-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mutyi
őstag
válasz Corsair90 #45489 üzenetére
Pedig ezt a választ fogod kapni szerintem. Ennyi pénzből nem lehet kihozni.
Egy használt olcsóbb Gaggia-t ki tudsz vele fogni, az jó lenne, viszont kell egy daráló is, azt viszont használtan sem fogsz kapni 25 alatt,ami már értelmezhető kategória.
Én ennyi pénzből lehet inkább vennék helyedben egy kapszulásat.Vagy még egy eshetőséget mondanék, valami kézi őrlő használtan.
-
Agostino
addikt
válasz Corsair90 #45489 üzenetére
>10000-26000 Ft között szánnék rá
>jó minőségű legyen lehetőlegválassz egyet. ha nem tévesztettél egy nullát, ez kicsit karcsú gépre és darálóra egyaránt, de még gépre is. egy jobb french press, esetleg egy bialetti brikka kijön belőle, de ezek nem gépek. talán egy delonghi belefér... de az meg olyan, mint amennyibe kerül.
[ Szerkesztve ]
hey friend listen, i know the world is scary right now but its gonna get way worse
-
tariattila
veterán
válasz Corsair90 #45489 üzenetére
Néha akarsz frissen darálni.... na ez le is szűkíti... mivel karos gépet csak akkor vegyél ha MINDIG akarsz frissen darálni...
egyébként vegyél egy Brikkát.... az kiszedi az előreőröltekből a maxot (ami nem sok de jóval több mint amit egy bóvli gép ki tud '''szedni''' belőlük......
karos gépet elég bőven ha a daráló után veszed.... -
jolti
senior tag
válasz Corsair90 #45511 üzenetére
Vegyél egy podos gépet. Azzal tudsz eszpresszóra hasonlító kávét készíteni. Már ahogy fogalmaztad.
80 Ft körül már egész jó podok vannak.
Azt mondtad, hogy heti 7-8 kávét innál kb.
10-el számolva az 800 ft/hét.
Nem kell küszködnöd a kávé tárolásával, nulla macera, jó kávé.
Amúgy amiket írtál gépek, ugyanazok a műanyag kupacok belülről, úgyhogy teljesen mindegy, hogy melyiket veszed... Csak a csomagolás, design más.[ Szerkesztve ]
-
bluesfan
tag
válasz Corsair90 #45511 üzenetére
Én a helyedben a szar vasit elfelejteném. Ennyi.
Nekem volt pár hónapig Poemiám. Még csak azt sem mondanám, hogy minőségi alapanyagból nem volt képes elfogadható kávét produkálni a nyomifoki nélkül. A bajom inkább az volt, hogy nagyon hektikus volt az elkészült kávé minősége. A gép kivitele sem győzött meg arról, hogy hosszabb távon lehet tervezni vele. Viszont szerintem a Hario őrlő ennek a gépnek a korrekt kiszolgálására sem alkalmas. Nekem is van, de már csak kizárólag utazósnak használom a Brikka mellé. Az Elektrolux gépet nem ismerem.
A legjobb kávéminőséget ennyiből egy Brikka-Hario kombóval tudsz elérni.
Ha a Poemiát veszed, vagy akár a Brikka mellé is legalább egy Graef 702-t tervezz be hosszabb távon.Közben látom, jolti írta a podos gépet, ennyiből abszolút járható út az is.
[ Szerkesztve ]
-
SierraFox
tag
válasz Corsair90 #45511 üzenetére
A Poemia olyan szempontból lehet jó választás neked, hogy nyomásfokozóval megeszik bármilyen örleményt, és lehet bele podot is rakni. Ha viszont van eszpresszóképes darálód akkor kivehető a nyomásfokozó a karból, és tudsz rendes kávét csinálni vele.
A hőfokot ez se fogja tartani, mert rossz minőségű alkatrészekből van összerakva. Sajnos igaz amit elöttem írtak: nagyon hektikus az elkészült kávé minősége.
Nekem is van, nászajándék volt, de én speciel pénzt nem adnék érte (le is fogom cserélni). Kis túlzással tele van a fórum eladó Gaggia Babyvel, ha ahhoz egy Graef 702-est hozzádobsz akkor szerintem egy elfogadható hobbi szintű gépparkod lesz. -
Wolfy999
tag
válasz Corsair90 #45511 üzenetére
Szerintem a legjobb amit tehetsz, ha veszel egy Brikkát. A Bialetti Brikka nem sima kotyogós, az eredmény is más lesz vele. A Mini Mill elég lehet mellé, illetve ha olyan kedved van rakhatsz bele bolti daráltat is, abból is jobb lesz mint a sima kotyogóssal. Aztán ha fejleszteni szeretnél és van rá keret egy Graef CM702-t veszel mellé (vagy egyből a hario helyett azt veszel). Onnan meg már könnyen tudsz továbblépni egy rendes presszógépre, mert a darálód jó lesz hozzá.
