Új hozzászólás Aktív témák

  • Runner_fxr

    Ármester

    válasz MPowerPH #201342 üzenetére

    Én az új bringa híve vagyok, milliós tételeknél már pláne elengedném a használtat, inkább a tutira mennék, garival. Még tapasztalt szakik is belefuthatnak olyan használt bringába, aminél csak egy alaposabb szétszedés után derül ki, hogy van baj, de akkor meg már megvetted.

    Mindenre tökéletes bringa nem lesz, ahogy növeled a rugóutat és választasz agresszívebb geometriát, úgy csökkented a mászó képességet is és egyre több energiát igényel a bringa mozgatása, persze a lejtőző képesség meg ezzel egyenesen arányosan javul. Szóval valahol kompromisszumot kell hozni. Egy XC arc például nem is biztos, hogy meg tudna szokni egy Enduro-t. Hiába full karbon, iszonyú lomha lesz egy hasonlóan top XC után. YT Izzo és az új Merida Ninety Six mondjuk elég közel van egy nagyjából mindenre jó analóg montihoz, viszont azért ezek nem Enduro-k.
    Jelen technikai felhozatal mellett én úgy gondolom, hogy a nagy átlagnak (aki nem a bringán éli az életét, hanem hétköznapi dolgozó ember) XC, Trail 100-130mm közötti tartományban tud igazi mindenes gép lenni, ahol még viszonylag kordában lehet tartani a tömeget és a bringa mozgatásához sem kell túlzottan sok energia, tehát komfortosan lehet velük egész nap tekeregni a hegyekben. 140mm-től fölfelé már kezd elmenni a dolog a lejtőzés irányába és jön vele egy csomó kompromisszum, illetve az egész napos hosszabb tekerések, sok szinttel, már nagyon gyötrelmessé tudnak válni. Épp ezért 140-től fölfelé csak E-MTB. Jó persze, még mindig sokan fújnak rá, meg értetlenkednek, de ha racionálisan nézzük ez van. Persze nem minden döntés racionális, benne van sok érzelem is, aztán nem mindig a legjobb döntést hozzuk. :)

Új hozzászólás Aktív témák