-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Corsair90
tag
Sziasztok!
Remélem nem probléma hogy ideírok, kávéfőzőt szeretnék vásárolni.
Egy ideje olvasgatom interneten a különféle írásokat a témával kapcsolatban. Tudom hogy ha jó minőségű kávét szeretnék inni, azzal munka van, időigényes és pepecselős munka. Nem is beszélve arról, hogy nem olcsó mulatság a felszerelés hozzá.
1 héten 7-8 csésze kávét főznék saját részre.
Eszpresszó kávéfőzőre gondoltam 15 bar nyomású, tejhabosítóval. 10000-26000 Ft között szánnék rá, jó minőségű legyen lehetőleg, nem szeretnék jó pár évig hozzányúlni. Nem szeretnék semmi esetre sokat rászánni. Nem is várok csodát ilyen gépektől, felesleges is azzal jönni, hogy jó kávét ennyi pénzből nem fogok főzni stb.... én nagyon hobbi szintű kávéivó vagyok, de ha lehetséges ezért a pénzért szeretném a legtöbbet kihozni.
Darálót is szeretnék vásárolni, hogy időnként saját magam által darált kávét is tudjak főzni vele.
Minden segítséget, tippet szívesen fogadok, köszönöm előre is! -
Corsair90
tag
Mint írtam ennyi a keret. Kávé készítés téren nem szeretnék maximalista lenni, hobbi szintű kávés vagyok!!!
Elfogadom, hogy a minőség rovására megy, csak annyit szeretnék, hogy legalább hasonlítson egy jó minőségű "lötyikéhez".
Darálóból a Hario Mini Mill-t gondoltam beszerezni, illetve kávéfőzőből pedig ezek közül:
- Philips Saeco HD8423/19 Poemia
- Philips Saeco HD8423/28 Poemia
- Szarvasi CM 4677 Espresso 15 Bar
- Electrolux EEA111A kazán és a készülék alkatrészek szempontjából, melyik a legjobb minőség, illetve karbantartás szempontjából melyik a legjobb?
Mind a 4 típusról több jó véleményt is olvastam, ezek közül valamelyik szerintetek vállalható? Vagy valami más?
Amit laikusként gondolok, egy olcsó eszpresszó kávéfőző nem tudja stabilan, folyamatosan tartani a megfelelő hőfokot, emiatt maradhat el minőségben a jó kávé lefőzése, vagy rosszul gondolom? A megfelelő tömörítés és szűrő beszerzése persze kiküszöbölhető.
A cél az eszpresszó típusú kávé megközelítése. Kotyogósat nem szeretnék, jelenleg is egy ilyet használok, igaz nem minden nap. Filteres és kapszulás kávéfőző részemről kizárva, mert nagyon drága hozzá az alapanyag, és vélhetően a minőség sem lesz túl jó.
Sok helyen olvasni, hogy igazából nem is a kávéfőző a lényeges, hanem a daráló. Na meg persze maga a frissen pörkölt kávébab. Amit viszont macerásnak tartok, az a kávé megfelelő tárolása és folyamatos utánpótlása, de ha sikerülne vállalható főzőt találnom, ennyi áldozatot hoznék és nem sajnálnám az időt rá.
A munkahelyemen üzemel egy philips saeco syntia és ehhez van viszonyítási alapom, egészen jó kávét főz annak ellenére is, hogy a kávészemek hosszú hetekig nyitott zacskóban levegőznek folyamatosan, mire elfogy egy zacskóval.
Nektek mi a véleményetek, tapasztalatotok ezekről a dolgokról? -
Corsair90
tag
Köszönöm a segítséget mindenkinek!
Elég durva, hogy a hobbi szintű belépő daráló egy 30.000 Ft-os Graef CM 702?
Valóban annyival jobb ízű kávét is tud egy Hario Mini Mill-től, mint amennyivel drágább? Vagy ez már a kávéfüggőség belépőszintje?Kapszulás és filteres kávéfőzők közül mik az ajánlottak 10.000 és 30.000 Ft között?
Használt eszpresszó gépek közül is mi az amit keressek? Használtan nem tudom mennyire lehet bevállalni egy régi készüléket, javítási, karbantartási szempontból is akár. Valamint nem tudhatom mennyit volt előtte használva. Hol tudok használtan megbízható helyről vásárolni egyébként, akár garanciával is?