-
Surda-
őstag
válasz Corsair90 #45539 üzenetére
Itt részletesen leírtam.
Az összefoglalóban ajánlott gépek közül nyugodtan vásárolj használtat,elég egyszerű szerkezetek."Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
adp
őstag
válasz Corsair90 #45539 üzenetére
A minimill inkabb brikkaba vagy filterre jo, tul nagyok a fokozatok kozotti elteresek. Es erre a presszo a legerzekenyebb, brikka, filter ezerszer megbocsajtobb ebben.
Multkor valaki kiszamolta, hogy kb fel ev alatt visszajon egy greaf meg egy jobb gaggia ara, kapszula arban, igy nem biztos, hogy ajanlott.
Szerintem is ezt nezd meg meg: http://www.jofogas.hu/zala/Gaggia_Dandy_Kavefozo_56663565.htm?first=1
Egy seacotol fixen jobb, megha ra is kell kolteni 5-10ezret[ Szerkesztve ]
-
adriankoooo
senior tag
válasz Corsair90 #50789 üzenetére
Nem, sőt. Az utóbbi évben volt nagyon fent is az áruk, meg volt olyan kolléga is aki hónapokig hirdette. Nagy különbség, ha jól tudom nincs köztük. Próbálj belőle még alkudni, vásárlás után esetleg kell még egy átnézés és egy PID hőmérséklet vezérlés mindenképp - ez még kb 10-15 000.
[ Szerkesztve ]
-
Sinisi
senior tag
válasz Corsair90 #50787 üzenetére
Ez jó vételnek számítha ha a belseje is rendben van.
Kb. 80-90 meg is áll ha átnézeted, esetleg tömítéscsere, + pid + rézcső + szűkítő tuningot +pakoltatsz még bele.
az apróságok meg ráérnek később (felsőszűrőcsere(ha gyári van még fent), rézvízterítő(opcionális), silvia gőzkar(ha tejes dolgokat is iszol), precíziós szűrőkosár(ha gyári jár hozzá), esetleg szűrőkar(ok) (ha röfikarral adják))...
-
soldier2
őstag
válasz Corsair90 #53108 üzenetére
Amint írták előttem is, a dupla szűrővel dupla espresso készíthető (próbálj a 17g kávéból kb 35g-ot készíteni, nem 60 ml-t, az eléggé hosszú, persze, ha így ízlik, akkor ok). A lépcsős szűrő lehet podos, vagy szimpla szűrő is.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
-
senior tag
válasz Corsair90 #53578 üzenetére
702 és alátét viszonylatban nem tudok segíteni, mert nekem 900 van, de nálam uo. őrlőbeállítással megy a 7-14-18g-os szűrő, a 21g-os hoz kell csak kicsit durvítani, vagy gyengébben tamperelni.
Szerk.: ja, hogy ez 15 bar?! Akkor az a (is) baj...
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
jolti
senior tag
válasz Corsair90 #53589 üzenetére
fölösleges rendelni szerintem a Graef-től.
Kicsit meghúzogatod egy finomabb csiszolóvásznon az alátétet, hogy lemenjen 1 mm alá és megpróbálod. Ha nem jó úgyis látod már az összerakáskor, hogy összeérnek a kések. Ha jó, akkor meg legfeljebb nem 5-6 körül lesz az espresso finomság, hanem 15-20 körül. -
#13880064
törölt tag
válasz Corsair90 #53625 üzenetére
Túl finomra se jó őrölni mert beüt a szemcseméret-eloszlás második csúcsa a savas-gyümölcsös első csúcs után (ha nem elég jó az őrlő). Nálam ilyenkor ha 10 ml-enként elkülönítve főzök le egy eszpresszót, az első gyümölcsös-savas, a második rendkívül ihatatlanul keserű, a harmadik németes filterkávé íz.
Jó lenne kihagyni a közepét, vagy durvábbra állítani az őrlőt, mert így már ellaposodik a középső szakasz, így gyors a lefolyás ugyan de iható a végeredmény.Nálad a dupla risztrettó lesz a nyerő ha a szimplán átszalad.
-
-
mester6
tag
válasz Corsair90 #58790 üzenetére
Igen a régebbi Gaggia Classicban van OPV.
