Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
válasz
totron
#10087
üzenetére
Ez alapján 15-25 méter között lehet:
Mondjuk érdemes lehet lefúrni 25-ig, hogy meglegyen a hőleadó felület. Én még amikor elborultabb voltam, akkor úgy gondoltam, hogy a legjobb 1-2 méteres heatpipe-okat egymás után kötni, és azt leengedni, akkor nem kell keringető szivattyú legalábbis a fűtés részéhez.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ncc1701
#10084
üzenetére
Salátánál én úgy láttam, hogy amikor megjön a júniusi napsütés meg a harminc fokok, akkor megy magba, előtte nagyon szépen tud fejesedni, utána már az apró fejűek is elkezdenek virágozni. Nálam a balkonon szórt fény van, szerintem egész évben tudok majd salátát termeszteni, ha a fény számít, és nem annyira a hőmérséklet, kíváncsi vagyok. Úgy sejtem, hogy itt inkább az ilyen levelesek és tökfélék fognak jól nőni, a többi maximum nagyon közel az ablakhoz, ahol több a fény. Paradicsomból én most a Manóval kísérletezek, kíváncsi vagyok, elvileg apró növésű. Van még csíkos meg másik fajta koktél, azok gondolom nagyobbra nőnek. Elszórtam ezer magot, de a nagyját szerintem kiültetem a társasházak közé, aztán lesz vele, ami lesz, én nem fogom gondozni az biztos. Ha valaki Fehérvár környéki, akkor tudok adni Habanero és Szellemchili palántákat majd, de valszeg már egy kicsit kései lesz kiültetni őket. Esetleg ha ősszel tudjátok fóliázni vagy letakarni estére, akkor lehet jó.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ncc1701
#10083
üzenetére
Tiszafa úgy tudom nagyon kényes és nagyon lassan nő, az pont nem jó sövénynek. Most a babérmeggy a sláger ilyen téren, de gondolom csak idő kérdése, hogy arra is legyen kártevő. Talán jobb valami vegyeset ültetni, aztán ha egy faj ki is hal belőle, még megmarad a többi, és legalább félig működik.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ncc1701
#10082
üzenetére
Ismerem, de nekem most nincs telkem, csak családban van olyan, aki tudná csinálni. Egyelőre én a balkonon elkertészkedek. Ez valahogy látványosabb eredménnyel jár, mint kint egyelőre, mert nincsenek kártevők, vagy csak minimálisan. A salátámat mostanra pl. megtizedelték volna a csigák, ha a családi telkeken próbálkoznék ugyanezzel, itt meg vígan elvan.
-
inf3rno
nagyúr
Van pár éve kártevő, ami kinyírja a tuját és a leylandit is. Állítólag a földben megy, de vannak kétségeim. Próbáld permetezni, hátha ez csak atka vagy ilyesmi, és nem a gyökereket eszi valami. Nálunk is most megdöglött szinte az összes tuja, mert a szomszéd miután elhaltak a tujái bent hagyta az összeset hónapokig a földben, aztán az összes kártevő át tudott vándorolni a miénkre. Pedig 20 éve ott voltak. A leylandit is megkezdte ugyanez, valszeg annak is annyi.
Esetleg meg lehet próbálni második körben felszívódó rovarölőt használni, talán az a gyökér élősködőket is irtja. -
inf3rno
nagyúr
válasz
ncc1701
#10069
üzenetére
Úgy szokták, hogy fekete hordók, télen feltöltik vízzel, nyáron meg letakarják őket, aztán azok tartják a hőt rendesen. A kollektor önmagában kevés, bár ha eltérő felületen van, és behajtják róla a hőt, akkor jó lehet. Földhőt lehet még hasznosítani, nem kell hozzá hőszivattyús mélység sem, ha elég a 15°C, az már viszonylag kis mélységben is elérhető, és nyáron is lehet ugyanazt a kört használni hűtésre.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ncc1701
#10066
üzenetére
Az más, mint a paradicsom. Az utóbbinak nagyon kell a fény. Én salátára álltam most rá, az nagyon jól érzi magát ebben az időben. Vettem a Lidlben gyökereset is, aztán beültettem. Pár nap alatt visszajött az íze a bolti víz ízű helyett teljesen korrekt. A külső leveleket leszedtük, aztán a maradékot most növesztjük. Az eper is már virágzik. Répánál és reteknél kísérletezek most azzal, hogy levágok fél centit a gumóból és egy kis zöldet meghagyok rajta, aztán úgy rakom le a földbe. Kávé zacc a tetejére, hogy ne száradjon ki, meg ablakot nyitok kb. egész nap, hogy ne tudjon berohadni. Kell, hogy járjon a szél. Így úgy néz ki, hogy kihajt az összes, és nem kell magról vetni. Igaz magról is szinte mindegyik petrezselyem kikelt. Karalábéval próbálkozom még így, de valszeg az nem fog így gumót hozni, legalábbis meglepődnék. Abból is egy csomó van magról, meg kelbimbóból is. Paradicsomot, chili paprikát most vetettem pár napja, talán