Tegyük fel, hogy a Graef darálóra beruházok, ebben az esetben, a felsoroltakon kívül milyen típusú kávéfőzők jöhetnek még szóba? Ami nem túl drága, de az ízvilágot sem nagyon rontja le? -
Corsair90
tag
Borsod megyében, leginkább Miskolc vagy annak környékén hol találok olyan megbízható helyet, ahol frissen pörkölnek kávét magánszemélynek?
-
Corsair90
tag
Sziasztok!
Gaggia Gran Gaggia Style (újan) mi a vélemény? 37000 Ft nem vészes és gondolom sokkal jobb lehet mint a hasonló árkategóriában lévő Phillips? Miben különbözik pl a Baby-hez képest?
(Ha lehetséges olyan formáljon véleményt, aki valóban ismeri mind a két típust. Légből kapott infóknak nem igazán tudok hitelt adni.)[ Szerkesztve ]
-
Corsair90
tag
Sziasztok!
Saeco Poemia eszpresszo kávéfőző mellé szeretnék kézi darálót venni és szeretném kikérni előtte a véleményeteket. 30.000 Ft-os Graef nem játszik, arra egyenlőre nincs keret. (Lehet a későbbiekben sem fogok rászánni ennyit). Ezért kézi darálót szeretnék vásárolni, 3-10 eFt között.
Külföldi tesztekben 10 között ezek szerepelnek amik nálam szóba jöhetnek:
Az oldal pedig itt megtalálható: [link]
- Hario Ceramic Coffee Mill Skerton
- JavaPresse Manual Coffee Grinder
- Kyocera Advanced Ceramic Coffee Grinder
- Porlex JP-30 Stainless Steel Coffee Grinder
- Cozyna Manual Coffee Grinder with Ceramic Burr
- Hario MSS-1B Mini Coffee Mill Slim Grinder
- Tanors Ceramic Burr Manual Coffee Grinder
- Brillante Manual Coffee Grinder
- Hunt Brothers Coffee GrinderA legtöbb nálunk vélhetően nem is vásárolható meg, de külföldről minden beszerezhető.
Szerintetek melyik az a 3, ami közül érdemes lenne választani, illetve melyik az a daráló, amelyik alkalmas finom egyenletes őrlemény készítéséhez is?
Vélhetően nem 1-2 évre szeretném venni és napi 1 adag kávét főzöm.
Köszönöm előre is mindenkinek a segítséget![ Szerkesztve ]
-
Corsair90
tag
A Krups GVX242 őrlőn kívül van más alternatíva, ami olcsóbb és ugyan úgy kerámia "késes"?
-
Corsair90
tag
Ennek mi a reális ára? [link]
-
Corsair90
tag
válasz adriankoooo #50788 üzenetére
Értem, akkor ezek szerint árában adja. És ezért az árért ez jobb választás mint pl egy Baby esetleg?
-
Corsair90
tag
Sziasztok!
Segítséget, illetve tanácsot szeretnék kérni Graef CM702 darálóval kapcsolatban.
Használtan vettem egy 2016 őszi évjáratú őrlőt, kb 4 hete garanciával, számlával együtt. Szemre én úgy látom, nem valószínű hogy sérült lenne bárhol is a kés.
A kávéfőzőm Saeco HD 8423/09.
A problémám pedig az őrlés finomságával van. Jelenleg 2 alátét van benne, ami gondolom gyári lehet, mert nagyon vékony és egyedi méretű (belső átmérő 7mm, külső 14 mm.)
Mikor csak egy van benne, akkor a műanyag ház felületével egy síkban van a magassága az alátétnek.
Mikor kettő van benne, akkor érezhetően már nincs egy síkban, de csak egy picit emelkedik ki az alátét.
Szóval mikor az őrlést 4-es fokozatra állítom ( ami szinte a legfinomabb), akkor ez éppen elég a doppio-hoz. A gyári Saeco szűrőbe 17g körüli őrleményt teszek, viszonylag erősen tamperolom és a lefolyás 35 sec körül van, 60 ml.
Na már most 1-es daráló beállítással szerettem volna sima eszpresszot készíteni, annyi, hogy kb 10g őrleménnyel próbálkoztam, kb 12-14 sec alatt le is szalad a 30ml.
Azt még hozzáteszem, hogy a dupla szűrővel történt mindez. Ha jól gondolom a másik "lépcsős" szűrőkosár a pod-os.
Szóval 2 alátéttel amit fentebb felvázoltam, normális ez a jelenség, vagy pedig mi lehet a probléma? Ha úgy van, még tehetek be alátétet, illetve ha igen akkor kb mennyi lehet az össz vastagság? (Már többet nem látok amúgy a dobozban, de nekem itthon van ilyesmi, 7mm belső stimmel, a külső picikét kisebb, de gondolom ebből baj nem lehet?)
Köszönöm szépen előre is a segítségeteket! -
Corsair90
tag
Vásároltam jó pár 47ml-es kis átlátszó hexa üvegcséket a kávé tárolásához, a kérdésem csak az volna, hogy a fényvédelem érdekében érdemes-e bevonni, betakarni kívülről valamivel esetleg?
-
Corsair90
tag
Egy Graef CM702 őrlőbe összesen hány mm vastagságú alátétet lehet betenni szerintetek?
Nekem sajnos a kettő kevés ami benne van, ha a legfinomabbra állítom, akkor is egy dupla eszpresszó 30 mp alatt jön le kb. Sima eszpresszót így esélyem sincs csinálni, túl gyors a lefolyás. Ez függhet egyébként a kávéfőzőtől is (Saeco Poemia HD8423), hogy még finomabbra kell nekem darálni, mint általánosságban? -
Corsair90
tag
válasz soldier2 #53581 üzenetére
Duplát dupla szűrővel csinálom. De szimplát meg nem is tudok az egy személyes szűrővel, mert túl gyors a lefolyás. Pedig próbáltam nyomásfokozó gumival és anélkül is.
Gondoljátok, hogy nálam 15 bar nyomás van, nem is 9-11 bar körül?
Az alátétre visszatérve, itthon fabrikáltam egyet, ami belemegy, de ez kb 1,2 mm vastagságú. Ami benne van most jelenleg, a 2 db összesen meg 0,4 mm - 0,5 mm lehet. Szerintetek merjem kipróbálni, jó lesz bele, vagy mindenképpen a Graef-től kérjek? Ők adnának ingyen is, de én nem pesti vagyok, a posta meg min 1000 Ft, egy pár filléres alátétért. -
Corsair90
tag
válasz JDMKid #53617 üzenetére
Köszönöm hogy utánanéztél nekem és sikerült kideríteni. Végül is jól csináltam eredetileg. Így már értem miért volt olyan rossz a kávé, a pod-os szűrőben, mikor próbálkoztam vele 2-3x.
Illetve fény derült arra is, hogy ha ugyan abba a szűrőbe kell a szimpla eszpresszót is készítenem, akkor az őrlési finomságot nálam mindenképpen finomabbra kell vennem.
Írta valaki, hogy nála nem kell módosítani a finomságon, akár duplát, akár szimplát szeretne készíteni. Ez nálam most akkor hátrányt jelent, úgy értem hogy a lefőzött kávé minőségre negatív hatással lehet, hogy ugyan azt a szűrőt kell használnom szimplához is?Picit másabb jellegű téma:
Danettitől szeretnék rendelni 1-2 dolgot és kipróbálnék onnan néhány kávét is. Van valakinek tapasztalata, mit érdemes venni 100% arabicák-ból? -
Corsair90
tag
Combos egy akció [link], kérdés megérné-e váltani CM702-ről?
Bár ahogy elsőre nézem az őrlőmű és a kések nem térnek el annyira tőle.[ Szerkesztve ]
-
Corsair90
tag
Szeretném otthon PID-esíteni a GC classic-om, van is hozzá egy Rex-C100-asom.
Tudnátok abban segíteni, hogy neten hol találom meg ennek pontos menetét, leírását? Bekötés, beszerelés stb.
Tudom fragola megtudná csinálni..., de szeretném én magam megoldani, az eszközeim megvannak hozzá egyébként.
Minden segítséget köszönök szépen előre is! -
Corsair90
tag
válasz fragola.6035 #58015 üzenetére
Uhh, nagyon szépen köszönöm!
-
Corsair90
tag
Sziasztok!
Szeretnék érdeklődni, hogy minden régebbi Gaggia classic-ban van opv? Illetve ha van, hogyan tudom beállítani a nyomást házilag? Van erről valami jó leírás, esetleg video?
Minden segítséget, tanácsot, köszönök előre is! -
Corsair90
tag
A fagyasztásos, mézesüvegben adagonkénti tárolásos módszer nekem annyira nem vált be eddig.
500g-os zacsit szoktam szétporciózni kb 30 kis üvegben, de kb 1-2 hét után már érezhető a minőségromlás, elég erősen bedöglik ennyi idő alatt. Persze hozzá teszem, hogy bolti szemes arabicákról van szó, 1-2 hónapnál régebbit pedig nem szoktam venni ezekből.
Arról nem is beszélve, hogy már a fagyon alapból veszít a jellegzetes ízének az erejéből. Esetleg van más módszer is, ami biztosabb, jobb megoldás? Hűtőben tárolásról van véleményetek?
Száraz hűvős, napfénytől védett helyen próbáltam, az még rosszabb tapasztalatom szerint. -
Corsair90
tag
válasz vTamas35 #59697 üzenetére
Szóval az sokat nyom a latba, ha nem bolti arabickát veszek, hanem valamelyik helyi manufaktúrából venném, az strapabíróbb, hosszan tartóbb lenne fagyasztás alatt?
1,5-2 hónapos boltikat szoktam venni vegyesen, mikor melyiket, de mikor már zacskózzák az sem biztos hogy akkor elég friss?
Esetleg az előfordulhat hogy a kis üvegek nem zárnak jól alapból, így esetleg fóliát is érdemes lehet még tenni lezáráskor?[ Szerkesztve ]
-
Corsair90
tag
Sziasztok!
Hol tudok rendelni neten szemes kávét, ahol a szállítási költség olyan 5-8 ezer Ft vásárlás esetén már ingyenes, vagy legalább is nem drága?
Illetve fontos volna az is hogy friss legyen. -
Corsair90
tag
Sziasztok.
Valahogy nem akar sikerülni a kávé a GC-n. Frissen pörkölt kávékat veszek amúgy. PID még nincs benne, de ha így jött ki gyárilag, biztosan készíthető vele valahogyan jó, értékelhető is.. CM702 kb 1 éves, de sokat nincs használva, havi 500-600g megy át rajta.
Próbálkozom 10-15-20 perc bemelegítési idővel is, de az eredmény kb ugyan az. Kinézetre a crema szép, lefolyás is egyenletes. Előhűtő jelleggű csapolással is próbálkozom közvetlen főzés előtt néha.
A kávé fagyasztásában lehet esetleg nálam a hiba? A kis mézesüveget ti csak kézileg rátekeritek, vagy esetleg használtok valmit tömítésnek, pl celofánt? Mert arra gondoltam, a hideg hatására esetleg nem zárhat jól a kupak?
Illetve a fagyból kivéve azonnal daráljátok, vagy érdemes várni vele 10-20 percet míg picit kienged?
Én egyébként minden esetben előmelegített karba teszem az őrleményt. 2x szoktam a munkapultra kocoktatni az egészet, hogy kicsit leülepedjen az egész és úgy tömörítem, de ott is 2x nyomok rá. Szokásomhoz híven picit erősebben, olyan 20-25 kg erővel. Lefőzés után a pogácsa egyben van, nincs a felületén kráter, repedés, stb. Annyi, hogy ahogy tágul, úgy a közepén lévő kis csavar lenyomata benne marad, de gondolom ez a normális? 16g környékén próbálkozom. Biztos írjátok majd hogy a PID kell, de vaktában lövöldözve is nagyjából el kellene találnom és a nélkül is kellene értékelhetőt húznom, ebben szinte biztos vagyok.
Szóval ami a lényeg, hogy nem jönnek elő, a kávé jellegzetes ízei, hanem inkább kesernyés, vagy savanykás szokott lenni, de én annyira nem tudom kikóstolni egyértelműen, nem merném biztosra mondani melyik a jettő közül.
Szégyen már megöl, mert a poemiával jobbakat húztam mint ezzel.
Tippre a poemia szerintem alacsonyabb hőfokú kávét adott, de viszont ízletesebbet, az ízjegyek jobban kijöttek, igaz nem hőstabil a rendszer ott sem.
Minden jellegű tanácsot szívesen fogadok (a fagyasztással kapcsoaltban is), szerenték legalább fele olyan jót készíteni, mint ti. -
Corsair90
tag
BBéci: Nem nyomásfokozós. 14 g-os gyári szűrőjébe.