Egy csavarhúzóval és egy műszeres segédeszközzel könnyedén be tudod állítani a nyomást.
A nyomásmérő műszert a szűrőtartó csatlakozójához kell csatlakoztatni.
Nekem egy ilyen eszköz van a méréshez.Általában 9 bárra szoktuk állítani az OPV-t.
A műszer jól mutatja azt a zöld tartományt ami egy beépített műszernél az elfogadható nyomásérték lehet
kávéfőzés közben.
(A műszer egy dupla manométer, amiből persze a gőznyomás mérésére alkalmas rész nincs bekötve.
Beépítés esetén ez is használható.)Ha érdekel a segédeszköz meg is vásárolhatod, személyes átvétellel 3500Ft-ért.
[ Szerkesztve ]
-
mester6
tag
válasz Corsair90 #58819 üzenetére
Ha az eszközök meg vannak, akkor kezdjünk hozzá.
Első lépésként mérd meg légy szíves most mennyi a nyomás ha a műszert csatlakoztatod a szűrőtartó menetes alsó részéhez és bekapcsolod a kávéfőzés funkciót?
Lehet hogy nem is kell állítani semmit, ha 8,5-9 bar értéket kapsz.
-
mester6
tag
válasz Corsair90 #58819 üzenetére
Ezt is érdemes megnézni:[Gaggia Classic OPV beállítása]
[ Szerkesztve ]
-
vTamas35
csendes tag
válasz Corsair90 #59691 üzenetére
Van megoldás, ne vegyél bolti kávét. De komolyan, azt azért túlzásnak érzem fagyasztani, jó eséllyel már döglött mire kibontod. Ha tényleg jó kávét akarsz inni, akkor pont az alapanyagon nem érdemes spórolni. Simán hűtőben ne tárold. Folytasd a mérethelyes mézesüveget fagyóban, csak friss kávéval, eddig bevált mindenkinek.
O1G
-
Sinisi
senior tag
-
BBéci
titán
válasz Corsair90 #62487 üzenetére
Nyomásfokozós szűrő? Mert azzal nem lehet normális eszpresszót készíteni.
Melyik szűrőbe teszel 16 grammot? A La Marzocco szimplájába sok, a duplába kevés.
Fagyasztóból kivett kávét nem kezdenék darálni, míg szobahőmérsékletű nem lesz.
Kocogtatás nem ajánlott.[ Szerkesztve ]
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
Bazsee71
őstag
válasz Corsair90 #62487 üzenetére
Milyen szűrőt használsz? Milyen kávékkal próbáltad?
Amikor tömörítesz, próbáld meg kicsit finomabban. Szerintem nem kell semmilyen tömítő anyag a mézesüveghez. Ha fagyasztasz, akkor egyből daráld. Ha hagyod melegedni (kondenzáció által szépen elázni), akkor szerintem megette a fene az egészet. A darálódnak biztos nem lesz baja, én is így toltam, már a CM702-őt is etettem fagyasztott kávéval.
Amúgy a PID nélkül tényleg kicsit vaktában lövöldözés, felfűtési fázistól függően kaphatsz keserű és savanyú kávét is.
Szerk.: bacskait által feltett kérdések is rendkívül fontosak, nekem már ki is ment a fejemből.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz Corsair90 #62494 üzenetére
A 14g-os szűrőbe lehet kicsit sok lesz 16-17g. Ha a csavar gyönyörűen kirajzolódik, akkor esélyes, hogy túltöltötted. Ez okozhat olyat, hogy megrepeszti a pogácsát, ami csatornásodáshoz vezethet, még ha nem is látod. Merre laksz? Érdemes lenne kipróbálnod más kosarakat is.
A tömörítéssel nem tudom tudsz-e nagy kárt tenni, de felesleges annyira nyomni.
Mézesüvegeket használok már pár hónapja, hely hiányában nem a fagyasztóban tárolom. Az általad írt kávék biztos, hogy elvannak 3-4 hétig szobahőmérsékleten, ha még frissen szétporciózod. Nálam jellemzően világosabbak fordultak meg, 2 hét után még semmi gond nem volt.
A PID pedig mindenkinél kicsit más, ott simán ki kell tapasztalni saját magadnak a tartományt. Bár ahogy nézem, a fragolától kikerült gépeknél többnyire egyezni szoktak az értékek, és úgy tippelem, hogy ez így lehet a többiektől kikerült gépekkel is.
BBéci: Azt tapasztaltam én is, hogy egyes kávéknál fagyasztás esetén kicsit finomabbra kellett állítani a darálót. Ettől függetlenül továbbra sem hagynám kiolvadni, maradnék a fagyott állapotban történő darálásnál.
