Új hozzászólás Aktív témák

  • májkimiki

    őstag

    válasz Kence Fice #85245 üzenetére

    Én is az i7-es leírást találtam meg a rendelkezésre álló infók lapján.
    Ha ezt takarja az M520 [link] , akkor sem vagy rosszabb helyzetben. Bármelyik szimpatikus disztró jó lesz rá. Az SSD-t továbbra is javaslom, később még RAM bővítés esetleg.

  • CPT.Pirk

    Jómunkásember

    válasz sh4d0w #85249 üzenetére

    Az IrfanView képszerkesztő szokott itt felmerülni ilyen szoftverként, azt én is használom Linux alatt. Igazából kielégíti csaknem minden képszerkesztéssel kapcsolatos igényemet, miközben egyszerű és könnyű benne dolgozni. Ilyen jellegű alternatívát én személy szerint nem tudok Linuxra (persze ettől még lehet). Valszeg ezért is van jelen az AUR-ben Arch-on.

    Ugyanakkor a Gimpet is használom néha mert iszonyat sokat tud, de az meg túl komplikált az egyszerűbb munkákhoz.

    Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

  • Ueda

    senior tag

    válasz sh4d0w #85249 üzenetére

    Bizonyos értelemben semmi köze az operációs rendszerekhez. Egy program az operációs rendszertől függetlenül is lehet kedvenc. Az Irfanview ilyen. Még Windowson sincs párja. Próbáltam az XnView-et (vagy bármelyik másikat), de az sem jön be. Úgy igazából az a baj, hogy a többi képnézőtől felfordult a gyomrom. :DDD

    OS : EndeavourOS KDE . . . . . . Parancs menü : https://pastebin.com/u/txt444

  • tordaitibi

    veterán

    LOGOUT blog

    válasz sh4d0w #85249 üzenetére

    Ez így túl sarkos.
    Először is az os azért van hogy azt és úgy csinálja amit én szeretnék.
    Vannak határok de erről már egyszer volt egy szösszenet itt, nem veled, mással.
    Ha úgy van ahogy írtad, minek a Wine? Miért feccöltek bele a fejlesztők hatalmas energiát, időt, ha totál szükségtelen?
    Bizonyára mert van rá igény, nem is kicsi.
    Erre a témára zárszóként, a Steam proton meg az összes ilyen nyavaja az mind egy felturbózott Wine.
    Miért..? Mert van igény Linuxon full Windows game-re.
    Az okokba most ne menjünk bele mert sose lesz vége a beszélgetésnek. Legprózaibb oka hogy Linux kartárs fényévvel van lemaradva gamer fronton, ezt valahogy át kell hidalni.
    Ha több millió gamer használja a Protont, miért köveznek meg bárkit egy nyamvadt kis képnéző miatt?

    Irfan View, az amatőr userek körében 20 éve ipari standard.
    Nincs vetélytársa. Pont azt tudja amit kell, próbálj meg Gwenview-el vagy bármi mással pillanatok alatt akárhány képes panorámaképet, kismillió funkcióval összerakni, konvertálni fájlformátumok között, képből kivágni, igaz amatőrszintű de Adobe szűrőket pikkpakk ráhúzni egy képre, néhány csúszkával elmosni, élesíteni, színteret, rgb-t variálni, exif-et matatni, és még legalább 2 tucat funkció. Mindegyik néhány kattintással.
    És az amit többször leírtam. Nálam minden gépen, ultravackon és középkategórián is, bármilyen Linux bármelyik natív képnézőjénél 100x gyorsabban nyílik meg és dolgozik a Wine Irfan Wiev.
    Erre én nem tudok magyarázatot.

    "Szóvalhogy az az érzésem, hogy egyesek ingyenes alternatív Windows-ként használják a Linuxot, miközben a valóságban meg nem ezért csinálnak Linux disztribúciókat..."
    Szerinem meg azért csinálják hogy használják, mindegy kik, hogyan, milyen módon, a lényeg, ahogy nekik tetszik és jó, megfelel.
    A célhoz mindig is több út vezetett, ma sincs ez másképp. Nem az út a lényeg hanem hogy odaérjünk.

    Mégegy aztán befejezem amúgy is tldr ltt.
    Nem fejlesztek, nem programozok, de a nyakam teszem rá láttlanban hogy erre 126865x jobb egy linux és az ő terminálja, szkriptjei, megoldásai
    Mikor Win alá bevezették az antiWine-t azaz a WSL alrendszert, hallott bárki is egyetlenegy szösszenetet a Win tábortól? Nem.
    Semmi megvédési vagy pánikreakció.

  • Sonja

    veterán

    válasz CPT.Pirk #85252 üzenetére

    "Valszeg ezért is van jelen az AUR-ben Arch-on."

    Nincs jelen. :N

    Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!

  • hcl

    félisten

    LOGOUT blog

    válasz Kence Fice #85245 üzenetére

    Akkor érdemes lesz valami lightosabb ablakkezelőt, mert az elég kevés. 64 bites Cinnamon-os Ubi anyámnál a kicsit a tiéd utáni G-s procin+4GB RAM+SSD-n azért elvan, az alatt már csak az XFCE, LXDE van, de azok szerintem sokkal fapadosabbak, és annyival nem lesz gyorsabb.

    @Sh4d0w : Ez legalább nem valami megoldhatatlan dolog, az simán fog neki menni Wine-al.
    Más esetben jobb lenne alternatívát ajánlani, de ahhoz kéne tudni azt is, hogy mire kell neki. Batch átméretezést, ilyesmit tudó képnéző pl?

    [ Szerkesztve ]

    Mutogatni való hater díszpinty

  • Warton

    őstag

    válasz Kence Fice #85245 üzenetére

    Csakis a KDE/Plazma, az áll legközelebb a Windowshoz.
    Xfce-vel szívni fogsz az tuti, az nem túl felhasználóbarát szerintem. A Mate-t, gnome-t nem ismerem.

    @hcl AUR-ból két klikk volt telepíteni. Ha Irfan benne lenne az AUR-ba akkor ok lenne.

    [ Szerkesztve ]

  • CPT.Pirk

    Jómunkásember

    válasz Sonja #85255 üzenetére

    Ohh, tévedtem. A BAUH telepíti Manjaro-n snap csomag formájában az IrfanView-t.

    Warton: tulajdonképpen a Cinnamon, Mate és LXDE / LXQT is úgy néz ki és működik, ahogy a klasszikus Windows GUI működött sok éven át.

    [ Szerkesztve ]

    Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

  • sh4d0w

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz CPT.Pirk #85252 üzenetére

    Aham, meg a TotalCommander, meg a Winamp(!), MSO és persze a 10000000-1 fotóboltos Magyarországon (én nem vagyok) - mint ultimate érv és még ki tudja hány egyéb Windows-ra készült szoftver lehetne összeszedni csak ebből a topicból.

    Ueda: az első mondatod elég nagy ökörség, ha így lenne, nem lennének platformok és ezek csereszabatosak lennének egymással - de mint tudjuk, nem azok.

    tordaitibi: semmi sarkos nincs benne, de ha az az általános vélemény, hogy minden szoftvernek kellene mennie minden platformon, akkor vajon miért nincsenek bizonyos iparági standard szoftverek egyik vagy másik platformra?
    Ezenkívül ne ferdíts, légyszíves és ne adj olyan szavakat a számba, amiket nem mondtam: nem említettem, hogy szükségtelen a Wine, de a születésének a körülményeit meg aztán végképp nem látom releváns érvelésnek - néhányan futtatni akartak Win 3.1-es szoftvereket, de nem arra tervezték, hogy ingyenes Windows-t varázsoljon a Linuxból - ami mostanra már nagy divat lett errefelé. A kereskedelmi célú fejlesztést meg aztán végképp nem keverném ide, mert abszolúte irreleváns.

    Továbbra sem értem, mi a francnak kellenek olyan szoftverek Wine alá Linuxon, amiknek vannak megfelelőik natívan.

    hcl: batch átmérezetés, transzformálás stb.: imagemagick, a végeredményt meg megnézheted a standard, beépített képnézegetővel.

    https://www.coreinfinity.tech

  • csixy

    addikt

    válasz Ueda #85253 üzenetére

    Az XnView hasonlít az irfanra, de nem tud annyit. Az irfannal igen egyszerűen lehet darabolni kivágni, átméretezni, forgatni, a piros szín kivételével képminőséget korrigálni, betömöríteni a felhasználó által definiált FájlMéret alá.

    Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

  • CPT.Pirk

    Jómunkásember

    válasz sh4d0w #85259 üzenetére

    Uhh, régi jó winamp mikor még nem volt bloatware... :DDD Mondjuk a notepad++ helyett van notepadqq és az fasza, így nyilván nem fogom wine-vel futtatni az npp-t.

    Az asztali Linuxok elterjedtsége mellett nem tudom van-e értelme az úgymond "kemény" hozzáállásnak, hogy csak ezt, csak úgy, csak sajátot. Nem érzem azt, hogy úgy előbbre jutnánk.

    Most pl. elkezdett érdemben növekedni a Linuxos tábor a Steam-en, mert bejött a deck és a deck meg bejött az embereknek. Oké a deck az játék téma (ami mondjuk pl. nekem fontos), de mindezt a Proton érte el, különben ma is ott tartanánk, hogy minimális natív porton meg indie címeken kívül menne a kínlódás a wine-val.
    Persze jogos, hogy így a Proton miatt meg már minek készüljön natív port bármiből is, de a végeredmény az, hogy érdemben tudok játszani Linuxon. - Engem mindig zavart az a hozzáállás, hogy "ha játszani akarsz, akkor használj Windowst".

    [ Szerkesztve ]

    Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

  • velizare

    nagyúr

    válasz Rimuru #85232 üzenetére

    ehhez létezik valami howto hülyéknek, hogy meg tudjam csinálni még én is? nem csináltam még kernel cserét.

    Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.

  • velizare

    nagyúr

    válasz gregory91 #85240 üzenetére

    filmet nézek, vagy vágok. fsck-t köszi, végigkergetem.

    [ Szerkesztve ]

    Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.

  • hcl

    félisten

    LOGOUT blog

    válasz velizare #85262 üzenetére

    Előszeded induláskor a GRUB boot menüjét, és kiválasztod az egy-kettővel korábbi kernelt (ha még fent van, de párat meg szokott tartani) :)

    @Sh4d0w : Imagemagickre van GUI? Mert egy olyan usernek, akinek az egész új, nem adnám oda a parancssoros Imagemagick-et :) Gwenview amúgy elég jó volt ilyesmire, de nemtom, évek óta nem működik a Kipi-plugins...

    "semmi sarkos nincs benne, de ha az az általános vélemény, hogy minden szoftvernek kellene mennie minden platformon, akkor vajon miért nincsenek bizonyos iparági standard szoftverek egyik vagy másik platformra?"
    Ez szerintem is baromi fontos lenne! Sokkal korábban kellett volna a szabványos API-k felé menni.

    @Warton : 4GB-ra nem javasolnék KDE-t (saját combosabb gépeken nekem is az van, de gyengébb cuccra inkább ne).

    @tordaitibi : "Irfan View, az amatőr userek körében 20 éve ipari standard.
    Nincs vetélytársa."
    Amatőröknél lehet :D Elnézve az informatika színvonalát az utóbbi évtizedekben, hát...

    "Erre én nem tudok magyarázatot."
    De, mivel egy 10 éves cucc, sokkal kisebb, mint bármi mai :)

    A WSL-re azért nem volt reakció a Windows userektől, mert a nagy része azt se tudja, mi az :) Illetve a Wine-ra sem nagyon szokás fújni.

    Mutogatni való hater díszpinty

  • ubyegon2

    nagyúr

    Helptippeket kérnék tőletek! Van egy Lenovo A475 távmanagelt gépem fizikailag tőlem messze, kaptam az alábbi fotót és láttam is a jelenséget, az alsó lila sáv alulról felfelé mozog, a felső fehér csík meg fényreklámként végigfut.

    ezek a notebook releváns adatai: nyilván Linux Mint Cinnamon van rajta :K

    System:
    Host: Ildi-ThinkPad-A475 Kernel: 5.4.0-122-generic x86_64 bits: 64
    compiler: gcc v: 9.4.0 Desktop: Cinnamon 5.2.7 wm: muffin 5.2.1
    dm: LightDM 1.30.0 Distro: Linux Mint 20.3 Una base: Ubuntu 20.04 focal
    Machine:
    Type: Laptop System: LENOVO product: 20KMS0SW00 v: ThinkPad A475
    Mobo: LENOVO model: 20KMS0SW00 serial: <superuser/root required>
    UEFI [Legacy]: LENOVO v: R04ET36W (1.14 ) date: 10/12/2018
    CPU:
    Topology: Quad Core model: AMD PRO A10-8730B R5 10 COMPUTE CORES 4C+6G
    bits: 64 type: MCP arch: Excavator rev: 1 L2 cache: 1024 KiB
    flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
    bogomips: 19164
    Speed: 1279 MHz min/max: 1200/2400 MHz boost: enabled Core speeds (MHz):
    1: 1346 2: 1368 3: 1993 4: 1996
    Graphics:
    Device-1: AMD Wani [Radeon R5/R6/R7 Graphics] vendor: Lenovo
    driver: amdgpu v: kernel bus ID: 00:01.0 chip ID: 1002:9874
    Display: x11 server: X.Org 1.20.13 driver: amdgpu,ati
    unloaded: fbdev,modesetting,vesa resolution: 1920x1080~60Hz
    OpenGL: renderer: AMD CARRIZO (DRM 3.35.0 5.4.0-122-generic LLVM 12.0.0)
    v: 4.6 Mesa 21.2.6 direct render: Yes

    ez a jelenség:

    Nem minden reggel csinálja ezt bekapcsoláskor és később elmúlik, az elkért logokban max egy firmware bug-ot találtam. Kérdésem az, hogy ez display hiba lenne, tehát hardveres vagy frissítsünk a rendszeren? E hóban tuti nem volt frissítve még és 6-án j9tt ki egy új firmware csomag.

    Nekem elsőre kijelzőhiba lenne ez, de nem ismerem ezt az AMD Pro/Radeon CPU/GPU párost. Telepítés óta teljesen jól szuperált az amdgpu nyílt driver.

    Minden hasznos tippet szívesen fogadok! :R

    [ Szerkesztve ]

  • Horvi

    őstag

    válasz ubyegon2 #85265 üzenetére

    Esetleg a kijelző szalagkábele nem lehet a gond? Lehet először megpróbálnám szétszedni, megtakarítani kicsit és újra összerakni hátha.

    Hello darkness, my old friend...

  • Kence Fice

    lelkes újonc

    válasz sh4d0w #85249 üzenetére

    Linuxon is pont van képnézegető, meg szerkesztő, mp3 lejátszó és többpaneles filemanager...?

    Az én nyugdíjas szemléletem:

    Két nagyon jó programot használok évtizedek óta, az irfanview, és total commander, mindkettő az "ideális svájci bicska" kategória, pont azokat tudja, amikre szükségem van, és pont olyan kényelmesen és biztonságosan tudok vele dolgozni, ahogy nekem kell.
    (Biztonságon azt értem, ha valamire szükségem van, a menüben logikus kereséssel megtalálom és könnyen elérem, ha gyakran kell, akkor betűkombinációval gyorsan használhatom - egy hiány van, a "mentés másként" opcióra nincsen kód, azt csak menüből tudom elérni.)

    Az irfanview nem csak képnézegető, és nemcsak képszerkesztő, hanem ezzel egyben mindent el lehet intézni. Dokumentumot egyszerűen és biztonságosan be tudok szkennelni, mert közvetlenül kezel minden szkennert, amivel eddig dolgom volt, bárhova mentem.
    Ráadásul a papír elmozdulási hibáit fokonkénti forgatással azonnal tudom korrigálni, ezt követően méretre tudom vágni a képet, hogy a felesleges részeket levágja - érdekes, hogy ezt követően néha picit nagyobb lesz a kép mérete - és a szkenneléseket egyesével, csoportosan, vagy akár egy lapozható fájlba is tudom menteni automatikusan. Utána még tovább tudom szerkeszteni, ha kell, de szkennelésnél ezek a legfontosabbak.

    Vagyis az nem képnézegető, vagy képszerkesztő, hanem "képszkennelő és méretre szerkesztő" a számomra legfontosabb funkciója, és ilyen programot évtizedek óta nem találtam.

    A másik oldal az a merev, szemellenzős linux szemlélet, hogy "mi vagyunk az isten, de a sok kétlábon járó birka csak win-t lát maga előtt", miközben a linux-osok nagy része évtizedek óta nem hajlandó értelmesen gondolkodni.
    Egyetlen példa a lentebb linkelt manjaro weboldal, alig van rajta valami információ, az is csak angolul, mert, ugye, az istenek csak angolt ismernek, mindenki más csak birka. Amikor érdemi információt akarsz a program verziókról, csak úgy juthatsz el hozzá, hogy a download gombra kattintasz, ahol megjelennek a letölthető verziók többnyire "desktop" néven, amin az ember azonnal elbizonytalanodik, mert a desktop az a PC fedőneve, nekem pedig laptopra kell. Ráadásul jön az újabb meglepetés, hogy az oldalon többször is szerepel ugyan az a verzió, megint jön az elbizonytalanodás, hogy vajon mi a különbség közöttük, melyik az igazi a látszólag egyformák között.
    A legvégén jön a meglepetés, ha az oldal legaljára görgetek a képernyőn, akkor hirtelen megjelenik egy újabb kép, ahonnan a dokumentáció letölthető.
    Még véletlenül se ezt teszik a legelső oldalra, mert az túl logikus és értelmes lenne.

    Azt már csak lábjegyzetben teszem közzé, hogy linux alatt is kismillió program létezik, amelyek ugyan annak az egy programnak a másolatai vagy különböző változatai, többnyire a legfontosabb a háttérszín, meg betűtípus számukra.

    Igen, a legkönnyebb mindig másokat szapulni, hogy mindenki más milyen hülye és nem arra figyelni, hogy az adott célt kellene a legjobban megvalósítani, és a rengeteg különböző programozó meg "fejlesztő" egyetlen, jó programot valósítana meg, amihez utána mellékesen csinálhatnának rengeteg csicsát értve a színek, képek, betűk, hangok kavalkádját. Nem, büszkék arra, hogy a gombhoz varrják a kabátot, a fő cél az, hogy adott betűtípus és háttérkép legyen, az, hogy a program funkcionálisan nem jó, a menüje érthetetlen, az nem érdekli őket.

    Szóvalhogy az az érzésem, hogy egyesek ingyenes alternatív Windows-ként használják a Linuxot, miközben a valóságban meg nem ezért csinálnak Linux disztribúciókat...

    Illetve, talán azért is, mert a szemléletük eleve rossz, a linuxosok a win-t tekintik legyőzendőnek, pedig, ha jól tudom, az még mindig csak egy tákolmány, a macintosh "valahogy működjön" koppintása.

    Jobb lenne egy mac-hez hasonló szemléletet felvállalni, és minőségi fejlesztést végezni és a kismillió sok hasonló program készítőjének megmondani, hogy egyetlen, de jó program írására fókuszáljanak és tanuljanak meg csoportban dolgozni valódi együttműködéssel.

    PS:
    Csak azért írtam le a fentieket, mert én aktívan támogattam pl. a LME-t több téren is az 1990-es években, és nagyon örültem, hogy az akciónk révén, amikor a kormány tíz milliárdért vett win programcsomagokat az egész oktatási rendszer részére, kaptak egy tíz milliós támogatást magyar nyelvű linux kézikönyvre. Mi lett az eredmény? Elszórták a pénzt, kézikönyvet nem írták meg, mert ahhoz ész kellett volna, és ők csak melldöngetésben voltak jó, és amikor jött az elszámolás, a vezetőket leváltották, majd összeollóztak néhány egyetemista disszertációiból valamiket, hogy elkerüljék a pénzügyi csődöt.
    Azóta is ugyan ezt a szemléletet látom linux berkekben, van néhány nagyszerű ember, akik sokat tesznek és önzetlenül segítenek másoknak is és ahogy ezt a fórumot is olvasgattam, amiben otthon vannak, arra lényegre törően válaszolnak annak ellenére, hogy még a köszönöm szót se látom utána visszajelzésként, de valamiért nem képesek/hajlandóak csoportba szerveződve komplex megoldást elérni.
    Ugyanezt láttam sikeres amerikai és más linuxos cégeknél is, egy célra fókuszáltak, és egy idő után a siker hatására bebetonozták magukat, csak a bevételeikre fókuszáltak, de annyira, hogy utána már csak követelőztek a rendszerfejlesztők felé, de nem adtak vissza semmit, talán egy-egy drivert írtak, amire nekik szükségük volt. Sok kiskirályt látok, és talán ezért nincs meg az áttörés.

  • tordaitibi

    veterán

    LOGOUT blog

    válasz Kence Fice #85267 üzenetére

    Sok igazsag van benne de teged szerintem meg fognak itt enni kenyerrel es kovaszos uborkaval :) :K
    Ezeken en mar tulvagyok, csak neha fejtegetem a mondandomat, es akkor is nagyon szep kontosbe bujtatva. :)

    [ Szerkesztve ]

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz Horvi #85266 üzenetére

    Szalagkábel...no erre nem gondoltam látod! Sajnos ez kifejezetten női gép, nem akartam 2-3 kilós gépeket adni a hölgynek, én meg ugye ezekhez vagyok szokva, agyonvághatatlan használtüzleti kategória ugye... Sajna cirka 1000 km-re van tőlem a gép, ezt nem tudom még hetekig megvizsgálni, de esélyes a dolog! Azért kösz a tippet, ha hazakerül a gép, megpróbálom szétszedni, aztán lesz, ami lesz! :D Saját gépeimet is csak addig a szintig szedtem szét, hogy RAM és SSD beszerelés...sőt, a bivalyölő Dell Precision M4700-ban egy M.2 SSD-t meg sem találtam legutóbb! Nagyon nem zavar, mert van még normál SATA hely is benne.

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz tordaitibi #85268 üzenetére

    Tibikomám! Titkos ikred/lelkitársad van, sose gondoltam volna...ill reménykedtem, hogy mégse lehet ilyen! :DDD

    Ezeken en mar tulvagyok, csak neha fejtegetem a mondandomat, es akkor is nagyon szep kontosbe bujtatva.

    Fura is lenne, ha nem lennél tól ezeken, tekintve a novelláskötetnyi blogjaidat, amik ezzel a témával foglalkoznak! :P

    Én megintcsak nem értem a problémát....ha annyira megkövesedett a Windows és programjai használata, akkor azt kell használni, csak azért Linuxra rápróbálni, hogy a Linuxusereket lehessen bactatni.... :U

    (#85267) Kence Fice

    Már rég nem szállok bele ilyen értelmetlen vitákba....akinek nem tetszik a Linux, ne használja, ennyi.

    Ráadásul jön az újabb meglepetés, hogy az oldalon többször is szerepel ugyan az a verzió, megint jön az elbizonytalanodás, hogy vajon mi a különbség közöttük, melyik az igazi a látszólag egyformák között.

    Ebben azért segítek kicsit, épp láttam az új Manjaro oldalt és bizony el kell olvasni, amit látsz, sajna az informatika nyelve az angol, ez se tetszik neked, de ez van. Szóval nem ugyanazon verziók ismétlődnek ott, ha nem csak írni szeretsz, hanem olvasni is, nézz rá újra és meglátod! :K
    De lehet én nem látok jól, melyek lennének az ugyanazon verziók? Az, hogy ugyanazon DE-vel ismétlődnek, az teljesen normális, de ezek nem ugyanazon core-ra húzott verziók ám.

    Nem is jó, ha figyelmetlen vagy és egy PC-re/notebookra mondjuk alábbiak közül töltesz le valamit:

    Mivel nem szeretsz az oldal aljára sem görgetni, javaslom megnézni a weboldal felső karéját is!

    [ Szerkesztve ]

  • Warton

    őstag

    válasz hcl #85264 üzenetére

    Nekem csak kukaszökevény gépeim vannak 10+ éves cuccok. XFCE-t, Cinnamont és Plasmát használtam eddig. A használat olyan 3-4 hónapos nyüstölést jelent alap irodai jellegű taszkok, youtube (max 720p), pici Doom3. A tapasztalat (nem mértem meg, így pontos adatokat ne várj) az, hogy tökmindegy melyik környezetet használja az ember. A teljesítménybeli különbség pusztán az asztali környezetek között érzetre: elhanyagolható. Ha valaki azt hiszi, hogy a gagyi netbookjára jól felteszi az XFCE-t és akkor az szárnyalni fog, van egy rossz hírem: nem fog szárnyalni, pontosan ugyanolyan rosszul fog rajta futni minden mint ha Plasmát használna. Minden distro oldalán az XFCE verzió alá írják, hogy mennyire "lightweight" meg minden (szvsz: marketing bullshit, így lehet eladni egy jóval gyengébb designt, felhasználóbarátságtalanabb felületet), de én semmilyen gyorsabb működést nem tapasztaltam az XFCE használata során.

    Ha a RAM használatot nézem érdemes Firefox helyett Chromiumot használni. 200-300 MB is lehet a különbség. Érdemes a már nem nézett tabokat bezárni. Pár száz MB-ot ezen is lehet "spórolni". Ha valakinek ez lenne a fétise. De ha nem nézegeti a htopot folyamatosan közben akkor észre se fogja venni a különbséget, még 4GB RAM mellett sem.

  • growler

    őstag

    válasz ubyegon2 #85269 üzenetére

    A szalagkábel hibája (szakadás/kontakthiba) általában a kijelző óvatos
    előre-hátra billentésével kiszűrhető.
    Anyám laptopján, a kép rózsaszínre váltásával jelentkezett.
    A képen látható hiba alapján, nem biztos hogy erre gyanakodnék elsősorban.

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz growler #85272 üzenetére

    A képen látható hiba alapján, nem biztos hogy erre gyanakodnék elsősorban.

    Elsősorban én sem, ill reménykedem, hogy nem ez lesz... Anno desktop monitornál láttam sávokban színeltérést, de annál kondit kellett cserélni és jó lett. Alapból nem is egy agyonhasznált gép, a konstrukció is kb 4 éves és talán a ThinkPad-ok nem is annyira vacakok, mint a sima Lenovo notik....és most látom, hogy MIL-STD-810G certified is, annak azért bírnia kéne a fizikai terheléseket szerintem! [link]

    Engem az is zavar, hogy nem mindig jön elő a hibajelenség...ráadásul nincs egy éve, hogy vettem a gépet egy HP Elitebook 8470p lecserélésére. :U

  • Warton

    őstag

    válasz Kence Fice #85267 üzenetére

    sh4d0w kolléga a kapuk őrzője és nem enged be senkit, sőt, aki gyüttmentként megpróbál a kapu közelébe kerülni azt is elzavarja. Ő a tiszta linuxos hagyományok védelmezője, mélységesen lenéz bennünket, akik ingyen windowsként tekintünk a Linuxra és mindenféle windowsos programmal szennyezzük a gépeinket. Amúgy megbánva bűnöm bocsánatért esedezve a Linux istenhez: csupán egy kósza ötlettől vezérelve, infernális nosztalgikus élmények kedvéért telepítettem a winampot! A saját védelmemre még annyit szeretnék elmondani, hogy az én gépem nem dualbootos. :DD

    Abban mondjuk van igazsága, hogy nem szabad a windowsos programokhoz görcsösen ragaszkodni, mert mindenre van használható linuxos alternatíva.

    A weboldal angol, aki nem tud angolul az a mai világban nehezen boldogul, mindenki másnak ott a google translate. :U Amúgy youtube-on több videó is van linux disztrók telepítéséről magyar nyelven is.

  • tordaitibi

    veterán

    LOGOUT blog

    válasz ubyegon2 #85270 üzenetére

    Meg mielott, nem duplareg, nem nagyon szeretek magammal tarsalogni :D
    Jo erzes tolt el. Lelkem megnyugodott, beke szallt szivemre. Eddig tarsam volt a magany, kiserom az elhagyatottsag es az egyedullet.
    Lepteim uresen visszhangoztak a Linux siksag es a Windows szakadek mezsgyejen,.
    De ennek vege. Mar nem vagyok egyedul! :) :P

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz tordaitibi #85275 üzenetére

    Meg mielott, nem duplareg, nem nagyon szeretek magammal tarsalogni

    Pedig mennyivel harmonikusabban telhetett volna utóbbi pár éved, amikor igen blogolékony voltál! :D Viszont ahogy látom, ez a megtépázottság igencsak költői frázisokra sarkallott téged! Kicsit irigykedem is, mert félórája nem jövök rá, miként akarja behajtani a NAV a gépjárműadómat, ha az emailben küldött PDF linkje mindig lukra fut és egyébként egyetlen rohadt számlaszámot nem írt a levelében! No gondoltam felszívom magam és telefonálok, de ott meg ilyen vicces dolgok vannak!

    Kb fogalmam sincs, milyen azonosítóra gondoltak meg ki a ragya az az ONYA.....de minap az MVM Elmü Next akármivel is elszórakoztam hasonló témában. ;]

    Egyszóval aszondom én neked, hogy most pár napig nem bánnám, ha magammal kéne csak beszélgetnem. :N

    (huha, sokat offolunk, vigyáznom kell, mert megint két topikból is kipontozódtam) brühühü :O

  • cigam

    félisten

    válasz Kence Fice #85267 üzenetére

    Bocs, hogy nem olvasok vissza, de ha annyira ragaszkodsz a Windows-os programjaidhoz, miért akarsz Linux-ot használni?

    miközben a linux-osok nagy része évtizedek óta nem hajlandó értelmesen gondolkodni.
    Ezt akár meg is fordíthatjuk. Miért nem vagy hajlandó tanulni? Megismerni a Linux működését, szétnézni a programok között? Eddig hány natív programot próbáltál ki?

    Vagyis az nem képnézegető, vagy képszerkesztő, hanem "képszkennelő és méretre szerkesztő" a számomra legfontosabb funkciója, és ilyen programot évtizedek óta nem találtam.
    Talán mert rosszul keresel. GIMP-el beszkenneled, megszerkeszted, elmented. Persze ehhez is tanulni kellene ... Nem mellesleg miért akkora gond hogy a szkenneléshez A programot használod, a kiigazítását meg B programmal végzed el?

    a linux-osok nagy része évtizedek óta nem hajlandó értelmesen gondolkodni.
    Azon nem gondoltál, hogy te nem vagy hajlandó értelmesen gondolkodni?

    Azt már csak lábjegyzetben teszem közzé, hogy linux alatt is kismillió program létezik, amelyek ugyan annak az egy programnak a másolatai vagy különböző változatai, többnyire a legfontosabb a háttérszín, meg betűtípus számukra.

    Ne keverd a szezont a fazonnal. Azok nem programok, hanem distribúciók. Persze fenntartom a tévedés jogát, hiszen évtizedek óta nem vagyok hajlandó értelmesen gondolkodni.

    Rimuru
    Már hogyne lehetne? Ott a WSL!

    [ Szerkesztve ]

    Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

  • Tim82

    nagyúr

    válasz ubyegon2 #85276 üzenetére

    Akkor innen: [link]

    "A gépjárműadót a 410-es adónemhez tartozó, 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó-bevételi számlára kell megfizetni. Banki átutalásnál az átutalási bizonylat közlemény rovatába az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell beírni. Ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni."

    "You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

  • hcl

    félisten

    LOGOUT blog

    válasz Kence Fice #85267 üzenetére

    "A másik oldal az a merev, szemellenzős linux szemlélet, hogy "mi vagyunk az isten, de a sok kétlábon járó birka csak win-t lát maga előtt", "
    Itt azért ezt nem tapasztaltad asszem.

    "pedig, ha jól tudom, az még mindig csak egy tákolmány, a macintosh "valahogy működjön" koppintása."
    Nagyon nem.

    "Jobb lenne egy mac-hez hasonló szemléletet felvállalni, és minőségi fejlesztést végezni és a kismillió sok hasonló program készítőjének megmondani, hogy"
    Alapvetően az összes Unix alapú dolog filozófiája a "keep it simple and stupid" ;) Sok kicsi, de jól megírt progi együttműködése.
    Minőségi? A legtöbb normálisan karbantartott Linux kód teljesen rendben van, csak nem olyan csillivilli a GUI.

    @Warton : Nekem is egy T430 a legújabb gépem, nem új, amit mondasz. Viszont 4GB RAM mellett igencsak jó spórolni a RAM-mal.

    "A teljesítménybeli különbség pusztán az asztali környezetek között érzetre: elhanyagolható."
    Csak az nem, hogy ugyan elfut a környezet jól, de hogy a 4GB-ból leeszik 300 vagy 500-at, az nem mindegy :)

    @cigam : Kérdés még az, amikor Windowson válik valami használhatatlanná... Mármint support over, stb. :)
    De jelen esetben a kérdező 1db IRfant akart volna használni + egy TC-t ami simán megy Wine-al, ezen felesleges vitázni. Ha a usernek az kell, használja azt.

    [ Szerkesztve ]

    Mutogatni való hater díszpinty

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz Tim82 #85278 üzenetére

    Jogos és köszi, hogy beírtad, tényleg említenem kellett volna, hogy kb 2 sec alatt megvolt mindhárom gépjárműveket érintő számlaszám és engem nyilván a belföldi érint.... A gond az volt, hogy két hónapja kaptam egy postai levelet, hogy fizessem be az első félévit, fel is pattantam a Raffia oldalára és látom is ott a befizetést, csak éppen egy teljesen más számlaszámmal, az első 8 egyezik és ezt a számot a tőlük kapott levélből szedtem ki! Emiatt vagyok kicsit mélabús, mert nyilván nem arra a számlaszámra ment az utalás, amire most kéne küldenem, de érted, ha minden egyes befizetésnél változtatgatják a számlaszámokat....ja és ez már nem önkörmányzati adószámlaszám volt. Persze a PDF link meg OTP Simple oldalra küld, ami sikertelen fizetéseket eredményez, szóval....pedig a help linken annyira egyszerűnek látszik minden!

    Az lesz, hogy befizetem erre a számra, ami egyezik az általad írttal és az előzőt majd kinyomozom valamikor....

    Imádom amúgy a NAV-ot! ;]

    De egyébként imént írta komoly tapasztalatokkal bíró nullperces kezdő Linuxos fórumtársunk:

    miközben a linux-osok nagy része évtizedek óta nem hajlandó értelmesen gondolkodni.

    Most jövök rá, hogy talán ez rám is igaz, azért akadok el minden vacakkal! :DD

    [ Szerkesztve ]

  • Rimuru

    veterán

    válasz cigam #85277 üzenetére

    Ott a WSL! - ami egy virtualis gep... az a bajom az osszes ilyen megoldassal hogy nem kepzik reszet a rendszernek.
    Oke hogy felrakom wsl-en belul a htop-ot, ps_mem-et de ezek hogy fogjak a nativ windowsos processek adatait kiirni? sehogy. Csinalok valamit powershellben es kellene egy rutin feladat (pl grep*) akkor azt hogy pipepolom at wsl-es commandoknak utana pedig vissza powershellnek?
    Vagy felrakod az i3wm-et, oke hogy ez fut egy izolalt X-en de hogy csereled le a gyari windowsos ablakkezelot erre? sehogy erre amugy meg nativ win app se kepes (ertelmesen - szerintem)
    * tudom nem jo pelda mert van Select-String de gepeljen le ilyeneket az akinek ket anyja van. ;]

    Amugy a wsl egy tok jo dolog, ugy ahogy a wine is de nem mindenhato toolok.

    Vigyázat, csalok!

  • Tim82

    nagyúr

    válasz ubyegon2 #85280 üzenetére

    Van bárki, őszintén, aki valóban szereti a NAV-ot?

    Amúgy itt: [link] bejelentkezve, az Adószámla rovatban indíts egy lekérdezést. Ha az a másik számlaszám szintén NAV-os (és hozzá tudta kötni a NAV az adóazonosító jeledhez a korábbi befizetésedet), akkor túlfizetésként egy másik adónemen (amihez a másik számlaszám tartozik) meg kellene jelennie a korábban befizetett/elutalt összegnek.

    Az ONYA (= Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás) meg amúgy itt érhető el: [link] ott pedig belépve az "Új nyomtatvány / bejelentés" -> "Kérelmek" -> "Átvezetési és kiutalási kérelem" nevű, a felületen kitölthető és beküldhető űrlappal tudod kérni a más adónemen lévő túlfizetésednek akár a belföldi gépjárműadóra átvezetését, akár visszautalását. Utóbbi esetben számíts arra, hogy 31-35 naptári nap, amíg ténylegesen megtörténik a visszautalás (nem szokta "elsietni" a NAV).

    "You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz Tim82 #85282 üzenetére

    Van bárki, őszintén, aki valóban szereti a NAV-ot?

    Persze, az ügyes adócsalók szeretik, mert nem túlzottan van energiája a NAV-nak rájuk! Engem meg simán megbírságoltak, mert a Honvédség adta be az adóbevallásomat, nem én magam, előző évig egyéni vállalkozó voltam, ill nem adtam vissza a valamikor vállakozóimat. Be kellett adnom egy új bevallást, amiben egy másik adófőosztály javaslatára csupa nulla volt csak feltűntetve! Ezzel megúsztam a dupla büntetést. Szóval ez már állampolgár bactatása kategória simán!

    Köszi az infókat, végigzongorázom a dolgot holnap reggel, ezt az ONYA-t meg én ANYK-nak ismertem, azért nem értettem, mi a fene lehet! :N

    Találtam egy 2021 márciusi Határozatot, abban már szerepel az idei gjműadó is és a számlaszám is stimmel azzal, amit írtál....fene se érti most már, talán mégis én kavartam össze a dolgokat! :O

  • Tim82

    nagyúr

    válasz ubyegon2 #85283 üzenetére

    ezt az ONYA-t meg én ANYK-nak ismertem

    Az ONYA fogja kiváltani hosszú távon az ÁNYK-t, aminek igencsak itt lenne az ideje amúgy. Az ÁNYK ugye egy Java-alapú, eléggé elavult alkalmazás, az ONYA meg kb. bármilyen mainstream böngészőből elérhető, bármilyen külön telepítgetés nélkül. De a hosszú távú cél a NAV részéről az, hogy mindent, amit korábban ÁNYK-s nyomtatványok beküldésével lehetett intézni, az ONYA felületén keresztül, simán böngészőben lehessen.

    Aztán persze van egy rakat másik hivatal a NAV-on kívül, amelyik szintén ÁNYK-s nyomtatványokat használ, náluk meg egyelőre nem nagyon látszik az akarat/terv az ÁNYK ki- és leváltására.

    Az említett átvezetési/visszautalási kérelem ÁNYK-s megfelelője amúgy jelenleg ez: [link] (ha esetleg az ÁNYK-val kényelmesebb beküldened)

    "You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz Tim82 #85284 üzenetére

    ANYK-t már első Linuxos heteimben megkedveltem, épp Debian 7-tel ismerkedtem, mikor bevallást kellett csinálnom, nyilván nem megfelelő Java volt fenn és még kellett valami hozzá, viszont csomó dolgot megtanultam Debianon, mire sikerült abszolválnom! :K

    Utóbbi években már nem is csinálok bevallást, jó az, amit a NAV megcsinál helyettem. Szóval marad az ONYA, mert nemrég olvastam, hogy megint valami gondja volt az ANYK-nak a legújabb Java verzióval és már nem akarok többet tanulni! :N

  • hcl

    félisten

    LOGOUT blog

    válasz Tim82 #85282 üzenetére

    Szegény NAV, őket senki sem szereti :D

    Mutogatni való hater díszpinty

  • Kence Fice

    lelkes újonc

    válasz cigam #85277 üzenetére

    ha annyira ragaszkodsz a Windows-os programjaidhoz, miért akarsz Linux-ot használni?

    Látom, nehéz értelmezni, amit leírtam. A linux telepítés(ek) folyamatban van(nak), de amíg nincs alternatívája linux alatt az irfanview-nak, addig egy win7 lesz egy külön partíción.

  • K0zm0

    aktív tag

    válasz ubyegon2 #85269 üzenetére

    Ilyen jelenséggel elsősorban telefonoknál találkoztam. (Még mikor szervíztechnikus voltam és kijelzőket cseréltem.)
    Ahogy a kolléga írja, csekkold le a kábelt. A sok nyitás-csukástól előforulhat kisebb törés, vagy kontakthiba. Egy régebbi eMachines-nél (Acer), találkoztam vele, ott mondjuk kitörött a zsanért tartó műanyag csavarmenet és a nyitás-csukás miatt egy idő után előjött ez a hiba.

    "A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne." - PKD \\\ CTRL+ALT+BAKANCSTALP ///

  • K0zm0

    aktív tag

    Mivel gyakran előkerül a suspend probléma, itt egy rövidke cikk, hogyan lehet orvosolni a dolgot: Don’t Suspend Ubuntu When Laptop Lid is Closed
    (Szerintem a legegyszerűbb hanyagolni a suspendet, ha lehetséges)

    "A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne." - PKD \\\ CTRL+ALT+BAKANCSTALP ///

  • CPT.Pirk

    Jómunkásember

    válasz Kence Fice #85287 üzenetére

    A snap csomagból elérhető IrfanView neked nem jó? [link]

    Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

  • Kence Fice

    lelkes újonc

    válasz Tim82 #85282 üzenetére

    Van bárki, őszintén, aki valóban szereti a NAV-ot?

    Rengetegen, azért járnak tömegesen az általuk szervezett árverésekre, keselyűk módjára minél olcsóbban megvenni bármit és később elpasszolni. Pont most, illetve egy órája láttam egy akciót, szir-szaros nyolcvan ezres tartozásért árverésre írtak ki egy fővárosi három milliós ingatlant, de úgy, hogy a legkisebb ajánlati összeg két és negyedmillió volt július végéig, most már csak egymillió, és egy hónap múlva már százezer körül lesz.

  • sh4d0w

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz Kence Fice #85267 üzenetére

    Nem tudom, hol kéne kezdeni...

    "A másik oldal az a merev, szemellenzős linux szemlélet, hogy "mi vagyunk az isten, de a sok kétlábon járó birka csak win-t lát maga előtt", miközben a linux-osok nagy része évtizedek óta nem hajlandó értelmesen gondolkodni."

    Valójában nincs linuxos, aki ezt gondolná, ráadásul plusz ők azok, akik a programfejlesztések során ténylegesen használják is a fejüket - funkcionálisak a linuxos programok, nem a csillivilli a lényeg, ahogy más is leírta: KISS - keep it simple and stupid. Tudjon 1 v. 2 funkciót, de azt jól.

    "Egyetlen példa a lentebb linkelt manjaro weboldal, alig van rajta valami információ, az is csak angolul, mert, ugye, az istenek csak angolt ismernek, mindenki más csak birka."

    Javíts ki, ha tévedek, de úgy rémlik, hogy az első magas szintű programozási nyelveket, operációs rendszereket angol nyelven fejlesztették ki - ezért lett az informatika nyelve az angol. Hadakozhatsz ellene, de ez nem fog megváltozni - tán a legjobb megoldás úszni az árral és azt a néhány kifejezést megtanulni, vagy használni vmilyen fordító engine-t.

    "Igen, a legkönnyebb mindig másokat szapulni, hogy mindenki más milyen hülye és nem arra figyelni, hogy az adott célt kellene a legjobban megvalósítani, és a rengeteg különböző programozó meg "fejlesztő" egyetlen, jó programot valósítana meg, amihez utána mellékesen csinálhatnának rengeteg csicsát értve a színek, képek, betűk, hangok kavalkádját. Nem, büszkék arra, hogy a gombhoz varrják a kabátot, a fő cél az, hogy adott betűtípus és háttérkép legyen, az, hogy a program funkcionálisan nem jó, a menüje érthetetlen, az nem érdekli őket."

    Az elejét nem minősíteném, a folytatása az, amit én is szóvá tettem: egy Windows-os program futtatásának a legegyszerűbb módja Windows-on futtatni - ez az adott cél legjobb megvalósítása. Linux a daily driverem? Igen. Használok Windows-t? Igen, arra, amire való: játékra.

    "Illetve, talán azért is, mert a szemléletük eleve rossz, a linuxosok a win-t tekintik legyőzendőnek, pedig, ha jól tudom, az még mindig csak egy tákolmány, a macintosh "valahogy működjön" koppintása."

    Itt egy mondaton belül sikerült annyi marhaságot összehordani, hogy hűha.
    Mi, linuxosok nem tekintjük a Windows-t legyőzendőnek. Egyrészt a piac bepozicionálta a Windows helyét, másrészt miért tekintenénk ellenfélnek egy sokkal rosszabb rendszert? Architekturálisan sokat fejlődött, sok jó dolgot átvett a Linuxból, meg sokat nem, GUI szinten meg a Mac OS-t majmolná, de ahhoz sem ér fel.

    Egy kis Linux történelem: egy finn egyetemista írta a legelső Linux kernelt magának, hogy jobban ki tudja használni a saját hardverét - Unix klón, de semmi több. Semmi köze a Mac OS-hez, ami egy Unix-származék.

    "Jobb lenne egy mac-hez hasonló szemléletet felvállalni, és minőségi fejlesztést végezni és a kismillió sok hasonló program készítőjének megmondani, hogy egyetlen, de jó program írására fókuszáljanak és tanuljanak meg csoportban dolgozni valódi együttműködéssel."

    Tényleg sajnálom a fogalmazást, de ez még nagyobb ökörség, mint az előbbi.
    Mindenki olyan programot fejleszt, amilyet akar - ha a tízmilliomodik IrfanView klónt, akkor azt, ha valami teljesen újat, akkor meg azt. Egyetlen program soha nem lesz jó, mert annyira komplex lenne a kódbázis, hogy mindig lesz benne valami baki.

    "...valamiért nem képesek/hajlandóak csoportba szerveződve komplex megoldást elérni..."

    Ez mondjuk egy open source alkalmazás/OS fejlesztésénél éppenséggel nem igaz. Eleve nem egy ember fejleszti sem a Linuxot, sem az elérhető alkalmazásokat, az ő közreműködésük nélkül nem létezne a Linux - vagy éppen nem javították volna a ShellShock hibát, ami megint csak az open source valódi erejét mutatta.

    "Ugyanezt láttam sikeres amerikai és más linuxos cégeknél is, egy célra fókuszáltak, és egy idő után a siker hatására bebetonozták magukat, csak a bevételeikre fókuszáltak, de annyira, hogy utána már csak követelőztek a rendszerfejlesztők felé, de nem adtak vissza semmit, talán egy-egy drivert írtak, amire nekik szükségük volt. Sok kiskirályt látok, és talán ezért nincs meg az áttörés."

    Nem nagyon értem, milyen áttörésről beszélsz, de egyrészt a for profit cégek elsődleges célja nem a jótékonykodás, hanem a profittermelés, másrészt - mint említettem - nincs szükség áttörésre: a jelenlegi webes világban a webszerverek nagy része Linuxon fut, ha Windows a base OS, akkor igen gyakran Apache a webszerver IIS helyett; a szuperszámítógépeken nincs Windows; a telefonodon, a routereden, a switcheden, az okostévéden, meg bármilyen okosbizbaszodon Linux fut.

    Hova kéne áttörni?

    Mindezt úgy írom, hogy nekem is megvolt a distrohopperkedés, én is hackeltem erre-arra a saját rendszereimet korábban - ma meg felrakom, működik, nem akar okosabb lenni nálam, csinálja, amit parancsolok. Minden tevékenységemet Linux alatt végzem, a játékot kivéve - a mindenbe értsd bele a videoszerkesztést, programfejlesztést, hackelést, filmnézést, zenehallgatást, blogolást, kutyafülét.

    [ Szerkesztve ]

    https://www.coreinfinity.tech

  • Ueda

    senior tag

    válasz Warton #85239 üzenetére

    Csak simán rákattintva is települ és megjelenik a start menüben is.

    OS : EndeavourOS KDE . . . . . . Parancs menü : https://pastebin.com/u/txt444

  • sh4d0w

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz Warton #85274 üzenetére

    Egy idő után fárasztó mindig ugyanazt leírni, de legyen még egyszer, hogy világos legyen:
    nincs azzal baj, ha valaki Linuxot akar használni - de a Linux nem Windows. Nem ingyenes Windows-klón/-alternatíva ésatöbbi, hanem egy önálló, más filozófiát képviselő rendszer és ha valaki Windows-os háttérből jön, tudomásul kell vennie, hogy bele kell ölnie az idejét a rendszer megismerésébe. Ha valaki azt hiszi, hogy a Linux Windows, neki se kezdjen a használatának, mert jó tapasztalata nem lesz.

    A kapuk őrzője lennék? Ha így is van, mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy a kapun bemenni csak megfelelő hozzáállással érdemes.

    https://www.coreinfinity.tech

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz K0zm0 #85288 üzenetére

    A sok nyitás-csukástól előforulhat kisebb törés, vagy kontakthiba.

    Sok nyitás-csukás? :D Ez nem kapott szerintem sok nyitást, persze ez relatív és ugye nem is használtüzleti gép. Elképzelhető valóban, hogy ez a hiba.

    Ahogy a kolléga írja, csekkold le a kábelt

    Csak ugye mivel írtam az 1000km-t, vagy nem írtam?, no mindegy, most nem reppenek ki ezt lecsekkolni! :D Ha kampeca lesz szegény, amúgy is érdemesebb egy újabb használtat venni, ezt meg eladni alkatrésznek, az SSD meg a RAM max megmarad bővítésnek, tartaléknak. Viszont valami jó kis használtüzletit nézek megint, azok eddig mind bejöttek, 8470p, 8570w, Dell Precision.... Viszont inkább női gépet szerettem volna, bár eredetileg egy ZBook volt most is a terv.

    Telóknál sok esetben alapból kijelzőhiba volt az ilyesmi, legalábbis eddig azt hittem. Én legalábbis nem nyitogatom soha a teló kijelzőjét! :D

  • cigam

    félisten

    válasz Kence Fice #85287 üzenetére

    Nem értelmezni, hanem megérteni. Nem mellesleg miért kötelező veled egyet érteni?! Tanácsért jöttél vagy kioktatni?
    W7... Jó hogy nem XP... :(

    ubyegon2
    1000km-re már nincsenek számítógép szervizek?

    [ Szerkesztve ]

    Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz K0zm0 #85289 üzenetére

    Jó ideje előjöttek ezek a suspend-del kapcsolatos problémák is....nálam még nem okoztak gondot, mondjuk nem is volna fontos, mivel hálózat mindig be van dugva, szinte csak perceket használom akkuról a gépeket. Persze ha nem otthon használom a gépet, azért jó, ha lecsapom a fedelet és már roboghatok is tova.... ;]

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz cigam #85296 üzenetére

    1000km-re már nincsenek számítógép szervizek?

    Dehogy nincsenek, csak éppen több okból sem opció ez a megoldás. Ezt egyébként segítő szándékkal kérdezted vagy átragadt rád is Kence renew nick negatív attitüdje? Nem kéne újra beugrani neki újabb néven, ez a stílus már ismerős, bekérdezek egy rövidet, mintha nagyon kezdő volnék, aztán a kapott vélaszokat fikázva kiosztok mindenkit! :D Csodálom, hogy nem veszitek észre! :N

    Szóval, ha majd Germanyban lesz barátod, családtagod, akinek valami hiba lesz a gépén, ami 4 éves és nem is alapból drága gép, akkor majd javasold neki, hogy vigye szervízbe és utána hallgasd meg, amit kapsz tőle! :D (mármint a germán javítási költség után persze)

    Fura egyébként, hogy bármi hibát beír ide valaki, miért is nem kérdezünk rá, hogy a te faludban nincs PC szervíz? Mit itt idiótáskodsz a problémáddal?

    Egyszóval FY

    [ Szerkesztve ]

  • hcl

    félisten

    LOGOUT blog

    válasz ubyegon2 #85298 üzenetére

    "(mármint a germán javítási költség után persze)"
    Ajánlatot kérni kell vinni :) Olyan helyre meg nem, ahol bevizsgálássy költség van :)

    @Ueda : Amikor TC-n először megláttam a Z: meghajtó alatt a Linux root fs-t, röhögtem :D A C: meg egy könyvtár a /home/user/.wine... alatt :D

    [ Szerkesztve ]

    Mutogatni való hater díszpinty

  • Tim82

    nagyúr

    válasz ubyegon2 #85295 üzenetére

    Szerintem amúgy a kijelző szalagkábelével van valami (a kijelző hibái nem ilyenek).

    Javasolnám, hogy dobd be a kérdést kedvenc Thinkpad-topikomba ( [link] ), "több szem többet lát"-alapon.

    "You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

Új hozzászólás Aktív témák