a fedett erkélyen októberben is tudunk szedni róla, majd kiderül. Már az elsők kibújtak, kinyitották a sziklevelet. Vettünk pár palántát is, kíváncsi vagyok összehasonlítva hogy viselkednek majd. Egyedül a bazsalikom nem megy semmire, azt valszeg újra vetem, gombásnak néz ki. Szerintem túlöntöztük. A kávé zacc teljesen bevált a felszínre és a földbe keverve is. Egyelőre nincs negatív hatása. Nem tudom, hogy mennyire savasítja el a talajt, vagy később lesz e gond belőle, de így napi egy-egy adag zacc elfér a földön, és talán a savakat lebontják a mikrobák mielőtt komolyabb gondot okoznának. A nagy ládában néhány giliszta is megmaradt, dolgoznak a földön, meg mindenféle rovar ki-be jár. A paradicsom, bazsalikom párosnak nem adok valami nagy esélyt, a paprikának sem, de egy próbát megérnek. A többi viszont bírja a szórt, nem túl erős fényt. Később majd még teszek káposztát a karalábé mellé. Arra számítok, hogy a kávé zacc valamennyire pótolja a kieső tápanyagokat, úgyhogy ha egész évben kapják az utánpótlást, akkor talán egy jó darabig nem kell földet hoznom. A pH-t majd lehet, hogy elkezdem mérni kíváncsiságból, bár elég nehéz megismételhető módon talaj pH-t mérni, meg vízzel kell keverni, és eltérő mértékben hígul mindig. Az is lehet, hogyha elsavasodik, akkor később olyasmit termesztek csak, amit azt is bírja. Az olvasott cikkekkel ellentétben a magok és palánták is bírják a kávé zaccot, simán kikelnek zaccal beterítve is. A paradicsom is bírja, bár olvastam olyat, hogy halálos ellenségek, a répa, petrezselyem nagyon szereti, az eper is elvan vele. A mustár nem bírta, vagy inkább nem is nagyon próbálkoztam vele a mustár cserepében, de mintha egy elhalt volna tőle. A mustár egyelőre levelet hozott, de talán kevés neki a fény a virágzáshoz, pedig már elég nagy. Pedig jó lenne, ha lennének saját mustár magok. A rozmaring is elvan, sokat nőtt a cserépben. Talán ez a nagy cserép elég lesz neki, ha néha trágyázom vagy átültetem, viszonylag igénytelen. A kövirózsa, ami teljesen megnyúlt, kevés neki a fény, azt az ablakba teszem majd valami sziklakert szerűségbe kevés földdel. Nagyjából ennyit a balkon kertészetről, nekem egyelőre beválik. Talán az a titka, hogy sokat kell szellőztetni. Üvegháznál is azt hiszem van ilyesfajta kettősség, hogyha nem jár a levegő, akkor be tud rohadni, ha meg szellőztetünk, akkor bejönnek a kártevők. Télen viszont nem lehet szellőztetni, akkor gondolom könnyebben berohadnak az üvegházi dolgok is. Nem tudtam még mindig eldönteni, hogy a folyamatos ki öntözés vagy a nagyobb adag öntözés majd hagyás pár napig, ami jobban működik ilyen szempontból. Most egyelőre az van, hogy minden nap öntök rá kicsit.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Szilágyi84
#10064
üzenetére
Én úgy tapasztaltam, hogy jobb később vetni. Vagy legalábbis amiket vettünk palántákat, azok jobban működtek, mint amik ilyen csenevészek voltak, mert 2 héttel korábban vetettem őket, mint kellene. De idén megpróbáljuk ládában trágyázva meg gerilla kertészkedéssel a városban elszórva a maradékot, hátha valahol felismerik és meghagyják.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Szilágyi84
#10061
üzenetére
Nekem literes dunsztos üvegekben is bőven kevés volt ekkora palántáknak, sokkal több föld kell nekik. Én tennék még rá trágyát. A hirtelen sok naptól még megéghettek a levelek, a fentiek meg már lehetnek újak, amikben napolaj termelődik.
Én szerintem megmarad, ha kiülteted. Ha vársz még pár napig, az talán nem számít olyan sokat. Én leszedném az alsó leveleket még most, és tennék rá egy kis trágyát, akkor van ideje begyógyítani a sebet, és nem fertőződik be a földtől, aztán ha egy hét múlva kiülteted, akkor mélyre tedd, hogy a szárából tudjon még gyökereket hozni, és ne kelljen annyit karózni. Én legalábbis így csinálnám. -
inf3rno
nagyúr
válasz
Szilágyi84
#10058
üzenetére
Szerintem ideje lenne átültetni, nálam kétszer ennyi föld is kevés volt ekkora palántáknak. Az időjárás most nem kedvez neki, nem szereti ezt a hideg nyirkos időt, de kint mégis jobb helyen van, mint bent ennyire kevés földdel. Ha még várnál, akkor tegyél rá tápoldatot, golyót vagy rudat, mert ez a föld nagyon kevés neki.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Stylewars_kp
#9786
üzenetére
Kisállatkereskedés, 1 millióért vesztek siklót, aztán megoldva.