-
senior tag
válasz Corsair90 #62496 üzenetére
Én például fagyasztóm a kávét picike mézes üvegekben adagonként és fagyottan darálom.
Nekem a 14 g-os LM Strada szűrőbe sötétebb pörkölésből ( Velencei, Palermo)16-16,5, világosból 17,5-18 gram simán belemegy.
Érdemes lenne gramban is lemérnéd a kifolyt kávét mert én a 60 ml-t a 16 gramból soknak tartom.
Tapasztalatom szerint attól is lehet keserű ha túl „hosszúra” van engedve, és attól is hogy ha magasabb a hőfok. A velenceinek pl. nálam 82-84 fok a jó, PID nélkül szerintem bőven 90 fölött van, ami lejön a GC ből.
Az előző GC-men egyébként a PID által mutatott értékhez képest pontosan 10 ° eltérés volt, a mostani viszont halál pontos.[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
soldier2
őstag
válasz Corsair90 #62496 üzenetére
+1 az eddig elhangzottaknak. Én is fagyasztva darálom lassan egy éve, mióta elindítottam a mézesüveg lavinát a fórumon . Próbáltam szobahőmérsékleten tárolni a fél kg úgy is kibírta minimális változással amíg elfogyott.
A 16g:60 ml nagyon sok (és a crema miatt nem is konzisztens), próbáld grammban mérni a végterméket, cél az 1:2 arány (32g körül). Ehhez jelentősen finomabbra kell állítani a darálót, de bírni fogja, max kell még alátétet betenned. Ha így sem megy készíts egy videót a teljes munkamenetről, a leírásban olyan hibát, ami folyamatosan rossz kávét adna nem látok.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
BBéci
titán
válasz Corsair90 #62494 üzenetére
Sosem porcióztam mézesüvegbe, csakis simítózáras zacskóba, mert úgy minden visszazárás előtt ki tudom belőle nyomni a levegőt.
Tudtommal 25-30 mp alatt kell lefolynia 25-30 milliliternek, ezt írja az "olasz eszpresszó biblia".
A gyári Gaggia szűrő nem nyomásfokozós? Amit az enyémhez adtak, (2012 október-novemberi gyártás) az olyan.
14 grammos? Ezt nem értem. Az egyik a szimpla, abba 9 g megy a szűk részbe, a másik a dupla, amibe 19-20 g. Ha a szimplát tele töltöm, akkor 14,5-15 g között fér bele.
Az sem lehet tragédia, ha a PID által kijelzett érték és a valós nem egyezik, mert a viszonyítás a lényeg, hogy az adott kávéfajtához kísérletezés alapján megállapított hőfokot tudd minden alkalommal biztosítani. Nyilván az a tuti, ha pontos.[ Szerkesztve ]
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
BBéci
titán
válasz Corsair90 #62542 üzenetére
A duplára ugyanúgy vonatkozik a 25-30 mp, mert a dupla szűrőnek kb. dupla akkora az áteresztő képessége (lyukacsos felülete) mint a szimplának.
Azért iszom másfeles vagy dupla risztrettót, mert nekem is kevés a 25 ml. A másfelest készítem 14,5 grammból, abból 35 ml, a duplát 19,5 grammból, az 45-50 ml. Utóbbi látható a linkelt fényképen.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
senior tag
válasz Corsair90 #62542 üzenetére
"Én duplát szeretek inni, szóval a 30 ml nekem kevés, mire elkezdem élvezni, addigra elfogy."
Hát pedig ez a dupla "hivatalosan"... az más kérdés, hogy reggel nekem is kevés ahhoz, hogy kétfelé osszam az asszonnyal, így a reggeli "duplát" 21 g-os "tripla" szűrővel készítem, amibe pörköléstől függően 23,5- 25 g is belemegy."A duplára ez nem vonatkozik ha jól tudom? Ott 30 mp- 60 ml?"
De igen, a duplára is pont ugyanúgy vonatkozik ez!"Értem hogy 16g-ból a 60ml sok, de akkor ez nagyságrendileg mennyinek kell lennie?
Velencei és Palermóból én közepeset kaptam nem sötétet, te szándékosan kérted így?
Halál pontosságot a PID-nél mivel mérted ki?"
Ml-ben nemtom, g-ban kb. a duplájának, ízléstől függően. Én is közepeset kaptam, nem kértem külön sötétet. Javítom magam: sötétebb pörkölésből...
Van egy hőmérős / nyomásmérős karom GC-hez.Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó