Új hozzászólás Aktív témák

  • zsoltee10

    addikt

    válasz Mercutio_ #23000 üzenetére

    Gondolom, hogy nem csak IT-sok irogatnak ide, de tippem szerint a topiclakók nagy része nem traktoros, bányász, jogász. :) Azt se mondtam, hogy én aztán látok mindent, nem vagyok orákulum, ha vissza olvasod a példákat, ott is kifejtettem, hogy ha csak ennyit kiemel az ember, ott is látszanak az összefüggések.

    Azért annál erősebb volt az alkupozíció, hogy tized áron árusítsanak ki mindent. Újabb példa csak amit én láttam, tudok róla. Szétverték a TSZ-eket, fillérekért széthordták. Ahol nem történt meg, ott pl. 2-3 bennfentes 10%-on felvásárolta a vagyonjegyeket a tsz tagoktól, majd néhány év múlva 100%-on kifizették saját maguknak. :) Ez még a jobbik eset, mert így legalább a munkahelyek nagy része megmenekült.

    Sok-sok önzés és a népünkre jellemző széthúzás eredménye az, ahol tartunk.
    Tudom, hogy nincs értelme a mi lett volna, ha című gondolatnak, ezt is megjegyeztem valamelyik hsz-emben. :K Naná, hogy nem jól működik az állam újraelosztó szerepe, látja ezt mindenki. :(

    Aki tudja, használja ki a támogatásokat, naná.
    Említetted a területalapú támogatást. Mesterségesen alacsonyan tartják vele az árakat. Pl. 2000--es évek elején 2000Ft körül mozgott a 1q kukorica ára. Tavaly 2800-ért vette a Cargill a termelőtől. 15 év alatt pedig a termeléshez használt gépek ára 3-4x lett, melyeket vásárlási támogatással is csak hitelre tud megvenni a gazdálkodók nagy része, így folyamatos adósságcsapdában vannak, kivéve, akik jelentős mennyiségű földet örököltek. Talán egészségesebb lenne, ha a termény ára nem lenne mesterségesen lenyomva, a gépek ára mesterségesen felnyomva.

Új hozzászólás Aktív témák