Új hozzászólás Aktív témák

  • F_Petiii

    csendes tag

    válasz fulton #7732 üzenetére

    Alapvetően jól mondják a többiek, rakd szét őket, hogy jól szellőzzenek és csak az egészségeseket tárold. Minél hűvösebb de még fagymentes hely a legideálisabb választás. Páratartalom szempontjából a túl magas és a túl alacsony sem jó, előbbi kedvez a gombás betegségeknek, de kevésbé fonnyad az alma, míg utóbbi ennek ellenkezője, kevésbé romlik, viszont fonnyad az alma.

    Hogy mitől lesz olyan fekete, arra a rövid válasz, hogy korábban (valószínűleg egy sérülésen keresztül) megfertőződött egy ún. Monilia nevű gombával, ami idővel a kedvező körülmények között elterjed rajta, majd a többi almát is fertőzi. Ha részletesebb válasz is érdekel, akkor ajánlom ezt a cikket. A 8. kép a tiéd.

    #7736 inf3rno

    Annyit korrigálnék a dolgokon, hogy bár valóban éretlenebbül szedik le a tárolásra szánt almákat, de a "hormonos kezelés" kifejezés egy kicsit túl mesterségesnek és riasztónak hathat. Valójában egy etilén nevű gázról van szó, amit az alma érése során önmaga is termel. Ez a gáz az érésre gyorsító hatással van, így ez kvázi egy öngerjesztő folyamat. Minél jobban érik, annál több etilén termelődik, ami még jobban gyorsítja az érést, ami még több etilént termel. A szabályzott légterű hűtőházakban ezt a folyamatot próbálják minél jobban lelassítani, majd mikor piac van az almára, akkor felgyorsítani, ami annyit jelent, hogy lekapcsolják a légtérszabályzást, esetleg a hűtést is, és hagyják, hogy a nagy koncentrációban elhelyezett alma végezze a dolgát és érjen. Mesterségesen nem szokták ezt a gázt hozzáadni, tudtommal egyedül a banánnál van erre szükség, mert az (részben fajta jelleg miatt, részben azért mert tényleg méregzölden szedik le) egyszerűen nem termel magának elég etilént ahhoz, hogy beinduljon ez az öngerjesztő folyamat.

    A 3 év tárolás habár elméletben talán lehetséges, de én erre konkrét példát még nem hallottam. Már csak azért sem, mert egyszerűen nincs értelme. 1 év múlva úgyis ott a következő termés, így gazdaságossági szempontból értelmetlen 3 éven keresztül 0-2 fok között hűteni az almát (főleg mostani villany árak mellett). Ráadásul a jelenlegi termelői nagytételes árak (110-120Ft-okat ajánlanak) ezt el sem bírják. (((megérne egy misét az a téma is, hogy hogyan lesz a termelői 120Ft-os almából 5-600Ft+, mire az áruházak polcára kerül)))

Új hozzászólás Aktív témák