Tehát most is mézesüvegbe porciózod szét, de nem hűtöd és 20 nap után is nagyjából megőrzi az állagát?Bazsee71: Gyári gaggia dupla szűrő. Leginkább Kapuczíner velencei, palermo aranya stb. Danettinél Brazil, Kenya, Etióp, amikkel próbálkoztam eddig. Tömörítéssel kapcsolatban azért nyomom picit erősebben, hogy kizárjam annak lehetőségét, hogy a pogácsa "rossz" legyen. Gondolod ez minőségben ilyen sokat dobna negatívan?
bacskait: Hűtő gombja kb 2,5-3-as között van, gondolom ez nem kevés vagy sok a kávénak sem.
30 sec alatt 60 ml amit nagyjából tartok. Súlyra nem szoktam mérni a kifolyt mennyiséget.Jellemzően 1 kanál nádcukrot teszek bele. Esetleg a 16-17g körüli mennyiség sok lehet a 14g-os szűrőbe?
Egyébként egy PID-esített gépnél honnan tudjátok ténylegesen, hogy van-e eltérés a kiírt hőfok és a valóság között? Gondolom ha a vízterítésnél van egy teszt mérés, az nem igazán egyezhet a kazánban lévő vízzel amit a PID is figyel.
[ Szerkesztve ]
-
Corsair90
tag
válasz Bazsee71 #62495 üzenetére
Rendben, kevesebb mennyiséggel próbálkozom és próbálok gyengébben tömöríteni. Sajna nincs rá mód más szűrőt csak úgy próbálgatni, pest-től pedig messze lakom.
Többnyire közepes pörkölésűekkel találkozom, ha azt mondod 3-4 hetet vígan kibír, le is tesztelem. Az asszony így is nagyot néz, mikor a kávét fagyasztgatom.Egyébként ha túl sok a crema csapoláskor, ezt követően pedig gyorsan el is tűnik, ez arra utal hogy túl friss még, azaz hagyni kellene pihentetni? Kb 6 napja pörkölték.
-
Corsair90
tag
Köszönöm mindenkinek. Megnyugtató hogy a fagyasztásban nincs semmi "trükk", biztos nem azzal lesz a baj.
Próbáltam most egyet, kb 15,4g őrleményből 31 g-ot csapoltam. Mennyiségre csak 30-35 ml lett. A háttérben nagyon messze ott van a jellegzetes íz, amit ki ki kellene belőle hozni, de csak igen halványan érezhető. A kesernyés vagy savanykás íz dominált nagy részben. Én duplát szeretek inni, szóval a 30 ml nekem kevés, mire elkezdem élvezni, addigra elfogy.BBéci:
Tudtommal 25-30 mp alatt kell lefolynia 25-30 milliliternek, ezt írja az "olasz eszpresszó biblia".
A duplára ez nem vonatkozik ha jól tudom? Ott 30 mp- 60 ml?
Nekem a régebbi verzió van, a fekete feliratos GC. Tuti hogy 14g-os a szűrő, de nem tudom hogy ez gyári vagy csak utángyártott lehet.adp: 1-2 óvatos kocogtatás szerintem is beleférhet, nem hinném, hogy ennyitől az apróbb szemek mind lekerülnek az aljára. Fagyasztás utáni azonnali daráláskor, szinte teljesen rögmentes az őrleményem.
sz.zs. : Értem hogy 16g-ból a 60ml sok, de akkor ez nagyságrendileg mennyinek kell lennie?
Velencei és Palermóból én közepeset kaptam nem sötétet, te szándékosan kérted így?
Halál pontosságot a PID-nél mivel mérted ki?Igazából a GC-k 95%-a pid nélküli és így is nagyon dicsérik világszerte, vélhetően a kb 85-90 fokot csak belehet lőni vakon, vagy nem?
-
Corsair90
tag
válasz sz.zs. #62603 üzenetére
Ez az arány nekem kicsit tömény. Hozzám közelebb áll a 3x-os körüli érték.
Próbálok a 16g-tól feljebb és lejebb is menni, hátha eltalálom. Illetve úgy is próbálkozom majd, hogy nem fagyasztom, csak megvárom míg ez az adag elfogy.
Elképzelhetőnek tartom még azt, hogy szar szűrőt adtak hozzá.jack B. : Szállítás mennyibe kerül hozzánk?
[ Szerkesztve ]
-
Corsair90
tag
Sziasztok.
Tartanak most valahol esetleg valamiféle karácsonyi akciót? Szeretnék még rendelni az ünnepek előtt babokat.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Autós topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Megrendszabályozza a Pornhubot az EU
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Autóhifi
- Politika
- Aliexpress tapasztalatok
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- További aktív témák...