-
inf3rno
nagyúr
Én ha sűrűn vannak, akkor fel szoktam nyírni, mint a fenyővel szokták. Akkor a talajhoz közeli rész szellőzik, és nem tud így befülledni. Annyi, hogy ne eső előtt, mert akkor viszont a vágásoknál befertőződik az egész. Meg nem szabad engedni ilyenkor, hogy eldőljenek, fel kell karózni vagy kötni.
-
inf3rno
nagyúr
Amikor a magot veszik, akkor kapnak hozzá vegyszer csomagot meg receptet, hogy melyiket mikor kell kifújni. Nem is nézik, hogy van e kártevő vagy nincs. Ez a Bayer - Monsanto fúzió eredménye. Nyugaton állítólag már nem kenődik fel semmi a szélvédőre többszáz kilométeren, annyira túltolták.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
#57626858
#9759
üzenetére
Paradicsomnál be lehet temetni a szárat, és akkor gyökereket tud hozni azon a részen is. A paradicsom a krumpli rokona, úgyhogy az ilyen feltöltést jól viseli. A többi növénynél passz. Nem szabad túlöntözni, fahéjjal lehet csökkenteni a gombák számát. Paprikánál még talán szórakoznék ezzel, de pont a paradicsom, ami gyorsan kihajt és megerősödik, nem látom sok értelmét. Esetleg párhuzamosan lehet indítani egy másikat, aztán megnézni a különbséget.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lemmy71
#9706
üzenetére
Én nem kezeltem a beszterceit, de nálam sem volt rajta semmi. Éghajlat függő is lehet, esetleg évjárat függő, hogy mi mennyire kapja el. Az meg, hogy mi mennyire ellenálló még függ a kórokozótól is, fafajtától, stb. Lehet, hogy valami az adott mikroklímában és mikroba közösségben teljesen ellenálló, 25km-el odébb meg csak döglődik.
Nálam valami speckó gomba nyírja ki a barackot: schizophyllum, állítólag azon kevés gombák egyike, amik a fákra és az emberre is veszélyesek. Mindent lecsonkoltam és permeteztem, amin láttam, egy ideje eltűnt. Valszeg fűrésszel vittem át egy öreg almáról a fiatal barackokra. Leégettem a fűrész élét, és levágtam a barackokról a fertőzött ágakat. Még korhadó tuskókon láttam, azokat betemettem. Igaz azóta nem volt annyira nedves a tavasz és a nyár eleje, mint abban az évben, amikor megjelent. A jóslat, hogy 5 éven belül elpusztul a fa, amin megjelenik sem vált be, bár még nem telt le az 5 év. A csonkolás működött, bár szarul néznek ki azok a barackok.
-
inf3rno
nagyúr
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Stylewars_kp
#9637
üzenetére
A legjobban a zaj ellen zajjal lehet harcolni, told be max hangerőn a zenét, ha ugat, ha nem, aztán kész. Ha neki lehet, akkor neked is. Amúgy a jegyző az illetékes.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Szilágyi84
#9535
üzenetére
Ha már nincs fagy, akkor lehet. Később talán nehezebben szokja meg, hogy kint sok a napfény. Felhős időben ültetném.
-
inf3rno
nagyúr
Ha ilyesmit ültetsz, akkor érdemes árkot csinálni, és drain csövet lefektetni a gyökeréhez. Lehet még tuját is. A lényeg, hogy nyáron ha aszály van, akkor azt öntözni kell. A leylandit is jó, ha öntözöd néha, főleg az elején. Érdemes még két sorba tenni, hogy sűrűbben legyen, illetve néha visszavágni, hogy bokrosodjon, több levelet, ágat hozzon, főleg ha már elérte a kívánt magasságot.
-
inf3rno
nagyúr
Tudod szaporítani, ha leszeded, ledarálod pl. turmixban, aztán szétlocsolod a levét mindenhol. Lehetőleg meleg esős időben, akkor több esélye van terjedni. Illetve árnyékosabb vizesebb helyekre. Szerintem érdemes lehet, ha azt vesszük, hogy az erdei gombák mennyire sokba kerülnek. Kávé zaccon lehet még próbálkozni termeszteni, csak macerás egy kicsit tartani a nedvességet és a hőmérsékletet addig, amíg kifejlődik. Lehet kapni ilyen gomba termesztő szetteket, amikkel talán fűtött szobában megoldható mindkettő.
-
inf3rno
nagyúr
Benzines jobb lenne szerintem, mert napelemes a tanya. Illetve általában erősebbek szoktak lenni, mint az elektromosak. Ahogy nézem 200k körül kezdődnek újan. Használt mindenképp jobb lenne. Akinek kell az ért a gépszereléshez úgy tudom. Arra gondoltam, valami régi erős gép lenne jó, amit olcsón adnak aprón. Létezik ilyesmi? Egyáltalán nem értek hozzá, hogy ilyen téren mik a jó márkák... Illetve azt hiszem van valami ősrégi traktorjuk, még talán olyan irányba is el lehet indulni, hogy az hajtsa.
-
inf3rno
nagyúr
Ágdarálóból tudok ajánlani valamilyet? Kb. 10 hektáros telekre kéne, sok a bokor, gally. Nem kell, hogy nagyon profi gép legyen csillagászati áron, inkább középkategória, ilyesmi, hogy ne essen szét az első használat után.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Stylewars_kp
#9159
üzenetére
Ja de valahogy más a kinti munka, mint a benti. Talán a friss levegő, ideális páratartalom, napsütés, UV, D-vitamin teszi, nem tudom. A tegnapitól is komolyan jól érzem magam. Kicsit fűrészeltem, csavaroztam, földet hordtam, a szomszédok meg néztek, hogy mit csinál ez a két hülye, meg méregettek.
Érdekes módon pont az, amelyik kertészkedni szokott kint nem tudta elképzelni, hogy mit csinálunk ennyi földdel. -
inf3rno
nagyúr
Mi hoztunk tegnap olyan 300 liter földet. Csináltunk egy virágládát az erkélyre, azt töltöttük fel, meg néhány cserepet. Nagyjából ennyi most a kertem, olyan 1-1.5m2 30 centi mélyen. Ez is több, mint a semmi, mondjuk összesen 5000m2 területről komoly visszaesés, de legalább nem visz el annyi időt. Enyhe elvonási tüneteim vannak, ez a mostani projekt sokat enyhített rajtuk. Van egy csomó szellem chili és habanero magom, vetek párat, illetve salátát is akarok, a barátnőm meg koktél paradicsomból valami speciálisabb fajtát, illetve vettünk két epret is. Fűszernövények, gyógynövények, virágok már vannak kisebb cserepekben: menta, bazsalikom, kakukkfű, koriander, kamilla, jácint, díszcsalán, aloe, stb. Az összes közül a koriander érzi magát a legjobban. Egy nagy cserépben van rozmaring is, mustárt raktam mellé, az is nagyon jól elvan. Úgy tűnik az árnyékosabb, hűvösebb részeket szereti. A közhiedelemmel ellentétben a rozmaring bírja az öntözést, sőt elég szépen hoz új levelet mióta 2-3 naponta öntözöm. Idén próbáltam először a mustárt, kíváncsi vagyok, hogy mire megy. Azt hittem olyasmi növény, mint a kapor, de egész más. Porzás valszeg ecsettel lesz, kizártnak tartom, hogy ide feljöjjenek a méhek. Ez a lakás sajnos kelet-nyugati tájolású, ami jó, mert hűvös nyáron, viszont ha lenne legalább egy déli ablaka, akkor nagyon jól tudnék bazsalikomot, paradicsomot termeszteni. Így viszonylag kevés a fény, a salátáknak talán ideális, de majd meglátjuk.
-
inf3rno
nagyúr
-
inf3rno
nagyúr
válasz
t72killer
#9134
üzenetére
Nálam is a vegyél komposztot, vegyél mulcsot dolog nem működik. Nincs honnan. A legközelebbi, amit tudok, hogy kimegyek az erdőre, aztán fellapátolok valamennyit, de ott sincs igazán jó föld, pár évre elég, utána kifogy belőle az üzemanyag. Most kávé zaccal kísérletezem, az termelődik annyi, hogy valamit javítson rajta.
-
inf3rno
nagyúr
Eperhez ért valaki, átültetném, és az érdekel, hogy milyen földet szeret. Most valami homokos talajban van.
-
inf3rno
nagyúr
Szerintem késői virágzású fajtákra kellene átállni, akkor megoldódna ez a fagy gond, és talán piaci szempontból is jobb, hogy egy kicsit szezonon kívül terem, mert jobban el lehet adni, ha másnak már nincs. Bár még jobban, ha másnak még nincs. Nekünk például a 3 sárgabarack között legalább 2 hét különbség szokott lenni virágzásban és termésben. A fajtákat sajnos nem tudom.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Stylewars_kp
#8854
üzenetére
Vágd ki valamelyik hétköznap, amikor senki sincs otthon, hogy lesse, aztán ennyi.
-
inf3rno
nagyúr
Eperrel kapcsolatban van kérdésem, hogy öntermékeny e, vagy kénytelen leszünk ecsettel porozni. Fedett erkélyen van, nem igazán fognak bejutni hozzá a méhek. Nem folytonérő, de nem tudom milyen fajta.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Stylewars_kp
#8790
üzenetére
A f@szommal, és ezzel le is zártuk az ellenőrzést.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
inf3rno
nagyúr
válasz
t72killer
#8670
üzenetére
Oda lehet, hogy elég, inkább magyar viszonyokra kell több 40 fokos nyarakkal 2 hónapos aszállyal. Mondjuk hordó helyett én úgy is inkább vennék 1m3-es tartályt, annyival jobb kinézetre az egész, meg jó érzés, ha van tartalék víz. Egyedül a csapot kell megmókolni rajta, legalábbis nálunk sokszor eresztett.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
t72killer
#8661
üzenetére
Ne hordózz, az nagyon kevés 1 hónapos aszályra. Vannak 1x1 méteres kocka tartályok olyat vegyél párat. Ha komolyan kertészkedsz, akkor 5-10m3, ami már valamire elég, ha csak pár magaságyás, akkor 1-2m3. Érdemes egy kis (fém) rezet belerakni, különben bealgásodik az egész. Mondjuk elvileg nem probléma, csak valakit zavar.
