alszok rá egyet, de szerintem ez lesz... Mindenkinek köszi a segítséget!
-
Petyuska111
tag
A melóhelyen van egy régebbi E.S.E. Pod-os gép. A vásárolható podos kapszulák döglöttek, hiába mondják, hogy 6 hónapon belüli az jó, mert nem jó, még a 3 hónapja gyártott sem az. Azon gondolkodom, hogy lehetne-e frissen őrölt kézműves kávéból kapszulát csinálni hozzá, egy papírhüvelybe kellene betölteni és összepréselni. Már kutakodtam, hogy létezik-e valahol házi e.s.e. pod kapszula gyártó szerkezet (meg persze papírhüvely is kellene hozzá), de nem találtam, pedig szerintem létező igényről van szó, egyszerűen nem hiszem, hogy még senki nem találta ki. Tud esetleg valaki ilyenről?
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Motoros topic
- Alapértelmezett konfiguráción sok Core CPU-nak lehet stabilitási gondja
- Az iPadOS-re írt appokra is díjat vet ki az Apple
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- SSD kibeszélő
- Gaming notebook topik
- Eredeti játékok OFF topik
- Formula-1
- antikomcsi: Való Világ: A piszkos 12 - VV12 - Való Világ 12
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest