Új hozzászólás Aktív témák

  • dqdb

    nagyúr

    válasz Vesa #47042 üzenetére

    A sima törlése nem elég, hiszen akkor az adatokkal nem történik semmi sem, kizárólag a clusterek kerülnek felszabadításra a fájlrendszer számára, így a teljes lemezterület végigolvasásakor a korábbi fájlok részletei olvashatóak maradnak. Ha a törlés során megfelelően megvalósított felülírás történik egy körben, akkor ezeket a részleteket sem lehet visszanyerni. A megfelelő megvalósítás alatt azt kell érteni, hogy az adott fájlrendszer és az operációs rendszer működéséhez igazodó módon történik meg a felülírás (lásd a How SDelete works fejezetet a linkelt SDelete-nél), nem pedig a naiv módon, ami megnyitja a fájlt és beleír sokszor.

    Régebben ez még nem volt elég, mert a HDD fejét nem tudták eléggé pontosan pozícionálni íráskor, a sáv szélesebb volt, mint amennyit a fej lefedett, így sima egykörös felülírás közben elképzelhető volt, hogy a sáv szélén megmaradt az eredeti adatból valamennyi, ekkor születtek a sok körös törlési megoldások, mert megfelelő környezetben a sávok széleiről ki lehetett nyerni az adatot. Manapság ez már nem igaz, mert a sávok összementek és két szomszédos sáv átlapolja egymást a széleknél.

    Ettől függetlenül persze lehet használni sokszoros felülírást, mert 3-7 felülírási kör is gyorsan megvan, de az emlegetett 39 körös teljesen felesleges.

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

Új hozzászólás Aktív témák