-
inf3rno
nagyúr
De kell a növényeknek is, csak nem energia termelésre, hanem szabályozásra használják. Megvan, hogy melyik szín milyen fázisban hasznos, növekedés, virágzás, termés hozás, érés, stb. De már régen olvastam róla. Alapból, ha csak a túlélés a cél, hogy tavaszra legyen palánta, akkor valszeg elég a kék és piros.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
t72killer
#8517
üzenetére
Valszeg az. 2 féle leddel nem hiszem, hogy megoldható lenne. Amiket én láttam, amikor grow lightot nézegettem, azoknál azt hiszem több, mint 5 féle led volt benne, és még abban sem igazán bíztam.
szerk:
Mondjuk én nem vagyok túl képzett, lövésem sincs mi az a klf fénypor, gondolom fluoreszcens anyag lehet, ha UV-re épít. Úgy elképzelhető, de akkor meg nem túl költséghatékony, gondolom sok lehet a vesztesége. -
inf3rno
nagyúr
válasz
inf3rno
#8506
üzenetére
Eddig úgy tűnik, hogy a bő vizes locsolásra jól reagál a jácint beltéren. A mentával elkezdtem ugyanezt, hátha magához tér. Berohadni viszont nem szabad hagyni, úgyhogy ez kétélű fegyver, oda kell figyelni rá. Azt hiszem néha hagyom majd kiszáradni a földet meg leöntöm alóla a vizet pár óra után.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Csabroncka
#8504
üzenetére
Nem megoldható, cserépben van jelenleg. Sajnos egy csomó növény, ami kint elvan szenved nálam cserépben, és nem tudom, hogy mit csinálok rosszul. :S Kevésnek tűnik a víz, de ha meg rendesen öntözöm, akkor meg valami gomba viszi el őket. Tényleg nem tudom hogyan lehetne jobban.
-
inf3rno
nagyúr
Jácinttal van valakinek tapasztalata? Nekem mintha fonnyadnának a levelei, pedig az elején szépen indult. Virágföldbe tettük, locsoljuk minden nap. Nem tudom, hogy túl kevés e a víz vagy túl sok. A virágföld olyan, mintha átfolyna rajta, a teteje mindig száraz. :S
-
inf3rno
nagyúr
válasz
vendingo
#8223
üzenetére
Puska, szögesdrót, villanypásztor talán működnek valamilyen szinten. Mi megpróbáltunk mindent ezeken kívül, de nem érdekli őket. A 3m-es kerítés megfogta őket, de inkább úgy tűnt, hogy lusták voltak lebontani, és átugrottak helyette a szomszédba, akinek alacsony a kerítése. Valószínűleg azóta kilőtték a csordát, de több, mint egy évig rágták szét a kertet.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
vendingo
#8167
üzenetére
Viszonylag könnyű lehet elvileg a kaporral rokon növény. A készítéséhez ha igazán jót akarsz, akkor golyós malom kell, ami nagyon drága. Ha van konyhai robotgéped, akkor azzal is össze lehet törni, aztán ecetet kell hozzákeverni. Néhány hónap állás kell neki, hogy igazán jó legyen.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
BullZeye
#8034
üzenetére
Attól függ milyen mélyen van és milyen erős a tűz. Valamit megfőz. Ami újra kihajt, azt meg tudod kezelni később, amikor látod, hogy törne fel. Itt helyben általában pont leszarjuk, mert így csináljuk többszáz éve, aztán nem érdekelnek az 5 perce hozott rendeletek. Talán majd az új generáció szabálykövetőbb lesz. Amíg nem költöznek ide valóságtól elrugaszkodott szomszédok, akik a medve támadásnál is a medvének szurkolnak, meg feljelentgetnek, addig nincs belőle gond. Érd talán más, mert azt hiszem város. Ez itt vidéki falu.
-
inf3rno
nagyúr
Az van, hogy kell neki a páratartalom és a fény. Itt egyik sincsen. Mostanra már csak egy kis tő maradt, azt kiszedtem egy műanyag pohárba, öntöztem, letakartam fóliával, aztán ment az ablakba. Így talán megmarad. A maradék földbe majd teszek olyat, ami bírja az alacsony páratartalmat és a kevés fényt, ha egyáltalán létezik olyan növény.
-
inf3rno
nagyúr
Többet szoktam adni neki, mint 6 óra, van hogy egész nap megy az égő is, mégis annyi neki. Túlöntöztem nemrég, berohadt a földje. Azóta kiszárítottam, de mindegy. Igazából még csak nem is ezen múlt, hanem idehoztam egy obis kakukkfüvet, aztán lefertőzte az egészet penésszel meg atkával. A föld is attól rohadt be, a túlöntözés csak rásegített. Azt hiszem ki kéne cserélni teljesen a földjét, és akkor talán menthető, de most pár napig nem érek rá, és most ahogy nézem már olyan állapotban van, hogy annyit sem bír ki. Ennyi volt.
-
inf3rno
nagyúr
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ncc1701
#7872
üzenetére
Úgy lehet megszokni, ha fokozatosan bevonnak. Kajálás, hús feldolgozás, hurka töltés, aztán a vágás részébe is, először csak lefogod, aztán kihúzod, aztán te vágod el a torkát. Én a lefogásig jutottam. Nincs meg a súlyom, hogy mázsa feletti állatot ráncigáljak, amúgy azt is bevállaltam volna. Amikor a kakast kellett levágni, mert támadta öreganyámat, akkor sem gondolkodtam egy pillanatig sem rajta. Ez van. Meg kell hozni a döntést, aztán végrehajtani. Az emberben alapból benne van a vadász ösztön, úgyhogy mindenki képes rá, ha rá van kényszerítve. Néztem annak idején túlélős filmeket, ott is a vegán csajból hirtelen húsevő lett az éhezés hatására. Azt hiszem a vadászatokban nem vett részt, de az is csak idő kérdése lett volna.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ncc1701
#7870
üzenetére
Olyan 4 év után ezeket is le kell, vagy odaadod valakinek, aki képes rá. Egy idő után már letojnak, és akkor jó ha heti 1 tojás van egy tyúktól. A tyúkhúsnak viszont jó ára van, mert ritka és egész más belőle a leves. Igaz nagyon sokáig kell főzni. 5 órát szokták, de szerintem az is kevés neki, és inkább 1o kéne.
Én kacsát tartanék. Gyerekkoromban dédanyámnak sok kacsája volt, tömte is őket és volt mindig kacsa tojás. Egész más, mint a tyúktojás, de csak extra frissen jó, mert könnyen szalmonellás lesz. A kacsamáj is nagyon jó. Levágni nekem is nehéz, de azért meg tudom oldani. Az ilyesmibe talán bele kell nőni, a városban ha csak fagyasztóban látod, akkor nem áll össze a kép. Nekünk minden évben volt disznóvágás, mióta világ a világ, csak mostanában szűnt meg.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ncc1701
#7867
üzenetére
Nem tudom a téli nyári különbségeket, nyáron szinte biztosan többet tojnak, mert télen kell az energia a fűtéshez.
Vannak 2 hetes időszakok, amikor vedlenek vagy hozzászoknak az időjáráshoz, akkor szinte alig tojnak. Talán évente 2x szokott ilyen lenni tavasszal és ősszel.
Amitől nagyon függ a tojás szám, az a tyúkok fajtája, a tyúkok életkora és a takarmány. Úgy tudom, hogy nagyüzemben napi 1 tojás/tyúk, ami elérhető, ha minden klappol, otthon mondjuk a felével lehet számolni, úgyhogy talán 12 elég. Kakast nem muszáj tartani, inkább házőrző funkciója van. Állítólag több a tojás tőle, de én nem láttam különbséget. Akkor viszont fontos, ha saját csibéket és kotlóst is akarsz. A kotlóst pálinkás kenyérrel szokták megültetni, a népi módszer. Mondjuk kérdéses, hogy utána mennyi agysejtje marad. Takarmány terén a 12 szerintem évi 2-4oo kiló gabonát megeszik attól függően, hogy mivel pótolod ki. A kaja maradékot gond nélkül elfogyasztják. A száraz kenyeret be kell áztatni nekik. Ha nincs lecsípve a csőrük, akkor nyers krumplit, almát is simán megeszik, viszont ha kis területen össze vannak zárva, akkor egymást is csípkedik. A húscsirkével ne keverd össze őket, azok más fajták, ezekből sosem lesz olyan csirkemell, tojásra vannak tenyésztve.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Polllen
#7865
üzenetére
Szerintem elhamarkodott bezárni a bizniszt. Mennek fel a takarmány árak, a hús árak meg valamennyire késve követik, de azok is el fognak szállni. Tavaly még 6o ft volt egy tojás, most 12o ft. Mi is gondolkodtunk, hogy be kéne fejezni, de mégis vettünk 2o tyúkot, eddig meg csak 1o volt.
Ha mindenki bezár, akkor még jobban elszállnak az árak. Szóval aki ki tud tartani, az jól jár. -
inf3rno
nagyúr
válasz
body007
#7859
üzenetére
Kellenek hozzá gabona földek, különben nem lesz takarmány. Búza és kukorica kell hozzá, télen kell több kukorica. Kell tyúkól, különben elviszi a róka. Takarítani kell utánuk. A trágyát fel lehet használni a földeken. Nem annyira bonyolult, de azért jó, ha valami alapozó videót végignézel. Lehet automatizálni az etetésüket, itatásukat, akár még a tyúkól záródását is, de ha komolyan veszed, akkor minden nap ott kell lenned, nincsenek szünnapok. Régen még megoldható volt, hogyha esetleg elmentek nyaralni, akkor a szomszéd figyelt rájuk, aztán oda-vissza, manapság már ritka az ilyen.
-
inf3rno
nagyúr
Olyat már láttam, hogy bukszust jelölt rendszeresen kutya, és az a fele le is száradt a bokornak, meg lassabban nőtt, mint a másik, amit ugyanakkor ültettünk. Szóval én arra tippelek, hogy igen. Ha viszont le van mosva, fel van higítva, akkor az extra nitrogén segít a növénynek. Nagy fáknál ez nem gond.
-
inf3rno
nagyúr
A saját tapasztalatom az, hogy teljesen mindegy. Én nem metszek bele semmibe, egyszerűen csak lerakom, és megmarad. Még trágyát sem feltétlen muszáj rá hordani, az a lényeg, hogy rendesen átmozgasd alatta a talajt egy méter mélységig és legalább heti 2x kapjon vizet vagy eső vagy öntözés formájában, akkor szépen meggyökeresedik. Ha esetleg olyan elvetemült vagy, hogy nyáron ültetsz, akkor 1-2 naponta locsolni kell legalább egy, de inkább két hónapig, különben elszárad. Ilyenkor jó neki, ha meghagyod a gazt körülötte, az is védi a kiszáradástól. Most úgy vagyok vele, hogy néhány évig fölül sem fogom metszeni, várok a koronaforma kialakításával, amíg megerősödik a fa, és kibírja egy-egy ág elvesztését különösebb gond nélkül. Utána is teljesen minimálra veszem a metszést. Nem szeretek dolgozni vele, és az utóbbi évek alapján nem is látom értelmét szétvagdosni a fát, amikor minimálban nekem jobban terem, ha ésszel csinálom. De persze ezek nem az ilyen nagyüzemi tapasztalatok, csak otthon, amit látok a kertekben kb. 5o fán.
-
inf3rno
nagyúr
A fának kell egy 1x1m-es gödör, marhatrágya, komposzt, föld, locsolás, stb, hogy jó legyen neki. Ami alatta van, azzal idővel megbirkózik, talán még a tömör sziklát is át tudja törni. A növekedését lassítja csak, de te is össze tudod hasonlítani, azzal, ami mellette van, hogy milyen gyorsan nő. Talán nem is lesz különbség, mert a mélyebb részen mindenhol ilyen a talaj nálatok, ki tudja. Nálunk van egy vastag agyag réteg, 7 év kellett mire átment rajta, onnantól 1 év alatt dupla akkora lett a fa, és elkezdett teremni. Gondolom a vízre volt szüksége, ami alatta volt, mert nem locsoltuk valami sokat.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
F_Petiii
#7750
üzenetére
Ismerek olyat, aki saját almalevet ad el. Messze nem milliárdokba kerül egy feldolgozó üzem. Teljesen méret függő, akár a konyhában is meg tudod oldani olcsó eszközökkel mikro méretben.
Pálinka szerintem sok fogy itthon, állítólag az ország fele alkoholista, a másik fele meg az lesz.
Szállításban meg nagyon megérné, mert pont olyan, mint a sajt, hogy nehezen romlik és kis tömeg kerül sokba. Azt is erre találták ki. -
inf3rno
nagyúr
válasz
F_Petiii
#7741
üzenetére
Senki sem kényszeríti a termelőt, hogy eladja ezeknek a láncoknak, ő maga írja alá a papírt, utána meg rinyál, hogy csak ennyiért veszik át. Talán ha lenne egy csöpp esze, és lefőzné mondjuk pálinkának már akkor jobban járna. Én tuti, hogy minden fillért, amit meg tudok spórolni fejlesztésre költenék, hogy legyen helyben feldolgozóipar és direkt eladás webshopon a fogyasztóknak.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
F_Petiii
#7738
üzenetére
Az árazás érdekes, de ha átmegy 3 kereskedőn: nagybani piaci eladók, nagykereskedő, kiskereskedő, és mindegyik rátesz egy 1.6x-os szorzót, akkor már kijön a 4x-es ár. A multik azt csinálják, hogy megveszik direktbe a termelőtől ráadásul olcsóbban, mert sokat vesznek, és ráteszik ugyanezt a 4x-es szorzót. Szerintem nincs ezzel gond, akinek nem tetszik, az menjen termelői piacra vagy nagybani piacra, és vegye meg ott. Valószínűleg sokat nem fog spórolni rajta. Érdemes egyébként multik helyett zöldségestől venni, ott jobb a minőség általában, mert a nagykertől veszik, és nem a minimál áras változatot, amit a multik, árban meg valahol ugyanott van. Csak az emberek lusták, és inkább mindent egy helyen vesznek.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
F_Petiii
#7738
üzenetére
Szakmailag teljesen korrekt, amit írtam. Az etilén növényi hormon, amit mesterségesen állítanak elő általában kőolaj származékokból. Az, hogy valaki nem ért hozzá, és ijedezik ettől nem az én problémám.
Én úgy tanultam, hogy az almához is hozzáadják, de akkor ezt felülvizsgálom. Mindenesetre a bolti alma mellé jó betenni az éretlen sajátot, mert gyorsabban beérik az is, ha pedig lassítani akarjuk az érést, akkor külön szedni ezeket, és kivenni a zacskóból, hogy tudjon szellőzni. Más gyümölcsöket is be tud érlelni, de nem mindennél etilén az érési hormon. Úgy emlékszem három féle gyümölcs van ilyen szempontból, de már nagyon régen volt.
-
inf3rno
nagyúr
Nem világos, hogy milyen ládákban tárolod. Van műanyag zöldséges rekesz, ilyen: [link] Mi ebben tároltuk, amíg zöldségboltunk volt. Illetve alája is tettünk egy sort üresen, hogy alulról is tudjon szellőzni. Általában az alma ilyen nagy rekeszben volt: [link], a kis rekesz inkább paradicsomra, ilyesmire volt jó, azok sérülékenyebbek, de egy hét alatt eladtuk, úgyhogy ez nem tárolásra volt ömlesztve. Rohadt mindig lehet közte, át kell válogatni néha, különben egymást fertőzik le. Ha érettek, akkor én nem várnám, hogy több hónapot kibírnak, amiket raktárakban tárolnak, azokat zölden szedik le, és hormonnal érlelik be, amikor jó áron el tudják adni. Állítólag 3 évet is kibírnak úgy. Az érettnél erősen fajta függő lehet, hogy meddig bírja, a golden az akár hónapokat de összefonnyad, az ilyen piros almák meg szerintem jóval kevesebbet. Ilyen fajta fekete rothadást még nem láttam, inkább barna leves szokott lenni, mint a moníliánál, nem tudom ez mitől lett ilyen, ha tél lenne fagyra tippelnék, így most passz. Alapból mintha ütődött is lenne.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ncc1701
#7727
üzenetére
Az elején lehet ez érdekes, amikor még nem állt be, hogy melyiket mennyire kell meglocsolni, és még kicsik a növények, olyankor könnyű túlöntözni. Később már ha nagy a gyökérzet, akkor felveszik simán a vizet amíg bírja a gyökerük, utána meg berohad az egész. Még arra is gondoltam, hogy két fa közé teszek drótot és arra teszem a tó fóliát, már ha van belőle átlátszó, és akkor látni, hogy mikor van túlöntözve. Aki csinálja majd az nem gyakorlott kertész amúgy, szóval bármi megtörténhet.
-
inf3rno
nagyúr
Fedett erkélyre ti miből tákolnátok össze ládákat? Már úgy értve, hogy van valami olcsó alapanyag, amiből megoldható manapság? Arra gondoltam, hogy valami vályú formájú dolgot rakok össze, ami olyan fél méter mély, aztán kibélelem fóliával és geotextillel vagy ilyesmi. valahogy mégis vízhatlanná kell tennem, különben folyatni fog. Bármi egyéb tanács, ötlet? Sosem csináltam még ilyet. Magaságyásokat szoktam tákolni. Ha esetleg van valami természetesebb módja ennél a vízhatlanná tételnek, akkor azt is szívesen meghallgatom.
-
inf3rno
nagyúr
Zárt teraszra mit ajánlotok? Télen talán 1o fok lehet, nem annyira napos. Ehető növényekben gondolkodunk egész évben.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Apollo17hu
#7552
üzenetére
Jó. Én általában a mikroműanyag szennyezés miatt ódzkodom tőle. Van még kartonos módszer meg mulcsolás, amik csökkentik a gazosodást. Ha viszont eprezni akarsz, akkor az összeset ki kell szedni, leteríteni, aztán lyukat vágni a textilen és visszaültetni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 8400F / RX 6800 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- JBL ProFlora CO2 Starter Bio Set biológiai CO2 készlet 10-40 l-es édesvízi akváriumokhoz
- LG 27GR83Q-B - 27" IPS / QHD 2K / 240Hz & 1ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync / DisplayHDR 400
- ROLLEREK: ÚJ, Újszerű, Használt 30+ db listát tudok küldeni
- Samsung Galaxy A32 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Esetleg meg lehet próbálni második körben felszívódó rovarölőt használni, talán az a gyökér élősködőket is irtja.
Én szerintem megmarad, ha kiülteted. Ha vársz még pár napig, az talán nem számít olyan sokat. Én leszedném az alsó leveleket még most, és tennék rá egy kis trágyát, akkor van ideje begyógyítani a sebet, és nem fertőződik be a földtől, aztán ha egy hét múlva kiülteted, akkor mélyre tedd, hogy a szárából tudjon még gyökereket hozni, és ne kelljen annyit karózni. Én legalábbis így csinálnám.

Érdekes módon pont az, amelyik kertészkedni szokott kint nem tudta elképzelni, hogy mit csinálunk ennyi földdel.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

