Új hozzászólás Aktív témák

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz Véreshurka #77862 üzenetére

    Egy projektből visszamaradt egy samsung 970 evo plus és eladás helyett gondoltam amolyan külső usb-ként használnám tovább egy ilyen házzal....

    970 EVO Plus-t külső meghajtóként? Egy hétig sírni fogok..... :O

    No szóval, a kernelbe 2012-ben már bekerült a linux-nvme, így ha nálad nem ismeri fel a rendszer, akkor gondolom abban a csoda külső házban van és amiatt. Amit linkeltél, ott van két megoldás is, nem dd-zni kell, de ha ebben a házban van, semmilyen műveletet ne végezz az SSD-n! Nyilván nem mennek át a secure erase és a sanitize parancsok sem megfelelően, így vagy nem történik semmi vagy megölöd az NVME SSD-t.

    Ha közvetlenül tudod csatolni, akkor itt az Awrchwikis leíráshoz hasonló megoldás:

    Secure Erase HDDs/SSDs(SATA/NVMe) using hdparm & nvme-cli on Linux

    Ha érdekel, mi a különbség a secure erase és a sanitize között: [link]

    What is the difference between Secure Erase and Sanitize?
    Secure Erase is different from Sanitize because it only deletes the mapping table but will not erase all blocks that have been written to. Sanitize will delete the mapping table and will erase all blocks that have been written to. Therefore, Secure Erase is faster to complete than Sanitize. After you erase the drive using Secure Erase or Sanitize, all user data will be permanently destroyed on the selected drive. This data cannot be recovered.

    Amúgy az ebben lévő parancsokat ha le tudod futtatni, akkor elméletileg működnie kéne a secure erase-nak és a sanitize-nek is:

    NVME SSD meghajtók - ellenőrzés Linux alatt: align, TRIM, hőmérséklet

    Laikus vagyok NVME témában, mikor nekiugrottam a blognak, tervben volt a PCIe SSD vétele, ezért előre olvasgattam és összeszedtem pár dolgot a blogban. De így marad, nincs egyelőre érdeklődés sem OS, sem hw-ek irányában. Ha mégis nekiugrasz a műtétnek, az előbbi blogba írd meg léci, miket csináltál és mi lett az eredménye. Hátha valaki még hasznát fogja venni.

    Még 1x mondom, nem is értek hozzá és nincs is NVME SSD-m, a fenti infókat helpként írom be, amik alapján tudsz mit kezdeni az eszközzel, de csak az említett esetekben!(ha nem muszáj, ne öld meg az SSD-t) A külső házak nem mind megfelelőek Linux alatt való használatra, legalábbis műveletek szintjén semmiképpen.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák